Съвет за смяна накладки и дискове

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Съвет за смяна накладки и дискове

Мнение от Wierdo » 11 Юли 2014, 23:32

Здравейте колеги,

Предстои ми смяна на дисковете, накладките и спирачните маркучета сосе :mhihi: спирачната течност на колата (взел съм и едни ремонтни комплекти с цилиндрите за апаратите и гумичките, ма дано да не ги ползвам).

Питането ми е следното - освен чистенето на всичките повърхности и тн, трябва ли да се слагат специални смазочни материали. До сега не съм мазал нищо освен медна грес на повърхността дето контактува с джантата и проблеми не съм имал. Гледам обаче из youtube-a хората слагат кви ли не неща по накладките (на ушенцата ест.), по водещите винтове и тн. Какво е вашето мнение по въпроса ? Ако сте за използване на разни мазила и прочее, моля дайте пример и евентуално от къде да ги взема.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Re: Съвет за смяна накладки и дискове

Мнение от The Edge » 12 Юли 2014, 0:50

Според мен, никакви излишни мазила и т.н не са нужни :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Юли 2014, 6:51

Има едни медни пасти, които се слагат на гърба на накладките, за да не се чуват излишни шумове при спиране. Извади водачите на апаратите, почисти ги ако има нужда и ги намажи с медна грес (или някаква друга, но да не се отмива лесно). Това са местата, където се нанасят разни мазила и греси и където наистина има полза да се прави това.

Аватар
Кара: бавно
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от snaiperist0 » 12 Юли 2014, 8:54

Dirty M5 driveR написа:Има едни медни пасти, които се слагат на гърба на накладките, за да не се чуват излишни шумове при спиране. Извади водачите на апаратите, почисти ги ако има нужда и ги намажи с медна грес (или някаква друга, но да не се отмива лесно). Това са местата, където се нанасят разни мазила и греси и където наистина има полза да се прави това.

точно , леглата на главината отдолу хубаво да е почистиш и можеш също леко да мацнеш , водачите + някои дискове от ралзините марки идват намазни със грес и някаква гадост изчисти си е предварително със спирт или спрей
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 13 Юли 2014, 23:58

Благодаря за съветите колеги. Последното нещо което искам да питам е от къде да си взема спирачна течност на Xado от София ? Дано да гледате мача по това време и да споделите :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 15 Юли 2014, 9:47

Благодаря за съветите. Дискове, накладки и спирачни маркучета сменени :)

В интерес на истината не съм слагал нищо. Водачи, модачи и всичко останало беше в изненадващо добро състояние, буталцата се движеха свободно, без да запъват. Очаквам с нетърпение да улегнат, за да мога да споделя и впечатления. За момента мога само да кажа, че сравнение със стария сет-ъп, Цимерман дисковете и АТЕ накладките, които сложих са много по-тихи (поне за момента).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

Мнение от surfboard » 15 Юли 2014, 18:17

Колега, колко ти излезе цялата процедура /труд + цената на самите части/? На мен също ми предстои смяна на предни дискове и накладки в близко време и искам да съм подготвен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 15 Юли 2014, 23:55

По спомен и откъслечни записки:

предни дискове дупчени с цинково покритие Otto Zimmermann - 170лв. броя
предни накладки АТЕ - 82 лв.
задни дискове Otto Zimmermann дупчени с цинково покритие - 160 лв. броя

Задните накладки и те са близки до предните, пак АТЕ. Взех си спирачна течност на Xado - 57.50лв. за 1.4л туба 0.900 и метална кутия 0.400 литра, използвах само тубичката от 0.900. Руска технология, уж възстановява.

Цената на труда е схващане, щото духаше в гаража, стиснах си десния палец с накладката и спирачния апарат, следователно ми се образува подкожен кръвоизлив :mhihi: черно под ноктите.
Понеже съм аматьор монтьор :shock: другаря за обезвъздушаване беше контрола по качеството. Човека уж си китосваше ръждясалото Пежленце, но все пак следеше всичко. Честно казано без неговото ОК не бих тръгнал даже и в двора :) Safety first, па после фън ;) ше се изтрепеме иначе взаимно ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 16 Юли 2014, 11:53

Ок, благодаря ти. Дисковете, които си избрал ми харесват, тъй като и аз търся надупчени, пък и марката им не е лоша. Откъде ги закупи за тази цена? Мисля да закупя двата диска и накладките и директно да ги нося при майстора, който да ги монтира.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 16 Юли 2014, 13:21

Нещата са купувани от laviatan. Адски доволен съм, смея да твърдя, че само от него си пазарувам и до сега не съм имал никакви проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330D 184к.с

Мнение от SheTrqa » 17 Юли 2014, 13:53

Колеги, ще използвам темата, за да питам относно смяната на дисковете - трябва да сменям предните дискове на 330д. Искам да питам дали ще има проблем да сменя САМО дисковете - без накладките. Накладките са почти нови, има още доста километри да се измине с тях и не ми се иска да ги сменям, при положение, че имат още много живот. Проблем ли ще е за новите дискове да остана с тези накладки?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 17 Юли 2014, 14:52

Питал съм майстори по този въпрос, защото бях решил, че искат да ме натоварят финансово и затова ме изнудват да сменям и накладките, а не само дисковете. При мен, на старата ми кола, в накладките си имаше още доста хляб. Дисковете ми също не бяха много износени, просто бяха прегрети и изкривени и тресеше при спиране. Техният отговор е, че е задължителна смяната на накладките, защото старите са се деформирали по предишните дискове и по този начин могат да износят накриво и новите дискове. Т.е старите накладки са се деформирали, по модела на кривите ми дискове и ако сложа нови дискове, без да сменя накладките, ще ги разваля и тях и ще започнат да се износват неправилно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 17 Юли 2014, 22:45

Това, което surfboard е самата истина. Накладките нямат идеално равна повърхност и съответно в/у дисковете има вдълбнатини и изпълкналости. Когато сложиме нова накладка на стари дискове, накладките малко или много се напасват по грапавините на диска. Когато обаче сложиме нови дискове на стари накладки 99% от случайте дисковете се напасват по грапавините на накладките и съответно им се е*ава мамата. Ако нямаш възможност да си вземеш нови дискове и накладки сега ти предлагам да ти дам старите ми дискове. Имай предвид, че са с леко ръбче, но не са криви - има още хляб в тях. Така ще имаш възможност да събереш някой лев и да си вземеш и дискове и накладки.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SheTrqa » 17 Юли 2014, 23:07

Благодаря колеги за изчерпателните отговори :yes: Wierdo много благодаря за предложението ! :bchug: Но мисля скоро направо да вземам дискове и накладки, защото не ми се рискува наистина със старите накладки да прецакам нещата. Питах главно защото ме е яд да сменя накладки с толкова материал на тях :(
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SheTrqa » 20 Юли 2014, 0:53

Колеги, какви накладки ще ми препоръчате ако взема предни дискове Ate Power Disc (за е46 330д 184к.с)? Някъде четох, че не се препоръчват керамични накладки Ате за тези дискове. Предполагам, че ако са обикновенни (не са керамични) не би трябвало да има проблем. И все пак - какви комбинации са подходящи за тези дискове?
Изображение

Следваща

Назад към E46