Летни гуми с индекс Y или W
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- kraska
- ентусиаст
-
- Кара: -ше G20 320d
Летни гуми с индекс Y или W
След някой друг месец ще трябва да слагаме летните гуми. Започнах да търся кой модел ще закупя. Спрях се на два:
Good Year assymetric 2
Dunlop MaxxRT 225/45/17 91W, 91Y
Въпроса ми е следния. Според вас каква е разликата между гуми с индекс Y и W. Ясно е, че скоростния индекс Y е до 300км/ч , а W - до 270км/ч
Но на няколко места срещам че гумите с по-голям индекс им трябва повече време да загреят , за да достигнат оптималните си свойства и са по-твърди като возия. Тъй като карам предимно градско и то на къси разстояния според вас ще усетя ли разлика между двете гуми в сцеплението?
п.с. Имам опит само с чисто нови 225/45/17 94Y, но возеха много твърдо затова и ги продадох. Сега не смятам да вземам с усилен борд XL, затова и гледам 91 тегловен индекс.
Good Year assymetric 2
Въпроса ми е следния. Според вас каква е разликата между гуми с индекс Y и W. Ясно е, че скоростния индекс Y е до 300км/ч , а W - до 270км/ч
Но на няколко места срещам че гумите с по-голям индекс им трябва повече време да загреят , за да достигнат оптималните си свойства и са по-твърди като возия. Тъй като карам предимно градско и то на къси разстояния според вас ще усетя ли разлика между двете гуми в сцеплението?
п.с. Имам опит само с чисто нови 225/45/17 94Y, но возеха много твърдо затова и ги продадох. Сега не смятам да вземам с усилен борд XL, затова и гледам 91 тегловен индекс.
Последна промяна kraska на 08 Фев 2014, 0:09, променена общо 1 път
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Re: Летни гуми с индекс Y или W
Ако това е колата, която караш, изобщо не ти трябва скоростен индекс Y.
Щом караш и предимно градско на къси разстояния пък съвсем.
И е нормално по-големия скоростен индекс да иска повече загряване(все пак гума която не прегрява на много високи скорости, няма как да държи супер и на ниски без загряване), макар това да зависи и от Трейдуеъра, макар двете по принцип да са тясно свързани.
Щом караш и предимно градско на къси разстояния пък съвсем.
И е нормално по-големия скоростен индекс да иска повече загряване(все пак гума която не прегрява на много високи скорости, няма как да държи супер и на ниски без загряване), макар това да зависи и от Трейдуеъра, макар двете по принцип да са тясно свързани.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- baga
- младши ентусиаст
-
- Кара: e90 320d 163hp 2006
По-скоро обърни внимание на модела /за каква употреба е предназначен/, отколкото на скоростния индекс. Абсолютно съм сигурен, че няма да откриеш разлика м/у Y и W, при еднакъв модел гуми. Щом караш предимно градско и на къси разстояния, си вземи по-мека и комфортна гума - да не е спорт.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Имам едно лято зад гърба си с Dunlop Sportmaxx RT 225/45/17. Не е на е90, но гумата си е гума. И аз се чудих дали няма да е зле този висок скоростен индекс, но реших да пазарувам. Да - когато е студена не реагира така добре, но... при нормално градско шофиране аз не бих казал, че е нещо, което да ти направи впечатление. Погледнато от друг ъгъл - тая гума ти дава увереност дори есента при 5-6 градуса. Така че за мен поведението й е напълно задоволително както и да караш. Предполага се, че ще си отиде малко по-бързо от V и W, но... аз като купувах не се предлагаше с по-нисък индекс от Y.
Возията е супер заради меките бордове. Някой ще каже "да, ама пък трябва да я пазиш много по дупките, да не скъсаш някоя някъде". То това важи за всички гуми така или иначе. И не на последно място - тази гума ОБИЧА дъжда
Като сложиш и цената, избора би станал ясен за доста хора.
Возията е супер заради меките бордове. Някой ще каже "да, ама пък трябва да я пазиш много по дупките, да не скъсаш някоя някъде". То това важи за всички гуми така или иначе. И не на последно място - тази гума ОБИЧА дъжда

Като сложиш и цената, избора би станал ясен за доста хора.
- kraska
- ентусиаст
-
Случи се една сутрин рано да се наложи да бия резки спирачки от 40км/ч за да избегна удар в последния момент, т.к.рязко пред мен спряха и имах чувството че спирам с пластмаси, бях минал едва километър. Рязко свих волана затова успях само предната броня да закача леко в задната броня на този отпред. Та затова се чудя дали W няма да има по-добро сцепление като студена.
Ще разгледам и V индекс, но там моделите са други, а този ми хареса. Някой с 330xd примерно ( с кола 1700кг) кара ли с 91 индекс и какви са му впечатленията, т.к ме съветват заради тежеста на колата да взема с по-голям тегловен индекс.

