Инсталиране на климатик на м20б25

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525i e34 '89
Мечтае да кара: Alpina b10 biturbo

Инсталиране на климатик на м20б25

Мнение от Taurus » 20 Юни 2014, 5:06

Здравейте колеги,
Откакто съм взел тая е34-ка псувам че не е с климатик. Знам че момчетата в Дойчланд не им става толкоз топло, ама тука при нас лятото си е чисто безобразие без клима.

Въпросът ми е следния: гледам че има на блока заготовка за закрепването на компресора, сигурен съм че има и други подобни съобразени неща в купето за модела с климатик, но доколко е съобразено самото парно вътре? Дали има отвор за второто радиаторче и тръбите за фреона и всичко там дето си трябва?

Трябва да си направя по-конкретна сметка за инвестицията и дали ще трябва да взимам кожух на парно от м20 (м50 ако става) от такава дето е имала климатик, или моето ще стане и трябва да си взема само компресор, инсталация и уредите вътре?

Виждал съм по обявите на части тук разпиляни климатици, викам да си събера един и да го цопна на белия лебед... Ще стане ли? И какво да си подготвя още за процедурата?

Благодаря предватително за вниманието.

П.П. Не се задълбочих в търсенето, но не отрких тема в която да се описва това което ме интересува... :|
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Инсталиране на климатик на м20б25

Мнение от Jordana » 20 Юни 2014, 7:56

Не си причинявай това ,болката ще е голяма но затова пък продължителна. :mhihi:
освен 4 дупки на блока за конзолата на компресора и шайбата на вала ,няма нищо друго което да те улесни.
Прасето - средната конзола трябва да се смени цялата заедно със радиатора на парното и изпарителя за климата в комплект със тръбите на парното до коша .Опред кондензатор с ел перка и комплект тръби с накрайници за този компресор точно .В зависимост от типа климатик ще трябва да подбереш всичко за този тип - дали е със филтър дехидрататор и капилярна тръба или трв във във изпарителя.От там почваш ел инсталацията на климатика и всичките главоболия едно по едно .А крайния резултат няма да го коментирам защото зависи изцяло от това кой го трансплантира
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 20 Юни 2014, 8:34

Taurus написа:Здравейте колеги,
Откакто съм взел тая е34-ка псувам че не е с климатик. Знам че момчетата в Дойчланд не им става толкоз топло, ама тука при нас лятото си е чисто безобразие без клима.

Въпросът ми е следния: гледам че има на блока заготовка за закрепването на компресора, сигурен съм че има и други подобни съобразени неща в купето за модела с климатик, но доколко е съобразено самото парно вътре? Дали има отвор за второто радиаторче и тръбите за фреона и всичко там дето си трябва?

Трябва да си направя по-конкретна сметка за инвестицията и дали ще трябва да взимам кожух на парно от м20 (м50 ако става) от такава дето е имала климатик, или моето ще стане и трябва да си взема само компресор, инсталация и уредите вътре?

Виждал съм по обявите на части тук разпиляни климатици, викам да си събера един и да го цопна на белия лебед... Ще стане ли? И какво да си подготвя още за процедурата?

Благодаря предватително за вниманието.

П.П. Не се задълбочих в търсенето, но не отрких тема в която да се описва това което ме интересува... :|

Колега, не ти трябва разпилян климатик, а отиваш при кола, на която има климатик комплект, сваляш абсолютно всичко свързано с еъркандишъна и прехвърляш на твоята кола. Така ще имаш и поглед, какво ще трябва да разглобиш на твоята кола. Накрая трябва да сложиш и разходи за пълнене с фреон, които не са много малки, като се има в предвид голямото количеството на фреона. Пълненето трябва да се направи с машина за тази цел, а не от човек, който казва, че "усеща" как се прави.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Мнение от The Heartlistener » 20 Юни 2014, 17:03

