Дилема газ/бензин

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Дилема газ/бензин

Мнение от sin_fen » 24 Юни 2014, 0:01

GecataBMW-E46 написа:Разход 10 може да дава зимата до де загрее на къси разстояния :mhihi:

Ако говорим за София това е минималния, без колите които произвеждат горива.............
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW е46
Детайли за колата: E46 318i 1999г

Мнение от nasko_hd » 24 Юни 2014, 7:31

В по-големите градове има задръствания и те качват разхода на гориво което пък се компенсира от дългите булеварди от по 3-5-7км.
Докато в нашия град (Гоце Делчев) повече от 3-та скорост не можеш да караш.На улица от 1км има 6 спящи полицая.Хубавото при мен е че тези 7-10км са извън градско и съм постоянно на 5-та скорост може би пък и затова разхода ми е 8.5/100.Вчера един от местните майстори ми обяви 300лв за смяна на еку-то с кабелажа и се чудя дали да ги прежаля и след време да драсна чертата та ако не излизат сметката ще я липсам системата. :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: е46 318i
Мечтае да кара: Вече го кара :)

Мнение от theshadowtm » 29 Юни 2014, 12:08

Здравеите Колеги,

И аз съм със същия двигател и въртя около 10 000 км на година /тоест сравнително малко/. Досега не ми е правила проблем заради газта /да чукна на дърво :) /.

А откъм финансова гледна точка си заслужава, имайки предвид, че рано или късно с тази кола ще се пуснеш я на моренце я някъде на почивка. Откъм вървеж, с тези 118 к.с. не мисля че има голямо значение газ/бензин, все пак не е м54 или някой друг шестак :)

Оправи си я, пък има едно вълшебно копче, което те оставя ти да избираш дали да я караш на газ или бензин :)

Мое мнение е поне, че е по-добре да имаш избор отколкото да се чудиш дали не си се прецакал, защото си избрал или не си избрал тази или онази опция :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nasko_hd » 01 Юли 2014, 22:01

Днес се разбрах с един майстор да ми сменя инсталацията за събота таааа ще пиша колко е 2плюс2 :bchug: :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: Е90 335i X-Drive, E46 330XD
Мечтае да кара: Миг 29

Мнение от gmon » 02 Юли 2014, 2:19

Сметките показват следното
при разход 10 на безнин за 8000 км. са ти необходими 800л.
800*2,5=2000 лв.
при разход 12 на газ( въпреки, че може и да не толкова голяма спрямо бензина) са необходими 960л.
960*1,25(средна годишна цена зимата 1,4, лятото 1,17-1,15)=1200лв.
Имаш едни филтри на година с цена 20-25 лв. Лятото имаш разход около 20 лева на месец за бензин, зимата може да достигне до 40. Колкото до гърнетата на баща ми колата мина около 70000 км. и все още нито едно гърне не му е заминало. Избора си е изцяло твой. Колата си е твоя парите също.[/quote]

Значи средно на месец по 30 лева за бензин
12*30= 360лева + филтри става около 1600 лева. Значи годишно ако нищо друго не се счупи заради газта, си напред с 400лева. Това единствено може да се брои като предимство на газта в случая - 33 лева на месец. Всичко друго е недостатъци при газта а бензина има много повече предимста - все пак двигателя и компонентите са разработени и тествани от БМВ само за работа с бензин.
Шанса нещо да се счупи по колата с каране на газ е по висок - факт. И като караш на газ пак трябва да спираш да зареждаш и бензин и газ и после да превключваш от едното на другото - губене на време, неудобство и колата не върви. Да не говориме че газовата уредба измества тежеста на колата назад и нагоре, което при БМВ прави голяма разлика (теглото е разпределено 50% на 50% от фабриката) и колата може да стане нестабилна при непредвидени резки маневри с висока скорост.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 02 Юли 2014, 15:51

