Реставриране на джанти style 24

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Re: Реставриране на джанти style 24

Мнение от In_Memoriam » 24 Окт 2014, 23:24

ares2 написа:аз ги взех от едно М3 от UK..
бяха предните с по малкото J
до колкото съм чел има и без надписи и само с моторспорт и после с бмв и с моторспорт..
от вътре си пише БМВ и има сериен номер дори
имам и реплики и наистина имат разлика ако се загледаш..
но кои знае.. може пък да са ги сменили преди години :dunno:

Откъдето и да си ги взел най-вероятно са те прекарали, че са OEM. Сигурен съм, че няма оригинални без двете заедно "BMW + Motorsport". Ако искаш снимай задната страна на джантата и веднага ще стане ясно. Поради тази причина не бих разчитал, че цвета е оригиналния, за да се ръководя по него.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 25 Окт 2014, 9:08

като ги свалям ще снимам и гърба да се види
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 m44b19

Мнение от BMWFen » 25 Окт 2014, 21:19

Nickelback написа:
ares2 написа:е как разбра че ми е реплика джантата? оригинален модел си е..
наскоро я купувах.. дори знаям от къде съм я свалил.. от вътре си пише всичко необходимо.. бмв и номера и тн
недей така моля те :mrgreen:

Ето това е оригинална стайл 24-ка:

Изображение

Надписа гласи "BMW MOTORSPORT" водят я Forged. Имал съм такива джанти на Е36-цата. Знам им всяко кьошенце :ok:
Другия вариант на 24-ка е Polished, който са прекрасни и без надпис. Ето ги във фенса:

http://mfans2.com/parts/catalog/E36-Cab ... ke_forged/

http://mfans2.com/parts/catalog/E36-Cab ... _styl_24_/

Ама дано не съм прав де и дано не са те метнали, може и да има само с MOTORSPORT надпис. Всичко има на тоя свят :dunno:

+1
Моите са такива :) Само MOTORSPORT не е оригинална. Доста съм чел по темата.
BMW 318is M44B19

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 26 Окт 2014, 10:58

Обадиха ми цена за София - реставриране от до ново състояние за 150 лева 4 броя 17ки.
Това включва песъкоструй, китване на дентове и деруги и боя на прахово и лак на прахово.
За праховото е ясно и аз съм от тези, които са скептични към този метод/ :arrow: кашкавалени джанти/. Технологията мисля че беше 180 градуса и 30 минутки в пещта.
Но служителя ми каза нещо което ме озадъчи!?
"Gospodine nie gi pechem na 175 gradusa tochno 30 sekundi!
I gi vadim"
И този отговор получих, след като попитах дали е възможно да се съкрати времето на изпичане.

Та това възможно ли е, че съм озадъчен как прахова боя ще полепне за няколко секунди и ще заздравее със сплавта? И защото времето ми се вижда абсолютно безопасно, даже недостатъчно да стопли цялата джанта :dunno:
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

Мнение от kichuka » 26 Окт 2014, 12:06

Моите джанти ги боядисаха с Body Color пише че е оригинален сив металик за Ауди. Така се води цвета. Бояджията имаше останала боя и решихме да експериментираме и стана готино. Има значение лака вече неговия е по-лачен така да се каже може и по-матови да станат, но това си е работа на професионалистите :)
IMG_20140908_153653.jpg
IMG_20140726_181842.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 26 Окт 2014, 19:24

kagebista написа:Обадиха ми цена за София - реставриране от до ново състояние за 150 лева 4 броя 17ки.
Това включва песъкоструй, китване на дентове и деруги и боя на прахово и лак на прахово.
За праховото е ясно и аз съм от тези, които са скептични към този метод/ :arrow: кашкавалени джанти/. Технологията мисля че беше 180 градуса и 30 минутки в пещта.
Но служителя ми каза нещо което ме озадъчи!?
"Gospodine nie gi pechem na 175 gradusa tochno 30 sekundi!
I gi vadim"
И този отговор получих, след като попитах дали е възможно да се съкрати времето на изпичане.

Та това възможно ли е, че съм озадъчен как прахова боя ще полепне за няколко секунди и ще заздравее със сплавта? И защото времето ми се вижда абсолютно безопасно, даже недостатъчно да стопли цялата джанта :dunno:

Интересно ми е кой те е излъгал така?

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 26 Окт 2014, 20:05

За кое по точно? Защото ако съм излъган, то трябва да съм повярвал в нещо!
Питането е: правилна ли е технологията която знам от хора продаващи това, и дали второто е възможно така описано от последния, продаващ същата услуга!?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 26 Окт 2014, 20:21

kagebista написа:За кое по точно? Защото ако съм излъган, то трябва да съм повярвал в нещо!
Питането е: правилна ли е технологията която знам от хора продаващи това, и дали второто е възможно така описано от последния, продаващ същата услуга!?

Това е лъжа, независимо дали си повярвал на нея или не? Просто ми стана интересно в коя фирма са ти го казали това нещо, понеже се занимавам с прахово боядисване.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 26 Окт 2014, 20:30

Vanqu1sh написа:
kagebista написа:За кое по точно? Защото ако съм излъган, то трябва да съм повярвал в нещо!

Това е лъжа, независимо дали си повярвал на нея или не? Просто ми стана интересно в коя фирма са ти го казали това нещо, понеже се занимавам с прахово боядисване.

