скоростна кутия
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: скоростна кутия
Колеги здравейте,имам 5 -ца е60 530д фейслифт хдраив 2007.В момента колата е на 200567 км,маслото в кутията е за смяна вече,но поноже имам работа няма да мога да я обслужа веднага та въпроса ми е дали ще е проблем ако мина още около 2000 километра с това масло и също така да отбележа че от скоро и при мен има това преритване от първа към втора и малко по късно превклучва на по високи обороти.Благодаря предварително !!!
- BMWDream
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW F01 740d xDrive
Има много теми за това ритане.Моята също го прави.Сменях масло и филтър,рестартирах адаптаций...ефект няма...При плавно потегляне и при плавно спиране го прави...
Един съвет от мен. Преди около година карах Пежо 407 купе. Кутията започна да рита. Смених маслото и се оправи за около 20-30 дни. След това започна още повече. Смених го пак, ефект за 10 дни. Накрая смених мозъка и турбото на кутията. За BMW май е ясно, че проблемът е в torque convertor-a, така че ако почне да ви рита по-добре си спестете 400лв за масло и дайте 1000-1500 за смяната на турбото и маслото.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Ритането може да е от соленоид, а не от торк конвертор - отваря се INPA гледа се за захапване / застъпване на клапани и се сменят - цени от 300- 800 лв спрямо бройката и сервиза и се сменя маслото АКО НЕ Е СМЕНЯНО
- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
Днес рестартирахме адаптациите с инпа. И при каране със 110 на темпомат, на равен път се усещаше отвреме на време едно придърпване. Преди това, го нямаше това придърпване. А маслото е сменяно и торка е рециклиран преди около 7000км.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
cocosas написа:Днес рестартирахме адаптациите с инпа. И при каране със 110 на темпомат, на равен път се усещаше отвреме на време едно придърпване. Преди това, го нямаше това придърпване. А маслото е сменяно и торка е рециклиран преди около 7000км.
Мирише ми на торк

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
По мои наблюдения , освен гореспоменатите причини за "ритането" също така има и други като , каре кардан,слаб акумулатор,ръчна спирачка, тампони,вакуум помпа и удар от друго превозно средство. 

Така и не разбрах ако мина още 2000 километра дали ще е проблем без да бутам нищо (при нормално каране). 

- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
Не, няма проблем, но винаги има риск, ако нещо тръгне да се чупи да се счупи, когато не искаш. Закон на Мърфи.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
bmwe90 написа:Колеги здравейте,имам 5 -ца е60 530д фейслифт хдраив 2007.В момента колата е на 200567 км,маслото в кутията е за смяна вече,но поноже имам работа няма да мога да я обслужа веднага та въпроса ми е дали ще е проблем ако мина още около 2000 километра с това масло и също така да отбележа че от скоро и при мен има това преритване от първа към втора и малко по късно превклучва на по високи обороти.Благодаря предварително !!!
Резетни адаптациите и виж дали ще има разлика,след това сменяй маслото,защото може да му е паднало нивото и да направи други поразии.
Благодаря колеги,смених маслото но задържането не изчезна напълно,прави го пак но по рядко.
- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
bmwe90 написа:Благодаря колеги,смених маслото но задържането не изчезна напълно,прави го пак но по рядко.
Ресетнахте ли адаптациите?
- Taruno
- старши ентусиаст
-
Запомнете всички след смяна на масло се прави задължителен ресет през INPA
- _Maranello_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d
Къде в INPA и какво става, ако не се направи?
Здраве, безаварийно и безпроблемно!
- Taruno
- старши ентусиаст
-
Нищо лошо не става, но не получавате 100% от това, което може да получите
просто с годините кутията се адаптира към замърсеното масло и по-лошия вискозитет.
Влизате в INPA, от там gearbox > activate > reset adaptations.
няма да се шашкате ако първите 100 км кутията сменя малко рязко докато си нагласи всчико( в някои случаи се получава това в други не)

Влизате в INPA, от там gearbox > activate > reset adaptations.
няма да се шашкате ако първите 100 км кутията сменя малко рязко докато си нагласи всчико( в някои случаи се получава това в други не)