Колега, малко ти са криви сметките. Лятото 20лв. бензин ти стигат поне за 2 месеца. И газовият инжекцион е автоматичен, не се занимаваш с никакви превключвания! Имаш един единствен бутон, евентуално ако искаш да минеш от газ на бензин и после обратното. Газовата бутилка се намира на мястото на резервната и тежи 60 кила макс, заедно с газта. За зимата си прав, 2-3км. се кара на бензин при първоначално запалване. Но колко е, тя зимата? :mhihi: :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sin_fen » 03 Юли 2014, 17:41

gmon написа:Сметките показват следното
при разход 10 на безнин за 8000 км. са ти необходими 800л.
800*2,5=2000 лв.
при разход 12 на газ( въпреки, че може и да не толкова голяма спрямо бензина) са необходими 960л.
960*1,25(средна годишна цена зимата 1,4, лятото 1,17-1,15)=1200лв.
Имаш едни филтри на година с цена 20-25 лв. Лятото имаш разход около 20 лева на месец за бензин, зимата може да достигне до 40. Колкото до гърнетата на баща ми колата мина около 70000 км. и все още нито едно гърне не му е заминало. Избора си е изцяло твой. Колата си е твоя парите също.

Значи средно на месец по 30 лева за бензин
12*30= 360лева + филтри става около 1600 лева. Значи годишно ако нищо друго не се счупи заради газта, си напред с 400лева. Това единствено може да се брои като предимство на газта в случая - 33 лева на месец. Всичко друго е недостатъци при газта а бензина има много повече предимста - все пак двигателя и компонентите са разработени и тествани от БМВ само за работа с бензин.
Шанса нещо да се счупи по колата с каране на газ е по висок - факт. И като караш на газ пак трябва да спираш да зареждаш и бензин и газ и после да превключваш от едното на другото - губене на време, неудобство и колата не върви. Да не говориме че газовата уредба измества тежеста на колата назад и нагоре, което при БМВ прави голяма разлика (теглото е разпределено 50% на 50% от фабриката) и колата може да стане нестабилна при непредвидени резки маневри с висока скорост.[/quote]

Защо шанса да ти се счупи колата е много по-голям - газта какво прее.... 300-400 хиляден мотор. Всеки сам си решава как да я кара, а и тези 20 лева а си ги сипвам, защото я карам газта до край и след това минавам някой и друг километър на бензин. При мен разликата като пари за изминати километри е почти двойно, който как иска да си го смята и да ми вярва.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от idrive » 04 Юли 2014, 0:00

Преди 2 седмици и аз сложих газ/инжекцион(М52).На този етап нямам никакви оплаквания откъм вървеж или нещо подобно.Наслушал съм се на приказки, че колата на газ е "мъртвец" и всякакви такива.Да, има и такива автомобили, но това си зависи от майстора който ще ти монтира газта, а и зависи каква конфигурация ще направиш.Откъм разход няма как да съм недоволен...икономия на половина, че и повече спрямо бензина(като пари).Разлика бенз/газ имам около литър и нещо.Обръща ми за има няма 500 метра.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nasko_hd » 11 Юли 2014, 22:18

Бах мааму един час гледам таз картина и се чудя от къде да хвана топла вода за газовия испарител.
Предишния соственик е хванал от маркуч номер 5 (или 3 )обаче не съобразил че лятото клапата е затворена и изпарителя замръзва.
Таааа даите некви идеи какво да го правя.е 46 1.8 115к.с. 99г
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна nasko_hd на 11 Юли 2014, 22:49, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i

Мнение от ico83 » 11 Юли 2014, 22:39

nasko_hd написа:Бах мааму един час гледам таз картина и се чудя от къде да хвана топла вода за газовия испарител.
Предишния соственик е хванал от маркуч номер 5 (или 3 )обаче не съобразил че лятото клапата е затворена и изпарителя замръзва.
Таааа даите некви идеи какво да го правя

аз на мойте коли винаги съм го преправял да взима топло от подгряването на дросела,като го изолирам

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 12 Юли 2014, 18:16

Равносметката показва следното - ако имаш възможност ходиш на работа с градски транспорт като в белите страни - наистина никои не те вижда с 15 годишното БМВ и не псуваш по задръствания , но за сметка на това за левче си на работа и обратно . Колата си караш вечер до бара, събота/неделя , извънграда когато и разхода на микрсер и голям шестак е сходен - тва е . Е*ем ти и газта и циганизацията и печките ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525dA '09
Мечтае да кара: ново БМВ

