Моля, помогнете - проблем с автоматична скоростна кутия 320д
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- norka82
- Потребител
-
- Кара: 320DA '03
- Детайли за колата: E46 фейс, 320ДА, седан, 2003
Моля, помогнете - проблем с автоматична скоростна кутия 320д
Здравейте,
отскоро се появи един неприятен проблем, който се изразява в следното,
при спряла кола и натисната спирачка в позиция D или R понякога оборотите на мотора падат и като че ли колата се опитва да тръгне!?!? Понякога при потегляне на R с пълно завъртян волан се усеща и чува едно "тупкане" което идва като че ли от генерацията (не съм сигурна) като един път се случи при това потегляне назад и тупкане да загасне мотора!?!?!?
Колата е 320д, 03, 150 к.с. с ремап и без катализатори, ако това има значение.
Ще съм благодарна на отзовалите се!
отскоро се появи един неприятен проблем, който се изразява в следното,
при спряла кола и натисната спирачка в позиция D или R понякога оборотите на мотора падат и като че ли колата се опитва да тръгне!?!? Понякога при потегляне на R с пълно завъртян волан се усеща и чува едно "тупкане" което идва като че ли от генерацията (не съм сигурна) като един път се случи при това потегляне назад и тупкане да загасне мотора!?!?!?
Колата е 320д, 03, 150 к.с. с ремап и без катализатори, ако това има значение.
Ще съм благодарна на отзовалите се!
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Моля, помогнете - проблем с автоматична скоростна кутия
Трябва да се изчете на диагностика, това падане на оборотите вероятно е записало нещо. При мен с подобни симптоми излизаше регулатор на налягането в рейла.
Never mistake motion for action...
- norka82
- Потребител
-
Благодаря ти Леон,
за съжаление не излизат никакви грешки. Желая да направя лек ъпдейт на въпросният проблем.
1. Ремапа изчистен и софта е ъпдейтнат на всички модули включително и на скоростната кутия във Варна Карс.
2. Скоростната кутия е обслужена - сменено масло и филтър - в МиД Авто (Цанко) - за старото масло казаха, че е чисто и те се закачаха към мозъка на автомата и за тях всичко е чисто.
Започвам да си мисля, че проблемът не е във автомата. Когато колата реши да го направи е винаги провокирано от натискане на спирачка, като освен това ефекта се засилва, ако е включен климатроника и ако в този момент се върти волана, т.е. колкото по голямо е натоварването, толкова проблемът е по-силно изразен. Ако в този момент на пропадане на оборотите превключа от D(R) на N съответно намаля товара забелязвам, че колебанията в оборотите намаляват до пълното им успокояване след 10тина секунди. Ако не превключа на N, а я оставя на D(R) възстановяването на оборотите след пропадането им е съпроводено със силно изпушване от генерацията или пък понякога колата направо си изгасва.
Дали нямам проблем с вакуума???
Много ви моля помагайте!
за съжаление не излизат никакви грешки. Желая да направя лек ъпдейт на въпросният проблем.
1. Ремапа изчистен и софта е ъпдейтнат на всички модули включително и на скоростната кутия във Варна Карс.
2. Скоростната кутия е обслужена - сменено масло и филтър - в МиД Авто (Цанко) - за старото масло казаха, че е чисто и те се закачаха към мозъка на автомата и за тях всичко е чисто.
Започвам да си мисля, че проблемът не е във автомата. Когато колата реши да го направи е винаги провокирано от натискане на спирачка, като освен това ефекта се засилва, ако е включен климатроника и ако в този момент се върти волана, т.е. колкото по голямо е натоварването, толкова проблемът е по-силно изразен. Ако в този момент на пропадане на оборотите превключа от D(R) на N съответно намаля товара забелязвам, че колебанията в оборотите намаляват до пълното им успокояване след 10тина секунди. Ако не превключа на N, а я оставя на D(R) възстановяването на оборотите след пропадането им е съпроводено със силно изпушване от генерацията или пък понякога колата направо си изгасва.
Дали нямам проблем с вакуума???
Много ви моля помагайте!
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
ами колега,доколкото знам на БМВ автомата си е слабичък,аджеба защо ти е чип на кола с автомат,те ръчките хвърлят съединители от тия чипове,камоли автомата

Колега,
когато се чува чукане при завъртян волан можем да мислим за разбито каре или тампон на кардана. Нещо не разбирам кое ще е разбито на автоматика?
когато се чува чукане при завъртян волан можем да мислим за разбито каре или тампон на кардана. Нещо не разбирам кое ще е разбито на автоматика?
- mermenkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d e39
След като на D с натисната спирачка гасне, според мен си е от скоростната кутия...
- norka82
- Потребител
-
гумата написа:Колега,
Може би съм се изразила неправилно това тракане се чува когато загасва колата, може би защото кутията е зацепена (D/R). Иначе всичко по окачване и ходова част включително тампони на кутия и диф е бетон.
mermenkov написа:След като на D с натисната спирачка гасне, според мен си е от скоростната кутия...
Днес оборотите на празен ход се сринаха дори в положение N при отцепена кутия. Получава се едно пропадане на оборотите с последващо възстановяване съпроводено със силно изпушване и кълбо черен дим от ауспуха. Все едно има тапа в ауспуха(катализаторите са махани) или не и достига въздух!?!?!?!?! Възможно ли е да е проблем с вакуумите?

