Нормално ли е комби за вози значително по-твърдо от седан

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d
Мечтае да кара: дълго и безаварийно колицата.

Нормално ли е комби за вози значително по-твърдо от седан

Мнение от nakoye » 27 Апр 2014, 20:16

Здравейте колеги трябва ми бързо и експертно мнение за едно комби. е 39 530 д 2000г. в много добро състояние - практически не можах да му намеря забележка изкарах го извънградско около 100 км. и ми направи впечатление ,че вози много по твърдо от седан - в момента карам е39 530 седан ама имам бебе и не ми стига багажника и се ориентирах към комби. Вчера бях на майстор - предницата е екстра, окачването няма нищо за правене. Нивомата работи, но тази твърда возия ме притеснява. Помагайте, че утре мисля да я купувам, пък не знам какво да правя!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 m52b20
Мечтае да кара: х5

Re: Нормално ли е комби за вози значително по-твърдо от седа

Мнение от ceco_brusen » 27 Апр 2014, 20:57

да не са ранфлат гумите че аз бях с такива и вози много твърдо

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 27 Апр 2014, 21:14

Dunlop 205 55 R16
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 m20b20,Е39 m52b25tu,Е30 м40б18
Мечтае да кара: 850 CSI

Мнение от chris71ano » 27 Апр 2014, 21:30

По принцип вози малко по-твърдо комбито от седана заради нивомата, а и може да е със спортното окачване трябва да го провериш по ВИН. Не е лошо да провериш тампоните на задния мост как са щом вози по-твърдо. Смяната им излиза доста пари. Най-добре го закарай в оторизиран сервиз за преглед на ходовата част. Наскоро карах моето в Камор ауто(Ауто Бавария) за такъв преглед и ми взеха 36лв. а общо взето направиха цялостен преглед на техническото състояние на колата единствено без да я закачат на комп. Успех :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 27 Апр 2014, 21:53

Комбитата возят по твърдо от седаните. Проверено не еднократно. Все пак са направени да се товарят.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 27 Апр 2014, 21:54

nakoye написа:Dunlop 205 55 R16

Този размер гуми не е за Е39... това за гуми за тройка. За твоята кола размера е 225/55/16 или 205/60/16 - с тях ще вози една идея по-добре, но твърдата возия и според мен е заради нивомата. Поне аз на колкото Е39 с нивомат съм се качвал ми е правило впечатление трърда возия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 27 Апр 2014, 22:04

Аз нямам нивомат и пак вози твърдо. Като я натоваря, я с хора, я с нещо друго и "омеква".
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 27 Апр 2014, 22:16

Днес колата беше натоварена - 4 човека и 1 бебе с малко неща в багажника и... направо като каруца - не се виждат дупки по пътя, а тя пак друса. Нормално ли е? Чудя се дали да я купувам колата, че втори ден я държа пред нас, а само това ме спира. :bowdown:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 28 Апр 2014, 9:17

Нормално е да вози по-твърдо. Ама чак пък да друса нивоматът. Да не са сменяни амортисьорите с грешни такива? Другото е да не е много навирена отзад?
Аз веднъж се качих на един TDS Touring и след първия завой си викам - тука има нещо (или по-скоро няма :mhihi: ). Чак се втурнах да вдигам отзад корите да гледам резервната гума и открих защо вози по-меко - няма нивомат.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Апр 2014, 9:03

nakoye написа:Днес колата беше натоварена - 4 човека и 1 бебе с малко неща в багажника и... направо като каруца - не се виждат дупки по пътя, а тя пак друса. Нормално ли е? Чудя се дали да я купувам колата, че втори ден я държа пред нас, а само това ме спира. :bowdown:

Колега, твърдостта на окачването от зад може да се регулира с DIS.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 29 Апр 2014, 9:52

Всъщност твърдостта НЕ може да се регулира. Може да се регулира височината, която колата да поддържа. При това има фабрични стойности за нормално окачване и за спортно. При ДИС се мери от центъра на джантата до най-високата част на арката на калника, в ИНПА се мери от долния ръб на джантата. За това стойностите се различават. :winky:
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 11 Май 2014, 21:50

Разпитах и ми казаха, че можело да е от маслото в нивомата(било някакво специално) - предишния собственик ми каза, че е сменял едната възглавница и може да не е сложил правилното масло. Трудно ли се сменя маслото в нивомата и възможно ли е да е от маслото изобщо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Night_Wolf » 11 Май 2014, 22:10

Най-вероятно е със спортното окачевабе М-тех ;)

Провери по сериен номер на колата в интернет за екстрите на модела. И моята е с такова, нищо че е седан и вози по-твърдо от стандартното окачване, ако не си рейсър по завоите си е дразнещо :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Май 2014, 22:35

Нивомата при Е39 е пневматичен (въздушен) не е с масло като при Е34. И да наистина комбитата с нивомат возят малко по-твърдо от седан. но пък колкото и да се товари задницата не мърда, по-стабилна е в завои. Твърдостта не може да се регулира само височината.
Този размер гуми 205/55/16 допринася за по-твърдата возия малко идват ниски за Е39.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 11 Май 2014, 22:51

добре де нали уж въздушното окачване вози по-меко ама нещо в тая кола не е точно така. Иначе колата е равна . Ако я вдигна малко няма ли да се омекоти малко или да я сваля, че дори и малки дупки са направо ужас. Иначе проверих по вин и няма спортно окачване.
Изображение

Следваща

Назад към E39