СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530d

СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?

Мнение от washky » 18 Дек 2014, 11:29

Колеги, днес, ще сменям антифриза, от авточастите по каталог ми казаха, че го давали да се кара със син, закупих си син, обаче от две три места ми казват червен G12, :banghead: накрая от 4-то място ми казват СИН, след няколко часа, ще ходя в сервиза, моля Ви кажете какъв точно трябва да е антифриза, на вятърали дадах 40лв. за син?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: СПЕШНО: m43b19 Цвят антифриз?

Мнение от zvetiko » 18 Дек 2014, 11:36

washky написа:Колеги, днес, ще сменям антифриза, от авточастите по каталог ми казаха, че го давали да се кара със син, закупих си син, обаче от две три места ми казват червен G12, :banghead: накрая от 4-то място ми казват СИН, след няколко часа, ще ходя в сервиза, моля Ви кажете какъв точно трябва да е антифриза, на вятърали дадах 40лв. за син?

Колега, за BMW се използва или оригинален, който е синьо- зелен или червен. Двата вида не съдържат нитрити, които придават кисела реакция на антифриза и затова се разяждат алуминиевите елементи, като радиаторите и др.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от washky » 18 Дек 2014, 11:46

Това значи ли, че тоя синия, който съм взел отива в мивката?

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 18 Дек 2014, 11:47

Антифриза е етиленгликол, малко вода и добавка за цвят. Ти си избери дали искаш "оригинален" или не.
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от washky » 18 Дек 2014, 11:56

Хах, е вече не знам какво да правя, 50 на 50 са мненията едни казват ОК, други не. Апф

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от niki_future » 18 Дек 2014, 11:59

Колега,
Ползвай този, който си купил. Какъв е точно - марка, цена и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 18 Дек 2014, 12:00

Zagy написа:Антифриза е етиленгликол, малко вода и добавка за цвят. Ти си избери дали искаш "оригинален" или не.

Антифриза не е само това, както двигателното масло не е само масло: ;)

Антифризите съдържат около 95% активна съставка, 2% антикорозионни и мазилни добавки/ силикати, фосфати и/или соли/ и 3% вода като катализатор на процеса на хомогенизиране на активната съставка с присадките. Според активната си съставка антифризите биват EG – етилен гликол антифризи или PG- пропилен гликол, антифризи като PG антифризите са по-малко токсични, но по-скъпи.
Според технологията на производство нискозамръзващите течности биват:
- Inorganic Acid Technology (IAT) Технология с неорганична киселина. Може да използва като основна съставка както EG, така и PG базиран антифриз. Нискозамръзващите течности произведени по тази технология имат експлоатационен живот от две години и 50000км. Първоначално производителите са използвали зелен оцветител като белег за този тип антифриз.
- Organic Acid Technology (OAT)Технология с органична киселина. Технология, която се използва масово предимно в Европа за производство на антифриз с удължен и дълъг живот. Въпреки, че технологията позволява работа най-вече с EG, някои произвотели я използват и за PG базиран антифриз. Нискозамръзващите течности, произведени по OAT имат експлоатационен живот от 5 години или 250 000 километра. Забележителното при тези антифризи е, че не позволяват смесване с друг тип антифриз поради несъвместимост на присадките. Производителите използват розови, сини и зелени оцветители.
- Hybrid Organic Acid Technology (HOAT) – Хибридна технология. Тази технология представлява комбиниран процес между IAT и OAT с добавянето на нитриди. Антифризът произведен по HOAT е универсален и позволява рециклирането на до 10% употребяван антифриз. НОАТ антифризът не може да се смесва с IAT и OAT антифризите и има живот от 5 години или 250000км.
- Nitrated Organic Acid Technology (NOAT) – Това е стандартна OAT технология с добавянето на нитриди. NOAT антифризите позволяват експлоатация от 5 години или

Да добавя за колегата- разреждането се прави с дестилирана вода. Изглежда като вода, но няма соли, които да се отлагат по охладителната система. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от washky » 18 Дек 2014, 12:10

Да, разредил съм го с дейонизирана вода, само дето е син някакъв Немски, бил много хубав, цената е 16лв. за 1.5л. (концентрат)

Ето я бутилката.

