E34 смяна течности
Модератор: Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
E34 смяна течности
Както знаете, обичам течности
Реших да събера информация за смяна на течности,масла на е34,кога,как и по колко(литра,не пари)
Позволявам си да добавям и мнения на колеги. Помагайте !
(ще помага гугъл транслейта,така че не се смейте много)
1. Охладителна течност(антифриз) и термостат.
Охлаждащата течност за двигателя трябва да се сменя на всеки две години на E34. Тя е смесица от вода и антифриз.
Е34 събира 10л. охладителна течност ( 50% антифриз и 50% вода).
Сменя се на студен двигател, като http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10
отвъртиш 8 номер от блока и ще изтече целия антифриз, намира се на блока, в долната част откъм купето, а не откъм фаровете. И е от дясната страна на блока, демек не от шофьорската.4,4 литра концентрат смесваш с 6,6 л дестилирана вода - това ако си с климатик.Но, не можеш да източиш всичката течност, затова те съветвам да вземеш 4 л концентрат и 6 литра вода. И другия съвет е антифриза да е някаква по-известна марка и не български.
(за по-подробно описание http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... cement.htm)
2. Хидравлична течност.
Има три различни вида хидравлична течност за кормилна уредба, за E34(тя трябва да бъде написана върху етикета или на капачката). Течността трябва да се сменя на всеки 2 години:
-ATF които могат да бъдат модернизирани на ATF Dexron III или Redline D4 ATF, и не Redline.
-CHF 7.1
-CHF 11S.
Отвиваш щуцера на (рейката *) кормилната кутия и източваш хидравличната течност (остави двигателя да работи за около 1 минута, за да върти помпата).
Затягаш щуцера и наливаш нова течност в казанчето до мярката MAX (намира се на пръчка на капачката).
Имай предвид, че в казанчето има вграден на дъното филтър който не се сменя отделно и се препоръчва да се смени цялото казанче при смяна на течността.
Завиваш капачката и при запален двигател въртиш 5-6 пъти волана наляво-надясно до крайно положение (чува се леко бръмчене когато се отварят предпазните клапани за налягане на помпата).
При изключен двигател проверяваш нивото и ако е необходимо доливаш до мярката.
Капацитет:
-Без SEL за изравняване на задното окачване (LAD): 1.2 л. - 1.3 л.
-С подбора за изравняване на задното окачване (LAD): 1.8 л. - 1.9 л
(http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... _fluid.htm)
3. Смяна на масло - скоростна кутия и диференциал. - тука тря помощ за превод

4. Смяна масло двг.
Капацитет:
525i M20: 4.25 литра
525i M50 / 535i: 5.75 литра
530i / 540i: 7.50 литра
Вискозитет:
Студен климат: 5W-30
Мек климат: 10W-30
Топло или горещ климат: 15W-50
Сменя се и маслен филтър!
(http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... ervice.htm)
5. Течност за чистачки
Течност за чистачки.
Капацитет : 2.5 л.
Ще се доработва...

Реших да събера информация за смяна на течности,масла на е34,кога,как и по колко(литра,не пари)

