Леки или тежки джанти през зимата?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
37 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Леки или тежки джанти през зимата?
Дали съм компетентен или не, има кой да каже, и не личи от това сменям ли си гумите или не. JTD, искаш да кажеш, че 195 гума и 225 имат една и съща контактна повърхност, тъй ли? Щото това си написал - че оказвали еднакво налягане. Или да го разбирам, че те сами по себе си оказват налягане, щот са напомпани ? Не го схващам. И кат се хванахте с тоя танк...
Идеята е да имаш максимална площ = на максимално триене=висока проходимост и говорим за меки, блатисти, снежни терени. Не говорим за асфалт или лед. У снего файда да натискаш повече няма, толкова е просто. Който не вярва да се бухне в някоя пряспа с краката и после да мине отгоре със ски да види кое е по-лесно. Па ако иска да си върже вериги на обувките
. Веригата,шиповете, тесните гуми работят добре, само ако под тях е твърдо и пак е донякъде.
Идеята е да имаш максимална площ = на максимално триене=висока проходимост и говорим за меки, блатисти, снежни терени. Не говорим за асфалт или лед. У снего файда да натискаш повече няма, толкова е просто. Който не вярва да се бухне в някоя пряспа с краката и после да мине отгоре със ски да види кое е по-лесно. Па ако иска да си върже вериги на обувките

Хм,хм...
- narkk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
- Мечтае да кара: със служебна нафта
Благодаря на всички колеги, които дадоха мнения по темата на поста 

Drive Fast, but Friendly and Safe!!!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
JTD написа:Моджо написа:Нека не е танк. ЗИЛ 131 нека е. Или па некой БТР 8*8..ми що ги не направат с гуми на колело.... Та какво викаш , ЖТД - едно и също тегло, разпределено в/у по-голяма площ дава същото налягане като ако е в/у по-малка площ. Интересно.
Кой е казал, че площта ще е различна?
Казал съм точно и ясно - налягането върху пътя ще е абсолютно еднакво в примера, който съм написал.
Както един колега по-горе беше написал - елементарна физика за 7-ми клас.
Колега, много от теоретична точка гледаш и не си съвсем прав. Спорили сме и в друга тема с тебе

narkk написа:Благодаря на всички колеги, които дадоха мнения по темата на поста
То по темата май няма какво много да се каже

Ами по-добре лека джанта, за да може окачването да окроти нещата

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Тежки или леки джанти през зимата?
Отговор - Хубави и нови гуми и малко мисъл по време на движение..
Отговор - Хубави и нови гуми и малко мисъл по време на движение..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- narkk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
- Мечтае да кара: със служебна нафта

Drive Fast, but Friendly and Safe!!!
Nickelback, доказвал съм, че физичните закони съвпадат и с реалността.
Явно и ти си някой, който все някак си си ги представяш нещата въпреки, че си в разрез с прости физични закони, които се учат наистина в 7-ми (или 8-ми - не съм сигурен кой клас беше точно) клас.
И за да не говорим празни приказки, то предлагам следния тест, който вече съм го правил и знам резултата.
Имам точно гуми 205 и 225 широки - съответно зимните ми и летните ми гуми.
На един лист хартия ще го го покрием с водни боички и преди да изсъхне пускаме колата отгоре. Така за двете различни широчини гуми.
След това взимаме и смятаме контактната площ, която ще се получи.
От теб искам само 2 неща.
1. Труда по тази хамалогия - качването, свалянето и взимането на отпечатъка.
2. След това във форума да кажеш резултатите и да кажеш, че никога няма да взимаш участие в теми, които са технически насочени.
Ако не си навит за 2-те точки горе, то разбираме се за 100-на лева залог и аз ще го направя пред теб. Просто компенсация за шоуто и за загубеното време.
Съгласен ли си?
Явно и ти си някой, който все някак си си ги представяш нещата въпреки, че си в разрез с прости физични закони, които се учат наистина в 7-ми (или 8-ми - не съм сигурен кой клас беше точно) клас.
И за да не говорим празни приказки, то предлагам следния тест, който вече съм го правил и знам резултата.
На един лист хартия ще го го покрием с водни боички и преди да изсъхне пускаме колата отгоре. Така за двете различни широчини гуми.
2. След това във форума да кажеш резултатите и да кажеш, че никога няма да взимаш участие в теми, които са технически насочени.
Ако не си навит за 2-те точки горе, то разбираме се за 100-на лева залог и аз ще го направя пред теб. Просто компенсация за шоуто и за загубеното време.
Съгласен ли си?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
JTD написа:Nickelback, доказвал съм, че физичните закони съвпадат и с реалността.
Съгласен ли си?
Ти чете ли изобщо какво написах?

Говориш по принцип, а сега конкретизираш до два и то много близки размера. Разбира се, че контактната площ от 205-ци до 225-ци ще е еднаква при гуми с еднакъв профил. Не ти знам джантите. Няма смисъл да се прави тоя експеримент - площите ще са еднакви, прав си, ясен ми е "простия физичен закон, който се учи наистина в 7-ми клас"

Случай 1.
Златка и Николетка. Нормални Софийски 60-килограмови кифли

На Златка дупето като на Джей-Ло. Сочно, едро и отпуснато

На Николетка - бая плоско и разплуто, но все така отпуснато.
Сядат двенките на прясно боядисана пейка. Гатанка - коя от двете ще има на по-голяма площ боя по дупарата?
Случай 2.
Сяда пухкавата Кичка (55кг) на прясно боядисаната пейка. Сяда до нея Биляна, фитнес модел (пак 55кг). Ама Биляна е хитра лисанка и си стяга хубавото дупе преди да седне

В единия от горните случаи си прав обаче

ПС: Всяка прилика с действителни лица и събития е съвсем случайна

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
37 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3