IMG_20141218_114949.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна washky на 18 Дек 2014, 13:14, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 18 Дек 2014, 12:48

Колега, в БМВ-то син антифриз - НЕ !!! Слагай G12+ червен антифриз, разреден с дестилирана вода и си готов! Разреждаш задължително 1:1. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 18 Дек 2014, 13:06

Може ли да се обосновеш защо да не слага син антифриз ?!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от washky » 18 Дек 2014, 13:13

Ето я бутилката, мисля, че долу в дясно пише ясно, че става и за алуминиеви двигатели без нитрити и фосфети какъвто е и червения...тоест само цвета им е различен? Правилно ли разбирам нещата?
И да, защо СИН не и на мен ми е интересно?
IMG_20141218_114949.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 18 Дек 2014, 13:50

Nikolay P. написа:Колега, в БМВ-то син антифриз - НЕ !!! Слагай G12+ червен антифриз, разреден с дестилирана вода и си готов! Разреждаш задължително 1:1. :yes:

/
Защо пък да се раздрежда задължително?Колко ще източи от колата стария 5,6 литра максимум може направо 5 литра концентрат червен на HEPU и газ :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 18 Дек 2014, 14:16

Абе Вие тук си пишете каквото дойде ?!
Как няма да разреждаш антифриза - имаш ли представа че това може да доведе до прегряване дори ?!
Пак да питам, защо да не се слага син антифриз ?!
И как така смело смесвате различните антифризи ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 18 Дек 2014, 16:19

Момчета, дайте да успокоим страстите малко, а?
Първо - ако не вземе червен готов за употреба антифриз, колегата, да си вземе концентрат такъв и да го разреди в съотношение 1:1. Антифриза задължително се разрежда, никога не трябва да се зарежда цялата системата с чист концентрат. Като концентрат той няма такива охлаждащи свойства, каквито има, когато се разреди с вода.
Второ - дали е син или червен, не е толкова определящо, понеже няма единен стандарт за оцветяване... затова, цвета не е гаранция за състава и качеството на антифриза!
Наложила се е обаче, една практика при производителите:
Синия е добре познатия антрифриз, съдържащ в по-голям % минерални добавки и до 10% органични. Подходящ е за двигатели произведени преди 1995 година.
Червения или LONG LIVE - Това е антифриз на основа органични (моно и ди-карбоксилови киселини), не съдържащ силикати, и потенциално опасни добавки като нитрати, амини и фосфати. Този вид охлаждаща течност удовлетворява завишените изисквания за дългосрочна защита на алуминиевите и железните сплави, които се използват в съвременното автомобилостроене. Този тип антифриз е със значително удължен срок за смяна и е подходящ за двигатели произведени след 1996 година.
Всеки антифриз на основата на етилен гликол е смесим с антифризи на различни търговски марки.
Щом колегата пише в този раздел, се предполага, че кара Е46, щом кара Е46, то значи синия антифриз не е правилния избор. В крайна сметка всеки сам си решава какво да сложи на колата си. Смятам, че достатъчно добре съм се обосновал и съм обяснил разликата между конкретните два типа антифриз!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: мечтата си!e46 320ci & e92 320d
Детайли за колата: Devil heart.. Angel eyes...

Мнение от Wolfeye » 18 Дек 2014, 16:48

Колко излишни неща са се изписали тук....
Ако питаш мен колега, слагай си антифрееза, разреждай според предписанията на производителя и си свиркай.
Цвета не е качествен показател на антифрееза, макар да има някакви общоприети стандарти.. както са споменали колегите преди мен.
Виж какво пише на шишето и ако покрива стандарта няма проблем, ако ще и да е лилав:

"Also suitable for cooling systems made of aluminium- and copper alloy. Cartechnic' antifreeze for radiators is free of potentially harmful substances like amine, nitrite and phosphates. Frost protection down to -36° Celsius at mix ratio of 1:1.
Изображение

Следваща

Назад към E46