Тресе на празен ход 530d 193

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e39 530d

Тресе на празен ход 530d 193

Мнение от Shevchenko » 10 Апр 2014, 22:15

Здравейте,
Имам 530dA от 3 месеца и съм адски доволен от колата, но напоследък забелязвам, че колата прави нещо странно, а именно има леко претрисане на празен ход - даже понякога оборотите леко играят. В скритото меню оборотите по принцип са между 740 и 750, но когато почне да тресе стига до 720. Иначе колата върви много добре, не прави никакви други аномалии :)
Бих искал да попитам, дали някой се е сблъсквал с дадения проблем? Бях чел в е60, че се прецаква някакъв датчик, който е на колектора и от него можело да прави.
PS преди 2 седмици махнах пеперудките и се чудя, дали нещо може да не съм закачил правилно? Има ли нещо, което да влияе на празния ход?
Лека вечер! :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Re: Тресе на празен ход 530d 193

Мнение от E30_DK » 11 Апр 2014, 8:32

Закачете колата на една диагностика за да видите как работят дюзите - може да е от тях.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Апр 2014, 11:54

Shevchenko написа:Здравейте,
Имам 530dA от 3 месеца и съм адски доволен от колата, но напоследък забелязвам, че колата прави нещо странно, а именно има леко претрисане на празен ход - даже понякога оборотите леко играят. В скритото меню оборотите по принцип са между 740 и 750, но когато почне да тресе стига до 720. Иначе колата върви много добре, не прави никакви други аномалии :)
Бих искал да попитам, дали някой се е сблъсквал с дадения проблем? Бях чел в е60, че се прецаква някакъв датчик, който е на колектора и от него можело да прави.
PS преди 2 седмици махнах пеперудките и се чудя, дали нещо може да не съм закачил правилно? Има ли нещо, което да влияе на празния ход?

Колега, добре е е при премахване на пеперудите да се сменят гарнитурите на колектора. Винтовете и гайките, с които се фиксира колектора, трябва да се затегнат с определено усилие. Има и едни гумено- метални втулки, които държат водачите на шпилките- трябва да си сигурен, че са останали по местата си. Не пишеш и как си изолирал клапаните. Като датчици на колектора- аз се сещам за МАР сенсора, но той не оказва влияние на празните обороти.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Мнение от Lattri » 07 Май 2014, 20:35

Имам абсолютно същия проблем като при колегата. Дюзите са ми перфектни, и на диагностиката не излиза нищо (закачана е няколко пъти). От време на време и то доста рядко е така започва да притриса лекичко, колкото да се усети и спира. При подаване на газ веднага изчезва. Колата си я карам така от 2 години, но скоро време ще ми влезне мухата и докато не разбера от какво е няма да мирна.

Поздрави
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 07 Май 2014, 23:07

Shevchenko написа:Здравейте,

Откакто махна пеперудите ли го има проблема?
При мен откакто махнах моите пеперуди има едва доловимо притрисане, оборотите са си в норма от скритото меню...Едва се усеща и само аз го усещам - който и да се вози, като питам усеща ли го, отговорът винаги е "не". Гарнитурите по колектора са сменени, но при операцията главата на един винт от тези на клапите се откъсна и остана в колектора, та едната клапа сега е само с един винт. Не знам дали може това да е причината, не ми се сменя колектор заради това, още повече, че едва се усеща и то не всеки път. На диагностика моторът е 6 отвсякъде. Но си мисля, че може и да влиза по малко нежелан въздух през въпросната клапа, която е хваната с един винт и това да е причината за притрисането, знам ли?!
Иначе аз клапите ги махнах с ножовката... :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 08 Май 2014, 7:51

Дюзи....
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Потребител
Аватар
Кара: e46 330xd M57N Touring

Мнение от stoykov_xd » 08 Май 2014, 9:10

Имах същия проблем при топъл мотор(е46, 330хд) и тресеше доста. След сваляне и реглаж на дюзи + смяна на горивен филтър мотора работи като часовник. На диагностика дюзите даваха перфектни стойности, така че докато не се свалят и проверят е трудно да се хване проблема.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 08 Май 2014, 14:23

LUCIFER'S написа:Дюзи....

При мен - едва ли са дюзи...Тествани са с Инпа и с колби, пушеци отзад няма. Горивния филтър се сменя през една смяна на масло и винаги с качествен такъв. Резервоара, доколкото се вижда през нивомерите, няма никакъв боклук. Нафта само от ОМВ и от скъпата + добавка на Бардал.
При мен е толкова нищожно, че едва ли тресене е точната дума, но аз го усещам от време на време и това е така вече година и половина - не се увеличава.
Разхода на колата е като по каталог, вървенето също, палене и т.н.... :dunno:
Засега не ми пречи, но ако се засили ще има разглобяване наред ... :yes:

Назад към E39