Колега, не се плаши предварително - мерак и любов към конкретната кола чудеса правят. Е34 си има окабеляване за климатик, както и заготовка за пътя на тръбите, конденз-дупки и легло на дехидратора. Откъдето изключиш парното /за да го изхвърлиш цялото/, там включваш и клим.прасе /под волана вляво - черна голяма букса/. Съдейки по това че си с М20 /стария тертип окабеляване/, отвън някъде около радиатора вляво ще намериш кръгъл свободен прашасал щекер, към който трябва да подключиш инсталацията с релетата до перка, компресор, датчик налягане, температурен датчик на радиатора/ - това е връзката на външното окабеляване с еку-то и прасето Тези релета - степени перка и компресорното стоят в отделна кутия на коша при старухите, аз лично си ги прибрах в бушониерата. Инсталацията се предполага /както и всички останали неща/, ще свалиш от един донор накуп, защото иначе филма става много тегав, поради известните разлики в принципа на действие между различните поколения клим.с-ми - демек окабеляването и управлението. Няма значение какво ще сложиш - климатик или климатроник, важното е да се действа от една кола с все още неразнебитена система. Казвам го от личен опит - сбирщайна коства време и несъвпадения - съответно нерви и още пари. Има два варианта: 1.Евтин, но по-труден - избираш да го направиш сам и тепърва трябва да поизядеш много информация, преди да отпочваш. Демек - да си изясниш всичко как действа и се монтира до последния детайл...ЕТМ-а за донора и твоята кола хич не е излишен.
2.Скъп, но без нерви - някой запознат се заема и те одрусва с доста пара за труд.
Самият чарколяк не е цифра - по моргите дефицит за тая дисциплина няма, малко са шашавите дето вземат това :lol: По-скоро рискът идва от повредени и неправилно функциониращи елементи, а това се усеща после, при работата на с-мата. За мен лично най-важното от цялата игра е основната ревизия на прасето преди монтажа му - клапи, актуатори, вентилатор, жила, темп.датчици...и козметика на изпарител, отоплител...
Ако не си се "уплашил" от казаното, значи ще го направиш :D. Питай ако нещо по-конкретно те интересува. Успех.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 21 Юни 2014, 14:34

Благодаря за отговорите.

Имам достатъчен опит в техническата част на проекта... не ме плаши въобще това че сам ще си го направя, дори е за предпочитане, като знам как ще обърна внимание и на малките детайли.
И моят план беше да взема всичкия чаркуляк от един и същи донор, от думите на 'Чуващият сърца' разбирам че кожуха на парното ми е предвиден за инсталирането на радиаторчето и тръбите за климата, само трябва да се демонтира арматурното табло и да се положи инсталацията с чаркуляка. Пълненето е ясно че ще ми струва цифра, няма начин да стане ако не се направи качествено и не се провери добре за изтичане. Аз също съм виждал малката кутийка за 3 релета в близост до дебитомера, това значи че и електрическата и тръбната инсталация минава от тази страна на коша, така ли? Доста съм ровил конкретно моята е34-ка и съм останал с впечатлението че е предвидено всичко като заготовки и се надявах и за това така да се отнася.

The Heartlistener, да разбирам ли. че ти също си си инсталирал сам климата на твоята е34-ка? Ако е така и е било сравнително скоро, би ли ми споделил на ЛС колко ти излязоха материалите приблизително?

Благодаря!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Юни 2014, 14:57

думите на 'Чуващият сърца' разбирам че кожуха на парното ми е предвиден за инсталирането на радиаторчето и тръбите за климата, само трябва да се демонтира арматурното табло и да се положи

Не не е предвиден .Написаха ти го вече два пъти ,всичко се маха ,цялата средна конзола със всичко ,управление на климатика ,датчици ,клапи боуден жилата и се слага от донора .Не мисли че това обаче е болт-он , парното най вероятно ще е различно от твоето/три вида радиатора са/ та или трябва и парното цялото с тръбите от донора или да присадиш твойто с преправяне.Тръбите на климата са от дясно на таблото на парното от ляво .То ако ставаше само с ентусиазъм толкоз лесно всеки щеше да ги прави тия неща на паркинга пред блока .Попита , отговорих до колкото ми стигат познанията .Успех с проекта .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 21 Юни 2014, 15:29

...Така...Колега Taurus, не си ме разбрал. Да почнем от т.н. термин "прасе". Това означава целият "шкаф" намиращ се зад централната конзола, който може да бъде САМО отоплител ИЛИ комбинирана система /климатик/. Нищо не е предвидено за НАДСТРОЙКА, присаждане на клим. радиатор и прочие. Отоплителят няма елклапи, моторчета, няма и компютър, който при кл.с-ма управлява и отоплението, и охлаждането. От четири големи рапидки откъм моторния отсек се отвърта шкафа, премахваш го и просто го забравяш :). Всичко необходимо ти идва с другия шкаф - климатичния, с двата радиатора, с тръбните разгъвки за отвън....и воглаве с компютъра отзад вдясно.
...Да, сам го слагах. Брах ядове с изпорязани кабели от донора, затова процесът се проточи, но не съжалявам. Цената е относителна спрямо това откъде ще изпадне донора. При мен стана евтино, за сметка на ядовете от грешките преди да навляза в материята.

