Runaway Diesel за секунда - възможно ли е?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Runaway Diesel за секунда - възможно ли е?

Мнение от Borymeckata » 29 Юни 2014, 13:19

Оня ден ми се случи нещо много странно. Карах си Баварчето по шосето. Целях спокойно и безпроблемно пътуване с нисък разход, затова колата беше минала последните 200 километра почти само на темпомат, с не повече от 80 - 90 км/час. Застигнах някаква Корса и натиснах малко газта, за да я изпреваря. Задейства кик-дауна и в този момент сякаш камион ме блъсна отзад... Баварчето дръпна със страшна сила, направо ме хвърли върху облегалката. До момента дори не съм си представял, че такова ускорение е възможно с автомобил... Това продължи съвсем кратко, за около секунда. После колата пак така внезапно се "успокои". Бях много учуден и дори се замислих дали наистина се е случило нещо особено или просто съм си въобразил... Хвърлих поглед в огледалото и видях облак от тежък черен пушек да виси над шосето - нямаше откъде другаде да е дошъл, освен от мен. А иначе колата ми изобщо не пуши, дори при пълно натоварване с газ до тенекията.

Продължих пътуването си без други аномалии. Няколко пъти нарочно настъпвах колата, но нищо подобно не се случи - ускоряваше си нормално, както всеки друг път. Внимателно следях в огледалото какво става отзад и не забелязах НИКАКЪВ пушек при тези ми експерименти.

След като помислих и поговорих с приятел - спец по дизелите, предполагам следното: При "пенсионерското" ми каране през последните 200 км. в интеркулера се е натекло моторно масло - от лагерите на турбината и от отдушника на картерните газове. При рязкото ускорение, турбината се е развъртяла и е издухала събраното масло в смукателния колектор. Двигателят го е изгорил за няколко такта, колата е дръпнала яко за момент, след това маслото е свършило и моторът се е успокоил. Искам да попитам дали е възможно и ако "да" - това нормално ли е? На друг случвало ли се е?
Последна промяна Borymeckata на 30 Юни 2014, 11:03, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Re: Runaway Diesel за секунда - възможно ли е?

Мнение от GecataBMW-E46 » 29 Юни 2014, 13:53

Следил ли си я дали гори масло и дали има луфтове в оста?Ако стане така,че дръпне маслото по най-бързия начин вкарваш 5-та и натискаш спирачките,че после освен турбо и мотора ще трябва да сменяш,или ако можеш режеш маркуча от кулера към колектора.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 29 Юни 2014, 14:31

Имал съм такива случаи два пъти, с две различни коли. Обяснението на твоя човек е правилно. И двете ги караше жена ми в града, а тя не ги изцежда особено :). Другият вариант е онзи, за който съм сигурен, че си си помислил. Знаеш какво да провериш като минеш през сервиза. Gecata е обяснил добре, какво се прави, ако се случи за повече време, че колата тръгва да набира дори на спирачки, а на свободна ще издъни мотора направо. Дано да е еднократно и да нямаш такива грижи повече.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Юни 2014, 15:01

Скоростната кутия е автоматична и номерът с 5-та скорост и спирачката няма да сработи. Във форума четох за друго решение - пожарогасител с въглероден двуокис (СО2) и пръскаш в "бъбреците" - където е дифузьора на въздушния филтър. Така можело да се "угаси" дизела преди да издуха маслото и да завари лагерите.

Разхода на масло го следя на щеката, когато колата е паркирана в гаража. От смяна до смяна не съм доливал, макар нивото видимо да пада - от максимума в началото до към средата на интевала "min" - "max". Вероятно ми се губи около 1 литър или малко повече за 10 000 км. Каква част от този разход идва от лагерите на турбината и каква от масления сепаратор на картерните газове - нямам представа. Във всеки случай, маркучът за въздуха от интеркулера към смукателния колектор е винаги омазан с масло отвътре. Иначе колата изобщо не пуши и капчици масло по задния прозорец нямам.

