Кое е най-доброто ОЕМ радио с касетка за е36?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Кое е най-доброто ОЕМ радио с касетка за е36?

Мнение от Nickelback » 10 Юни 2014, 15:43

Може, не знам... Управлението е интересно какъв му е протокола...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 10 Юни 2014, 18:02

don_gori написа:Може и без тоя делител с 2-та разистора и 2-та филтриращи кондензатора. То сигнала там си е достатъчно усилен и качествен.
Доколкото си спомням от ровенето по datasheet-a на чипа имаше изход за Аукс , просто си седи и чака някой да се хване там. Но мисля , че софтуерно няма кой да му подаде сигнал че да свирне аукса. Иначе съм 99% сигурен , че чипа на тоя Филипс има възможност за Аукс.
Ако се намери някой капацитет , който да отключи Аукса и да го замени примерно с TAPE ще сме голям фурор :lol:

Не казвай, че си 99% сигурен, защото не е така. Стерео аудио процесорът с цифрово управление на този плеар е tda7313 и има 3 (три) независими стерео входа. Единият се ползва за касетофона, вторият се ползва за CD чейнджърът, а третият е за радиото, като комутацията между АМ и FM се извършва от отделен процесор. Това се налага, защото входа за радиото е само един, а не както при другите стерео аудио процесори, които имат 4 (четири) и повече входа.

На самия чип може да се подаде входящ сигнал от порядъка на 1V без да се получат изкривявания на изхода му. Самият сигнал от главата е толкова слаб, че се налага да се използването на предусилвателно стъпало преди входа на въпросното tda. Точно по този начин е изградено предусилвателното стъпало на касетофона. До колкото помня тоно предусилвателят има корекции от типа "долби" и е нормално да изкривява сигнал, които е с ниво 1V.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 10 Юни 2014, 18:06

Днеска се сдобих с един Филипс. cod-cdbp сигурно ще го познае :mhihi:
Скачам до офиса, че от моя комплект точно торкса дето е за сваляне на механизма за касетката липсва :mhihi:
После ще щрапам снимки да кажете кое, къде да запоя за да тръгне аукс-а :mrgreen:

ПП. Има ли някъв вариант да се омагьоса тая пущина, че около 40% от пикселите са се пенсионирали .. :cry:

Изображение
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 10 Юни 2014, 18:08

ogata написа:Днеска се сдобих с един Филипс.
Скачам до офиса, че от моя комплект точно торкса дето е за сваляне на механизма за касетката съм го загубил :mhihi:
И после ще щрапам снимки да кажете кое, къде да запоя за да тръгне аукс-а :mrgreen:

ПП. Има ли някъв вариант да се омагьоса тая пущина, че около 40% от пикселите са се пенсионирали .. :cry:

Изображение

Препоръчвам ти да ми го пратиш и да не го разглобяваш повече. Обещавам да ти го върна със позлатени чинчове на задния панел. На пръв поглед изглежда лесно, но е доста тегаво и ако нямаш подходящите инструменти има голяма вероятност да го прецакаш.
Последна промяна stony1 на 10 Юни 2014, 18:09, променена общо 1 път
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 10 Юни 2014, 18:08

Искам да се науча и аз дееееее :confused:
Ма на тва и чинчове ли могат да му се изкарат ? :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 10 Юни 2014, 18:11

ogata написа:Искам да се науча и аз дееееее :confused:
Ма на тва и чинчове ли могат да му се изкарат ? :mhihi: :mhihi:

Ти какъв AUX искаш да бъде? С чинчовете е универсално и всеки си решава какъв сигнал да забоде в тях. Това с научаването го остави за по-елементарни схеми. Заводските платки не са лесни за ремонт и надстрояване от начинаещи.
Българския вариант:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 10 Юни 2014, 18:18

Аз на моето и златни чинчове за усилвател бях изкарал и позлатен аукс :mhihi:
@stony1 може да съм в грешка за Аукс-а , но до колкото си спомям чипа имаше изход за аукс .. нз :roll:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Кое е най-доброто ОЕМ радио с касетка за е36?

Мнение от b00st » 10 Юни 2014, 18:26

stony1 написа:...

А да ти пратя моя бекер за почистване на оптиката? Че нещо се шашка от време навреме, аз не смея да го отварям, че го чаках от Германия 3 месеца да изпадне :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 10 Юни 2014, 22:38

точно филипса ц13 не отива на нищо под е36, освен е31.. нищо, че се е предлагал и за други модели от 90те. та...лош избор. в никакъв случай няма да изглежда ретро.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 07 Юли 2014, 19:11

Днес се сдобих с перфектния вариант за целите ми :mhihi:

+ Изчистен вид (разбирайте яко Спарта) :mhihi:
+ липса на касетка
+ наличие на aux (че даже и работи)
+ свети оранжево
+ ретро вид :mhihi:
+ поддържа ел.антена

- ОЕМ, ма не за БМВ
- единствената настройка на звука е леви/десни

Изображение
Последна промяна ogata на 14 Юли 2014, 20:37, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 07 Юли 2014, 20:04

:dunno: брат уби рибата

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring 525d
Мечтае да кара: с четири ауспуха...
Детайли за колата: Лайфстайл комби просто.