П.П. Като начало погледни този материал, поне визуално много помага, снимковият материал е супер /ако пък знаеш дойч си цар/. Разгледани са паралелно IHKR F3 /климатик/ и IHKA /климатроник/ за Е34 + IHKA за Е32 - със всичките компоненти на системите.

http://www.e34.de/tips_tricks/ihka/ihka.pdf

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 09 Юли 2014, 17:06

Разбрах ви и двамата, малко претупах прочетеното и съжалявам. Не съм свалял на Е34-ка цялото табло, прасето и прочее, но пък съм го правил на стотина други коли. Работата си е доста и ще ми трябва повече от една Събота и Неделя, дори и да имам всички части налице (и със сигурност няма да е пред блока). Дори елементарна логика подсказва, че като ще барам бутончета за да ми е хладно на гъзеца, ще трябва да има електрически клапи (които липсват на моя шкаф) и компютър който да ги управлява, просто в моята леко гръмнала главица не светна лампичка да го подскаже когато обмислях варианта за запазването на моето прасе.

Веднага щом намеря донор с пълния комплект на системата (на разумна цена), ще захвана проекта и ще пиша. Благодаря много за отговорите и предоставения линк, със снимков материал винаги става по-лесно ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34иE36
Мечтае да кара: 740D
Детайли за колата: Е34 525tds 92г. и Е36 320i 24v. 92г.

Мнение от panci » 09 Юли 2014, 20:02

Виж имаш ли релета и букси за перка и изпарител и една за компресора. може да ти е проблем ел инсталацията, другото е вадиш и слагаш има ламаринки дето ще минават маркучите но те се удрят и са очертани.само долу до скоростната кутия ще трябва да дупчиш за двата гумени маркуча за водата дето ще капе навън. Таблото 100% ще трябва да го свалиш аз минала година го играх тоя филм на 525 тдс от донор 525 тдс комби ако искаш повече инфо кажи имам и снимки

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 12 Юли 2014, 0:24

panci написа:Виж имаш ли релета и букси за перка и изпарител и една за компресора. може да ти е проблем ел инсталацията, другото е вадиш и слагаш има ламаринки дето ще минават маркучите но те се удрят и са очертани.само долу до скоростната кутия ще трябва да дупчиш за двата гумени маркуча за водата дето ще капе навън. Таблото 100% ще трябва да го свалиш аз минала година го играх тоя филм на 525 тдс от донор 525 тдс комби ако искаш повече инфо кажи имам и снимки

Благодаря, колега - добре ме подсети. Ще погледна наистина дали имам нещо на цоклите, и дали има прокарана инсталация.

:bchug:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 13 Юли 2014, 10:25

Релета, респективно цокли и кабели към външните елементи на системата нямаш :idea: . Знаеш къде стоят те - в отделна кутия, за тези години. Тази инсталация с релетата, ще трябва да я отплетеш от донора. Бушоните си ги имаш всичките. В главната бушониера може да имаш само един свободен цокъл за реле - за спомагателната водна помпа, която при теб липсва.
Всъщност трябва да намериш една единствена букса /щекер, като тези на ламбдата/, отпред при радиатора или около коша вляво търси. Към този щекер ще свържеш кабелите които ще свалиш от донора - с релетата обслужващи перката, компресора, датчика налягане и Т датчика. С две думи - това което седи в кутийката на колите от нашите години...Затова бих те посъветвал да си търсиш донор с отделната кутия за кл.релета /по-старите/. От по-късна кола ще трябва да ги отплиташ от главната бушониера, където излизат на сноп с тези на фарове и пр. - а отплитането е мъка...и пак без рязане тук-там няма да мине.
Прасето казах къде се включва, не търси други букси.

Назад към E34