Тампони двигател?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Re: Тампони двигател?

Мнение от pazokolarov » 23 Мар 2014, 20:22

dimodi написа:И аз вчера най-сетне се наканих да сменя тампоните. Левият излезе на две части и мотора се беше килнал на една страна. Десния видимо си беше наред, но го смених, колата все пак е на 215 хил. км и беше с оригиналните тампони. Ефекта е доста осезаем. Преди при палене имаше един удар, по-скоро бих го нарекъл дори едно мощно еднократно блъскане, което направо ме плашеше на моменти, а при гасене двигателя се опитваше да излезе от коша. Сега ударът при палене изчезна напълно и няма грам притрисане, изобщо не се усеща кога палиш, а при гасене друсва съвсем леко и за кратко, но нищо фрапиращо. Освен това имах едно леко тупкане при натискане на съединителя, сякаш двигателя се местеше и понякога притрисане при потегляне, от които сега няма и помен. Колата сега е много по-тиха, тръгва много плавно и си личи, че всичко си стои стабилно по местата и нищо не мърда наникъде. Сложих тампони на SWAG, взети от колега от форума. Знам мнението на повечето колеги тук относно алтернативните части, но просто намирам цената на оригиналните тампони за прекалено скандална. :D

П.С. Пропуснах да отбележа, че става дума за 320д 150 к.с. :)

Говорейки за тампони, от личен опит мога смело да заявя, че от оригиналните по-добър вариант няма.
Срокът им е горе-долу 5 години или да кажем 80-90 хкм.
Пробвах с "бюджетен" вариант, не съм сигурен за точната марка но мисля, че бяха Меле, по 70 лв. бройката. Издържаха около 7-8 месеца и до там. След около 1,5 години - на външен вид изглеждат здрави но вече вибрациите са юнашки. А може и да не са здрави, но да не се вижда проблема до като не се свалят.
Та в този ред на мисли предполагам, че е по-разумно да дадеш веднъж 250лв и да си караш 4-5 години без тази грижа, от колкото на всеки 1-2 г да се ръсиш по 140 + още 50-60лв за смяната им. И да трошиш излишни нерви.
Лично мнение от личен опит. ;)
Изображение
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 24 Мар 2014, 0:12

колега, оригиналните тампони ще изкарат доста повече от 80-90 000км. тампоните на мотора са от тези части, при които заместителите не вършат работа в дългосрочен план...
"Чемодан, вокзал, Москва"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 24 Мар 2014, 12:41

Лошото е, че не са 250лв оригиналните а с около 100лв отгоре на тая цифра, но и аз също не посмях да си взема заместители миналата година като сменях моите и си купих ориджинъл.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 24 Мар 2014, 13:10

Всеки преценява за себе си. Аз карам около 8 хил. км. на година, така че за някои неща не виждам особен смисъл да влагам оригинал. Някои мои познати дори твърдят, че изобщо нямало смисъл да имам и лична кола, при наличието на служебна. :D И въпреки, че не правя голям пробег все пак си поддържам колата с прилични части. Да не забравяме, че има и китайски тампони за двигателя за по 20-30 лв. парчето, както и маслен филтър за 7-8 лева, но не съм тръгнал да слагам от тях. :D :yes:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 3 E46
Мечтае да кара: BMW 3 E90

Мнение от nemo21 » 02 Окт 2014, 22:22

здр,като седнете в шъофъорската седалка тампона с двете дупцици от коя страна се пада :oops:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от maikooo » 03 Окт 2014, 13:11

nemo21 написа:здр,като седнете в шъофъорската седалка тампона с двете дупцици от коя страна се пада :oops:

От дясно, демек срещу пасажерската седалка...
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от ethanhuntt » 12 Окт 2014, 20:19

katronski_br написа:2.–махаш корите отдолу, виждаш ги къде са (забелязват се, неможеш да ги сбъркаш) развърташ болтовете повдигаш леко двигателя (с крик ), измъкваш старият тампон (ако е мноого заминал в повечето случаи излиза на две части) слагаш новият обратно на начина на вадене на старият, пускаш двигателя да стъпи и затягаш.

прочетох, че смяната е около 30-40 мин, т.е. би трябвало да имам пряк път, за да развъртя горните болтове на тампоните без да разглобявам хидравликата например. Десния тампон съвсем не го виждам гледайки над двигателя. Като махна корите отдолу ще мога ли оттам да развъртя и горните болтове? С e46 - 320D, facelift - автоматик съм.