Мнение от batvlady79 » 12 Юли 2014, 18:57

acho.rs написа:Равносметката показва следното - ако имаш възможност ходиш на работа с градски транспорт като в белите страни - наистина никои не те вижда с 15 годишното БМВ и не псуваш по задръствания , но за сметка на това за левче си на работа и обратно . Колата си караш вечер до бара, събота/неделя , извънграда когато и разхода на микрсер и голям шестак е сходен - тва е . Е*ем ти и газта и циганизацията и печките ...

:yes:
Защо не ръкопляскате ?!
Колега напълно съм съгласен с теб, ти си човек с европейско мислене !!
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е87 130i ниско и твърдо
Мечтае да кара: Стоково М3 без значение поколението ;)
Детайли за колата: 235 × 19 Breyton Design
H & R ниско и много кораво окачване
BMC конус за повечко въздух
М пакет по рождение
Ниско, твърдо и максимално оригинално. Всичко е с ТЮФ.

Мнение от propov » 13 Юли 2014, 16:21

acho.rs написа:Равносметката показва следното - ако имаш възможност ходиш на работа с градски транспорт като в белите страни - наистина никои не те вижда с 15 годишното БМВ и не псуваш по задръствания , но за сметка на това за левче си на работа и обратно . Колата си караш вечер до бара, събота/неделя , извънграда когато и разхода на микрсер и голям шестак е сходен - тва е . Е*ем ти и газта и циганизацията и печките ...

С ЦИТИРАМ"...15 годишното БМВ..." се ходи ЦИТИРАМ "...вечер до бара..."
Колега,първо не разбирам ще се фукаме ли или ще се крием щото БМВ то е дъртичко? :kuku: и кво ще пием на бара?Лимонада,плодови сокове...че уж "няма да пия -с колата съм", ама май да избиеш бензина(3 лв/литър) за пътя :mhihi:
Аз харесвам лафчето
"Не позволявай на колата
да изяжда пържолите на децата"
Последна промяна propov на 13 Юли 2014, 20:42, променена общо 1 път
Щом някой казва,че няма никой,значи има някой!
Мечо Пух
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nasko_hd » 13 Юли 2014, 19:38

едно отиване и връщане на работа с транспорта ми е 3лв и на жената 3лв стават 6лв.за 5 дни стават 30лв(70км).а с тези пари и ефтинката газчица ще ходим две седмици на работа.за сега нямам оплакване от кьм вървеж и разходи.Във вторник ще измина 400км и ще я засека как е извьнградко.
Иначе нова версия ком.Тамона прогас +2-та филтьра +хубава риека (неква с буквата В) и още няколко дреболийки за 250лв
груба сметка показва че до края на годината ще си ги избия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е87 130i ниско и твърдо
Мечтае да кара: Стоково М3 без значение поколението ;)
Детайли за колата: 235 × 19 Breyton Design
H & R ниско и много кораво окачване
BMC конус за повечко въздух
М пакет по рождение
Ниско, твърдо и максимално оригинално. Всичко е с ТЮФ.

Мнение от propov » 13 Юли 2014, 20:46

nasko_hd написа:едно отиване и връщане на работа с транспорта ми е 3лв и на жената 3лв стават 6лв.за 5 дни стават 30лв(70км).а с тези пари и ефтинката газчица ще ходим две седмици на работа.за сега нямам оплакване от кьм вървеж и разходи.Във вторник ще измина 400км и ще я засека как е извьнградко.
Иначе нова версия ком.Тамона прогас +2-та филтьра +хубава риека (неква с буквата В) и още няколко дреболийки за 250лв
груба сметка показва че до края на годината ще си ги избия.

А честито за мъдрото решение и добрата му реализация.С тез 15 годишни бангий някак не е нормално да се правим на баровци в ежедневието.Виж,за уикенда може.
Щом някой казва,че няма никой,значи има някой!
Мечо Пух
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46