Конденз по челното стъкло отвън при вкл. климатик - Решена!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Конденз по челното стъкло отвън при вкл. климатик - Решена!

Мнение от Демирев » 04 Авг 2014, 20:40

климатроника почна да прави ужасяващо мощен конденз отвън по челното стъкло и това е само при пороен дъжд и рязък спад в температурите навън -
- като съм на дълъг път - като днес и навън е 33-34 градуса и изведнъж заплющи мощен дъжд и паднат темп. на въздуха на 19 градуса рязко и бичи вътре климатроника..челното стъкло ОТВЪН се изпотява :shock: пускам чистачки пръскам с течност-шампоан и пак след 5 секунди запотено отвън :shock:
това от зверски нагрятото стъкло и резкия спад като завали изведнъж ли не знам - но е някакъв ад по време на движение да почне да се изпотява отвън :bang: :bang: :bang:

Днес 4 август си купих и чисто нов филтър купе с активен въглен - не знам да не го обърнах наопаки...полза никаква :( :( :(

...пълнен е с фреон климатика юли 2013г. - стои винаги на 16 С
Последна промяна Демирев на 06 Авг 2014, 15:15, променена общо 1 път
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E46 320d 150к.с. M47N
BMW E61 530xi 272к.с. N53 LCI

Re: Конденз по челното стъкло отвън при вкл. климатик - защо

Мнение от sannikolaus » 04 Авг 2014, 21:00

Колега, аз нещо не разбрах. Като вали пороен дъжд все пак си с постоянно включени чистачки. А и как може да е потен отвън докато вали?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 04 Авг 2014, 21:22

Ето така се запотява отвън вече дори в сухо време при включен климатроник....
и при дъжд се изпотява отвън - така както вали и чистачките бичат отдолу стои кондеза :shock: :shock: :shock:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 04 Авг 2014, 21:49

Получава се конденз защото температурата там където се обдухва стъклото от духалките е много по-ниска от околната и водата съдържаща се в във въздуха (водните пари) който се докосва до стъклото кондензира. А когато завали влажността на въздуха се повишава и конденза се появява още по-бързо и е по-плътен (за това и чистазките не могат да му смогнат) но ще го има до като се охлади цялото стъкло от дъжда.

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 04 Авг 2014, 22:08

как издържаш на тия 16 градуса :confused: щом чистачките не обират конденза явно са за смяна :)
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 04 Авг 2014, 22:20

hacker4eto1 написа:как издържаш на тия 16 градуса :confused: щом чистачките не обират конденза явно са за смяна :)

И тях ще ги сменя. Но конденза отвън си остава.

16 градуса духа от духалките - но когато навън е 35 градуса като днес и чудовищно напечено таблото -
темп. в купето вътре е над 25 градуса въпреки духането на климатика на 16 градуса.
Таблото като е напечено да изпържиш яйца кел файда....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 04 Авг 2014, 22:39

То ако от климатика духа 16 градуса си за ремонт. И на 10 грдуса да е настроен (не че може) все ще си е толкова температурата около 22-25 вътре. Няма да започне да духа по-студено или пък да свали температурата по-бързо най-много да се повиши разхода.
При един добре работещ климатик от въздуховодите изходящия въздух е с температура около 5-6 градуса.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 316i E46 N42B18

Мнение от bigfinger » 05 Авг 2014, 8:06

Колега защо се учудваш. Не е само твоята кола с този конденз. Това е елементарна физика.
Влажността край морето във въздуха е по голяма.
Нагласи си климатроника на на температурата която желаеш около 22 градуса, и натисни бутона "ауто" климатроника сам си изчислява къде и как да си разпредели въздуха и силата на вентилатора.

Поздрави!
Няма ненаказано добро!!!! Китайска поговорка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 05 Авг 2014, 8:43

Провери градусите с мултицет и сонда за температура, вкарана в духалките. Трябва да е около +5 до +7гр. И май, наистина трябва да си смениш чистачките. :mhihi: Още се чудя, как не си хванал менингит при тея 16гр.. И кажи все пак, как ти е настроен климатроника?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 05 Авг 2014, 8:55

колегата наи-вероятно има предвид че го е настроил на 16 градуса и затова казва че духа 16 а не буквално със сонди да е мерил и тем подобни
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 05 Авг 2014, 10:12

е то си е ясно ,че няма как да е 16 градуса а го е направил на толкова най-добре и благоприятно за организма е температурата да е настроена на едни 21,22 градуса за да няма толкова голяма разлика ,зле се отразява на тялото тази рязка промяна , за това карай си го на 21 смени си чистачките ,щом не обират конденза от стъклото мога да си представя колко са изпечени :yes:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 05 Авг 2014, 11:46

unikalen88 написа:колегата наи-вероятно има предвид че го е настроил на 16 градуса и затова казва че духа 16 а не буквално със сонди да е мерил и тем подобни

Не си ме разбрал, явно. :) Щом на 16гр. му е топло, значи нещо не е наред с килиматроника. Затова,е препоръчително да си измери температурата на изходящият въздух от духалката. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 05 Авг 2014, 11:58

хакерчето1 - прекалено буквално четеш и възприемаш всичко в темата. :)

Уникалния88 много добре е разбрал какво съм имал предвид. :P

хакерчето1 - никакъв менингит няма да хвана - напротив....в колата е над 25 градуса ти писах при настроен 16 градуса климатик. От таблото лъха умопомрачителна жега и вдига темп. в купето веднага с 5-6 градуса.

В къщи климатика е на 24 градуса и след 15 минути се треса от студ с дебела фланела - ама в колата с това черно табло е пълен ужас - даже два ужаса и няма файда че е на 16 градуса настроен.

Ще се пробвам днес да вдигна градусите и д го държа на ауто.

Ето така го държах до момента и ми прави конденз...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 05 Авг 2014, 12:42

Така и предположих, че не знаеш как да работиш с климатроника. :( Климатроника на ауто, отначало може да ти е на 16гр. за 6-7 минути (все пак това е кола на 14-16г), до като се климатизира купето. Евентуално и препоръчително е да затвориш циркулацията на въздуха в купето. По бързо, ще се охлади купето. След това вдигаш на 22-24гр. Без каквито и да е натиснати други бутони. И изключваш вътрешната циркулация на купето, ако си я включил. А на снимката ти е включена, гаранция за запотяване. Аз се изказах за мененгита! :) И наистина ако ти пусна климатика в моята кола на 16гр., ти гарантирам, че за 30-40мин. ще се разболееш.
При дъжд в твоя случай, климатика пуснат и при запотяване на стъклото, се пуска бързо обдухване на предният джам. И при зимно и при лятно време, пуснатият климатик, спомога за по бързо изчистване на запотените стъклата. Поради простата причина, че изсушава влажният въздух.
Да се върнем на бутоните за насочена струя, горе, средата и доло. Те се пускат за кратко, евентуално, ако ти стане горещо или студено. Зависи от агрегатното ти състояние. Иначе почват да се потят стъкла и прочие. :) Това е. :yes:
п.п. Прочети ми пак постовете и виж, какво ти препоръчвам за проверка. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 05 Авг 2014, 13:18

Мерси за всички съвети. Ще ги взема предвид още днес. Бъди сигурен.
Иначе гледам даваш съвет да пусна обдухване на челното стъкло като се запоти - това го правя винаги зимата като се запоти вътре!

А сега се кондензира отвън - не знам дали го разбра това ясно че конденза го има само отвън??

Следваща

Назад към E46