Изпотяване на стъклата отвътре

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M4 Competition

Изпотяване на стъклата отвътре

Мнение от pivanov » 30 Май 2014, 17:31

Здравейте колеги, днес ми се наложи на пътувам и валеше силно, та всички прозорци на колата се изпотиха отвътре, пуснах от климатроника да духа на стъклата, но нищо, пусках топъл въздух, студен и пак нищо. От централната конзола също врътках врътката към червено, после към синьо и забелязах че когато не на три сини точки се чува едно виене /колата ми е от скоро и не знам преди имало ли го е/ не е много силно като звук но е дразнещо. Също така като спях проверих как ми е филтъра на купето, беше мокър, това нормално ли е? А преди няколко дни забелязах, че когато запаля климатроника се включва и издава един стържещ звук някъде под таблото, но този звук го имаше само 2 дни, после спря. Колата е 320д 99г. Благодаря на всички отзовали се!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Изпотяване на стъклата отвътре

Мнение от Leon » 30 Май 2014, 17:38

Започни със смяна на филтъра ;)
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pivanov » 30 Май 2014, 17:49

Филтъра е нов, на няма 2 месеца и 2000 км, но ме притеснява това, че беше мокър. Благодаря за съвета!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 30 Май 2014, 17:53

Първи и основен признак, че филтъра на климатика/купето ти е запушен - потене на стъклата, както в твоя случай.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 30 Май 2014, 18:15

На климатик, въздуха се изсушава в купето! Страничните духалки, е хубаво да са завтртяни към стъклата. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pivanov » 30 Май 2014, 18:19

Благодаря, това ми е първа кола и по принцип не разбирам много, понеделник ще купя нов и ще го сменя. Когато пак се изпотят ще пробвам с новия филтър и ще пиша как е, ако темата не е изтрита или заключена. Но аз продължавам да си мисля че е защото филтъра е мокър, понеже в началото се справяше с конденза по стъклата, но 50км преди да спра вече нищо не помагаше освен пасажера до мен да чисти с кърпа предното стъкло, и може би тогава се е напоил достатъчно с вода. Отново благодаря на всички!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 30 Май 2014, 18:53

На кората на чистачките има гумено уплътнение, което не позволява водата, която влиза под кората да се стече в/у филтъра!!!
Ако това уплътнение е скъсано и пропуска вода да капе в/у филтъра също се получава досадно запотяване на стъклото...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 30 Май 2014, 20:25

Провери си дали изобщо ти работи компресора на климатика. Съдейки по годината на производство набор '99 означава, че си с по-стария модел компресор с марка Сейко. Не са лоши като цяло, но с годините се износва и сдава багажа. Започва да вие като се включва и това, което обясняваш ми напомня на точно това, за което говоря. Има вероятност да не прави налягане и въобще да не създава нормален хладилен ефект. Посети някой сервиз за климатици или най-добре колегата Oci от форума, за да ти се замери налягането в системата. Имай предвид, че при ситуация с обилно изпотени джамове, само минута след като включиш опцията да духа на стъклата + *(снежинка, демек включен компресор) стъклата се избистрят, защото студения въздух от киматика е сух, ама ако не бачка добре е влажен. Та затова...

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 30 Май 2014, 21:25

Аз карам без филтър за купето и като цъкна върху снежинка и задам 16 градуса на климатроника + мощност на вентилатора до последната чертичка на дисплея и вкл.струята за челното стъкло за около минута всичко е бистро като сълза и на втората минута вече ми става и хладно в купето при положение че навън вали тоест няма слънце и не е напечено таблото.

Напечено ли е таблото и термометъра да показва 37 градуса на дисплея - пълен ужас 20 минути не може да смъкне темп.в купето на приличните 24-25 гр. - камо ли на зададените 16 гр. за тях трябват два-три часа при 36-37 градуса навън и на открито да е колата без сенници.
С тея черни табла трагедия :|
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pivanov » 30 Май 2014, 21:32

Комшията и той има бмв, той каза да си погледна филтъра и клапите, Слязох преди малко, климатика охлажда добре според мен, усеща се разлика когато в включен и изключен нищо че навън в момента е 15 градуса. Ръчках копчетата на климатроника и разбрах че издава този дразнещ шум само когато е пусната духалката на предното стъкло, а струята която излиза от духалката на стъклото е някак слаба сравнена с струята въздух от духалките на централната конзола. Може и клапа да е, ще се ходи на майстор, но да видим кога.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay P. » 30 Май 2014, 21:43

Демирев написа:Аз карам без филтър за купето и като цъкна върху снежинка и задам 16 градуса на климатроника + мощност на вентилатора до последната чертичка на дисплея и вкл.струята за челното стъкло за около минута всичко е бистро като сълза и на втората минута вече ми става и хладно в купето при положение че навън вали тоест няма слънце и не е напечено таблото.

Напечено ли е таблото и термометъра да показва 37 градуса на дисплея - пълен ужас 20 минути не може да смъкне темп.в купето на приличните 24-25 гр. - камо ли на зададените 16 гр. за тях трябват два-три часа при 36-37 градуса навън и на открито да е колата без сенници.
С тея черни табла трагедия :|

Защо си без филтър за купето?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 31 Май 2014, 0:43

Демирев написа:Аз карам без филтър за купето... :|

Изображение

Изрично е упоменато да не се кара без филтър .. радиаторчето вътре а и цялата система ще се напълни с прах и гняс и в крайна сметка ще даде фира. По-добре със стар и замърсен филтър ( който между другото става такъв за по-малко от година активно каране) от колкото да се затлачи всичко.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 31 Май 2014, 9:59

В София за 3м филтърът е замърсен, а след 6 вече не става за нищо... Не е скъп, сменяйте го по-често.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ШЕ 330d (manual)
Мечтае да кара: bmw f10 m5
Детайли за колата: M-packet Mtech 1

Мнение от SlipX » 31 Май 2014, 10:17

Като заговорихте за цена на тоя филтър колко е нормалната за него. Понеже случайно разглеждах из интернет има филтри за по 20 лв има и за по 80-100 :) Каква е разликата и кой е нормално да си вземем. Естествено и на коя цена, ако ще се сменя през няколко месеца по добре най-евтиния вариант или не? Когато е замърсен филтъра се усеща и една гадна миризма когато спрете климатика и пуснете само парното да обдухва. Харесва ми това, че на е46 (не знам дали при всички е така) смяната може да я направи и малко дете.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 31 Май 2014, 12:26

Зависи от производителя и дали е с активен въглен, но хубав е около 50 лв. Аз лично ползвам с активен въглен и го сменям поне 2 пъти в годината, някой път и 3, според пътуванията. И от 20лв да купуваш, като ги сменяш често е по-добре отколкото с един от 100лв. да караш 2 години.

Следваща

Назад към E46