Двуомение за Е39

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Двуомение за Е39

Мнение от doomy525 » 10 Ное 2014, 0:22

Здравейте колеги,
темата не е насочена към техническият раздел, но ми се струва най-удачно да я публикувам тука, защото се нуждая от малко акъл :lol:
Казуса е следния - имам Е39 с 2.5 TDS двигател от близо 7 години и който беше взет без изобщо никаква напредстава какво всъщност представлява този модел на BMW.
Не мога да крия, че колата е с голяма сантиментална стойност за мен и най-вероятно ще я "зазимя" в гаража за няколко години, но и дума и не може да става да се продаде. Седем години ми служи вярно и съм се отнасял с голяма любов и грижи към нея, но имам чувството, че вече ѝ мина времето или поне на двигателя и като цяло се амортизира колата доста. Купих я на 274 000km, които според мен ми изглеждаха реални, но тогава по онова време не съществуваха кой знае колко майстори в града, които да я диагностицират както трябва и да ми кажат болежките, та общо взето беше купена на късмет. В момента е на 864 934km. По тази кола в момента са наляти между 7.5 и 8.5к лева за всичките тези години. Претърпявала е какво ли не - смяна на глава, вериги, амортисьори, биалетки, носачи, дискове, настройки на ГНП, радиатори, салони, тавани, фарове, стопове, бъбреци и общо взето всичко е бутано по нея.
Питането ми е следното - имам досег и до Е60, но като че ли Е39 си ми е на сърце и не искам да се мятам на Е60ка.
Понеже с моя късмет ударих колата и засега чака ремонта се двуомя между две неща.
Удара беше от една шахта, която беше полузатворена и лявото колело влезе в нея, защото не я видях :roll: по един път, който в момента се ремонтира и общо взето няма път, та тя се обърна и изпоначупи цялата броня от лявата страна, както и масления радиатор отзад зад нея. От тая шахта предната броня е за смяна и г/д цялото ляво колело /цялата карантия към него + амортисьор и изправяне на джанти/. Колата си има и други забележки, но не са по ходовата част, а козметични.
По моѝ груби сметки ремонта ще излезе около 1500 лева (с хубави части, с които винаги е била поддържана), но имам бюджет към 10К и се чудя дали да я прибера в гаража сегашната и да скоча на 525d с ръчни скорости :?: Нищо против автоматика, но ръчките са ми слабост. Търся що годе нормален разход като цяло и удобство. Ако ще търся нова тя ще е с фейслифта, със щори и кожа (към тях с подгряване), стъклопакет, навигацията + мемори пакет за салона и огледалата. За печка не знам още тъй като гледам времето в нашата страна скоро време ще сме тропическа страна :mhihi: Общо взето нищо кой знае какво, но за 7.5-8к може да се намери читав екземпляр от Германия. Сегашната освен кожен салон и мулти - друго няма. Точно от тук ми е и двуомението дали да дам 1.5к за ремонт или да се метна на комънрейла, по който едва ли ще е пипано толкова, колкото по тая.
Доста неща разбрах от тая и като цяло тя ми позволи да опозная света на BMW и специално за Е39 модела съм я..поинаизустил :oops:
Какъв би бил вашият съвет ? Да оправя сегашната или да скоча на нова количка с екстрите, които търся?
Тук вече съм малко накантар относно ремонтирането на старата и покупка на нова. От гледна точка на това, че имам ремонт за 1.5к на старата и по която знам, че ходова част и двигател са в перфектно състояние и знам, че ще ме изкара още 200-300К без кой знае какви повреди, то и това, че ако скоча на нова, която отначало ще ме плени и кой знае какво ще изкара като грешки и неща за ремонт, защото знаем, че тези коли няма как да са на по 160-180К, както ги пишат. От това се притеснявам - или да си оправя моята или да взема нова и да остава 2К бюджет за отремонтиране и стягане (тука изключвам консумативите, които се правят след покупка и цялостното обслужване). А със старата най-вероятно ще си я прибера в гаража и след няколко годинки ще я реставрирам цялостно и ще си я запазя, защото както казах ми е много сантиментална :oops: :bchug: А новата ще се търси от Германия и ще ходя лично да си я прибера, но както знаем всички..да не се окаже, че... от двата стола на земята :mrgreen: Та какво е вашето мнение? Как бихте постъпили?
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: Двуомение за Е39

