Е39 Запотява стъклата!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d e39

Е39 Запотява стъклата!

Мнение от mermenkov » 03 Фев 2014, 18:06

Здравейте колеги,

От два дни карам 530 дА '99. Като покарам малко стъклата ми се запотяват отвътре при положение че климтроника работи както и е настроен да взима въздуха отвън. Оправям нещата като отворя малко шибидаха или някой прозорец ама все пак е зима.... Възможно ли е да е блокирала клапата кято определя откъде идва въздуха нещо по механиката или някой бушон? Ако може някой да сподели къде се намира и дали е лесно достъпна. Или филтъра за купето да е задръстен, ще се радвам и за него да ми кажете местоположение.

Благодаря :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар

Re: Е39 Запотява стъклата!

Мнение от rosen vanev » 03 Фев 2014, 22:49

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 03 Фев 2014, 23:26

Ето тук са филтрите за купето, както се вижда от снимката са 2 :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 03 Фев 2014, 23:52

Хмм, колега провери си как ти е парното и дали системата губи антифриз, защото това е един от симптомите за заминало радиаторче на парното.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530DA
Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
Детайли за колата: Е39 530DA wagon

Мнение от bumer530 » 04 Фев 2014, 1:22

Моя съвет е да започнеш със смяна на филтрите и не само тези на купето (всички филтри) и успоредно с това да видиш дали то губи антифриз
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 04 Фев 2014, 1:34

А моят съвет е да махнеш бутона auto и да пуснеш да си духа ръчно в 3-те позиции дето са най-отляво.
ПП И за да взема въздух отвън,в дясната колона копчета,не трябва да свети нищо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mermenkov » 04 Фев 2014, 10:05

Благодаря за нагледните коментари! :bchug:

Засега ще пробвам с филтрите за купето /това че са два направо ме изненада :shock: /, ще пробвам и да не е автоматично.
Относно антифриза дали губи предполагам по разширителния съд би трябвало да го забележа макар че може да е малко и нищо да не видя.
Относно радиатора на парното визуално може ли да се огледа без големи разглобявания, за жалост и това незнам къде е :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 04 Фев 2014, 11:10

стъклата се потят много ако са затворени клапите за да върти въздуха в купето
ако всичко останало е ок тествай какво става като натискаш тези бутони за това. дали нещо се чува или се случва
ако Aux. water pump не ти работи може да няма достатъчнотопло в системата към купето.. при мен е така.. като оставя на 1000 оборота и навън е -14 в пасажерската зона става студена струя. дам ли газ идва топлото. :conf:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 05 Фев 2014, 21:33

Вчера купихме един tds и пътувахме до Видин и обратно до Сф.Много изпотява прозорците.Филтрите са чисто нови,антифриз не губи,клапите работят-отварят и затварят.Проблема е:запотява,след пускането за обдухване на предния прозорец нещатат се нормализират.Един път духа както "си пише по книгите"след малко спира.С две думи си прави каквото си поиска.Аз съм за смяна на "таралеж" или за профилактично почистване на вентилаторчето на блока за управление на климатроника(да не би да е запекло и да не вътри въздух вътре в блока и по този начин да лъже резистора за дадената температура)
Очаквам вашето мнение.
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 05 Фев 2014, 22:17

bumer530 написа:Вчера купихме един tds и пътувахме до Видин и обратно до Сф.Много изпотява прозорците.Филтрите са чисто нови,антифриз не губи,клапите работят-отварят и затварят.Проблема е:запотява,след пускането за обдухване на предния прозорец нещатат се нормализират.Един път духа както "си пише по книгите"след малко спира.С две думи си прави каквото си поиска.Аз съм за смяна на "таралеж" или за профилактично почистване на вентилаторчето на блока за управление на климатроника(да не би да е запекло и да не вътри въздух вътре в блока и по този начин да лъже резистора за дадената температура)
Очаквам вашето мнение.

Имах същия проблем - от таралежа се оказа, но се разминах само със сваляне и почистване на куплунга и буксата. Досега, около година проблеми не съм имал повече... :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mermenkov » 05 Фев 2014, 22:56

Днес тествах /както ми каза бившия собственик/ като взима въздух отвън всички стъкла се запотяват, като пусна да върти въздуха вътре за 5 мин. всичко се оправя :dunno: Това е против всякаква моя логика. Каза ми че при влажно време се запотявали ако взима въздуха отвън.....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 05 Фев 2014, 23:01

Z3Ro* написа:
bumer530 написа:Вчера купихме един tds и пътувахме до Видин и обратно до Сф.Много изпотява прозорците.Филтрите са чисто нови,антифриз не губи,клапите работят-отварят и затварят.Проблема е:запотява,след пускането за обдухване на предния прозорец нещатат се нормализират.Един път духа както "си пише по книгите"след малко спира.С две думи си прави каквото си поиска.Аз съм за смяна на "таралеж" или за профилактично почистване на вентилаторчето на блока за управление на климатроника(да не би да е запекло и да не вътри въздух вътре в блока и по този начин да лъже резистора за дадената температура)
Очаквам вашето мнение.

Имах същия проблем - от таралежа се оказа, но се разминах само със сваляне и почистване на куплунга и буксата. Досега, около година проблеми не съм имал повече... :yes:

Да,има логика.Ако шишовете (на "таралежа") са се набили с прах и боклуци,може и от там да идва проблема.В такъв случей въздуха няма да минава през вътрешноста на шишовете(между тях)и може да лъже вентилатора :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 05 Фев 2014, 23:54

mermenkov написа:Днес тествах /както ми каза бившия собственик/ като взима въздух отвън всички стъкла се запотяват, като пусна да върти въздуха вътре за 5 мин. всичко се оправя :dunno: Това е против всякаква моя логика. Каза ми че при влажно време се запотявали ако взима въздуха отвън.....

Ами има логика - влага навън води до влага по стъклата. Аз примерно, като тичам или играя футбол, като вляза изпотен в колата, стъклата веднага са изпотени. Проблемът веднага го решавам като пусна компресора на климата - суши стъклата за части от секундата... :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 06 Фев 2014, 14:56

mermenkov написа:Днес тествах /както ми каза бившия собственик/ като взима въздух отвън всички стъкла се запотяват, като пусна да върти въздуха вътре за 5 мин. всичко се оправя :dunno: Това е против всякаква моя логика. Каза ми че при влажно време се запотявали ако взима въздуха отвън.....

Това не е нормално поведение. Отвори филтърните кутии и виж дали наистина взима въздух отвън при изключена рециркулация. Според мен имаш проблем с клапите.

Назад към E39