Веднъж пипах оста на турбината и я въртях с пръсти, но луфтове не усетих - нито радиално, нито аксиално:
Изображение

При натоварване турбото леко просвирва, но ми изглежда нормално и не звучи обезпокоително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 29 Юни 2014, 16:26

Runnaway Diesel няма секунда :) там има тотал щета...запали ли маслото ще разбереш определено....а откога маслото пуши черно :dunno: ?
Вкарала е повече гориво за момент от там ти е пушека,или просто е изчистило катализатора,затова е хубаво от време на време да се понастъпват..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от бабъл » 29 Юни 2014, 19:34

При мен се е случвало,след работа на място 30-40 мин. Тръгвам и след малко започва яко да пуши,но бял облак.Обяснението на майстора е,че е от филтъра за твърди частици.Ти мисля,че нямаш такъв,тъй,че най-вероятно е от насъбран нагар по-гърнетата.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Юни 2014, 8:31

И аз мисля, че DPF нямам. Какъв е бил точно цвета на облака - беше на около 100 метра зад колата и бързо се отдалечаваше, така че от един поглед в огледалото не мога да кажа. Но определено беше тъмен, не бял или синкав.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 30 Юни 2014, 10:35

Пушека не е нито бял нито черен,а по скоро сив.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Юни 2014, 11:00

Гледал съм го този клип, но пушекът определено беше по-тъмен. Може при форсирането си двигателят да е издухал сажди от изпускателната генерация, знам ли...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 30 Юни 2014, 19:51

Габриел отново е точен, а аз пропуснах да отбележа че пуши бяло, а не черно. Дали е възможно за секунда не знам със сигурност, но колата при мен тръгна да си ускорява все едно е на темпомат за около 200 метра. Връщаш газта, а тя продължава да набира и на свободна влиза в червеното. Не видях дали е изпушила нещо, но не виждам друга причина. Втория път направо стана чудо от пушеци, а после майсторът беше вадил масло от колектора до ауспуха :mrgreen:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: X5

Мнение от intruderzzz » 30 Юни 2014, 20:45

Ето за това ме е страх да си махна пеперудките. При теб има ли ги или са отстранени?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 01 Юли 2014, 0:40

intruderzzz написа:Ето за това ме е страх да си махна пеперудките. При теб има ли ги или са отстранени?

И да махаш и да не махаш пеперудки,дръпне ли маслото и тях ще ги дръпне :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 01 Юли 2014, 0:56

GecataBMW-E46 написа:
intruderzzz написа:Ето за това ме е страх да си махна пеперудките. При теб има ли ги или са отстранени?

И да махаш и да не махаш пеперудки,дръпне ли маслото и тях ще ги дръпне :D

Ако са здрави - няма,а това което пеперудата ще направи,runaway diesel-a може да Не направи.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Юли 2014, 8:42

"Пеперудките" ги махнах и ги замених с фабрични тапи, даже съм показвал снимки:
Изображение

Изображение

И не смятам, че те (пеперудките) могат да помогнат по някакъв начин в такъв случай. Ето една тема във форума на Е39 - хората обясняват каква работа вършат: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=372154

Не знам дали ме разбирате - темата не е за runnaway diesel по принцип. Няма нужда да ми обяснявате какво представлява - явлението е ясно, причините и последствията му, както и възможните противодействия. В случая не става въпрос за строшена турбина и хвърчащо масло от нейните лагери. Смятам, че след дълго спокойно каране и при рязко ускорение се получава подобен ефект за кратко - с маслото, което се е натекло в интеркулера. И питам дали някой друг е имал подобен случай, това е.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 01 Юли 2014, 10:08

Напълно разбираме въпроса и темата ти,специално за пеперудите и т.н аз лично съм изчел внимателно темите ти особено тази за раздатката,но това с натрупано масло - 99% не може да се получи...докато катализатора се запушва,както и ЕГР когато се кара на ниски обороти се затлачва най-много...снимките на ЕГР които са буквално задръстени,са на градски коли,които не се "настъпват" често - там маслото от турбото и т.н може да е причина,но силно се съмнявам в твоя случай...
А маслото няма как да пуши тъмно - знаеш го по-добре от мен,също така runaway disesel е в случай на изгаряне на масло от турбината - при теб при кикдаун,това което ти обясняват го изгаря в мотора - няма как да е едно и също,но натрупани изгорели газове ,понеже ЕГР не е отворен докрай е напълно възможно.

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6