скоростна кутия

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: AUDI S8
Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago

Re: скоростна кутия

Мнение от timur_lenk » 30 Сеп 2014, 17:59

Ресет се прави при смяна на мехатроник или соленоиди: BMW TIS
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 02 Окт 2014, 18:28

Действително ли е необходимо за максимален резултат, кутията да се рестартира софтуерно? За пръв път чувам това. Наскоро сменях масло, но не съм ресетвал. Има ли вероятност след ресета да има неблагоприятни последствия?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от timur_lenk » 02 Окт 2014, 21:25

Тука като гледам доста хора са си ги рестартирали и пак си карат.Явно няма проблем.
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 03 Окт 2014, 12:18

Един майстор по АК ми каза че ресет на кутията и да искам не мога да направя без някакво устройство което те използуват.Разни настройки по модулите всеки може да ресетне стига да има софт и кабел.Ако наистина е така , трябва да се уточним , кой за какъв ресет говори.Ресет на настройките на самата АСК бях чел някъде е доста отговорна работа и трябва да се избягва .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 03 Окт 2014, 12:33

Ще ви пусна сервизния бюлетин на ZF за подмяна на маслото в ZF6HP19 26 И тн. накрая след смяната пише да се извърши ресет на адаптациите, няма нищо отговорно и подобни неща ти не триеш софтур и не презаписваш нищо само се рестартират адаптационните данни. За съжаление не мога да изровя файла но съм го предоставил на сервиза където си извършвам ремонтите, в кутията ти има oil deterioration adaptations и transmission adaptations и в DIS може да се рестартират само 1вите а в INPA могат и двете едновременно.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E90

Мнение от bmwe90 » 03 Окт 2014, 12:56

Преди малко направих ресет на кутията чрез натискане на педала (газта).Това го разбрах от следните клипове https://www.youtube.com/watch?v=sQzeo-5bqMc също и от https://www.youtube.com/watch?v=l1Ar1tg_BdQ найстина има разлика колата започна да превклучва по плавно и на по ниски (нормални) обороти.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от timur_lenk » 03 Окт 2014, 13:24

Явно са ви здрави колите,щом няма с какво друго да си играете.Кутията е хубава играчка.

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 03 Окт 2014, 20:53

timur_lenk написа:Явно са ви здрави колите,щом няма с какво друго да си играете.Кутията е хубава играчка.

И на мен ми харесваше да си играя с нея. :mhihi:
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NsL-OnE » 14 Окт 2014, 20:58

Здравейте колеги, колата ми е е60 525д 2004 година и моят проблем е малко по-различен. След малко по-дълго шофиране в извън градски условия и след като вляза в града колата започва да превключва ниските предавки (1-2 или 2-3) доста твърдо (ударно), най-често се случва когато спирам на светофар и в момента преди да спре колата, набива много твърдо ниската предавка (не знам дали е 1ва или 2ра). Така като покарам около 10км. в градски условия се оправя. Няма връзка това дали колата е топла или студена, просто трябва да измине тези километри и се оправя сама (най-вероятно някаква софтуерна адаптация). Обслужих напълно кутията с картер (филтър), масло и привод на буксата на мехатроника понеже беше започнал да тече. Кутията започна да се държи по-добре от преди, но това блъскане след по-дълго извън градско каране остана. Нивото на маслото е добро. В сервиза направиха ресет, но мисля че не беше през ИНПА. Някой има ли идея какво може да се случва? :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 14 Окт 2014, 22:27

Повечето ще те питат дали си сменял торка вече и на какъв пробег е автомобила.Предполагам 200К ги е прехвърлил а в този случай след смяна на маслото особено ако е първа смяна скоро след това се обажда и торка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 15 Окт 2014, 8:55

Блъскането не е симптом на торк или поне не е от първите, по-скоро някой клапан на мекатрониката или се е задръстил или се е преебал, вижте на диагностика данни при смяна , ако хвърля грешки е по-скоро мекатроника, ако НЕ е по-скоро торк.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NsL-OnE » 15 Окт 2014, 9:07

Колата в момента е на 359 000км реални. За маслото предишният собственик твърди, че го е сменял, но като свалихме картера на него имаше щампа 2004 година, а съответно на новия 2014 година. Забравих да спомена, че преди да и сменя маслото влизаше в авариен режим и изкарваше съобщения на "I Drive". Това се случваше при мокро време (не знам дали е имало връзка), но тогава и нивото на маслото беше ниско. Сега след обслужването спря да я вкарва в авариен режим, но това блъскане си остана. Интересното е, че се оправя само. Може ли това да е нещо софтуерно ?

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 15 Окт 2014, 10:43

NsL-OnE написа:Колата в момента е на 359 000км реални. За маслото предишният собственик твърди, че го е сменял, но като свалихме картера на него имаше щампа 2004 година, а съответно на новия 2014 година. Забравих да спомена, че преди да и сменя маслото влизаше в авариен режим и изкарваше съобщения на "I Drive". Това се случваше при мокро време (не знам дали е имало връзка), но тогава и нивото на маслото беше ниско. Сега след обслужването спря да я вкарва в авариен режим, но това блъскане си остана. Интересното е, че се оправя само. Може ли това да е нещо софтуерно ?

Силно се съмнявам да е софтуерен проблем. Има няколко варианта за проблема, като всичките изискват да се премислят преди да се действа.

1. Мехатроник на скоростна кутия (мозък) - Има ремонтен комплект соленоиди, които се подменят. В БГ не знам да има пълна гаранция за извършването на такъв ремонт. За да се свали мозъка се източва маслото и се сваля картера, маха се буксата и се развиват торксовете. Цени на ремонта около 600 - 1000лв. След подмяна задължително се нулират адаптациите, пожелателно се прави софтуерен ъпдейт на скоростите.

2. Торк конвертор - Рециклира се или се поръчва вече рециклиран. Има тема за това. Ремонта пак е м/у 600-1000лв

3. Механичен проблем с пакетите на скоростите. Не се наемам да кажа може ли да се оправи или не и дали въобще си заслужава.

Естествено има и варианта да караш така докато не се появят други симптоми, като:

1.Мехатроник - автоматика започва да рита без да сменя предавка, усещането е като груба смяна на предавка без промяна в оборотите и съответно без да се превкл'чва на по-никса или по-висока предавка.

2.Торк конвертор - при движение на стръмен участък (изкачване или спускане) колата започва да се получшва, а оборотите започват да играят с около 100-200rpm.

3. Механичен проблем - може никога да не се засили проблема, а може и да се счупи по всяко време. :dunno: Незнам да има такъв случай до сега или поне никой във форума не е споделял.

Успех.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530 d Auto '04

Мнение от zdravko555 » 15 Окт 2014, 10:48

Колега може и да е от загряването на маслото, променя си вискозитета. Малко тъп въпрос ама какво масло сложи, да е от него.
Клапан ако е повреден ще си е повреден постоянно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 15 Окт 2014, 11:45

Не е от маслото и преди и след смяната го има. Да, хубаво е да се види температурата. Вижте и ъпдейтнете софтуера на кутията. Ако и като се започне ремонта, аз бих рециклирал първо мехатроника и ако е ОК спирам до там. Успех!

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61