БМВ Х5 Е53 3.0i бензин

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E53 3.0i
Мечтае да кара: F10 M

БМВ Х5 Е53 3.0i бензин

Мнение от naskocanada » 09 Яну 2014, 22:48

Колеги, здравейте. Имам 2005 Е53. Кутията е ГМ, колата е Канадска. Искам да си сменя маслото на скоростната кутия - изчетох туй онуй. Видях и няколко теми при които хората си сменят маслото на кутията и източват по 9 литра от кутията като палят колата на сухо със свален картер и без филтър за да могад да изкарат и последните няколко литра от турбината. До тук добре - но не съм особено сигурен дали тая практика на практика е полезна. Разговарях с няколко майстора и познати с автомати (не всички имат БМВ де, ама принципът е един и същт ако не е някаво DSG/SMG разбира се). Та всички "майстори" (включително и Канадски майстори) казват, че е риск да се точи кутията така - а трябва просто да се сваля картера, маха се филтара - слага се нов, пълни се кутията и те - това е.
Въпросите ми са следните:
1. Къде бихте ми препоръчали да ида и от къде да си купя масло - малко ми е трудно да повярвам на БГ дистрибуторите, а маслото което е налято на колата като нова не се произвежда вече Texaco е първоначално зареденото масло. А не бива да слагам друго. Четох че има съвместими масла - дали това е така?
2. Какво ви е мнението за това палене на "сухо" и минаване през вс. скорости за да изхвърли турбината това което е останало в нея?
Предварително ви благодаря за подкрепата. Мн. се е писало по темата ама гледам никой не казва дали реално това е добра практика.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: БМВ Х5 Е53 3.0i бензин

Мнение от armani78 » 10 Яну 2014, 20:55

Колега,къде искаш да ти препоръчаме сервиз,?? В България или Канада??? На колко километра ти е колата? А като така или иначе си тръгнал да даваш доста пари,защо не си свършиш тази смяна в сервиз на БМВ? :dunno:

П.С. Аз лично нямам намерение да си пипам по кутията след като нямам никакви проблеми,не бих си сменил маслото,но всеки си решава.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Яну 2014, 22:04

BMW от 1 - 2 години препоръчва смяна на маслото на АСК на 120 000 км. Има и ремонтни комплекти които съдържат филтър, гарнитура и точното масло за модела.
Това, че маслото с което колата е излязла от завода преди 8 години не значи, че няма заместител. Ако го провериш в ЕТК-то по VIN-а на автомобила ще ти излезе заедно с продуктовия номер.
Колкото до пълно източване на маслото като автомобила се пали без картер на АСК-то и т.н. никъде не е описано в TIS-a за нито един от моделите на BMW, така че аз не бих си правил експерименти.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 11 Яну 2014, 10:21

В TIS ако няма описание е защото смениха от скоро лайв таима с 120 000 км за смяна на масло в авт. скорости, Преди за всичко свалят скоростите и там няма проблем с източването му. При всичките притеснения на автора на темата, бих препоръчал да вземе оферти от специализирани сервизи, вкл. и официалните, естествено всички ремонти са с гаранция и да избере нему изгодната. Лек ден!

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6