Мнение от v_p_m » 10 Ное 2014, 1:17

А защо не налееш още 5к. в тази, за двигател който ти е на сърце и екстрите който искаш и да си караш с кеф :driving: ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 10 Ное 2014, 1:26

Не можах да разбера дали е подигравателен този пост :help: :lol:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 10 Ное 2014, 1:44

doomy525 написа:Не можах да разбера дали е подигравателен този пост :help: :lol:

Абсолютно не , доколкото аз разбрах от 1-вия ти пост си харесваш колата но вече е амортизирана(двигателя е поизчерпал ресурса си) и малко ти е поомръзнала искаш повече глезотийки. Но пък иначе е в добро състояние и не искаш да дадеш една торба пари за напудрена друга ?

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 10 Ное 2014, 8:36

Разглоби тдс-а за части и се мятай на 530д.
п.п всяко 525/530д има фабрична печка.
п.п 2 не се навивай толкова с тая "сантиментална стойност" и мойта я карам от 5-години и съм набил не 7-8 а близо 15 така че няма какво да се чудиш!
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 10 Ное 2014, 9:01

Колега с тези дълги и подробни постове, посред нощ ... :D . Как е кучето?

Гледам, че въртиш по 100 000 км. на година. От практична гледна точка - бих си взел "новата" стара кола и с патите от продажбата на катастрофиралата стара, да я обслужа + каско , нови гуми и т.н. Но това от практична гледна точка. Когато човек намесва сантименти пред разума, като теб... абе защо не си вземеш нещо по ново...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 10 Ное 2014, 9:13

Колега, отдели тия пари за F10, а междувременно вземи си оправи колата щом още ти върши работа :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 10 Ное 2014, 10:03

Аз бих я оправил. Като цяло може да й вземеш добри части от английски донор например и да не наливаш сумалък ти пари. Може да й направиш едно боядисване след това да изчистиш забележките.
Колкото до мотора - не знам дали има какво да й се прави, все пак не са много км. като за TDS ако са реалните.. но за 1000 лв. може да вземеш добър мотор от донор че дори и за по-малко.

Моят съвет: Търси читав донор.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар
Кара: head turner и екзотики
Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

Мнение от Convertible » 10 Ное 2014, 10:28

Nickelback написа:Колега, отдели тия пари за F10, а междувременно вземи си оправи колата щом още ти върши работа :)

и според мен това е най-добрата стратегия. оправи я, щом ти харесва. има вече доста донори и може да си вземеш салонче и други екстрички да си наслагаш.
и докато се усетиш ще е време за Ф10, щом както мен искаш да пропуснеш Е60 :mhihi:
иначе какво ще ги правиш след 2,3 години тия две е39ки на по 20 години?
Изображение
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от twake » 10 Ное 2014, 13:15

Оправи я, колега. Все пак ще купиш пак е39, е с малко повече екстри но пак е39. Или я оправи или по-нова

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 10 Ное 2014, 14:36

larry_boy написа:Колега с тези дълги и подробни постове, посред нощ ... :D . Как е кучето?

:mhihi: не знам за какво говориш, но само по това време от денонощието мога да седна и да изгубя 1-2 часа на лаптопа. :) Малкия е наред вече, даже не си спомня, че го е ударил. Има още малко едно накуцване, но много рядко го прави. Позицията на крачето е вече нормална, а не както преди. :bchug:

Благодаря за мненията на всички :) Най-добре май наистина варианта е да си я оправя, но това с донора от Англия ми допадна като идея. Не се бях сещал :lol: Ще я потъркалям още няколко годинки и живот и здраве дано дойде ред на Ф10, както при мен така и при вас :D :yes:
Иначе колата си е с нови зимни гуми, имам и летен комплект на 1 сезон са. Единственият минус е, че от две години не правя каско тъй като ми се струва нерентабилно за сумата, на която я оценяват и това, че за 3-4к може да си вземеш същата (като двигател имам впредвид). Всичко си работи и по колата, с нови дискове и накладки е. Голяма хамалогия ще стане, ако тръгна да слагам на новата от старата и реших да се допитам. Най-много ме кара да гледам за нова това, че сегашната просто си се амортизира, но правилно казахте - какво ще ги правя два коша на по 20 години след време :mrgreen:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 10 Ное 2014, 15:24

