Проблем - Къса тампон на заден амортисьор!
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- rumentanka
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е91
- Детайли за колата: 143 к.с. 2009г.
Проблем - Къса тампон на заден амортисьор!
Здравейте колеги, проблема е следния вчера преминавайки през легнал полицай, се чу силен трясък отзад отдясно - резултата скъсан тампон на заден десен амортисьор и съоветно стеблото му беше влезнало вътре в купето - днес купих нов на Лемфьодер (24лв.)смених го и след 10 км. при преминаването на друг легнал полицай с не повече от 30 км.(а преди това по-бавно и усетих че нещо не е наред) се получи резултата пак като вчера - скъсан тампон, амортисьора не е блокирал движи се нормално нагоре-надолу...колата е Е 46 318 '99 г.
търсих подобна тема, но не успях да открия, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека да сподели, предварително благодаря!
търсих подобна тема, но не успях да открия, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека да сподели, предварително благодаря!
- red_bull92
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)
Re: Проблем - Къса тампон на заден амортисьор!
Колега, за 24лв НОВ какво очакваш
да беше 240 да не е нормално, ама за 24. То за втора ръка е малко, а за нов... 

Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
- saleene
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW X6
- Мечтае да кара: BMW X6M
- Детайли за колата: BMW X6 4.0D M-performance pack 2017 , black 313bhp N57D30TOP
амортисьора не е блокирал движи се нормално нагоре-надолу
Е не може да се движи "нормално" ако е читав бая зор ще видиш да го сгънеш и разпънеш .

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Аз не мога да разбера колко трябва да струва един нов тампон... Да не ги правят от злато вече
Аз залагам на амортисьора. Блокира в някакво положение и не е задължително да е при всяко негово движение, т.е. навън го движиш и го гледаш един хубав, а като се сложи на колата положението е друго.

- rumentanka
- кандидат ентусиаст
-
Ами не знам, костваше ми усилия да го натисна за да мога да изкарам стария и да сложа новия тампон - не е омаслен амортисьора, а съм виждал "заминал" амортисьор и знам за какво става на въпрос, но уви според мен този на колата си е о.к. Бих помолил колегата от предния пост да ми каже според него каква е нормалната цена на този тампон след като според него е трябвало да сложа от 200 и нагоре...(не го казвам с нотка на заяждане) не случайно закупих на Лемфьодер, но явно съм попаднал на някакво менте 
а нищо чудно и амортисьора да блокира в някакво положение - има два варианта да го сменя тампона и ако пак се скъса да сменявам вече и амортисьора, другия вариант да сменя още отсега амортисьора
благодаря за отговорите

а нищо чудно и амортисьора да блокира в някакво положение - има два варианта да го сменя тампона и ако пак се скъса да сменявам вече и амортисьора, другия вариант да сменя още отсега амортисьора

благодаря за отговорите

- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Цената е нормална!И менте да е,поне месец ще държи!Другаде е проблема 

Да не поддава моста? Там с "прословутото" късане на задния мост(rear subframe damage)? Да се е сцепило и да реже един вид тампона?
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
nsfw написа:Да не поддава моста? Там с "прословутото" късане на задния мост(rear subframe damage)? Да се е сцепило и да реже един вид тампона?
Моста се къса на място, което е около 3-4 педи от мястото на тампона на амортисьора.
По темата : колега, превъртете левия и десния амортисьор и вижте как ще е, ако почне да го къса отляво, значи амортисьора е за кофата.Ако продължи да го прави отдясно, почвате да се кръстите

- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
rumentanka написа:Ами не знам, костваше ми усилия да го натисна за да мога да изкарам стария и да сложа новия тампон - не е омаслен амортисьора, а съм виждал "заминал" амортисьор и знам за какво става на въпрос, но уви според мен този на колата си е о.к. Бих помолил колегата от предния пост да ми каже според него каква е нормалната цена на този тампон след като според него е трябвало да сложа от 200 и нагоре...(не го казвам с нотка на заяждане) не случайно закупих на Лемфьодер, но явно съм попаднал на някакво менте
а нищо чудно и амортисьора да блокира в някакво положение - има два варианта да го сменя тампона и ако пак се скъса да сменявам вече и амортисьора, другия вариант да сменя още отсега амортисьора![]()
благодаря за отговорите
Надолу стержена трябва да потъва сравнително леко и да върви гладко без пресекулки .
Нагоре обратно със по голямо усилие . Има една малка шайбичка ,да не си я пропуснал ,важна е.
Според мен проблема ти е в амортисьора ,не в тампона или цената . Мойте тампони са 28 лв. двата ,
и вече почти са на 1г. и нямам оплаквания / тфу - 3 пъти /

