Сензор за дъжд
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
Сензор за дъжд
Здравейте!Става въпрос за Е46 2004г 150к.с. 2000куб. - Проблема които имам и за които не намерих отговор в темата за сензор за дъжд е слдния:
Не ми работи първия(периодичния) режим на чистачките,които след допитване разбрах че бил свързан със сенозора за дъжд,които най-вероятно не ми работил.четох че не трябва да има въздух между стъклото и сензора ,а при мен имаше и реших да го разглобя и да пробвам с монтаж на ново.При разглобяването си записах номера на сензора които е RLS 6 923 954 и най от долу на етикета пише Kastal 09 00 6061 23.След като потърсих информация от къде мога да се сдобия с такъв по форумите,цени и т.н. прочетох че този моя е евнтуално сензор за дъж и сензор за светлина.Въпроса ми е следния,дали това е така и ако е така ,в моя случай при влизане в тунел ,стъмване или закриване с ръка на сензора пред стъклото- светлините ми се включват,тоест за свтлината работи и означавали това, че би трябвало да работи и за дъжд и да търся проблема си другаде или трябва да си намеря нов сензор и е въможно за светлината да си бачка а за дъжда не.
Благодаря предварително!
Не ми работи първия(периодичния) режим на чистачките,които след допитване разбрах че бил свързан със сенозора за дъжд,които най-вероятно не ми работил.четох че не трябва да има въздух между стъклото и сензора ,а при мен имаше и реших да го разглобя и да пробвам с монтаж на ново.При разглобяването си записах номера на сензора които е RLS 6 923 954 и най от долу на етикета пише Kastal 09 00 6061 23.След като потърсих информация от къде мога да се сдобия с такъв по форумите,цени и т.н. прочетох че този моя е евнтуално сензор за дъж и сензор за светлина.Въпроса ми е следния,дали това е така и ако е така ,в моя случай при влизане в тунел ,стъмване или закриване с ръка на сензора пред стъклото- светлините ми се включват,тоест за свтлината работи и означавали това, че би трябвало да работи и за дъжд и да търся проблема си другаде или трябва да си намеря нов сензор и е въможно за светлината да си бачка а за дъжда не.
Благодаря предварително!
Re: Сензор за дъжд
Колеги никои не се е сблъсквал с подобно нещо и някои неможе ли да ми препоръча майстор които да знае как да установим проблем,някои които се занимава с такива неща.Времето стана дъждовно и е много кофти и непроятно да не ти работят чистачките на 1 степен,както и въпросния сензор
Да първата степен е за сензора, а за да можем да ти помогнем. А именно да те пратим при някой който разбира, поне напиши от къде си. Иначе ако имаш някой който разбира от диагностика на БМВ за да разбере точно къде е проблема и разбира малко или много жиците ще ти помогне.
Мен лично ме съмнява да е сензора, въпреки че не е изключено, по скоро релетата за чистачките.
Но така през монитора само си чешем.
Мен лично ме съмнява да е сензора, въпреки че не е изключено, по скоро релетата за чистачките.
Но така през монитора само си чешем.
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
значи трябва да си на периодичния режим и тогава ако завали сензора сработва и се пускат чистачките,но трябва да знаеш че при всяко гасене на колата и палене от ново,трябва да спреш чистачките и пак да ги пуснеш в този режим иначе неработят

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
unikalen88 написа:значи трябва да си на периодичния режим и тогава ако завали сензора сработва и се пускат чистачките,но трябва да знаеш че при всяко гасене на колата и палене от ново,трябва да спреш чистачките и пак да ги пуснеш в този режим иначе неработят
Активирането им, става също, като преместиш врътката за чуствителноста.

- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
С врътката се реголира чуствителносста на самия сензор,колко да е чуствителен а не се пуска самия сензор

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
unikalen88 написа:С врътката се реголира чуствителносста на самия сензор,колко да е чуствителен а не се пуска самия сензор
Абе пробвай!

