Поддръжка на BMW E60/E61

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N52B25

Re: Поддръжка на BMW E60/E61

Мнение от AmW » 24 Ное 2013, 13:56

Ако ви кажа, че преди време със старата кола имах горе долу същите разходи... а беше пасат Б5...
Колега Taruno, съжалявам за кражбата. Имаше ли допълнителна аларма за пред застрахователя или беше с фабрична? И по вин излиза ли, че колата има аларма? Питам защото относно бмв-тата застрахователите се държат малко по "така"...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530 XD
Мечтае да кара: BMW M5 E60

Мнение от todorSTY » 13 Яну 2014, 18:33

petio написа:След последния ми пост по темата съм актуализирал списъка със сменени неща по колата. Ще ги обобщя всичките: рециклаж на шарнири и нови тампони, нови биалети, масло, филтри, предни дискове и накладки, термостати, преден десен лагер главина, помпичка за парното. Сумите съм ги дал както следва, като някои включват по повече неща: 1650лв за добър ден (носачи, тампони, масла, филтри и предни накладки), 290 (термостати със смяна и 4л антифриз от Дару), 350лв предни дискове АТЕ със смяна, 250 лагер главина със смяна FAG, 50лв за помпичката втора ръка. Сменил съм и предната броня, но тя е по каско за щастие. Нови гуми Michelin Alpine 225/50/17 - 1500лв. Рейката се усеща леко и избора е 700лв втора ръка без гаранции и 2400 от ZF. Рейката ще избута зимата май :). Сумата до момента е 4090лв. Задните дискове като ги гледам ще изкарат накладките и после нови и те. Всичко това за един месец. Колата може да е 150 или 300к км, но тези неща трябва да се сменят на всички. Дори и да не са за смяна при покупката след N на брой километри (30-40к) пак ще са за смяна. За щастие скоростната кутия и двигателя са ОК. Както казахме малко по преди "всичко останало е консуматив". Правете си сметката. Като оправя рейката и сменя задните дискове сумата ще скочи до 7500лв. Предишния собственик е сменял ДПФ филтъра и маслото на скоростната кутия. Ако ги добавим в списъка ще доближим 10к лв. За доста стегната кола и в сравнително добро състояние. Поне по моя преценка. На повечето са за смяна и на демпферната шайба и ремъците. спирачна течност и антифриз. Сигурно като четете списъка с моите ремонти поклащате глава, но на пазара и в БГ като цяло е пълно с коли в много (ама много) по лошо състояние - амортисьори, задницата, скоростна кутия, турбо, дюзи, салона - дреп. Очукана оттук, оттам. Когато купувах поогледах сериозно и говоря от първо лице. За съжаление сигурно някои късметлии вече са скочили с двата крака или ще скочат, но все пак нека да погледнат моята бакалска сметка преди да го направят. Ако искат да карат стегната кола де. Ако им отърва леш само и само да е Е60, то... :driving: . Надявам се, че съм полезен за темата с разходите :lol: .

Извинявайте, но вие да не си купувате колите в насипно състояние и да ги сглобявате? Това са безумни неща, които пишете, не казвам, че не могат да се достигнат такива цени, но не плашете хората, колата може да се подържа в перфектно състояние и с много по-малко. Нелепо е да се дават такива суми за кола прехвърляща десетте години.

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 13 Яну 2014, 18:38

А представяш ли си тези, които си поддържат колите с оригинални части, какви балъци са? Жив да ги ожали човек...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 13 Яну 2014, 20:18

Хич не са балъци даже, но някакси примeрно 340лв. за предни накладки не бих дал, при положение, че на други добри марки можеш да ги намериш 3 пъти по евтино.

Номенклатурен номер : 34116794918
Описание : НАКЛАДКИ ПРЕДНИ КОМПЛЕКТ
Ед.цена (с ДДС) : 338.58 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2004 530i, 6MT
Мечтае да кара: all M cars

Мнение от sandini » 13 Яну 2014, 20:45

Ммммм дааа! Те и по-евтините си идват със саундтрак - бонус. Получаваш повече за по-малко... :mhihi:
Продавам:
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hrpopov217 » 13 Яну 2014, 21:48

sandini написа:Ммммм дааа! Те и по-евтините си идват със саундтрак - бонус. Получаваш повече за по-малко... :mhihi:

Вярно има и такива които свирят. Ама ако свириха всички различни от оригиналните, всичките пешеходци с антифони трябваше да ходят :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 13 Яну 2014, 22:03

Имал - дал ;) Колата може да се поддържа нормално, без компромис за далеч по-малко пари. Аз от ДаруКар например си купувам само по-специфични неща, на старата релето например си купих оттам. Дисковете ги коментирахме в другата тема, струват 500 камъка и те се кривят, тъй че всеки сам решава и се простира според чергата си

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hrpopov217 » 14 Яну 2014, 1:37

[quote="iceblast"......................... Аз от ДаруКар например си купувам само по-специфични неща, ................[/quote]

И аз така практикувам :yes: Има неща които ги няма като реплика и можеш само от официалните дилъри да си ги купиш. Дадох пример с консуматив, защото се купуват/сменят най-често и съответно ги има от много производители с различно качество. Вече е въпрос на пари какво ще избереш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: AUDI S8
Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago

