Проблеми с табло 528i

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблеми с табло 528i

Мнение от Vladko » 03 Сеп 2014, 10:22

Здравей колеги,

Колата е бензинова 528i e39 1998г таблото е с малкия борд. Уредът за отчитане на таблото не отчита бензина седи на лампа само и стрелката не мърда, както външната температура не се отчита коректно от бордовия компютър показват се стойности от -40 до -5 най-различни и нон стоп ми работи подгрева на огледалата, всичко друго по таблото работи нормално. Преди известно време имах проблем (около 8 месеца) с отчитането на горивото, когато разглобих поплавъците се беше разпоила една жичка на буксата до бензиновата помпа вътре в резервоара запоихме я от тогава не съм имал проблеми. Преди 2 седмици пак се разпои пак не се отчиташе горивото след като я запоихме се оправи, но само за 1 седмица. От тогава започнаха проблемите и с външната температура. Сменях датчика под бронята, поплавъците и двата, но проблема остава. След това реших да сменя таблото и от там изненада. Пробвах с две табла, при всяко от тях външната температура и горивото си се отчита коректно, обаче пък оборотомера не ми работи и ми свети една лампа от лявата страна на АСЦ-то (лампата за нивомата мисля че е, мойта е седан без нивомат), а АСЦ не светва дори при теста на таблото, инспекционна не се гаси също , а при моето те си светят коректно. :dunno: Мисля че нещо по инсталацията ми е пипано, защото има един странен мост на единия куплунг на таблото, който не изглежда да е от завода. Ще пробвам тези дни още да ровя но се изчерпвам от към идеи.

Моля за препоръка за конкретен сервиз или човек при който да я карам тая кола да я оправи.

Поздрави

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Re: Проблеми с табло 528i

Мнение от hacker4eto1 » 03 Сеп 2014, 12:42

Чукни една снимка на въпросният мост ,така както го описваш сякаш нещо бърка шината и се побъркват разни консуматори.Няма да питам дали си слагал китайски ксенони или прочия,печки и такива му работи,аларми?
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 03 Сеп 2014, 13:22

Не съм слагал китайски ксенони колега, колата има оригинално ксенон, аларма сложих от най-простата преди около 1 години за пред каското, не я ползвам изобщо. Преди около 2 месеца сложих LED ангелски очи, като съм им вързал единия спусък към габарита, а релето към постоянни 12 в директно от + над мотора и към маса, други интервенции няма. Ще гледам тия дни да направа снимка. :banghead:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 03 Сеп 2014, 20:02

Слагаш табло от друга кола, сигурно с друг мотор и т.н.
Кодиране си трябва за твоята кола че да работи коректно.
Ако си от София пиши на ЛС, имам табло с малък борд за такава кола, имам програма да го кодираме за твоята и да видим ще тръгне ли всичко.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 08 Сеп 2014, 19:46

Здравейте колеги,

Успяхме да подкараме новото таблото да работи както трябва с едно изключение!

Първоначално като запаля колата винаги показва 000562 километра , след като я покарам малко показва 999999 , дневния километраж който отчита до 999 работи коректно, както и всичко друго по таблото, пазя си старото табло. Моля за съвети. :conf:

Поздрави.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 09 Сеп 2014, 17:00

До колкото съм си правил разни експерименти с табла на е46 стигнах до извода ,че километрите и Вина на колата се пазят във една интеграла със 8 крака нещо от сорта на M35080 .Представлява Епром памет която помни ВИН и Километри,като смени таблата Вина стария ли ти остана "В инпа примерно като го гледаш" или е нов от донора :?:
Изображение
Сега не знам дали е същият и при е39 но може да провериш отвори и 2 те табла и прегледай интегралите, но все си мисля ,че с програмиране ставаха нещата.
Когато аз правих тая смяна просто понеже обичам да човъркам ,с размяната на интегралите се получиха нещата, даже съм пробвал да презаписвам въпросната памет с подобна програма на тази.
http://tachosoft.com/pics/bmwe4619992000.htm
http://tachosoft.com/
Просто ти давам насока да търсиш в нета 100% ще е ясно къде точно ти се намира тази интеграла, но е с 8 крака по принцип паметите са с по толкова.
Не пречи да пробваш просто не съм имал досег до е39 километраж за това ти казах да цъкниш едни близки снимки и на 2 та километража да видим интегралите какво що. :yes:
Изображение