Ще разгледам и V индекс, но там моделите са други, а този ми хареса. Някой с 330xd примерно ( с кола 1700кг) кара ли с 91 индекс и какви са му впечатленията, т.к ме съветват заради тежеста на колата да взема с по-голям тегловен индекс.
- bangelov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
- Мечтае да кара: M4
- Детайли за колата: MPPSK
Аз карам със тези лятото и като цяло са добре. Случвало се е и аз като теб да намалям от 50-60 до 0 и приплъзват леко при сухо време, но най-вероятно е нормално.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- speedaddict
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: A6 4G 3.0T Stage 2
kraska написа:След някой друг месец ще трябва да слагаме летните гуми. Започнах да търся кой модел ще закупя. Спрях се на два:
Good Year assymetric 2
Не мисля, че ще усетиш кой знае каква разлика между W и Y. Може би наистина по-бавно загряват, но пък съм на мнение, че биха ти дали сигурност ако ти се наложи да пътуваш извънградско с по-висока скорост. Между другото, защо не търсиш run flat, а обикновени?
- kraska
- ентусиаст
-
Ами не обичам твърдата возия, като минавам през дупките имам чувството че нещо се чупи, толкова директно го праска в окачването. И това с гуми XL, сигурно с рънфлат ще е още по-зле. Много ми се иска да пробвам нови модели рънфлат как се усещат, но инвестицията не е малка , а после трябва да се оттървавам от тях на по-ниска цена.
Тези Nokian Zline са рънфлат, нали? Как е возията с тях?
Тези Nokian Zline са рънфлат, нали? Как е возията с тях?
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Осезаема разлика във возията между W и Y няма. Миналото лято карах с предни Конти спорт контакт 5 W и задни същия модел Y (дълга история). Няма никакви грижи. Осезаемо по-твърди са само гумите с индекс ZR - там са си чиста пластмаса докато загреят, това от опит. По принцип на вратата при мен пише W, мисля, че е напълно достатъчно. Друг въпрос, че миналоата пролет при всички вносители Y Контито бяха по-евтини 

Never mistake motion for action...
- kraska
- ентусиаст
-
И в момента модела на Дънлоп Y е по-евтин от W с около 20лв. на гума, което не е малко умножено по 4. Не че е болка за умиране. Като каза ZR .... предните гуми които продадох като нови бяха Vredestein Ultrac Vorti 225/45/ZR17 94Y XL.
Определено ще гледам да не е ZR. Само за едно нещо се чудя: Зимните са ми 225/45/17 94V XL . Има голяма разлика във возията спрямо Vredestein-a. Дали причината за твърдото возене е била че е ZR или че е била XL ? Някой да кара с 94XL летни гуми ?
Определено ще гледам да не е ZR. Само за едно нещо се чудя: Зимните са ми 225/45/17 94V XL . Има голяма разлика във возията спрямо Vredestein-a. Дали причината за твърдото возене е била че е ZR или че е била XL ? Някой да кара с 94XL летни гуми ?
- Leon
- старши ентусиаст
-
XL е усилен борд, все едно караш с рънфлет, особено на спортно окачване. Ти с тоя Х не си с такова, но гумата е ниска за XL. Обикновено високите размери ги правят, за да са по-устойчиви на огъване и да носят по-голяма тежест (големи комбита, джипове). Май не съм попадал досега на 225/45 от този вид.
- kraska
- ентусиаст
-
Предполагам че искаш да кажеш, че досега не си пробвал XL вариант на този размер, защото иначе почти всеки модел 225/45/17 има и XL вариант ( 94 вместо 91 тегловен индекс). Странното е че и зимните и летните които бях купил са XL , а разликата във возенето е голяма и затова се чудя дали се дължи на това че летните бяха ZR. По принцип предпочитам да е XL , но да не се окаже отново да се налага да сменям летните. Май за по-сигурно накрая вземам 91W и да се надявам някоя дупка да не си хареса гумата 

- bangelov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
- Мечтае да кара: M4
- Детайли за колата: MPPSK
Като цяло съм доволен от Nokian zLine съотношението цена/качество
Определено има осезаема разлика (по-тихи и по-меко возят) с предходните ми гуми те бяха старо поколение run flat Bridgestone. Немога да направя разлика със стандартните гуми, защото не съм слагал такива на тази кола. Летните и зимните са ми run flat - почти всеки производител си има своя интерпретация на този термин в случая на Nokian е FlatRun

- kraska
- ентусиаст
-
Всъщност се оказа че ZR означава гуми с скоростен индекс над 240 км/ч , а накрая на гумата ,ако има означение W или Y - съответно ограничение на скороста 270 и 300 км/ч съответно. Така и не намерих гуми с над 300км/ч какво означение имат.
- Leon
- старши ентусиаст
-
ZR са всичко над 240, мисля че за шосейните гуми няма по-голям индекс. Те затова са и много твърди.
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3