e46 най-здравия бензинов мотор?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e46-323-2.5CI
Мечтае да кара: E46M3,E92

Re: e46 най-здравия бензинов мотор?

Мнение от vankodve » 18 Яну 2014, 21:28

dr.peshev написа:Най-здрав М43 316i 318i-просто няма какво да му се счупи
Най-сполучлив M52B28-няма вече на малко километри
Най-добрия е M54B30-ако не те плаши разхода на масло
Ако имаш пари S54B32,но щом 2к те плашат :mhihi:

здравей колега ,напълно подкрепям колегата за М43 ,този мотор е голямо куче ,много здрав,малко разходи за подръжка и почти безпроблемен мотор , ,но ако си решил 6-ка и аз смятам че 28-та е добър мотор :yes: .,за дизелите не искам да коментирам ,има стотици теми с проблемите при дизела ,както каза един колега по горе .....ако е дизел трябва да е нов ,успех .

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 18 Яну 2014, 21:35

Викате те турбините все по един и същ начин се трошат и цената трябва да е една и съща за рециклажа :mhihi:

По темата - автора... с 8500 ще ти е трудно читава, с екстри, да я регистрираш, каска, граждански, обслужване, леки попритягащи ремонти и тогава на пътя...само да го имаш в предвид...

П.с. знаааааам, знаааааам, че има "перфектни" за по 6500-7000 лева 8) :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 18 Яну 2014, 22:17

Колеги от 3 години имам E46 320Cd...за 3 години не съм имал проблем нито с демпферната шайба нито с маховик нито с дюзи нито с турбина и т.н,и все ми е интересно като ги храните тия дизели,през 1 пост че се трошели че частите били скъпи...2010 купих колата сега сме 2014,имам навъртяни 45 000 км и единственото което съм сменил е релето за подгряване на свещите и нищо друго :shock: Вие тие турбини маховици дюзи шайби направо за нищо ги нямате...мен ме навява на мисълта,че както каза малко по назад един колега че много зависи на каква кола ще попаднеш...говорите дюзи маховици турбини..аз пък ще ви кажа,че мой приятел от съседния квартал с Е46 328i,преди фейса толкова ядове имаше с тая кола и толкова много пари наби по тая кола,че просто ще ви настръхне косата !!! Купи я и я кара без проблеми 5-6 месеца,след което започнаха проблемите..колата нямаше мощност,смени дебитомер бубини свещи нам си кво,после нещо правиха на колата с ваносите та тръгна малко и там хвърли 1 торба с пари,после колата пак се влоши и си купи някакъв датчик при коляновия вал и колата се пооправи и в крайна сметка ми каза някаква сума от сорта на 2500 лв... така че много зависи какво е правил ПРЕДИШНИЯ СОБСТВЕНИК ! Питайтe Иван Dimitroff,как пък и той за толкова време караше свойто Е46 фейс седан и нямаше всички тези ядове !!! Поддържана кола - няма проблеми.Не поддържана кола - огромни проблеми и много пари,от там нататък дали е бензин или дизел все едно е.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 18 Яну 2014, 22:39

Само дано тази тема не се превърне в поредната "бензин срещу дизел" тема..., че бързо ще я заключа!

Само една вметка ще си позволя...

Когато преди малко повече от 6 години си купих първата Е46ца (320д 136к.с.) от първи собственик в Германия за скромните 18 000лв ... тя беше вече на малко над 6 години и почти...180 000км.
Аз и навъртях още почти толкова... - за целия този пробег - една турбина и една демпферна шайба.

Преди около 4 години си купих фейсовата - от първи собственик в Германия на скромните 140 000км....в момента е на около 230 000км...за целия пробег... - нищо освен перка на студена част на турбина (лек ремонт) ... изключвам падналата вихрова клапа - аз съм си виновен...айде днес, айде утре...отлагах махането им 6-7 месеца :)

Е90ката си я взех пак от първи собственик... пак от Германия....преди 3 години на (на 2 години беше колата) 43 000км...в момента е на 82 000 - само биалетки и тампони за пробега...

Мисълта ми е следната...

