НВ-ВМХ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 10745
Регистриран на: 16.09.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 328i

Re: НВ-ВМХ

Мнение от Leon » 16 Дек 2014, 10:27

Колко чакане? Телешкото ми е предизвикателство все още. Само веднъж съм докарвал ядливо, след като накарах тъщата да го вари 3 часа през деня... :mhihi:
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6615
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: НВ-ВМХ

Мнение от steeN » 16 Дек 2014, 10:43

Телешкото трябва да се маринова поне няколко часа дори и за печене ако става въпрос. Най-лесно е в зехтин и някакви подправки по избор. Иначе става подметка в общия случай... малко хора могат да го правят както трябва.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: НВ-ВМХ

Мнение от bum_bum » 16 Дек 2014, 15:02

Тва е сурово, реже се много тънко и се маринова. Така става нещо като филе. Аз телешко освен на манджа не понасям много. Яко сухо ми е. Единствения вариант за пържола, който ми харесва е Пепър стек. Имам някаква преса за месо с шипове и с нея го дупча яко цялото. Слагам подпрсвките и за малко на грила. Така става сочно. Иначе ако няма глутамати и такива разни химикали по него е като гьон.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6615
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: НВ-ВМХ

Мнение от steeN » 16 Дек 2014, 16:20

Мда, наистина парадоксално е, че месото от пасищни говеда :mhihi: се приготвя по-трудно
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: НВ-ВМХ

Мнение от bum_bum » 16 Дек 2014, 19:47

Сетих се за още един много вкусен и лесен начин за приготвяне на телешко- телешко варено. Супер лесно и много вкусно. А и варенето е най-добрия начин за приготвяне на месо от гледна точка полезност.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: НВ-ВМХ

Мнение от hell's angel » 16 Дек 2014, 20:15

Еeeeee, говедата стават на подметки, има си телешко, ама не по магазините. По месарниците, телешкото е расло поне 3-4 години :mrgreen:
Франсетата по принцип много ги мразя, като народ - обаче, са се научили как да го правят телешкия стек, независимо дали е лондонбройл, тибоун или риб ай. Докато другите се обясняват (реър, мидиъм оувър реър,мидиъм, уел дън и прочие простотии ) франсетата викат: - Като нап(КХГ)рави :mhihi: псссссст, об(КХГ)ръщаш го, пссссссссссът и го слагай в чинията. После 10 минути във фурната. Отгоре бучка масло с розмарин и разни мерудии........ Става чудно- има някъв желязно, кървав, супер як телешки, слюнотделящо-нахъсващ за преяждане вкус :shock: :shock: :oops: :help:

Изображение
Имаше няк'во японско телешко(не помня наименования и имена ), 'дето сукалчето го гледат в "специфични" условия и мръвката има доста прослойки мазнина - пак става брутален мозък на скарата, обаче е некви 70-100 еврака килото и не става за злоупотреба :banghead:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6615
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: НВ-ВМХ

Мнение от steeN » 16 Дек 2014, 20:30

Мда... на тигана да се запечата за 1минута от двете страни и после във фурната. Но трябва да е мариновано иначе пак няма да стане. Чугунения тиган също помага.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: НВ-ВМХ

Мнение от hell's angel » 16 Дек 2014, 20:53

Неееее, Стинка заеби да мариноваш хубаво телешко - грях направо :mhihi: :mhihi: :mhihi: Само сол, черен пипер и леко зехтин, колкото да не се лепи по скарата или тигана.Мажеж винаги пържолата, а не тигана. Класиката, е един инч дебела пържола по 4 минути на страна и 10 минути във фурната. Преди да се напада, се оставя 10-15 минути да си дръпне соковете след термичната обработка, ако си навън може и във фолио. Друг вариант е, месото се оставя 1 месец да зрее в хладилник, чистиш дрождите, и пак по гореописания метод :

Изображение

И накрая, реднеците го осират с кетчуп и барбекю сос :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Аре стига, че огладнях :ok: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 10745
Регистриран на: 16.09.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 328i

Re: НВ-ВМХ

Мнение от Leon » 16 Дек 2014, 22:54

Запалихте ме с това телешко, уикенда ако остане време, ще се прави нещо по въпроса. :yammy:
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: НВ-ВМХ

Мнение от bum_bum » 17 Дек 2014, 13:11

zazomazo написа:Тва изглежда все едно веднъж вече сте го яли :mhihi:


Ето го вече в по-приличен вид :)
ImageUploadedByTapatalk1418811079.133331.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Мнения: 2264
Регистриран на: 8.02.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: НВ-ВМХ

Мнение от K_Ilkov » 17 Дек 2014, 13:48

Това е станало от онова без термична обработка, или аз не разбрах нещо?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: НВ-ВМХ

Мнение от bum_bum » 17 Дек 2014, 14:24

Да, в лимонов сок, пипер, подправки и зехтин.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 10745
Регистриран на: 16.09.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 328i

Re: НВ-ВМХ

Мнение от Leon » 17 Дек 2014, 14:50

Утре пазарувам и зареждам, дано попадна на читаво месо.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 484
Регистриран на: 16.09.2006
Местоположение: sofia

Re: НВ-ВМХ

Мнение от zazomazo » 17 Дек 2014, 19:02

bum_bum написа:
zazomazo написа:Тва изглежда все едно веднъж вече сте го яли :mhihi:


Ето го вече в по-приличен вид :)
ImageUploadedByTapatalk1418811079.133331.jpg


Тоя пост ма кара да ти дойда на гости :mhihi:

Кажи подробности сега, какви са пропорциите, колко време трябва да се маринова?
Става ли и за свинско?

Аз си мислех, че го мариноваш преди да го печеш... не очаквах, че ще го жулиш сурово
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: НВ-ВМХ

Мнение от bum_bum » 18 Дек 2014, 0:05

Тябва месото да е покрито със сока. Аз имах 3 лимона, дето бяха поизсъхнали и не ставаха за ядене за това го направих. Зехтин и пипер на око. Важно е самото месо да е крехко и обезципено. Както и да се нареже на възможно най-тънко. За целта е добре да се сложи в камерата да се стегне, малко преди да замръзне и с много остър нож да се нареже на прозрачни филийки. 24 часа мариноване му стигат.

Има и много други рецепти и начини- виж в Гугъл "карпачо".

И една новина- от 2015-та чакаме супермлякото на Кока Кола. Феърлайф ще се казва. Без лактоза, 50% повече протеин, 30% повече калций и 50% по-малко захар от нормалното мляко. UHT вече не им стига, това ще е някакво хипер-мипер нещо си пастьоризирано на дори още по-високи температури.

Най-много обаче ме накефи това:
Just like organic milk, we never treat our cows with rBST growth hormones. However, we offer them 24/7 shelter and protection from the elements, while organic milk cows aren’t able to have the same luxury. Visit our flagship farm to see our industry-leading sustainability and cow comfort in practice.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Пазара на мляко в Щатите е силно сегментиран за разлика от тоя на безалкохолните и явно ще се опитат да създадат Кока-Колата на млякото. Стискам им палци скоро да дойдат и в България тъй като по едно странно стечение на обстоятелствата работата ми е да помагам на компании които мразя да продават по-добре продукти, които не понасям и никога не бих ползвал. :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Jordana

Последни теми
Facebook