проблем със задна чистачка на bmw e39 комби

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем със задна чистачка на bmw e39 комби

Мнение от BMW__Е39 » 18 Яну 2014, 9:13

Здравейте,
задната чистачка не ми работи, ходих при майстор, който разглоби всички кори, стигнахме до ел. мотор, но привидно най-лесното не успяхме, да свалим самото рамо на чистачката от стъклото. Има ли някой представа от къде може да идва проблема и евентуално как се сваля механизма от задното стъкло. Предполагам чистачката не е ползвана и най-вероятно нещо е запекло.
Благодаря предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D
Детайли за колата: E39 3.0d Touring 07.2001

Re: проблем със задна чистачка на bmw e39 комби

Мнение от mavro1978 » 18 Яну 2014, 18:46

BMW__Е39 написа:Здравейте,
задната чистачка не ми работи, ходих при майстор, който разглоби всички кори, стигнахме до ел. мотор, но привидно най-лесното не успяхме, да свалим самото рамо на чистачката от стъклото. Има ли някой представа от къде може да идва проблема и евентуално как се сваля механизма от задното стъкло. Предполагам чистачката не е ползвана и най-вероятно нещо е запекло.
Благодаря предварително!

Колега защо се опитваш да свалиш чистачката от стъклото? Мотора си е на вратата вдигни си стъклото и виж дали се движи свободно Под стъклото на вратата е механизма и ме съмнява ако е здрав мотора най вероятно имаш прекъснати жици на вратата Махни им капачките и ги огледай добре :driving:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530DA
Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
Детайли за колата: Е39 530DA wagon

Мнение от bumer530 » 18 Яну 2014, 21:04

Отвори само стъклото и провери дали се движи механизъма.Опитай се да движиш рамото на отворено стъкло,но багажната врата да бъде затворена.Относно свалянето на рамото-има една еврейско болче отдолу при гуменето бутонче за отваряне на стъклото
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 320д

Мнение от Stoycho Stoilov » 05 Мар 2014, 23:04

Привет колега
Какво стана с проблема? Интересуваме, тъй като и при мен се появи подобен проблем - рамото на чистачката се движи много трудно дори и на ръка, а с моторчето движението е много бавно. Разглобих го, в опит да го раздвижа, но почти без резултат. Интересно е, че когато откаже да се движи с моторчето, отказва и пръскачката на стъклото.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 530d

Мнение от vas33 » 06 Мар 2014, 15:13

Механизма в стъклото се разглобява и почиства. С времето се пълни с мръсотия и се циментира.
След манипулацията ще работи години без да създава ядове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 07 Мар 2014, 13:01

Правил съм тази манипулация преди време. Свалих рамото от стъклото, почистих канала, смазах, кара няколко месеца и пак взе трудно да се движи. Поне два пъти съм го правил. Накрая ми писна и поръчах цялата ос от Дарукар, смених и забравих, че имам задна чистачка. Ама и заминаха къде 200 и нещо лева. Може би тази обикновената грес не върши работа и с времето заминава. По принцип иначе вътре има някаква бяла. Трудното движение не е проблем на моторчето, проблема е в оста, на която е закачено рамото с чистачката. Диагностиката е проста, ако се движи трудно на отворено стъкло, значи има нужда от сваляне, почистване или смяна, кой както реши. Обаче не е само малкото еврейско болтче в основата, ами и вътре има една голяма гайка, не помня обаче какъв размер беше. Оста излиза доста трудно и има вероятно да се счупи стъклото ако се приложи повече сила. Аз удрях с гумен чук, много внимателно разбира се, за да я извадя. Все пак и зависи колко е запечено всичко.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2002 Е39 525dA Touring

Мнение от aivanov99 » 31 Яну 2015, 19:00

Колеги и аз имам драма със задната чистачка на комбито. До скоро правеше по половин оботор когат и скимне, но напоследък няма никаква реакция. Бушоните са здрави. Кабелния сноп също изглежда нормално. Има ли отделно реле за задната чистачка и къде да го търся? :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 02 Фев 2015, 10:16

aivanov99 написа:Колеги и аз имам драма със задната чистачка на комбито. До скоро правеше по половин оботор когат и скимне, но напоследък няма никаква реакция. Бушоните са здрави. Кабелния сноп също изглежда нормално. Има ли отделно реле за задната чистачка и къде да го търся? :bchug:

Смажи и раздвижи пружината на самото рамо...понякога, когато е ръждясало, поради силния натиск, чистачката прави половин оборот. Вдигни самото рамо и на вдигната чистачка включи и виж дали спира, ако не, смазвай, раздвижвай...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aivanov99 » 02 Фев 2015, 10:18

Проблема е че в момента няма никаква реакция. Дори на отворено стъкло не движи моторчето.

Sent from my SM-N7505 using Tapatalk 2
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 04 Фев 2015, 19:29

aivanov99 написа:Проблема е че в момента няма никаква реакция. Дори на отворено стъкло не движи моторчето.

Значи си за моторче...под кората на капака е.

Виж дали идва ток до него при пусната чистачка и ако ДА, значи го сменяй.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 06 Апр 2015, 19:08

За да не отварям нова тема ще използвам тази :)
Днес спря да работи интервала на задната чистачка. Ако бутна лоста за да пръсне пръскалката, чистачката си работи идеално (не се движи трудно), но на положението за интервал на чистачката - тя не помръдва. Къде да търся проблема?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW 760Li
Детайли за колата: сива, 06.2004 г.

Мнение от ivopicha » 07 Апр 2015, 14:41

И при мен се движеше трудно като взех колата. Отворих само стъклото и напръсках от към страната на чистачката с WD40, раздвижих, пак пръсках, пак движих, така няколко минути. Вече 7 месеца нямам никакви ядове с движението на чистачката. Вярно, че със смазка за механика става по добре, но трябва да се разглобява оста, а това си е риск от счупване на стъклото :)
Как да използвате щеката за масло на БМВ:
Вадите я и я забучвате в снега. Ако нивото на снега е над показанието МАХ, оставяте колата в гаража до пролетта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 07 Апр 2015, 15:17

на мен ми се случва на няколко пъти да спре както си работи - прави половоин оборот и спира там.
пускане и спиране на лостчето не даваше ефект, нито пръскане на задното стъкло. просто беше спряла.
всичките пъти, когато се случи, се оправи от самосебе си след няколко минути.
не съм пробвал да спирам и паля отново колата.
ще взема и аз да пръсна за "профилактика" :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aivanov99 » 11 Апр 2015, 16:21

Днес разглобих пластмасите около моторчето. В моторчето влизат 2 букси. Вдната е с 3 дебели кабеша, а другата е с 6 по тънки. На тази с двбвлите има 1 кафява с постоянен +, синя на която каъо и подам 12в започва да пръска вода от пръскалката и бяла, която е маса. Другата букса има само един кабел с 12 в. На другите никаква реакция. Как мога да тествам моторчето дали работи? Кабелите при пантата са здрави, всички бушони са здрави.

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aivanov99 » 30 Апр 2015, 14:23

Колеги, имате ли идея как да тествам дали моторчето е здраво? :bchug:
Изображение

Следваща

Назад към E39