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 10 Сеп 2014, 8:58

hacker4eto1 написа:До колкото съм си правил разни експерименти с табла на е46 стигнах до извода ,че километрите и Вина на колата се пазят във една интеграла със 8 крака нещо от сорта на M35080 .Представлява Епром памет която помни ВИН и Километри,като смени таблата Вина стария ли ти остана "В инпа примерно като го гледаш" или е нов от донора :?:

Абсолютно си прав. ВИН-а и километрите се пазят в този чип. Специално при Е39 с М35080 са таблата след 2000г. (мисля че и при Е46 е горе долу от тогава)
След като е сменил таблото то в него си е записан ВИН-а на колата донор, километрите на колата донор, както още един няколко цифрен код.
Ако колата е с М35080 чипс смяната на тези неща се прави с програматор за М35080 чипсове като се сваля таблото, отваря се и крачетата на чип-а се свързват към този програматор които от другата страна е вързан към компютъра.
По-старите табла са с друг чипс и за това смяна на километри, ВИН и кодиране към определената кола (за шест/осем цилиндъра, за бензин/дизел, показания на борда в мили/километри и т.н.) става доста по-лесно с БМВ Скенер.

Аз преди време имах подобен случай където на таблото показваше извънземни километри след смяна на таблото. Друг по-често срещан случай е да показва много голямо число записани километри (примерно 900 хиляди) в EWS-а, когато е правено нещо по него (сменян е той, сменян е мотора заедно с него и т.н.)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 11 Сеп 2014, 19:48

Ново 20 по темата. Карах колата 1 седмица, бензина си се отчиташе . В момента бензина пак не се отчита от таблото. До момента съм сменил поплавъците, таблото. Моля за идеи за нещо друго което може да е причината. Поздрави :banghead:

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 12 Сеп 2014, 15:05

От скритото меню един тест да направиш да видим дали ако там работи датчика би трябвало да ти покаже колко гориво има вътре в резервоара.
Ако там си показва правилно а стрелката не поне ще знаем ,че подплавъчето си работи.
Ако трябва извади задната седалка където е помпата и с уреда виж дали имаш някъде около едни 200 ома (ако не ме лъже паметта) мисля ,че беше на празен резервоар ,а на пълен около 48 ома (пак ако не ме лъже паметта)
И само да те попитам стрелката не се мърда изобщо или стой в една позиция и не отчита правилно :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 12 Сеп 2014, 15:46

Утре ще я водя на майстор, че вече ми писва от тоя проблем. Иначе работи една седмица минах около 500 км за няколко дена сипвах 2 пъти нямаше проблем, после стрелката си върви надолу нормално, след падна под 15 литра реших да сипа, сипах над 20 литра бензин и стрелката не мръдна (все едно нищи не съм сипал), и като си карам продължи да си пада, светна лампата. В момента малко се вдига не е напълно долу и бордовия компютър отчита че имам бензин за 60 км, като тези километри спадат и в един момент ще си застане на нулата стрелката и няма да се дигне изобщо, и бордовия компютър ще покаже 0 км. :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladko » 13 Сеп 2014, 14:46

Така проблема се оказа пак тая жичка, която се намира на нивомера на бензиновата помпа се е разпоила явно не сме я запоили добре. :yes: Проблема с километрите остана само надявам се колегата Bavarcho когато има възможност да удари едно рамо. Поздрави

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 14 Сеп 2014, 9:38

Vladko написа:Така проблема се оказа пак тая жичка, която се намира на нивомера на бензиновата помпа се е разпоила явно не сме я запоили добре. :yes: Проблема с километрите остана само надявам се колегата Bavarcho когато има възможност да удари едно рамо. Поздрави

:yes:
Идната седмица съм на линия
Изображение

Назад към E39