320ci чупи хидравлични помпи

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

320ci чупи хидравлични помпи

Мнение от gmarnaudov » 22 Ное 2014, 11:37

Здравейте,

Колата ми поради някаква причина чупи хидравлични помпи. Имаше стружки в хидравличното масло, когато старата си замина, вероятно от самата нея. Симптомите бяха "стържене" при навиване на волана, първоначално стърженето се чуваше само когато въртя волана при подадена газ, след това се чуваше отчетливно и без газ. Накрая стърженето премина "стреляне с къртечница" :) и тогава я закарах да я сменят. Смениха я с втора ръка и беше перфектна първия месец, след което почна лека по лека да се появява същия стържещ звук, само и единствено при въртене на волана и подаване на газ едновременно. Стърженето се увеличава с всеки изминал ден и усещам, че всеки момент помпата ще стигне отново до стадий "стреляне с къртечница" - силно стържене примесено с мноооого и различни звуци :)

Последно ми рециклираха и натегнаха рейката, защото се чувало тропане от нея. Съществува шанс просто и втората помпа да е била тръгнала да заминава. Но ме притеснява факта, че колкото и теми за хидравлики да изчетох в нито една симптомите не са стържене, а по-скоро бучене. Това ме навежда на мисълта, че проблема не е в помпите, а в нещо друго. И се чудя какво по тази кола чупи въпросните помпи. Сами се сещате, че да сменяш хидравлична помпа 3-4 пъти годишно не е страхотно :)

Имате ли някаква идея от къде може да идва проблема?

Поздрави :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: 320ci чупи хидравлични помпи

Мнение от Dirty M5 driveR » 22 Ное 2014, 12:29

Закарай колата при добър майстор да погледне рейката, да не би да е натегната прекалено. Също и да се види дали нещо друго не затормозява помпата. Излишно е да питам дали си сменил маслото :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от gmarnaudov » 22 Ное 2014, 12:40

Dirty M5 driveR написа:Закарай колата при добър майстор да погледне рейката, да не би да е натегната прекалено. Също и да се види дали нещо друго не затормозява помпата. Излишно е да питам дали си сменил маслото :mhihi:

Един път преди да се счупи, след това при смяната са го сменили и последно при натягането на рейката не знам. Но 2 пъти би трябвало със сигурност :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 22 Ное 2014, 14:38

Това "натягането на рейката" е разковничето на твоя проблем! :yes:
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 22 Ное 2014, 15:01

Едва ли, на рейката единственото място, където маже нещо да се натегне е там, където се обира радиалният луфт на гребена. Ако са я пренатегнали там, то ще усеща затруднено въртене на волана, а и самият волан няма да се връща сам след завиване, а колегата не споменава за такива проблеми.По скоро в системата са останали стружки от първата помпа, които сега скапват и втората.
only rear wheel drive

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Biankonero » 22 Ное 2014, 16:20

И аз мисля, че по-вероятно да е от останали стружки. А проверяваш ли от време на време нивото на хидравличната течност в казанчето? Да не би да губи от някъде и помпата да не се маже хубаво и да заминава? Че тези стружки на такива мисли навяват. Преди да смениш тази помпа източете цялото хидравлично масло, погледни и в казанчето, което е и филтър дали има нещо и чак после слагай новата и наливай ново масло. Хубаво е да се изцедят и маркучите също, даже и тези за високото налягане - от помпата към рейката.
Ако помпата ти е Luk LF-30 драсни едно ЛС - имам за продаване.

Потребител
Аватар

Мнение от gmarnaudov » 26 Ное 2014, 9:28

Съвсем наскоро беше в сервиз, споделих за моите опасения, че нещо чупи помпите. Казаха ми, че рейката тропа здраво и ми взеха 250 лева за рециклиране. Когато си взимах колата ми казаха, че сега е натегната и волана ще се върти по-трудно, но иначе нищо и няма.

Принципно колата винаги е била с по-тежък волан. Доколкото знам този модел идва с две помпи, една по-лека и една по-тежка - явно съм с втората.

Сега се чудя дали ако сложа нова хидравлична помпа ще я сподели същата съдба.

ПС. За да не отварям нова тема - колата като загрее почва да се замисля при натискане на педала, вдига оборотите с лек лаг. Натискането на педала е съпроводено с отчетлив звук, наподобяващ поемане на въздух. При заигравка с педала често се случва да загасне. Филтърът за картерните газове е чисто нов. Също така активирането на разни електроники тип климатик, подгрев на задно стъкло или сваляне на стъклата води до ясни колебания в оборотите.

