TDS капак клапани.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 TDS

TDS капак клапани.

Мнение от Vladocbr » 16 Юни 2014, 8:19

Здравейте колеги.
Писах в другата ми тема за спирачките защото проблема се породи след сваляне на вакум помпата.
Та свалих я но се оказа че не може да се сложи обратно без да се свали капака на клапаните, защото гарнитурата се подгъв.
Виждам че гарнитурата е гумена при сваляне може ли да се ползва отново или трябва друга?
Ще ми трябва ли динамометричен ключ за болтовете и на колко КГ се стягат или не е нужно?
Предварително благодаря.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: TDS капак клапани.

Мнение от zvetiko » 16 Юни 2014, 9:19

Колега, трябва да се смени, освен ако не решиш да я залепиш със силикон, след съответното обезмасляване, което не ти препоръчвам да правиш, защото ако се наложи да сваляш капака....
Моментите на затягане са М6- 10Nm, М7,8- 15Nm, затягането се прави по определена схема.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 16 Юни 2014, 9:35

zvetiko написа:Колега, трябва да се смени, освен ако не решиш да я залепиш със силикон, след съответното обезмасляване, което не ти препоръчвам да правиш, защото ако се наложи да сваляш капака....
Моментите на затягане са М6- 10Nm, М7,8- 15Nm, затягането се прави по определена схема.

ОК. Къде да търся тази схема и от къде да взема гарнитура защото в дарукар няма налична поне така излиза в сайта?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 16 Юни 2014, 9:42

Vladocbr написа:
zvetiko написа:Колега, трябва да се смени, освен ако не решиш да я залепиш със силикон, след съответното обезмасляване, което не ти препоръчвам да правиш, защото ако се наложи да сваляш капака....

ОК. Къде да търся тази схема и от къде да взема гарнитура защото в дарукар няма налична поне така излиза в сайта?

Схемата е нещо подобно:

Изображение

В Сервизи и магазини има предостатъчно колеги, които продават части за БМВ.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 16 Юни 2014, 18:15

Благодаря. Поръчах гарнитурата и о-пръстена! Ще ми трябват ли тези гумички на болтовете да ги поръчвам и тях?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 17 Юни 2014, 16:19

Колеги кажете ще ми трябват ли нови тея гумички на болтовете че утре сутрин заминавам в провинцията да правя колата?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525 ТДС

Мнение от Tipche » 18 Юни 2014, 15:48

Колега какъв е този филм какви нютони ,ако не ти е пускала масло само я забърши хубаво старата гарнитура сложи новия О-пръстен на вакум помпата и събираш по обратния ред помпа ,капак клапани . . . . .за болтовете не ти трябва динамо метричен ключ ,стягаш НО не хамалската да не ги пренавиеш (щеше да е хубаво да си изчиштиш и филтър картерни газове ,намира се на капака на клапаните (имаше тема подробна в Е39 раздека) ;) )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 18 Юни 2014, 18:08

Ами филм е защото като се пренатегнат вероятно ще текне масло и другото е манията ми за стягане. Да може би и със старата гарнитура можеше да стане но за всеки случай си взех нова. Благодаря.

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525 ТДС

Мнение от plam40 » 20 Юни 2014, 9:54

Няма как да ги пренатегнеш защото има ограничителни втулки в отворите на капака, които не позволяват уплътнението да се притисне повече от колкото е необходимо! :)
1. Съзнанието е като парашута - работи само ако е отворено
2. Моята кола върви с ВОДА, а твоята ?
3. Имената на великите : Даниел Дингел, Стенли Майер

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525 ТДС

Мнение от Tipche » 20 Юни 2014, 23:57

хаххахах как не може като капака се завива на главата а всеки знае е главата е алуминиева с тея резбички много ама много лесно може да ги пренавиеш ;)

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525 ТДС

Мнение от plam40 » 21 Юни 2014, 11:00

Колега, то и болтовете на колелата могат да се скъсат, ако не си знаеш мярката :). А иначе аз моя капак съм го отварял поне 60 -70 пъти - и си е с оригиналното уплътнение - теч нямам :), може би е чист късмет !
1. Съзнанието е като парашута - работи само ако е отворено
2. Моята кола върви с ВОДА, а твоята ?
3. Имената на великите : Даниел Дингел, Стенли Майер

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 24 Юни 2014, 11:48

Работата е готова! Нова гарнитура + о-пръстен и чистене. Само да кажа за капака наистина има втулки и гарнитурата не можеш да я пренатегнеш но болтовете може и то доста убаво. Стягах ги с динамометричен ключ и като видях колко леко се стяга на необходимите килограми със сигурност щях доста да ги пренавия.
Благодаря на всички.
Поздрави.

Потребител
Аватар
Кара: Бмв 523i

Мнение от Minchev8802 » 28 Мар 2015, 21:14

здравеите колеги утре ще сменям гарнитурата на капака прегледах темата само не ми стана ясно на колко килограма да направя динамометричния ключ ако някои знае да помогне
колата ми е 523i
благодаря предварително

Назад към E39