При рязко подаване на газ забива и тогава тръгва. Адаптации

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Котлон
Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
Детайли за колата: E38 740i

При рязко подаване на газ забива и тогава тръгва. Адаптации

Мнение от Icooo » 25 Апр 2014, 22:52

Здравейте,
От доста време имам следния проблем. Колата е с m52b28tu. При рязко подаване на газ първо забива и тогава тръгва. При "лоша 2ра" също има зачудване и тогава тръгва. Като цяло при рязко натоварване се получава. Със ASC e колата - изключено. При изчистване на адаптациите имаше промяна, но проблема не изчезна. Прави го и на празен ход. При подаване рязко заглъхва и след това качва обороти.

Един приятел със м54 (ел. педал) имаше същия проблем. След изчистване на адаптациите на дросела проблема изчезна. Имаше коренна промяна в колата.

При мен не се получи. След изчистване на адаптациите обаче започна да колебае обороти. След като мине по голям пробег вероятно ще се оправи.

Къде да търся проблема? Има инсталиран газов инжекцион, и на бензин и на газ положението е еднакво. След изчистени адаптации карана само на бенз - няма разлика.

edit: Колата е със спортен конусен филтър и щит.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: При рязко подаване на газ забива и тогава тръгва. Адапта

Мнение от ивчо » 25 Апр 2014, 23:03

Ми ако това случайно си записва грешките от педала, сигурно може да е записала че потенциометъра има "дупка" ..
Иначе казано - на датчика дето ти отчита колко си натиснал педала може да не му идва акъл за някое положение ... И оттам всичкото се оаква ! Виж дали може да установиш при кое точно положение на педала го прави :)
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 25 Апр 2014, 23:07

Със м52 съм, който е със жило. Под педала, вероятно имаш предвид TPS-а. Ще направя проверка при плавно подаване дали има колебания в стойностите на съпротивлението.
Благодаря за предложението, ще бъде проверено, но подозирам че не е от там. Грешки за позицията на педала не са излизали
Поздрави!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 25 Апр 2014, 23:57

Съжалявам че съм те подвал - зачетох ел. педал, ама не съм обърнал внимание че е на твой познат ...!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 25 Апр 2014, 23:58

дебитомер
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 26 Апр 2014, 0:19

dr.peshev написа:дебитомер

Тоест да откача буксата на дебитомера да си работи по осреднени стойности и да проверя за забиването?
Преди известно време го гледах на живи данни. Ще опитам с изключване.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 26 Апр 2014, 1:31

На прибиране от работа карах с откачен дебитомер. Направих допълнително завойче за да стопли и да и раздам :mhihi: Забиването изчезна. Предвид мокрото време не мога да съм сигурен, но при смачкване на газ директно започваше пилене до червеното. На празен ход няма грам зачудване. Качваше обороти без зачудване. При падане на оборотите падаха малко под нормалните и тогава се вдигаха.

Едит: Не издържах и излязох да я покарам пак. Направих завой без дебитомер - върви чудесно. на 2 пъти обаче и без дебитомер заби леко, но като че ли по-малко. СЛожих го. В първия момент никаква разлика, след това пак почти същото положение. Ще опитам с друг.

Други идеи?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Апр 2014, 11:48

Виж ламбда сондите дали мърдат на живи данни.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 26 Апр 2014, 18:17

Мърдат, да, но често дава грешка Tolerance too big и светва чека.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от turbo » 26 Апр 2014, 18:53

Дори и при каране само на бензин?
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 26 Апр 2014, 19:49

turbo написа:Дори и при каране само на бензин?

Да, изчистих грешката и карах на бензин. Появи се след 50тина километра. Пропан бутан не е помирисвала. Понякога не го прави по сума време. Май ще се сменят ламбди.. Почистване и проверка на връзките дали биха помогнали?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от turbo » 26 Апр 2014, 22:33

Ако при живи данни стойностите им се променят и на двете преди катализаторите с достатъчно добра динамика може да не са за смяна. Казва ли къде го вижда този прекалено голям толеранс - 1-ва банка или 2-ра, или и двете? Да не би нещо друго да го кара да бяга този толеранс, а сондите да го виждат и регистрират само. Знам ли... свещи, лули, бобини, дюзи ОК ли са?

П.П.: Няма какво да се почиства на кабелите по принцип.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 26 Апр 2014, 23:52

turbo написа:Ако при живи данни стойностите им се променят и на двете преди катализаторите с достатъчно добра динамика може да не са за смяна. Казва ли къде го вижда този прекалено голям толеранс - 1-ва банка или 2-ра, или и двете? Да не би нещо друго да го кара да бяга този толеранс, а сондите да го виждат и регистрират само. Знам ли... свещи, лули, бобини, дюзи ОК ли са?

П.П.: Няма какво да се почиства на кабелите по принцип.

Да, на живи данни си се движат. Често ми показва грешка - и на 2те банки. Тъй като е и на двете си мисля, че нещо ги провокира просто да показват, че сместа е извън норма. Към момента съм проверил свещи - еднакви на цвят - без никакви аномалии. Като пусна rough има леко разминаване, но нищо фрапиращо. Ще опитам друг дебитомер.

Едит: Като цяло не можа да определя на живите данни колко бързо реагират и какво се случва, тъй като има забавяне. Мисля да пробвам с осцилоскоп и ламбдите, и дебитомера.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е46 318i 00'
Мечтае да кара: M5

Мнение от Rubik777 » 30 Апр 2014, 13:55

Колега излезна ли нещо с твоя проблем, че и при мен се появи. Давам газ малко се чуди в първия момент и тогава ускорява. Малко е дразнещо. Аз съм с 318 118 коня. Нямам газ. Малко като че ли и оборотите почнаха да играят, но много леко. Датчик разпределителен вал дали може да е?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Icooo » 05 Май 2014, 1:36

Карам без дебитомер - изключих буксата. На диагностика и едната ламбда прави поразии - показа 4V :kuku: а тавана трябва да е 1(другите 3 бяха около волт). Подгрева си е ок. Ще опитам да я мина на ултразвук да видим какво ще стане. Ако не 2 нови и едната (работещата) продавам.. Със свален дебитомер върви по-добре и гори същото.. Вероятно има нещо много омазано :D Ще изчистя ламбдата на утра звук. Сега обмислям да си купя вана. Ако не ще ги сменя. Ще почистя дебитомера и ще проверя какви стойности дава. Размаха трабва да е от 0 до 4 волта (на дебитомера) . В близката седмица имам много работа и няма да остане време. При първи резултати ще пиша.
Изображение

Следваща

Назад към E46