Идеи?

Много благодаря за съдействието :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 26 Ное 2014, 12:23

Само за едното натягане на рейката са ти взели 250 лева? :shock: Щото рециклиране и натягане са 2 различни неща. Ти накара ли ги да ти обяснят какво точно са рециклирали?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 323Ci

Мнение от sh1n3 » 26 Ное 2014, 13:02

Бих те посъветвал да смениш казанчето на хидравличната течност, има едно филтърче което се задръства и пропуска маслото по трудно и от там може да дере помпите.

Аз смених 3 ... преди да сменя казанчето. Евтино е !

Потребител
Аватар

Мнение от gmarnaudov » 26 Ное 2014, 17:33

Сменено е казанчето, но ако наистина са останали стружки най-много и новото да се е затапило. Иначе конкретно в момента маслото изглежда бистро и червено, сякаш няма нежелани обекти :)

Колкото до рейката по телефона ми казаха, че ще я рециклират. Като взимах колата ми казаха, че е готова и сега по-натегната и волана ще е по-тежък. Може и да са ме финтирали лошо, но уви не разбирам от коли.

Като гледам ще изчакам тази да се раздрънчи тотално и ще я сменя, съпроводена с една хубава промивка, пък да видим :) Реално дали има майстор, който лесно да предцени дали са се изгаврили лошо с рейката без да разкоства всичко?

Мерси :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328ci & E30 327Ti
Мечтае да кара: която вкачи

Мнение от BMW_DRIVER » 27 Ное 2014, 0:54

Колега как ги чупиш тея помпи? смисал при какво каране. Аз счуших 1 ЛФ20 и 2 ЛФ30 за има няма година и половина.Всичките заминаха при навит пълен волан и чукане на изключвателя.Единия модел къса Ос-та Другия лопадките изяждат корпуса и не прави налягане.В момента препаснах от М50 помпа и за 1г бой не е мръднала .... старото куче е 2пъти по голямо на размери :mhihi:
http://www.youtube.com/watch?v=P0XCgzj6 ... e=youtu.be неделни развлечения-бог да дава живот на шперо :D

2 ГОДИНИ ПО-КЪСНО..... https://www.youtube.com/watch?v=oeH1F_oxzbw

Потребител
Аватар

Мнение от gmarnaudov » 27 Ное 2014, 9:10

BMW_DRIVER написа:Колега как ги чупиш тея помпи? смисал при какво каране. Аз счуших 1 ЛФ20 и 2 ЛФ30 за има няма година и половина.Всичките заминаха при навит пълен волан и чукане на изключвателя.Единия модел къса Ос-та Другия лопадките изяждат корпуса и не прави налягане.В момента препаснах от М50 помпа и за 1г бой не е мръднала .... старото куче е 2пъти по голямо на размери :mhihi:

Най-нормално каране, не съм състезател :)

А каква е причината за натягането на рейката изобщо? Тоест ако приемем, че това е причината да чупи помпите и "разхлабя" рейката какво би могло да се случи? Май са ме подхлъзнали с тези 250 кинта... Днес карах 20 годишната ми алфа 155, която по спомени имаше най-тежката хидравлика и реално е 2 пъти по-лека от бмв-то :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от idrive » 29 Ное 2014, 21:08

Същият проблем го имам и аз.Днес след промиване на казанчето(имам и ново) и ново масло, след половин оборот на волана откъсна оста на помпата...2-ра за 2 месеца.При предната смяна съм сменил 2 пъти маслото, днес промих казанчето и стана мазало.Около 20 дена след като сложих тази помпа(2-ра ръка от форума) нямаше проблем.После започна да вие малко, но като загрее хубаво виенето ставаше страшно и волана на "камък".В казанчето имаше доста стружки, които може да са от старата помпа.
Сега търся помпа, но преди това незнайно как трябва да промия цялата хидравлика

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 29 Ное 2014, 22:12

Така като чета, май проблема си е в самите помпи, имам предвид ниското им качество.
only rear wheel drive

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от idrive » 30 Ное 2014, 15:32

Нормално е на 14-15 години тези помпи да се предават вече.
Някакви идеи как да промия системата ?

Следваща

Назад към E46