Купувам си колите от Германия и то задължително от първи собственик...
Първата ми Е46ца преди почти 7 години беше на почти 200 000км...
Масово колите по автокъщите са от Италия или от Австрия...минали през 2-3-4 собственици вече...някой от тях немци или италианци..., но от анадолски произход...занемарени,...неподържани...на ужасно голям пробег (нищо, че километража им показва 130 000км :mhihi: )

Купиш ли си кофти кола...те чакат кофти ремонти!
Това е истината!
Демпфер оригинален пада след 300 000км. (най-рано!)
Турбина оригинална рядко умира преди 250 000км.
Дюзите и те спокойно карат 250 000-300 000км...

Странно е как сега 6-7 години по-късно масово Е46 е на около 120-150 000км...не мислите ли ? (знам, че има изключения...просто...масово са много запазени и на малко километри според колегите от форума)...ако ви се е отдало да видите читава, лачена и запазена Е46ца...ще разберете какво имам предвид...ако ли не - здраве да е ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 18 Яну 2014, 22:49

Според мен всички бензинови двигатели на бавареца са здрави! Както и дизеловите мотори и те са здрави стига да са читави ! Все пак са нови двигатели

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 19 Яну 2014, 1:02

Предишната ми е46-ца беше с м43б19ту. Това е най-здравият мотор в е46! За една година каране и мотор на 220 000 реални км. не съм пипнал нищо по него. Като дойде време за смяната на маслото не беше изгорила и един грам! Ноо... върви като за 118 коня. Не че е лошо, ако не си състезател, даже си има чудесна пъргавина (скоростите са къси).

Сегашната е с м54б22 и хапва масълце, както се оказа, в нормални граници. Плюсът е, че това е най-икономичният шестак в гамата, но си е по-капризен от м52 Откакто имам колата съм сменил датчик за налягане на маслото и датчик разпределителен вал. 170 коня е моторът и понавървява доволно. А за звука... душевен оргазъм!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 19 Яну 2014, 1:31

joepower написа:
rve написа:
bestlap написа: ... кажете поне кой е най-сполучливия бензинов мотор който се монтира на е46 ? :conf: :paranoid: :paranoid:

S54B32 - решава всички проблеми на пътя :mhihi:

Това в кръга на шегата, сериозно погледнато според мен най-здравият мотор е М52TUB28.

Подкрепям Колегата напълно :mhihi: Ако имаше Е46 фейс със М52б28ТУ, щеше да е перфектната комбинация, М54 също е много добър двигател, стига да не те дразнят по-често срещаните missfire и разход на масло. Дизела е оправдан, ако се навъртат много километри и категорично се отхвърля идеята за газ при бензиновите, като се разтегли по-скъпата поддръжка на дизела при многото километри, тогава идва ползата и икономията, като вече е въпрос на избор дали да е 2000 или 3000 дизел. 2000 е по-евтино, по-икономично, но по-слаб и го няма спокойствието на 6-така, като е хубаво да е от "младите" бройки, със 6 скорости или автомат, при 3000 е повечко изваждането, ако нещо не е наред, харчи повече от 2-ката, но вървежа и спокойствието на двигателя са доста напред, при него икономията не е толкова на дневен ред, мисля че са го направили за да задоволят така наречените Diesel Lovers и хора каращи предимно извън града.

Защо всички казвате че ако караш много взимаш дизел ако караш малко бензин...първо дизела при е46 не е по скъп от бензина ,да вземем сравнение е46 330ци и 330цд при едни и същи години говорим за фейса бензинката е по скъпа(гледал съм основно коли в мобиле.бг) аз карам малко,7-10 хиляди годишно и си взех дизел основно заради турбината и кефа от нютоните,колата съм я взел 2011 година януари направил съм 33000км всичко което съм сменил е било с цел тунинг и доработки ,единственото което ми се е наложило да сменя е носач ,реле подгревни свещи ,и наскоро реле помпа под седалката....ако това са сериозни ремонти,здраве му кажете.Проблема идва от това че пазара е залят с гробове на ниски цени с върнати км и никаква поддръжка. Давам ви пример с една кола която гледах 2011 год ,много наточена на външен вид и с цена 21000лв тогава...330цд на 112000 "реални" в момента в който вкарахме ключа в кодочетеца ,се оказа че колата е била за последно в официален сервиз 2007 година и е била на 340000км тогава ,представете си до 2011 ако се е запазил същия темп на каране на колко е била,при последвалият преглед се оказа че геометрията на турбото е спекла,демферната шайба е за смяна,няма аербеци от цялата дясна страна,дебитомера е откачен,ботушите са откъснати от купето....и още 3-4 неща по окачването. Собственика падна от 21000 на 14000...а ако не я бях проверил и я бях взел да кажем с пазарлъка на 19000 ,дали и аз после нямаше да викам дизела си е..л мамата...Та интимната ми мисъл беше ,да се внимава какво се купува и че основно в бг гледат да ни прецакат с някой мнооогооо запазен автомобил на 100000 РЕАЛНИ км :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 19 Яну 2014, 2:08

