Смяна на подгревни свещи

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Смяна на подгревни свещи

Мнение от totopz » 14 Ное 2014, 10:59

Снощи си замерих подгревните свещи и установих, че от 6 само 2 работят. Реших, че ще ги сменя всички на куп, но ми казаха, че при отвиването старите се късат и следва сваляне на главата и всичките главоболия свързани с това.

Моля ако някой е минал по този път вече да сподели кое как е станало или просто моля за съвет какво да правя, защото от снощи си блъскам главата и нищо умно не мога да измисля. Чудя се какво ще стане ако нищо не правя ами си карам така само с 2 работещи свещи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Смяна на подгревни свещи

Мнение от zvetiko » 14 Ное 2014, 11:22

totopz написа:Снощи си замерих подгревните свещи и установих, че от 6 само 2 работят. Реших, че ще ги сменя всички на куп, но ми казаха, че при отвиването старите се късат и следва сваляне на главата и всичките главоболия свързани с това.

Моля ако някой е минал по този път вече да сподели кое как е станало или просто моля за съвет какво да правя, защото от снощи си блъскам главата и нищо умно не мога да измисля. Чудя се какво ще стане ако нищо не правя ами си карам така само с 2 работещи свещи.

Дали ще се скъса някоя свещ, зависи от това дали този, който ги е монтирал, е знаел как се прави. Ако случайно се скъса някоя свещ, трябва да намериш някой, който има комплект за демонтаж на скъсана свещ. Импровизациите може да имат доста неприятни последици.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: LX62314
Мечтае да кара: e31 860
Детайли за колата: Бърза,Мощна,Вечна

Мнение от gsi_leo » 15 Ное 2014, 18:42

Колега докато не пробваш нема как да разбереш дали ще се развие или скъса,има много сервизи който извършват тази дейност,ако не си сигурен в себе си,не започвай нещо което не е по силите ти,ако пък случайно се стигне до инцидент ми пиши ще ти дам тел.на човек който идва и на место и ги вади,става дума за София... :yes:
-0896965069-Сашо
...готов да помогне всекиму...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 15 Ное 2014, 19:14

Аз сам не бих се хванал с тази работа. По-скоро ме е страх дори на сервиз да отида, защото ако се скъса някоя свещ монтьора сигурно ще вдигне ръце, ще каже "Ами скъса се" и ще почнат мъките за мен. Подпитах в няколко сервиза за свещите и на всякъде ми казваха - може да ги опитаме да видим дали ще се развият, но никъде не ми казаха - ще прочетем с каква сила трябва да се развиват, ще сложим динамометричния ключ и ще видим дали ще стане. Общо взето това са ми страховете.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: LX62314
Мечтае да кара: e31 860
Детайли за колата: Бърза,Мощна,Вечна

Мнение от gsi_leo » 15 Ное 2014, 19:30

Колега не е проблема с каква сила ще тръгнеш да ги развиваш,тя като е запекла в главата няма начин да не се скъса,има си комплекти с който се разпробиват и изваждат остатъците...
-0896965069-Сашо
...готов да помогне всекиму...

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 15 Ное 2014, 20:12

Никой няма да ти даде гаранция, че ако я скъса ще си оправи ремонта..поне не безплатно.За това си ги отвивам аз.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 15 Ное 2014, 21:40

Моите ги развих на загрят мотор . Ходих до някъде с колата , върнах се и започнах да си приготвям инструмента и спокойно започнах демонтирането на колектора като през това време главата започна да се охлажда леко . За мой късмет всичките тръгнаха , а след това на новите им намазах резбите с графитна грес и ги стегнах до контакт и леко усилие след това . Дано и те се отвият един ден по-късно...
Иначе ги смених , защото имах пет изгорели , но колата си палеше на минус 9С не проблеми !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 16 Ное 2014, 12:07

За да не "залепнат" се намазват резбите съвсем леко с керамична грес, а относно развиването на старите на поизстинал мотор , не студено ,не и топъл нещо средно , хубаво е да се напръска обилно с WD 40 примерно върху старите свещи 15-20 часа преди демонтажа за да може по добре да проникне , останалото на късмет :)
6>4

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Ное 2014, 20:42

Има специални проникващи спрейове за ръжда, може би с такъв да накиснеш хубаво и както казват колегите на топъл мотор да мъчиш.
Преди време бях зачитал една тема за смяната на свещите тук във форума, но сега не я намирам - та момчето дето описваше процеса май с кореселин беше залял обилно свещите и яко напъване. Потърси я темата и виж как го е направил той :yes:
успех
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Ное 2014, 20:47

Намерих темата и конкретния коментар

СМЯНА НА ПОДГРЯВАЩИ СВЕЩИ
ТУЙ ОТ МЕН, КОЙТО МУ СЕ ВИЖДА СМЕШНО - ДА СЕ СМЕЕ, НО НА КОЙТО МУ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ Е ИЗПИТАНО И РАБОТИ....

Подгреваш я преди да я нападаш,..до работна температура,...махаш буксите,...наливаш коресилин в дупките и бегаш да не ти люти на очите!

След 3 минути ги почваш с вложка ШЕСТОСТЕН,..не дванайсетостен,..дълбока и арна!

Ще тръгнат,..некои лесно,..некои със скърцане като на стара панта ръждясала!
Тези дето скърцат,..НЕМА да ги отпускаш,...ни за миг,...въртиш на РАЗВИВАНЕ,...и никво на обратно,..ни стъпка,..нека си скърца,па дори ида те заболи сърцето!
Като изкараш до края резбата,...пак наливаш с коресилин дупката,...и па бегаш да пушиш!

След това ги фаташ с едни клещаци и с въртеливо-издърпващо движение-право у на комшията двора!

Като ги извадиш всичките,..иди да обядваш,....

После връткаш на стартер 10 оборота,да изгониш дявола от дупката,...обмазваш резбите на новите свещи с медна,алуминиева или неспичаща смазка,...и ги намушкваш една по-една!

Нема да стягаш зверски,...полечка,..като опре конуса,..и натегаш леко,...нема да се развият,не бой се!

Успех!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 18 Ное 2014, 17:56

По принцип за развиване на всякакви клеясали/ръждясали гадости си правя "котейл" от WD-40 и обикновена газ за осветление. До момента каквото и да съм отвивал с тая комбинация не е имало проблеми. Просто газта е по-тънка и проправя пътя на другата гадост. Но си ги чакам по час и повече, като през 10-15мин повтарям процедурата.

С кореселин не съм пробвал - той разтваря разни органики, не съм забелязал да има ефект върху ръжда, ама знае ли човек :)

Ако скъсаш свещта - има разни комплекти(обикновено са конуси с обратна резба) за развиване на скъсани болтове и винтове няма да се плашиш - нито са скъпи нито се намират трудно :)
Само трябва да си огледаш после цилиндрите отвътре да не е паднало някое парче, което после да направи мазало

Назад към E39