Колега и да можеш да вземеш F10, ще можеш ли да я поддържаш, да й плащаш данъците, застраховки, не дай Боже нещо се счупи.... то не е само да я купиш. Бих казал, това е най-лесното по въпроса за една кола. Колата може да ти е такова бреме и товар, че да се видиш в чудо и приказ.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 10 Ное 2014, 15:54

Аз бих си я оправил - за тия години и километри си е показала всичките магарии, така че ако я оправиш няма да има разни неочаквани изненади.
Ако си вземеш нова(изключвайки чисто нова) е ясно какво те чака - все ще има някакви изненади.
Частите, които ти трябват ще си ги намериш лесно - една тема в търговския раздел + няколко дни чакане и ще има бол оферти, от които да избираш :) Даже може и по-евтино да ти излезе отколкото си го смятал.

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 10 Ное 2014, 16:49

Elesar74 написа:Колега и да можеш да вземеш F10, ще можеш ли да я поддържаш, да й плащаш данъците, застраховки, не дай Боже нещо се счупи.... то не е само да я купиш. Бих казал, това е най-лесното по въпроса за една кола. Колата може да ти е такова бреме и товар, че да се видиш в чудо и приказ.

Ами Е39ката е поддържана винаги, както трябва и за въпросният период, от който я имам пет от седем години е била с автокаско и някоѝ неща аз съм си ги сменял или доплащал и винаги е било навреме. А и тогава се оценяваше на по-адекватни цени, а сега е..леко казано смешни пари и си казах, че не е удачно. От тогава до сега освен консумативи и други неща не е бутано по колата, а това ще и е първият по сериозен ремонт. Иначе съм от части съгласен - покупката е едно от лесните неща. Не всеки ден се вадят по 50-60К за нов автомобил /предполага се, че няма да се чупи през ден/ и на месец спокойно да можеш да отделяш за евентуални ремонти около 2К в най-лошият случай. Както се казва ' всяка жаба да си знае гьола' ;)
В момента движа с друга кола (авенсис 2.2 D4D 2010та - теа коли много малко горят бе :kuku: :lol: ) и 39ката съм я паркирал в гаража. Най-вече защото исках да реша /прочистя съзнанието си :lol: / дали да се мятам на нова такава /даже оглеждах няколко/ и затова реших да пусна тема да ме посъветвате. В петък ще я закарам в бокса и в понеделник ще си я взема, че нямам мн време да се разхождам по сервизите, а направо да я оправят. :yes: След удара на следващия ден отидох на стенд да видят какво точно по колелото има за смяна (защото е леко изкривено - горната част е навътре, а долната навънка + волана стои накриво). Аморт. за смяна - изкривен е (а както знаем те се сменят по два), биалетка + двата носача + накрайник + бронята (ще взема нова, която ще трябва да се и пребоядиса към моя цвят). После реглаж. Абе удара си беше баш както си пише по книгите :mrgreen:
относно подръжката..аз лично не намирам кой знае каква разлика в цените на частите между е39 и е60 :roll: е, има някоѝ изключения, но специално по ходовата част са си г/д едно към едно или с 20-30% по-ниски в полза на Е39..
Важното е да си намериш читав майстор, защото аз лично специално ходех до Добрич при Илко Иванов и винаги съм оставал доволен от качеството и професионализма с който работи. :bchug: До преди това от сервиз на сервиз и чак не искам да се сещам, че ме хваща един яд от "майсторчетата" дето се учеха на нея :censored:
За F серията не знам как стои положението, но това е съвсем друг клас автомобил..или поне така ми изглежда мен сравнено с предните две версии на 5та серия
Последна промяна doomy525 на 10 Ное 2014, 17:30, променена общо 1 път

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 10 Ное 2014, 17:29

Колега, ти ако трябва да отделяш по 2к, на месец за нещо по автомобила, значи да си разточително богат и да наливаш пари в една бездънна каца, което пък значи да си глупак. Е39 е масова кола, има много части за различните модели втора употреба, но само започни да пазаруваш от Дарукар например, оригинални части и ще се видиш в чудо с цени и Е39-ката ще ти се види непосилна за поддръжка кола. Особено ако е фейс common rail. Сега това го пренеси към F10 и гледай да си седнал.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към E39