bestlap, всичко освен 30-ка е компромис, аз не виждам ква голяма конструктивна разлика има между всичките 6-аци, че да може да се каже , че някой мотор е особено по-читав от друг...Не виждам и значителна разлика в разхода на всички 6-аци...Аз примерно си взех 23-ка , само щото лятото кабриотата на пазара бяха малко и нямаше 30-ки. А дизел не взех, щото фейсовете не стават да се направят на М-ки външно.
Иначе за половин година смених всички възможни консумативи по тая кола, цялата охладителна система (ел. перка, радиатор, помпа...), отделно газови инжектори, бутилка.. бая неща;

Но лятото не си купих колата с мисълта, че "Счупи ли се маховика или гюрука - направо я продавам!!!" и за това не бих се оплакал, че като съм посменил някои консумативи и колата е чуплива.
А и не знам що така си се уплашил от дизелите, колега, аз дадох бая пара за NGK платиниум-лазер-ала-бала свещи и газови инжектори, а има хора никога не дават пари за дюзи или подгревни свещи. Турбината пък ако се счупи се купува нова с гаранция или рециклирана от производителя, която май пак има гаранция и историята се приключва. За мене бензин или дизел са на кантар работите - Взимаш най-натоварената с екстри и с колкото може по-голям двигател и я преглеждаш добре, тва е ;)
И като и сложиш каско, граждаска... еми хубаво е да имаш едни 2-3000 освен цената на колата. Иначе няма да можеш да си я караш с кеф и самочувствие, че тва е просто една кола и ако се счупи - отива в сервиза и утре пак си я караш кат пич :D
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: m3 e46

Мнение от D.K.BMW » 19 Яну 2014, 2:24

Колега то всичко до късмета на някой може да му се е паднал сполучлив мотор на теб пък примерно не и така. Вземи си която кола ти хване окото и е запазена без значение двигателя дизел или бензин , пази си я , поддържай я и на дали ще имаш проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 touring
Мечтае да кара: М Power
Детайли за колата: черна , М40Б18

Мнение от joepower » 19 Яну 2014, 3:16

choio написа:
joepower написа:
rve написа:
bestlap написа: ... кажете поне кой е най-сполучливия бензинов мотор който се монтира на е46 ? :conf: :paranoid: :paranoid:

S54B32 - решава всички проблеми на пътя :mhihi:

Това в кръга на шегата, сериозно погледнато според мен най-здравият мотор е М52TUB28.

Подкрепям Колегата напълно :mhihi: Ако имаше Е46 фейс със М52б28ТУ, щеше да е перфектната комбинация, М54 също е много добър двигател, стига да не те дразнят по-често срещаните missfire и разход на масло. Дизела е оправдан, ако се навъртат много километри и категорично се отхвърля идеята за газ при бензиновите, като се разтегли по-скъпата поддръжка на дизела при многото километри, тогава идва ползата и икономията, като вече е въпрос на избор дали да е 2000 или 3000 дизел. 2000 е по-евтино, по-икономично, но по-слаб и го няма спокойствието на 6-така, като е хубаво да е от "младите" бройки, със 6 скорости или автомат, при 3000 е повечко изваждането, ако нещо не е наред, харчи повече от 2-ката, но вървежа и спокойствието на двигателя са доста напред, при него икономията не е толкова на дневен ред, мисля че са го направили за да задоволят така наречените Diesel Lovers и хора каращи предимно извън града.