- curtis1982
- Потребител
-
- Кара: E46 330d
Ако е тръгнала да се къса демферната шайба може да издава такива звуци при различно натоварване на мотора. При мен беше така, губеше мощност, чуваше се странен пукащ шум а и миришеше на гума, но беше лято и беше 35+ градуса.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- norka82
- Потребител
-
curtis1982 написа:Ако е тръгнала да се къса демферната шайба може да издава такива звуци при различно натоварване на мотора. При мен беше така, губеше мощност, чуваше се странен пукащ шум а и миришеше на гума, но беше лято и беше 35+ градуса.
Благодаря колега, но шайбата е сменена превантивно преди няма и 1000 км.
Още малко ъпдейт относно проблемът - напоследък този проблем започна да се появява все по-често и забелязвам, че колата започна да си попушва. Днес я закачих с INPA и даде грешка
4501 (0401) control of exhaust gas recirculation
Mай вакуумче (управлението на ЕГР-а ще се окаже! Чакам да се пооправи времето и ще я вкарвам в бокса и без това и наближава време за филтри, масла и т.н.
Някой занимавал ли се е с такава грешка?
Благодаря на отзовалите се !
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
зависи каква шаиба си сложил,и 1000 километра може да са много,само оригинална иначе боли глава

- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
norka82 написа:curtis1982 написа:Ако е тръгнала да се къса демферната шайба може да издава такива звуци при различно натоварване на мотора. При мен беше така, губеше мощност, чуваше се странен пукащ шум а и миришеше на гума, но беше лято и беше 35+ градуса.
Благодаря колега, но шайбата е сменена превантивно преди няма и 1000 км.
Още малко ъпдейт относно проблемът - напоследък този проблем започна да се появява все по-често и забелязвам, че колата започна да си попушва. Днес я закачих с INPA и даде грешка
4501 (0401) control of exhaust gas recirculation
Mай вакуумче (управлението на ЕГР-а ще се окаже! Чакам да се пооправи времето и ще я вкарвам в бокса и без това и наближава време за филтри, масла и т.н.
Някой занимавал ли се е с такава грешка?
Благодаря на отзовалите се !
Проблема след ремапа ли се появи или след това, при мен са идвали след ремап дали един куп пари и после аз им го махам или правим вече читав поради ей такива аномалий, всеки пипа уж ама не всеки знае как така да го направи, че колата наистина да тръгне а не да спре

Има такива колеги от форума на които съм им махал чиповете за да им докажа, че праблемите са им точно от ремапите за които са дали по 300 лв, на някой разбирач включително и от форума.
Това, че изпушва колата явно проблема и е в горивото, пушека бял ли е или черен, може да ниско налягане в рейла, или пък да има проблем с дюзите, просто трябва да се закачи на живи данни и да се погледнат някой други параметри, това, че записва егр, може да е скъсано маручето на егр-а или да е извадено и да са забравили да го сложат, а може и егр-а да е блокирал.
Последна промяна oci на 01 Фев 2014, 0:11, променена общо 1 път
- norka82
- Потребител
-
Това, че изпушва колата явно проблема и е в горивото, пушека бял ли е или черен, може да ниско налягане в рейла, или пък да има проблем с дюзите, просто трябва да се закачи на живи данни и да се погледнат някой други параметри, това, че записва егр, може да е скъсано маручето на егр-а или да е извадено и да са забравили да го сложат, а може и егр-а да е блокирал.
Благодаря oci, пушакът е по-скоро черен, но пак искам да отбележа,че изпушва когато се възстановят оборотите след пропадането им и когато е студен мотора, но тогава е по-скоро бял и при kick down - тогава е черен кратковременен. Напълно е възможно и дюзите да са кофти, тъй като преди няколко месеца ми се беше случило едно кратковременно притрисане и мъжът ми беше взел една добавка на Бардал за дюзи след което никога повече не ми се е случвало прекъсване или притрисане от дюзи. Вчера я закачах с INPA и ми даде следните стойности за дюзите
Незнам дали мога да направя стрииминг с ИНПАта. Незнам какво означават тези стойности и какви са допуските им. Мъжът ми ми показа как да сваля тези скрийншоти, но е много зает и казва, че няма време да се занимава с "барутници" и освен ВАГ КОМ и Ауди друго не признава и мноогоо ми се сърди, че съм избрала БМВ, а не А3 например. Аз пък съм влюбена в колата и съм решена да я направя бетон за да му докажа коя е по-добрата кола

Ще пробвам пак с добавката за дюзи малко да ги поизчистя.
Моля, помогнете с интерпретацията на тези стойности!
Благодаря!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Колега, черният пушек се дължи на неправилно изгаряне на горивото и една от вероятните причини за него е неправилно работеща или замърсена система за рециркулация на отработените газове. При диагностиката е излезнала и като грешка. Поне според мен е най-добре да се започне с проверка на EGR клапана- замърсяване, управление, функциониране и след това да се търсят други причини. Добавките за почистване на дюзи са нож с две остриета- понякога се получава, понякога става по-лошо.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
да почни с егр-а, колежке, то така или иначе го засича като грешка почисти го и тябва да видите да не би да е заял яко се наложи го смени с друг и ако не се оправи колата тогава търси проблема на друго място.
- norka82
- Потребител
-
Благодаря колеги,
ЕГРа е почистен, беше страшно мръсен, най-вероятно вследствие от няколкомесечният ремап. Проблемът с оборотите остава. Вакуум пътищата са уж проверени. Утре ще сменят вакуум помпа.
Ще направя ъпдейт след това.
ЕГРа е почистен, беше страшно мръсен, най-вероятно вследствие от няколкомесечният ремап. Проблемът с оборотите остава. Вакуум пътищата са уж проверени. Утре ще сменят вакуум помпа.
Ще направя ъпдейт след това.
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2