Проблем с охладителна система м52б20
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- another90sm
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
- Мечтае да кара: M6
Проблем с охладителна система м52б20
Здравейте , колеги, наскоро ми се спука един маркуч на охладителната система. Съответно го смених обезвъздуших ит.н. Тази сутрин обаче забелязах , че на празен ход нямам парно, на място колата загря на 90 градуса а вътре парното духа студено. Температурата на място стигна около 97-98градуса и като потеглих започна да пада до около 85-86 и започна да духа топло от парното, следователно като спрях на светофар температурата започна отново да се вдига и парното изчезна и така на всеки светофар или спиране. Функцията "РЕСТ" работи, което ме води на мисълта,че допълнителната помпа работи.
Мисля си дали водната помпа вече няма достатъчно дебит за да върти водата както трябва на празен ход (не съм я сменял).
Дайте идеи от какво може да се случва това нещо.
Мисля си дали водната помпа вече няма достатъчно дебит за да върти водата както трябва на празен ход (не съм я сменял).
- kluna_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
- another90sm
- младши ентусиаст
-
Re: Проблем с охладителна система м52б20
А ако има счупена лопатка и й намаля дебита няма ли да стане гореописаната ситуация?
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
another90sm написа:А ако има счупена лопатка и й намаля дебита няма ли да стане гореописаната ситуация?
Колега, обикновено се разпада цялата турбина. Провери допълнителната водна помпа, но без сваляне няма да стане. Виж дали и се подава напрежение, дали работи, виж дали турбината и върти- конструкцията и е такава, че можеш да чуваш бучене от помпата, но реално да не работи. Добре е да провериш и отворите на клапаните за регулиране на отоплението- виждал съм ги с няколко пъти по-малко сечение от нормалното, но пак ще трябва да разглобяваш.
Е, като начало провери дали охладителната система е обезвъздушена- вечерта като поизстине двигателя, отвори капачката на радиатора и пробката за обезвъздушаване, на другия ден ако трябва долей антифриз, затвори всичко и вече като причина за проблема, недостатъчно количество на антифриза, можеш да го изключиш на 100%.
- another90sm
- младши ентусиаст
-
Според мен дори и да не работи допълнителната помпа трябва да намалее парното , но не и да изчезва напълно и да започва по-рязко да се вдига температурата на двигателя, а при повишаване на оборотите толкова рязко да спада.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Радо, обезвъздушаване според мен. Имал съм подобен проблем с парното, не толкова със загряването. При ниски обороти се губеше парното. След добро обезвъздушаване всичко си дойде на мястото. Нямал съм проблем оттогава, макар че заради отключването на печката, не ми работи рест-а и допълнителната помпа се включва само с печката. Но парно имам.
Затова пробвай първо с обезвъздушаване!
Затова пробвай първо с обезвъздушаване!

- another90sm
- младши ентусиаст
-
Да Иво първо ще пробвам да обезвъздуша пак и да видим какво ще стане.
- kluna_
- кандидат ентусиаст
-
интересува ме дали се хваща на диагностика неработеща Aux pump...?
- bohcho
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 520i 1998 М52B20 / M54B20
- Детайли за колата: ебати бавареца :)
kluna_ написа:интересува ме дали се хваща на диагностика неработеща Aux pump...?
Хваща се , моята не работи а да бъда честен осезаема разлика с преди и сега не намирам. И преди на място колата не духаще толкова горещо колкото е в движение.
Много се чудя дали въобще си заслужава труда да разглабям и да видя какво става с ел.помпата.

- kalin4o1986
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 760li
Здравейте , колеги, наскоро ми се спука един маркуч на охладителната система. Съответно го смених обезвъздуших ит.н. Тази сутрин обаче забелязах , че на празен ход нямам парно, на място колата загря на 90 градуса а вътре парното духа студено. Температурата на място стигна около 97-98градуса и като потеглих започна да пада до около 85-86 и започна да духа топло от парното, следователно като спрях на светофар температурата започна отново да се вдига и парното изчезна и така на всеки светофар или спиране. Функцията "РЕСТ" работи, което ме води на мисълта,че допълнителната помпа работи.
Колега и аз имах същия проблем.Оставям колата на място загрява до нормална температура но парно няма.Тръгвам на ход да е карам но нормално каране без ръчки и парното идва.Спирам на сфетофар или кръстовище и парното изчезва.Тръгвам пак на ход и пак идва.Отидох в сервиз и обяснявам на майстора за кво става с колата.Мойта допълнителна помпа също не работи.В сервиза ми доляха антифриз защото нивото беше ниско и обезвъздушиха колата и всичко си дойде на мястото.Майстора каза че колата е правила въздушна възглавница и за тва парното е изчезвало.Сега на ход или на място парното е

BMW M-POWER
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Как е работила колата преди подмяната на маркуча?
Прилича на необходимост от обезвъздушаване, но при кастъм охлаждане може да изкочат и други работи.
Прилича на необходимост от обезвъздушаване, но при кастъм охлаждане може да изкочат и други работи.
- another90sm
- младши ентусиаст
-
С колегата niki81vd обезвъздушихме отново системата обаче като развъртя пробката за обезвъдушаване(пластмасовия болт на тялото на термостата) се скъса през средата, след това извадихме останалата вътре част и добре ,че имаше един резервен такъв болт. Сега за момента нещата си дойдоха на мястото има парно на празен ход и в движение , установихме,че допълнителната помпа не работи(никакъв звук не издава). Температурата се движи нормално и в стойности. Утре сутрин ще проверя пак какво е положението.
НИКИ благодаря отново
НИКИ благодаря отново

- another90sm
- младши ентусиаст
-
Тази сутрин след снощните процедури нещата са наред, има парно и градусите се движат в рамките на нормалното.
Благодаря на отзовалите се.
Благодаря на отзовалите се.
13 мнения
• Страница 1 от 1