Внимавай с този амортисьор , защото на мой познат заради блокирал стержен ,направо му отпра парче
ламарина от ботуша и пръчката стърчеше с тампона и горната част от ботуша в багажника на сеата му

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Само дето на сеата и пружината е на амортисьора, та затова е влезнал вътре. А относно това, как да го пробва зависи и от типа амортисьор, има такива, работещи по описания от теб начин, а има и такива, които работят и в двете посоки.А като цяло пробата на ръка е несериозна, най-разумно е да се мине на тестер, по сериозните пунктове за ГТП го имат и веднага ще се разбере дали в него е проблема.Варианта с подмяна ляв с десен също е добро решение. Ама може и тампона да е боклук, Лемфьордер е една от най-ментосваните фирми.
only rear wheel drive
- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
michev написа:Само дето на сеата и пружината е на амортисьора, та затова е влезнал вътре. А относно това, как да го пробва зависи и от типа амортисьор, има такива, работещи по описания от теб начин, а има и такива, които работят и в двете посоки.А като цяло пробата на ръка е несериозна, най-разумно е да се мине на тестер, по сериозните пунктове за ГТП го имат и веднага ще се разбере дали в него е проблема.Варианта с подмяна ляв с десен също е добро решение. Ама може и тампона да е боклук, Лемфьордер е една от най-ментосваните фирми.
Така е , съгласен съм напълно ,това което съм написал съм го пробвал на маслени амортисьри .
На газо-маслени тая фиктивна проба на ръка може да не е правилна ,най добре на тресачка .
И за сеата си прав ,имам 80-ка яйце и тя е по същия начин - пружина и аморт в едно . Но няма
значение как е , блокира ли пръчката къса ламарината ако не усетиш нещата навреме и особено
при натоварена кола .
- rumentanka
- кандидат ентусиаст
-
Всичко което описваш стержена(стеблото) се движи точно така както си го упоменал, също така и шайбичката си е на място. Мой познат майстор днес свали тампона (тъй като аз съм на работа) и ми каза по телефона, че за него амортисьора е о.к. и ще ходи да върне тампона за рекламация и съответно да го смени... дано да не се къса повече, ако стане тогава вече ще сменим амортисьора
P.S. Пружината е здрава, задния мост и ламарината около него(купето). е прегледана за наченки на откъсване и т.н. всичко е наред.
Варианта за размяна на амортисьорите е супер не се бях сетил
Още веднъж благодаря за отговорите и мненията
P.S. Пружината е здрава, задния мост и ламарината около него(купето). е прегледана за наченки на откъсване и т.н. всичко е наред.
Варианта за размяна на амортисьорите е супер не се бях сетил

Още веднъж благодаря за отговорите и мненията

Здравейте, и аз от месец имам същият проблем, но на мен ми къса и двата
.Единият от старите(амортисьор) беше сдал багажа и в сервиза ми смениха и двата както си е редно,от тогава вече съм на шести сменен комплект тампони!Разбира се сменят ми ги безплатно в сервиза но някак е тормозещо.Интересна е ситуацията че старите тампони виждаха бая зор по нашите пътища,а тези още невидяли дупка и хоп!Момчетата в сервиза използваха всякакви известни и безизвестни марки и резултат няма
Сега мислят да повдигнат леко задницата за да видят дали пак ще ги къса.Не знам дали има значение,но и при скъсан тампон от която и страна да е колата стои идеално права.
Някой ако има идея бих се радвал да я сподели.
Весели празници и безаварийно шофиране!

Някой ако има идея бих се радвал да я сподели.
Весели празници и безаварийно шофиране!

- Icooo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Котлон
- Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
- Детайли за колата: E38 740i
И аз имах проблем с тези тампони.. След една смяна направих следното:
Махнах гумата от вече скъсания тампон.
Взех 2 универсални тампона за амортесьор (прилича на поничка, но е конусовидна). Бяха по около 2.50 за брой.
Поставих ги с конусите към металната конзола от стария тампон.
Монтирах заедно със необходимите шайби
От тогава минаха 2 години. Сега има леко поклопване отзад - ще ги проверя като остане време.
Махнах гумата от вече скъсания тампон.
Взех 2 универсални тампона за амортесьор (прилича на поничка, но е конусовидна). Бяха по около 2.50 за брой.
Поставих ги с конусите към металната конзола от стария тампон.
Монтирах заедно със необходимите шайби
От тогава минаха 2 години. Сега има леко поклопване отзад - ще ги проверя като остане време.
- desoxr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 touring
Колеги,да не би да не се поставят правилно тия тампони?При мен на старото не бяха сложени правилно едни легенчета и тампона се късаше на първата по голяма неравност и след като сложих тия легенчета,където им е местото всичко се оправи!Става въпрос за номер 6 от схемата http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-S ... ing_parts/
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2