Защо всички казвате че ако караш много взимаш дизел ако караш малко бензин...първо дизела при е46 не е по скъп от бензина ,да вземем сравнение е46 330ци и 330цд при едни и същи години говорим за фейса бензинката е по скъпа(гледал съм основно коли в мобиле.бг) аз карам малко,7-10 хиляди годишно и си взех дизел основно заради турбината и кефа от нютоните,колата съм я взел 2011 година януари направил съм 33000км всичко което съм сменил е било с цел тунинг и доработки ,единственото което ми се е наложило да сменя е носач ,реле подгревни свещи ,и наскоро реле помпа под седалката....ако това са сериозни ремонти,здраве му кажете.Проблема идва от това че пазара е залят с гробове на ниски цени с върнати км и никаква поддръжка. Давам ви пример с една кола която гледах 2011 год ,много наточена на външен вид и с цена 21000лв тогава...330цд на 112000 "реални" в момента в който вкарахме ключа в кодочетеца ,се оказа че колата е била за последно в официален сервиз 2007 година и е била на 340000км тогава ,представете си до 2011 ако се е запазил същия темп на каране на колко е била,при последвалият преглед се оказа че геометрията на турбото е спекла,демферната шайба е за смяна,няма аербеци от цялата дясна страна,дебитомера е откачен,ботушите са откъснати от купето....и още 3-4 неща по окачването. Собственика падна от 21000 на 14000...а ако не я бях проверил и я бях взел да кажем с пазарлъка на 19000 ,дали и аз после нямаше да викам дизела си е..л мамата...Та интимната ми мисъл беше ,да се внимава какво се купува и че основно в бг гледат да ни прецакат с някой мнооогооо запазен автомобил на 100000 РЕАЛНИ км :lol:

Казваме го, защото в БГ е по-икономичен вариянта бензин-газ, отколкото дизел, но не говорим за цена на покупка, а за отношение цена за изминат километър в който освен гориво се включва и поддръжката на автомобила. Казваме го, защото не купуваме нови автомобили в гаранция, а си взимаме 10-15 годишни коли, употребявани по различен начин и в много от случайте излизат доста неща за смяна, който реално са си консумативи, но при дизела са малко или доста по-скъпи от еквивалента им при бензина, както са и повече на брой. Но си прав Колега, няма как да сложиме всички под общ знаменател, както има много читави дизели, така има и много гадни бензини, всичко си е до конкретен автомобил, просто при дизела АКО излезе нещо, излиза малко по-често и "боли" малко повече отколкото при бензина, тази разлика се избива със много километри и при условие, че бензина се кара само на бензин. Дизела има много "+" пред бензина, както и обратното, всичко е до въпрос на вкус. :driving:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 19 Яну 2014, 11:01

ивайло81 написа:Да слушаш Unikalen88 в града под 120км/ч да не караш. Само ръчка. Че няма и Бмв с 1200 кубика, да си вземеш за града когато искаш с 50 да караш :banghead: В Гърция сменях маслото на моето, и имаше едно 318, 4 цилиндъра сменяха му фар и мигач. Майстора ми е познат, вика мина ги 300 000 км това и нищо му няма само консумативи сменяме. Да беше питал твоя човек за какво е дал 1900 лв. А за твоя майстор дето ти е казал Бмв дизел. Нямам думи. Може да ме плюете всички с дизел, обаче колкото и да си говорим аз съм твърдо НЕ. В Мюнхен се бях спрял на 318 и 320 бензин. Познат работи в Бмв, питам го кое да взема. Само се усмихна и каза- Бмв са известни с 6-цилиндровите си двигатели. В форума ако имаше статистика щеше да видиш, че 95 % от темите са за дизел. Не пали, пуши,изгуби мощност. И най-вече е въпрос на късмет да случиш на хубава кола.

КОЛЕГА,бързаш и не си сванал логиката,която е че ако не търсиш голяма скорост и силен мотор,си взимаш хонда джас 1.1 мотор и си фъркаш,а не си взимаш 3000 кубика-дизел/бензин.Погледаи клипчета в тубата и виш как се карат 3 ките,взимат им хляба
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 19 Яну 2014, 11:35

За последен път пиша по темата ...

"вземат им хляба" ама и аз му вземам на мойто 2.8 хляба обаче го карам с 5w50, обслужвам го на по-къси интервали и си свиркам и само наливам бензин .... нищо му няма... а преди тва колко бой сигурно още е изяло ... ама и човека преди мен го гледал.