Също из темата прочетох, че lemforder правят "оригиналните" тампони и разликата е, че слагат и бмв логото. Дали е верно това според вас?

За съжаление тези "оригинални" проследих във форума, как цената им е скочила над 2 пъти в последните 4 години - от около 80 лв. на брой до 166 лв. в момента..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 16 Окт 2014, 16:06

ethanhuntt написа:
katronski_br написа:2.–махаш корите отдолу, виждаш ги къде са (забелязват се, неможеш да ги сбъркаш) развърташ болтовете повдигаш леко двигателя (с крик ), измъкваш старият тампон (ако е мноого заминал в повечето случаи излиза на две части) слагаш новият обратно на начина на вадене на старият, пускаш двигателя да стъпи и затягаш.

прочетох, че смяната е около 30-40 мин, т.е. би трябвало да имам пряк път, за да развъртя горните болтове на тампоните без да разглобявам хидравликата например. Десния тампон съвсем не го виждам гледайки над двигателя. Като махна корите отдолу ще мога ли оттам да развъртя и горните болтове? С e46 - 320D, facelift - автоматик съм.

Също из темата прочетох, че lemforder правят "оригиналните" тампони и разликата е, че слагат и бмв логото. Дали е верно това според вас?

За съжаление тези "оригинални" проследих във форума, как цената им е скочила над 2 пъти в последните 4 години - от около 80 лв. на брой до 166 лв. в момента..

Много хора вече плакаха с лемфьодер,защото толкова е и такъв...а тва тези били правили еди какво си онези еди какво си ,после що реват всички ,че нещо им изкарало еди колко си...аджаба защо ако си вземеш ОЕМ кара 3 пъти повече,за каквато и да е част?Ми явно не е едно и също или по-скоро частите са с доста ниско качество...
Аз сам не бих се заел да сменям тампони...иска си и отдолу да имаш поглед,а най-добре е мотора да се повдигне от куката ...не че с крик на картера не става,но трябва да знаеш къде точно..после десния си е на кофти място и хората ги вадят отдолу..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

Мнение от nedbmw » 18 Ное 2014, 22:55

Тези тампони, на е46-ците, като ги гледам си приличат с тези на е36-ците. Дали стават и за малкия дизел на Е36. Питам, че на един приятел му сменяхме тампоните с Meile преди време, ама вътре вибрира, като трактор ЮМЗ макар, че мотора му работи добре.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 14 Дек 2014, 1:20

Какво става с тези тампони,последно оригиналните на каква цена се продават? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 14 Дек 2014, 1:27

Тампоните на двигателя се взимат САМО оригинални.
В Дару Кар са по 166лв бр. двата 332лв става въпрос за 330ка дизел

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: M6

Мнение от bochogogogo » 15 Дек 2014, 22:01

streetracing12 написа:Тампоните на двигателя се взимат САМО оригинални.

Сериозна цена :shock:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 16 Дек 2014, 0:14

bochogogogo написа:

Е какво му е скъпото?
То на другите производители по толкова са ментетата, а тук оригинални си купуваш.
Дори са дооста евтини.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
Мечтае да кара: M6 разбира се

Мнение от Gancho » 16 Дек 2014, 19:45

JTD написа:
bochogogogo написа:

Е какво му е скъпото?
То на другите производители по толкова са ментетата, а тук оригинални си купуваш.
Дори са дооста евтини.

Колега заместителите не са на такава цена-не подвеждай колегата.На един приятел му сменяхме тампоните на Е46-цата 320д 136кс. и за 1бр. тампон на Сваг цента беше 59лв.За двата даде 118лв. и колата заспа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 16 Дек 2014, 20:11

Gancho написа:
JTD написа:
bochogogogo написа:

Е какво му е скъпото?
Дори са дооста евтини.

Колега заместителите не са на такава цена-не подвеждай колегата.На един приятел му сменяхме тампоните на Е46-цата 320д 136кс. и за 1бр. тампон на Сваг цента беше 59лв.За двата даде 118лв. и колата заспа.

По-скоро въпросът е колко ще живеят? :roll:

ПредишнаСледваща

Назад към E46