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
emalcho написа:Колеги никои не се е сблъсквал с подобно нещо и някои неможе ли да ми препоръча майстор които да знае как да установим проблем,някои които се занимава с такива неща.Времето стана дъждовно и е много кофти и непроятно да не ти работят чистачките на 1 степен,както и въпросния сензор
Един от основните елементи в датчика за дъжд е оптичният елемент, който представлява призма, залепена за предното стъкло. През нея преминават инфрачервени лъчи, които се излъчват от диоди, отразяват се от предното стъкло и отново през призмата, отиват в приемник за инфрачервени лъчи. Ако стъклото е сухо, инфрачервените лъчи се отразяват на 100% от стъклото, ако има капки дъжд, част от лъчите се отклоняват от тях. Разликата между излъчените и приетите инфрачервени лъчи, определя интензитета на работа на чистачките. С цел запазване на основните физични свойства на системата, призмата се залепва за предното стъкло по специална технология. Затова при колите, които имат датчик за дъжд, при смяна на предно стъкло, то се продава заедно с датчика. Бях срещал някъде описание, как отлепеният датчик, може да се залепи с някакво двойнозалепващо тиксо, но не зная какъв е резултата от тази манипулация.
zvetiko написа:emalcho написа:Колеги никои не се е сблъсквал с подобно нещо и някои неможе ли да ми препоръча майстор които да знае как да установим проблем,някои които се занимава с такива неща.Времето стана дъждовно и е много кофти и непроятно да не ти работят чистачките на 1 степен,както и въпросния сензор
Един от основните елементи в датчика за дъжд е оптичният елемент, който представлява призма, залепена за предното стъкло. През нея преминават инфрачервени лъчи, които се излъчват от диоди, отразяват се от предното стъкло и отново през призмата, отиват в приемник за инфрачервени лъчи. Ако стъклото е сухо, инфрачервените лъчи се отразяват на 100% от стъклото, ако има капки дъжд, част от лъчите се отклоняват от тях. Разликата между излъчените и приетите инфрачервени лъчи, определя интензитета на работа на чистачките. С цел запазване на основните физични свойства на системата, призмата се залепва за предното стъкло по специална технология. Затова при колите, които имат датчик за дъжд, при смяна на предно стъкло, то се продава заедно с датчика. Бях срещал някъде описание, как отлепеният датчик, може да се залепи с някакво двойнозалепващо тиксо, но не зная какъв е резултата от тази манипулация.
Да на Е39, Е53 и т.н. се продава стъклото с датчика на него, но при Е46 е отделно.

Колеги здравейте.аз съм от Асеновград и като цяло ме устроива майстор в Пловдиска област.Пробвал съм всичко от по огоре описаното което сте ми даали като съвет,четох доста и бях запознат,но така и неще и неще да тръгнат тоя сензор.Наскоро го разлепих с цел да пробвам с нов и повторно залепяне понеже се виждаще нещо като мехурче с въздух,но така и не намерих ,а във форума пише че колеги са успявали безпроблемно след подмяна и на ново залепени. - теост не е нужно да се сменя стъклото. Сега е точно тоя перид в които има тия превалявания и е много досадно всеки път да тярвба да буташ лосчето за да си зачистиш стъклото,но дори и да го правиш ме е яд че имаш екстра която не позлваш.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Kris написа:zvetiko написа:emalcho написа:Колеги никои не се е .....
Един от основните елементи в датчика за ...............
Да на Е39, Е53 и т.н. се продава стъклото с датчика на него, но при Е46 е отделно.Само идва с черната "ивица" около датчика.
Напротив! Оригиналните стъкла, които обикновено са Пинкелтън, си идват с лещата. Предполагам китайските ( дето се водят "европейски") може и да са само с черното. Аз съм сменял стъкло с неоригинално, но пак на Пинкелтън и си беше комплект с призмата.
pazokolarov написа:Kris написа:zvetiko написа:emalcho написа:Колеги никои не се е .....
Един от основните елементи в датчика за ...............
Да на Е39, Е53 и т.н. се продава стъклото с датчика на него, но при Е46 е отделно.Само идва с черната "ивица" около датчика.
Напротив! Оригиналните стъкла, които обикновено са Пинкелтън, си идват с лещата. Предполагам китайските ( дето се водят "европейски") може и да са само с черното. Аз съм сменял стъкло с неоригинално, но пак на Пинкелтън и си беше комплект с призмата.
И аз съм сменял стъкла на Е39 и на Е46, нови от Дару Кар. И на Е39-ката си дойде с датчика, а на Е46-цата дойде без датчика само с ченото "стъкълце". Иначе и с двете стъкла в комплект дойде и лепилото и тичмалките пластмаски (дистанционери или там както се казват) за стъклото, без да сме го поръчвали. Верно че беше преди около 8 години, но не вярвам да се е променило нещо (освен цената).
Снимката е примерна от интернет, но на Е46-цата дойде така, докато на Е39-ката си дойде с целия rain-sensor.

- zoomer
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328iT 88' e46 328Ci
- Мечтае да кара: e24 M635CSI
Колега, пробвай да извадиш бушон 15, ако тогава ти работят чистачките на интервали, значи имаш проблем в сензора.
По принцип можеш да го отлепиш и си се продават специални лепенки за залепяне.
http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-MERCEDES- ... 1c463802f4
Иначе щом колата ти е 2004-та си със лайт и рейн сензор в едно.
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
zoomer написа:Колега, пробвай да извадиш бушон 15, ако тогава ти работят чистачките на интервали, значи имаш проблем в сензора.
Няма смисъл да отлепяш датчика. Той се сваля без проблем, като се откопчее от призмата. Тя си остава залепена за стъклото.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
Както ме посъветва колегата извадих 15 бушон и чистачките заработиха на интервали,което явно потвърждава теорията че сензора е прецакан.
15 мнения
• Страница 1 от 1