Кола страх от раздаване на газ и много км няма... има страх от липса на грижи и поддръжка... тогава всяка кола - двигател и шаси - стават на кенеф. Ако ще НАСА да ги произведе. Тва хората в нашата (а и не само) държава не могат да го проумеят. Нещото наречено поддръжка си е задължително. Ако не го правиш оставаш без кола или си нон-стоп в харчове дето са ти повече от колаата. Същото е във всяка друга сфера.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 323ciA
Мечтае да кара: BMW E92 M3

Мнение от cecko93 » 19 Яну 2014, 11:44

unikalen88 написа:
ивайло81 написа:Да слушаш Unikalen88 в града под 120км/ч да не караш. Само ръчка. Че няма и Бмв с 1200 кубика, да си вземеш за града когато искаш с 50 да караш :banghead: В Гърция сменях маслото на моето, и имаше едно 318, 4 цилиндъра сменяха му фар и мигач. Майстора ми е познат, вика мина ги 300 000 км това и нищо му няма само консумативи сменяме. Да беше питал твоя човек за какво е дал 1900 лв. А за твоя майстор дето ти е казал Бмв дизел. Нямам думи. Може да ме плюете всички с дизел, обаче колкото и да си говорим аз съм твърдо НЕ. В Мюнхен се бях спрял на 318 и 320 бензин. Познат работи в Бмв, питам го кое да взема. Само се усмихна и каза- Бмв са известни с 6-цилиндровите си двигатели. В форума ако имаше статистика щеше да видиш, че 95 % от темите са за дизел. Не пали, пуши,изгуби мощност. И най-вече е въпрос на късмет да случиш на хубава кола.

КОЛЕГА,бързаш и не си сванал логиката,която е че ако не търсиш голяма скорост и силен мотор,си взимаш хонда джас 1.1 мотор и си фъркаш,а не си взимаш 3000 кубика-дизел/бензин.Погледаи клипчета в тубата и виш как се карат 3 ките,взимат им хляба

Колега, големият мотор преди всичко според мен е спокойствие, не само да се ръчка :mhihi: Нещо не мога да ти хвана логиката - казваш, че ако ще се влачим като баба да си взимаме 16ките, пък който няма да връща газта спокойно да скача за 2.5, 2.8, 3.0 ли? :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Яну 2014, 12:43

Стар дизел в неизвестно състояние - Никогаш или само при определени условия. Кат например моделната гама да няма подходящ бензин и имам заделени 2-3-4 к лева за секи случай.
Бензин в неизвестно състояние - по-добър вариант според мен. Общите неща кат разпр валове,маховици и там квот се сетите при безн и дизел са еднакви или с некви минимални разлики и при двата типа двигатели. Ма отпада турбо, егр, свещи подгревни.дюзи и още един куп неща.
Минус- колко и да е мощна свикваш и искаш още, ма ремап без турбо - не става както трябва даже хич.
Ся мойто м52б20 не е много за пример щото се кара рядко, но и почвам 5-та година вече - ремонти по матОря - перка/детската болест/,водна помпа+термостат+клапан картерни газове като всичко това беше веднага след покупката и го слагам към първоначално облсужване. Сума - около 500 лв сичко. От там натам по матор - нищо. Имам заминал датчик разпр. вал , ма нито ми клати обороти, нито тресе, нито нищо, така че немам и намерение да го сменям. Като колата е купена от Дупница, без да и се чуда хич. Отидохме само да я проверим като ходова част и това беше. Нито е закачана на комп нито нищо. До ден днешен не знам тая кола има ли дебитомер/ има ли ваноси, нема ли...Нищо не знам - паля ,тръгвам и толкова.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 19 Яну 2014, 12:54

без да съм чел другите мнения ще кажа относно бенз. мотори - като го вземеш 10 годишен, обикновено тогава идва времето на дебитомер, ламбда сонди, бобини, свещи - ако е 6 цилиндров става сериозна инвестиция, но после колата става надеждна като нова. Това не са проблеми на мотора - това са консумативи...

И аз едно време като взех бензинова направих първоначалната инвестиция - след това 4-5 години само каране и кеф - като нова беше - безупречна. Така и я продадох. Сигурен съм, че още е читава.

От 3 години карам дизелово бмв, никакви пари не съм налял все още освен подгр. свещи, реле на свещи и голям термостат при покупката... Но съм психически подготвен за голямото харчене :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към E46