Въпрос за пръскалката на фара

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 D

Re: Въпрос за пръскалката на фара

Мнение от xcm » 06 Мар 2013, 19:47

Ето снимка и на новата пръскалка.

20130224_122435.jpg

Както се вижда на снимката , новата пръскалка е с капаче зад дюзата и не ми се рискуваше да я разглобявам, все пак е 120лв. Качените снимки са от старата, която е със счупена "капачка" поради не знанието ми как да я отворя.

Ако някой желае още снимки на някой детайл по специално да пише. Дано да съм бил полезен.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 18 Апр 2013, 19:19

За да не отварям друга тема, ще питам в тази! :)
Вчера някъде по път съм си изгубил пръскалката на фара :) В същност горната част, която излиза и пръска! В момента, като погледна през дупката виждам само тази част, която е показал колегата xcm в първата снимка от предния си пост!
Въпросът ми е, цялата пръскалка ли трябва да сменя или мога да намеря само частта, която е изхвърчала и да я сглобя?
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 D

Мнение от xcm » 19 Апр 2013, 10:23

здравей колега. ако искаш мога да ти пусна тази част която ти липсва с куриер. ще ти остане само да се снабдиш от някъде с капачето струва около 30 лева - ново. моята е от 2006 година , дано ти свърши работа. Иначе на въпроса: нова пръскалка около 120 лв. по отделно части за нея не се предлагат.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///М3 SMG
Мечтае да кара: BMW M3 CSL, M3 GTR, M3 GTS
Детайли за колата: Направо не върви, но уж завива :)

Мнение от TeroRider » 19 Апр 2013, 22:03

Аз съм си купувал само капачка от Дару- не беше много пари(до 30лв до колкото си спомням, но може и 15 да е било). Ако ти трябва това- всеки оторизиран сервиз ще ти я достави.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Мнение от expl0de » 18 Юли 2014, 18:37

При мен също имаше проблем с тези пръскалки, излизаха, но не се прибираха. Едната изобщо, а другата малко й оставаше. Преди да се свалят пръснете, за да излезнат. В това положение се махат капачетата, които пречат да се свали бронята, те са на един щифт. Едва след това се сваля бронята и се виждат пръскачките и се демонтират. Разглобяването им според мен е невъзможно без да се счупи големият цилиндър и не препоръчвам ровичкане с отверка. Вместо това аз срязах дългата страна на големия цилиндър с диск, но може и с макетен нож. Като се среже се разтваря леко и вече се разкачат по лесно. Следва почистване на всички части със сапун. Вътре при буталцето беше много затлачено от старата смазка и прашинки, пружината и да е здрава нямаше как да прибере механизма. След почистването на всичко сложих грес само на гумичките на буталцата и ги раздвижих в цилиндъра. Пружините ги разтегнах като наблегнах на краищата, които бяха залепени, аз ги раздалечих. От другото разтягане май няма много смисъл, понеже пак си възвръщат старата форма след няколко свивания. Сглобих ги и с по една свинска опашка затегнах срязаните външни цилиндри. Вече се прибират лесно и се движат гладко. В понеделник ще монтирам на колата да видя дали ще работят продължително.

Потребител
Аватар
Кара: e92 330xd
Мечтае да кара: M4

Мнение от dimkov » 21 Юли 2014, 7:59

Имам капаче - ново! Някой да желае на ЛС!!

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 21 Юли 2014, 14:01

expl0de написа:При мен също имаше проблем с тези пръскалки, излизаха, но не се прибираха. Едната изобщо, а другата малко й оставаше. Преди да се свалят пръснете, за да излезнат. В това положение се махат капачетата, които пречат да се свали бронята, те са на един щифт. Едва след това се сваля бронята и се виждат пръскачките и се демонтират. Разглобяването им според мен е невъзможно без да се счупи големият цилиндър и не препоръчвам ровичкане с отверка. Вместо това аз срязах дългата страна на големия цилиндър с диск, но може и с макетен нож. Като се среже се разтваря леко и вече се разкачат по лесно. Следва почистване на всички части със сапун. Вътре при буталцето беше много затлачено от старата смазка и прашинки, пружината и да е здрава нямаше как да прибере механизма. След почистването на всичко сложих грес само на гумичките на буталцата и ги раздвижих в цилиндъра. Пружините ги разтегнах като наблегнах на краищата, които бяха залепени, аз ги раздалечих. От другото разтягане май няма много смисъл, понеже пак си възвръщат старата форма след няколко свивания. Сглобих ги и с по една свинска опашка затегнах срязаните външни цилиндри. Вече се прибират лесно и се движат гладко. В понеделник ще монтирам на колата да видя дали ще работят продължително.

Правих същото на лявата, срязах е напречно и е извадих, почистих е смазах е със грес за пластмаса и вече 4 месеца се прибира и си работи перфектно няма нужда от смяна просто смазката като замине задира вътре и за това не се прибира. Пръскалките могат да бъдат свалени като се махне подкалника, не е нужен демонтаж на бронята. Мисля че по тоя начин ще изкара много време до как пак се наложи отваряне и прилагане на същата процедура, а тази работа е свърших за 30 мин :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 23 Юли 2014, 14:01

Хубава тема, даже е добре да е важна, понеже показва как изглежда цялата пръскалка, заедно с карантиите й.
При мен липсваше последният елемент: пръскалката.
Изненадах се много лошо, като видях че не се продава отделно, както при Мерцедес, а нямаше смисъл да купувам целият елемент.
Намерих пръскалката само от колега от форума, за което съм много благодарен, но имаше доста гледане и внимателно пипане, докато се ориентирам как точно се монтира и вади при нужда. :)

Губил съм пръскалка на Бенц. Там се захваща по почти идентичен начин. Една зима на магистралата, явно се е обледила от външната температура и въздушната струя и директно излетя. Нищо че течността беше за много минусови температури.
Иначе се включват при малко по-дълго задържане на измиването на стъклото, при включени фарове. Внимавайте зимата :) Много кратки дръпвания на лостчето не активират пръскалките на фаровете, зимата така си чистя прозореца.

Предишна

Назад към E90/E91/E92/E93