скоростна кутия
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
- Кара: AUDI S8
- Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago
Re: скоростна кутия
Ресет се прави при смяна на мехатроник или соленоиди: BMW TIS
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Действително ли е необходимо за максимален резултат, кутията да се рестартира софтуерно? За пръв път чувам това. Наскоро сменях масло, но не съм ресетвал. Има ли вероятност след ресета да има неблагоприятни последствия?
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
Тука като гледам доста хора са си ги рестартирали и пак си карат.Явно няма проблем.
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
Един майстор по АК ми каза че ресет на кутията и да искам не мога да направя без някакво устройство което те използуват.Разни настройки по модулите всеки може да ресетне стига да има софт и кабел.Ако наистина е така , трябва да се уточним , кой за какъв ресет говори.Ресет на настройките на самата АСК бях чел някъде е доста отговорна работа и трябва да се избягва .
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Ще ви пусна сервизния бюлетин на ZF за подмяна на маслото в ZF6HP19 26 И тн. накрая след смяната пише да се извърши ресет на адаптациите, няма нищо отговорно и подобни неща ти не триеш софтур и не презаписваш нищо само се рестартират адаптационните данни. За съжаление не мога да изровя файла но съм го предоставил на сервиза където си извършвам ремонтите, в кутията ти има oil deterioration adaptations и transmission adaptations и в DIS може да се рестартират само 1вите а в INPA могат и двете едновременно.
Преди малко направих ресет на кутията чрез натискане на педала (газта).Това го разбрах от следните клипове https://www.youtube.com/watch?v=sQzeo-5bqMc също и от https://www.youtube.com/watch?v=l1Ar1tg_BdQ найстина има разлика колата започна да превклучва по плавно и на по ниски (нормални) обороти.
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
Явно са ви здрави колите,щом няма с какво друго да си играете.Кутията е хубава играчка.
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
timur_lenk написа:Явно са ви здрави колите,щом няма с какво друго да си играете.Кутията е хубава играчка.
И на мен ми харесваше да си играя с нея.

"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
Здравейте колеги, колата ми е е60 525д 2004 година и моят проблем е малко по-различен. След малко по-дълго шофиране в извън градски условия и след като вляза в града колата започва да превключва ниските предавки (1-2 или 2-3) доста твърдо (ударно), най-често се случва когато спирам на светофар и в момента преди да спре колата, набива много твърдо ниската предавка (не знам дали е 1ва или 2ра). Така като покарам около 10км. в градски условия се оправя. Няма връзка това дали колата е топла или студена, просто трябва да измине тези километри и се оправя сама (най-вероятно някаква софтуерна адаптация). Обслужих напълно кутията с картер (филтър), масло и привод на буксата на мехатроника понеже беше започнал да тече. Кутията започна да се държи по-добре от преди, но това блъскане след по-дълго извън градско каране остана. Нивото на маслото е добро. В сервиза направиха ресет, но мисля че не беше през ИНПА. Някой има ли идея какво може да се случва? 

Повечето ще те питат дали си сменял торка вече и на какъв пробег е автомобила.Предполагам 200К ги е прехвърлил а в този случай след смяна на маслото особено ако е първа смяна скоро след това се обажда и торка.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Блъскането не е симптом на торк или поне не е от първите, по-скоро някой клапан на мекатрониката или се е задръстил или се е преебал, вижте на диагностика данни при смяна , ако хвърля грешки е по-скоро мекатроника, ако НЕ е по-скоро торк.
Колата в момента е на 359 000км реални. За маслото предишният собственик твърди, че го е сменял, но като свалихме картера на него имаше щампа 2004 година, а съответно на новия 2014 година. Забравих да спомена, че преди да и сменя маслото влизаше в авариен режим и изкарваше съобщения на "I Drive". Това се случваше при мокро време (не знам дали е имало връзка), но тогава и нивото на маслото беше ниско. Сега след обслужването спря да я вкарва в авариен режим, но това блъскане си остана. Интересното е, че се оправя само. Може ли това да е нещо софтуерно ?
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
NsL-OnE написа:Колата в момента е на 359 000км реални. За маслото предишният собственик твърди, че го е сменял, но като свалихме картера на него имаше щампа 2004 година, а съответно на новия 2014 година. Забравих да спомена, че преди да и сменя маслото влизаше в авариен режим и изкарваше съобщения на "I Drive". Това се случваше при мокро време (не знам дали е имало връзка), но тогава и нивото на маслото беше ниско. Сега след обслужването спря да я вкарва в авариен режим, но това блъскане си остана. Интересното е, че се оправя само. Може ли това да е нещо софтуерно ?
Силно се съмнявам да е софтуерен проблем. Има няколко варианта за проблема, като всичките изискват да се премислят преди да се действа.
1. Мехатроник на скоростна кутия (мозък) - Има ремонтен комплект соленоиди, които се подменят. В БГ не знам да има пълна гаранция за извършването на такъв ремонт. За да се свали мозъка се източва маслото и се сваля картера, маха се буксата и се развиват торксовете. Цени на ремонта около 600 - 1000лв. След подмяна задължително се нулират адаптациите, пожелателно се прави софтуерен ъпдейт на скоростите.
2. Торк конвертор - Рециклира се или се поръчва вече рециклиран. Има тема за това. Ремонта пак е м/у 600-1000лв
3. Механичен проблем с пакетите на скоростите. Не се наемам да кажа може ли да се оправи или не и дали въобще си заслужава.
Естествено има и варианта да караш така докато не се появят други симптоми, като:
1.Мехатроник - автоматика започва да рита без да сменя предавка, усещането е като груба смяна на предавка без промяна в оборотите и съответно без да се превкл'чва на по-никса или по-висока предавка.
2.Торк конвертор - при движение на стръмен участък (изкачване или спускане) колата започва да се получшва, а оборотите започват да играят с около 100-200rpm.
3. Механичен проблем - може никога да не се засили проблема, а може и да се счупи по всяко време.

Успех.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- zdravko555
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 530 d Auto '04
Колега може и да е от загряването на маслото, променя си вискозитета. Малко тъп въпрос ама какво масло сложи, да е от него.
Клапан ако е повреден ще си е повреден постоянно.
Клапан ако е повреден ще си е повреден постоянно.
- vlado6669
- младши ентусиаст
-
- Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
- Мечтае да кара: новата М X5 ...
- Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....
Не е от маслото и преди и след смяната го има. Да, хубаво е да се види температурата. Вижте и ъпдейтнете софтуера на кутията. Ако и като се започне ремонта, аз бих рециклирал първо мехатроника и ако е ОК спирам до там. Успех!