Пак питам? Кое е лъжа колега:
1. Времето от 30 минути и 180 градуса;
2. Невъзможното време от 30 секунди при вече нагрята пещ и влез-излез като аз лично не вдявам каква прахова боя ще лепне за толкова време как си требе;
3. Изпонацепените кашкавалки на няколко мои познати и приятели, от които сега бройки се ползват за масички, а другиje остатъци са върнати за вторични?
Името на фирмата мисля е без значение в случая. Но ще ти го споделя на ЛС...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 26 Окт 2014, 20:43

kagebista написа:2. Невъзможното време от 30 секунди при вече нагрята пещ и влез-излез като аз лично не вдявам каква прахова боя ще лепне за толкова време как си требе;

Единствения начин това да се осъществи и пак не съм много сигурен дали е възможно изобщо е ако джантата е предварително нагрята до 200 градуса, ама това обезсмисля процедурата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMWFen » 27 Окт 2014, 16:33

Аз немрих един пич във Варна - Огнян Ангелов.

Той ми каза, че само пескоструя е 2 лева на инч или 136 лева само пескоструя. От там на сетне 200 лева е за боята за 4те джанти.
Тотал се получава - 336лв, като не се прави прахово.

Та какви са предимствата и недостатъците? Праховото ли е по-добро или метода на Огнян Ангелов?

Искам да кажа, че говорим за цена за рестварация на цяла джанта, а не само челото.

Поздрави
BMW 318is M44B19

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 27 Окт 2014, 19:07

BMWFen написа:Аз немрих един пич във Варна - Огнян Ангелов.

Той ми каза, че само пескоструя е 2 лева на инч или 136 лева само пескоструя. От там на сетне 200 лева е за боята за 4те джанти.
Тотал се получава - 336лв, като не се прави прахово.

Та какви са предимствата и недостатъците? Праховото ли е по-добро или метода на Огнян Ангелов?

Искам да кажа, че говорим за цена за рестварация на цяла джанта, а не само челото.

Поздрави

По София да ги почистят прахово цените вървят 40-60 лева. Не знам какви са тия абсурдни цени при вас за тази услуга.
Праховото е по-добро от гледна точка на покривност и издръжливост на боята. Но факт, че е нужно изпичане в пещ - може да развали структурата на дадена сплав/зависи от алуминиевата джанта/. Тоест след такъв - вместо да се огъне, тя ще се сцепи. При някои джанти се случва, при други не. Също като минус - е липсата на палитри и боите са доста монотомни като гама
Най-доброто според мен е:
- песъкоструй със ситен пясък - да изчисти добре цялостната повърхност.
- наваряване с аргон или там каквото ползват ако е нужно да се заличат деформации като язви, дълбоки деруги и тем подобни наранявания. После се шкури до изравняване. Става и с кит тип филер на алуминиева основа за запълване.
- накрая на боя и лакиране с пистолет.
Нещо такова...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

Мнение от kichuka » 27 Окт 2014, 20:40

kagebista написа:
Vanqu1sh написа:

Пак питам? Кое е лъжа колега:
1. Времето от 30 минути и 180 градуса;
2. Невъзможното време от 30 секунди при вече нагрята пещ и влез-излез като аз лично не вдявам каква прахова боя ще лепне за толкова време как си требе;
3. Изпонацепените кашкавалки на няколко мои познати и приятели, от които сега бройки се ползват за масички, а другиje остатъци са върнати за вторични?
Името на фирмата мисля е без значение в случая. Но ще ти го споделя на ЛС...

Да започна с това, че съм работил в цех с две прахови бояджийни една година и така :
1. Времето може да е и 15 минути може да е и повече въпрос на технология
2. 30 секунди звучи смешно. Джантите при нас ги нагряваха предварително 15 минути после ги боядисваха и още 15 минути изпичане на боята. За 30 секунди трудно ще се разтопи боята.
3. Доста джанти са боядисвали въпреки, че фирмата се занимава с производство на други неща. Никой не се е оплакал дори сега имам едни джанти но ми се свидят 40лв за песъкоструй иначе и аз ще си ги боядисам прахово.
Важно е бояджията да знае какво прави. На моите като им дойде реда ще ги пусна на 180-190 градуса (фурните са реле регулатор на температурата и никога не може да подържат точно определена температура) за 15 минути загряване и 15 минути пекане на боята.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMWFen » 28 Окт 2014, 18:34

Колеги, моля да внеса едно уточнение по повод цената за фин пескоструй. Прегледах и сега кореспонденцията с Огнян Ангелов и грешката и неразбирането е при мен. Пича ми е писал, че 2 лева е цената на цол и предполагам, като слушам и вие какво пишете за цените в София то 36лв. ще ми е пясъкоструя за 4те 17ки :) Което искрено ме зарадва, тъй като ще останат пари за полиране на борда :)

Какво мислите за полирането на борда? По-красиво ми е лично на мен, ама не е оригинално...???
BMW 318is M44B19

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMWFen » 28 Окт 2014, 21:26

Колеги, спрях се на цвят най-после :) Благодаря на всички за съпричастността :bowdown:

След като се мина през

- Оригинален цвят (който така и не разбрах кода му)
- Ferric Grey
- Gun Metal Grey

се спирам на цвят, който е точно това, което съм си представял, а именно - SHADOW CHROME

Motorsport
БМВ М5 Shadow Chrome OEM

Какво ще кажете :driving:
BMW 318is M44B19

ПредишнаСледваща

Назад към E36