Мнение от didodi » 09 Юли 2014, 16:26

Ти пак с много екстри си избрал :mhihi: Виж тука 1-то:

Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 13 Юли 2014, 22:39

Пфф тая тема ме накара да поровя из мазата на вилата, ама явно е изхърлено и нямам късмет.
А става дума за перфектна БАВАРИЯ БМВ с лява и дясна врътка и аналоговата скала за радиото. И поддържаше ел. антена, защото на Е30ката през 90та година, когато бащата я докара от германия - джитках вкл./изкл. само зарави жик-так горе-долу ефекта :mhihi:
Помня, че с брата го свалихме, за да сложим канууд мека механика касета на доста по-късен етап, което за онези времена беше УАУ. Баварията беше перфе и прибрана в кашон, ама :dunno:

п.с. Ако си намеря от онези ретро еквалайзери с множеството корекции и с вграден усилвател, иии да се вписва в интериора - бих го вкарал в колата на видно място :smoke:

eдит:
http://www.bbkingfan.de/bilderbmw3/forum/bavcass1.JPG
ей за този говоря и свиреше доста прилично на фабричните колонки :)
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 523i Saloon
Мечтае да кара: само по немски аутобани
Детайли за колата: M52B25 '98

Мнение от dj_allien » 05 Авг 2014, 12:18

stony1 написа:
don_gori написа:Може и без тоя делител с 2-та разистора и 2-та филтриращи кондензатора. То сигнала там си е достатъчно усилен и качествен.
Доколкото си спомням от ровенето по datasheet-a на чипа имаше изход за Аукс , просто си седи и чака някой да се хване там. Но мисля , че софтуерно няма кой да му подаде сигнал че да свирне аукса. Иначе съм 99% сигурен , че чипа на тоя Филипс има възможност за Аукс.
Ако се намери някой капацитет , който да отключи Аукса и да го замени примерно с TAPE ще сме голям фурор :lol:

Не казвай, че си 99% сигурен, защото не е така. Стерео аудио процесорът с цифрово управление на този плеар е tda7313 и има 3 (три) независими стерео входа. Единият се ползва за касетофона, вторият се ползва за CD чейнджърът, а третият е за радиото, като комутацията между АМ и FM се извършва от отделен процесор. Това се налага, защото входа за радиото е само един, а не както при другите стерео аудио процесори, които имат 4 (четири) и повече входа.

На самия чип може да се подаде входящ сигнал от порядъка на 1V без да се получат изкривявания на изхода му. Самият сигнал от главата е толкова слаб, че се налага да се използването на предусилвателно стъпало преди входа на въпросното tda. Точно по този начин е изградено предусилвателното стъпало на касетофона. До колкото помня тоно предусилвателят има корекции от типа "долби" и е нормално да изкривява сигнал, които е с ниво 1V.

Стана ми интересна темата :)
Точно така стоят нещата при този модел.
Преди време си поиграх с един такъв PHILIPS и направих следното:

- Стерео изход по ниско ниво за усилвател:
Пинове 22, 23 и 3 на мултиплексора (TDA7313) са съответно Rear Right Out, Rear Left Out и GND. От тях, през разделителни кондензатори (не помня какви точно съм слагал) изведох чинчовете на задния панел на касетофона.

- Стерео AUX вход, комутируем при плейбек от CD чейнджър
Спрях се на този вариант, тъй като разполагах с чейнджър, а и за да запазя функционалността на касетката.
Та... Пинове 9, 13 и 3 на мултиплексора (TDA7313) са съответно Right Input за аудио сигнала от CD, Left Input и GND. Разпоих 9-ти и 13-ти пин от платката, изведох ги на една 6 пинова букса на задния панел на касетофона. изводите, които останаха свободни от тези пинове на платката също бяха изведени на тази букса. Останалите 2 от 6-те пина на буксата свързах към вече изведен вход за 3.5мм жак на панела пред скоростния лост (до бутоните за подгрева - Е36). Логиката е следната: - пинове 9 и 13 на мултиплексора са входове спрямо пин 3 - GND. свободните вече площадки на платката са изводите, които носят сигнала от CD, а допълнителните два от жака ще носят сигнала от AUX външен източник, включен в женската букса, която съм направил. Посредством най-прост ключ, може да се комутира кой източник да е входен, т.е кое да се чува на колоните, когато плеърът е в режим CD. Този ключ, може да бъде поставен навсякъде и да представлява всякакъв тип (в моя случай е оригинален бутон за ASC, чиято PUSH функция сменя състоянието на един направен от мен RS тригер с NE555, така става и превключването между източниците). Ключът се включва в 6 пиновата букса на задния панел на касетофона, като масите на двата източника са перманентно свързани помежду си и към пин 3 на TDA7313.
Същата методика може да бъде приложена и на входовете за радио и касетка без проблем.
Качеството (ако модификацията е изпълнена професионално и с добри ширмовани проводници) е перфектно, няма разлика в звука между CD и външния източник, включен в AUX входа.

С радост ще помогна, ако някой реши да се занимава и има нужда от помощ!
THE ULTIMATE DRIVING MACHINE!
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 04 Дек 2014, 20:13

Днес се сдобих с това.
Много съм доволен.
Автентичният вид мисля, че го докарах имайки предвид, че се монтира на е30 въпросното.
Най-много се радвам, че няма изгорели пиксели :smoke:
Още повече се радвам на символичната цена на която го взех, щото нямаше код, но един генератор, който ми се подмяташе тука го уцели от първият път :twisted:
А, най-много се радвам, че и свири :mhihi: :mhihi:

Изображение

Изображение

Изображение
ИзображениеИзображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36