Мнение от timur_lenk » 14 Яну 2014, 2:03

Тази тема с поддръжката на е60 стана вече банална.Който си е купил такава кола вече знае каква е.Който не е ,като си купи ще види.
Аз незнам вече кола с евтина поддръжка.Няма таква на която поправка на турбо дюзи или автомат да е малко пара.За мен кола която гори над 8/100 градско не е икономична.Гуми има от 220 до 850лв бройката,естествено тази от 850 лв и най-хубава,но не всеки я слага.Подобно е и с другите части.Изключение правят тези които се продават само в дилъра.Така че който се е навил за е60 да си купува и да не му мисли много.
Ние които вече поехме риска да си купим даже успяваме да ходиме до музея в бояна и не сме ги бутали навръщане.Движиме се някакси въпреки поддръжката :lol:
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: и БМВ кара
Мечтае да кара: по А-8

Мнение от toncho83 » 14 Яну 2014, 10:29

Малко е дразнеща от към поддръжка е-60/61...Трябва да четеш доста в нета (форуми,мнения), да сондираш и проверяваш информация,да не са ти ръцете в г...а за да можеш да си по/до-правиш доста неща + това е "софтуерен автомобил (трябва ти компютър с диагностика) и познания в областта.
Може и нищо да не разбираш и да не можеш да си направиш сам и да не ти пука,обаче излиза "солено"
П.П.От "доста" теми във форума тук,виждам нещо като 'дразнене' ,че Е-60/61 ставала масова кола.Аз лично не се дразня,защото след като става масова,ще бъде и по-разбираема и достъпна за нас (който си човъркаме) и за майсторчета, който още се учат на метода проба-грешка за наша сметка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от todorSTY » 14 Яну 2014, 13:40

Пак казвам, че тези цени могат да се достигнат, но както е писал и друг участник с далеч по-малко средства може да се поддържа при това много добре. Много хора влизат първу тук, когато започнат да търсят кола и какво ще стане като прочетат апокалиптичните изказвания на някой, че едва ли не, за да караш Е60 на 10 години трябва да взимаш минимум 3-4 000 на месец, с тенденция за повишаване, че се чупят едва ли не през месец и то все някави сериозни неща и разбира се струващи поне 1/3 от цената на колата ;) , хайде стига глупости, казвам ви, ако бях чел някои от коментарите тук никога нямаше да си взема такава кола, която всъщност е уникално добра, много здрава и не чак толкова скъпа за поддръжка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 14 Яну 2014, 14:26

Както е писано и по-рано в темат, колегите много обичат да преувеличават разходите, честотата и въобще качеството на колата, Ако сравняваме от същи клас Ауди А6 или Мерцедес Е, Аудито е далеч по-скъпо за поддръжка, по-често се разваля и не предоставя възможност за рециклиране на всяка 3та част, Е класата след фейса и доста здрава кола, но пък там го има момента с дано да не се счупи нещо, че цените са доста солидни.

Е60тка 3.0 D е здрав двигател и с може би най-здравите дщзи в сегмента(хем деянат много хем се рециклират лесно) основните болежки са неща, които се правят ВЕДНЪЖ за средното каране на едно семейство, въпреки, че моята вече я няма съдейки по LCIто на бащата той близо 200 000 до момента не имал и един проблем, аз с моята се знае какви блоежки срещна, но някои ремонти ги направих превантивно, за да ми е мирна главата и на 180к дщзите нямаха и 1% отклонение, Преекспонирате проблеми, които са при всички дизели / турбо двигатели.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от todorSTY » 15 Яну 2014, 16:20

Да спрем с тази тема, ясно е че мнения много, портмонета различни, поддръжка различна. Да ви попитам, според вас кой двигател е по-добър - 530 дизел 231 к.с. или 530 бензин 258 коня? Ще кажете, че мястото й не е тук, но според мен си е за тук, защото става дума за кой е по-здрав, по-рядко се разваля и т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E60
Мечтае да кара: М6

Мнение от Rennfahrer » 15 Яну 2014, 18:44

И аз мисля, че се преувеличава доста с разходите. Взех си Е60 август месец, като дотука разходите ми са:

1200 лв - каско (направих го най-вече да се застраховам против кражба, още не съм видял нещо добро от Армеец).
500 лв - джанти 16-ки за зимата (летните са 18-ки)
300 лв - зимни гуми на старо, ще издържат още поне 2 сезона, кат гледам.
200 лв - тампони носачи.

Предстои ми:
100 лв - биалетка + тампон стабилизираща щанга
200 лв - смяна масло и филтри
летни гуми.

Гумите и джантите не ги броя към поддръжката, защото най-вероятно ще ме издържат, докато не реша продам колата след 3-4 годинки. Нямам намерение да я карам 20 години, пък и дори така да е, като сметнеш, че при нормално каране, един комплект чисто нови гуми издържат 4 сезона съвсем нормално, намирам, че поддръжката като разход е нормална за такъв клас автомобил.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 15 Яну 2014, 19:31

:OT:
Колеги, мисля че или тук доста надувате разходите, или в темата за дизел-бензин доста се премълчава.
Гледам че там има колеги дето за 40 хил са дали по 2 хил лв. Хайде това е само за дизел, ама още толкова да са и за други разходи, това за някои е пробег за 4 години. Каско и гражданска се плащат за всяка кола на тия години, така че не би трябвало да влизат в сметката.
п.п. Чета ги тия теми че и аз съм бъдещ собственик на Е60 :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61