(ще помага гугъл транслейта,така че не се смейте много)
1. Охладителна течност(антифриз) и термостат.
Охлаждащата течност за двигателя трябва да се сменя на всеки две години на E34. Тя е смесица от вода и антифриз.
Е34 събира 10л. охладителна течност ( 50% антифриз и 50% вода).
Сменя се на студен двигател, като http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10
отвъртиш 8 номер от блока и ще изтече целия антифриз, намира се на блока, в долната част откъм купето, а не откъм фаровете. И е от дясната страна на блока, демек не от шофьорската.4,4 литра концентрат смесваш с 6,6 л дестилирана вода - това ако си с климатик.Но, не можеш да източиш всичката течност, затова те съветвам да вземеш 4 л концентрат и 6 литра вода. И другия съвет е антифриза да е някаква по-известна марка и не български.
(за по-подробно описание http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... cement.htm)
2. Хидравлична течност.
Има три различни вида хидравлична течност за кормилна уредба, за E34(тя трябва да бъде написана върху етикета или на капачката). Течността трябва да се сменя на всеки 2 години:
-ATF които могат да бъдат модернизирани на ATF Dexron III или Redline D4 ATF, и не Redline.
-CHF 7.1
-CHF 11S.
Отвиваш щуцера на (рейката *) кормилната кутия и източваш хидравличната течност (остави двигателя да работи за около 1 минута, за да върти помпата).
Затягаш щуцера и наливаш нова течност в казанчето до мярката MAX (намира се на пръчка на капачката).
Имай предвид, че в казанчето има вграден на дъното филтър който не се сменя отделно и се препоръчва да се смени цялото казанче при смяна на течността.
Завиваш капачката и при запален двигател въртиш 5-6 пъти волана наляво-надясно до крайно положение (чува се леко бръмчене когато се отварят предпазните клапани за налягане на помпата).
При изключен двигател проверяваш нивото и ако е необходимо доливаш до мярката.
Капацитет:
-Без SEL за изравняване на задното окачване (LAD): 1.2 л. - 1.3 л.
-С подбора за изравняване на задното окачване (LAD): 1.8 л. - 1.9 л
(http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... _fluid.htm)
3. Смяна на масло - скоростна кутия и диференциал. - тука тря помощ за превод

4. Смяна масло двг.
Капацитет:
525i M20: 4.25 литра
525i M50 / 535i: 5.75 литра
530i / 540i: 7.50 литра
Вискозитет:
Студен климат: 5W-30
Мек климат: 10W-30
Топло или горещ климат: 15W-50
Сменя се и маслен филтър!
(http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenan ... ervice.htm)
5. Течност за чистачки
Течност за чистачки.
Капацитет : 2.5 л.
Ще се доработва...
Последна промяна Ronka на 05 Дек 2011, 19:21, променена общо 1 път

Много като тебе вече плакаха ...
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Re: E34 смяна течности
Само да отблежа че информацията за моторните масла е грешна!
Значи понеже нещо така и не успях да я направя по формата на разбираема таблица във тектов формат като мнение, съм направил таблицата в PDF формат и съм го качил за свободно сваляне в DOX.
Ако някой успее да я постне като изображение ще е супер.
Ето линк за сваляне:
http://dox.bg/files/dw?a=77c244c8b2
Ето ги таблиците във вид на изображения:

Thanks to Ronka

Значи понеже нещо така и не успях да я направя по формата на разбираема таблица във тектов формат като мнение, съм направил таблицата в PDF формат и съм го качил за свободно сваляне в DOX.
Ако някой успее да я постне като изображение ще е супер.
Ето линк за сваляне:
http://dox.bg/files/dw?a=77c244c8b2
Ето ги таблиците във вид на изображения:

Thanks to Ronka

Последна промяна VesoPesa на 06 Дек 2011, 9:58, променена общо 3 пъти
- alchohol
- ентусиаст
-
- Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
- Мечтае да кара: по път без дупки
В книгата за Е34 си пише всичко, колко масло събират, антифриз, масло на скоростите и т.н.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка

- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Идеята ми е да съберем каквото има на едно място, така че давайте. 
Мерси, Весо

Мерси, Весо

Много като тебе вече плакаха ...
- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол
Каке пусни си скайпа да те зарина убавко, и кат шъ прайш сервиз съм ти първия клиент, 

Идеята на тази тема е да се събере на едно място информацията за количествата масла, хидравлична, охладителна, спирачна течност и т.н.
Далеч съм от мисълта, че с това ще се спрат непрекъснатите въпроси от сорта "колко масло (антифриз) побира ....." или "колоо да си купя ...." но поне е опит да намалеят
На всички е ясно, че тази информация е достъпна като се почне от упътването за автомобила, брошури на производители на съответните консумативи и се стигне до интернет, за това нека се ограничим до корекция на евентуални неточности или допълване на информацията и да не разводняваме темата
Далеч съм от мисълта, че с това ще се спрат непрекъснатите въпроси от сорта "колко масло (антифриз) побира ....." или "колоо да си купя ...." но поне е опит да намалеят
На всички е ясно, че тази информация е достъпна като се почне от упътването за автомобила, брошури на производители на съответните консумативи и се стигне до интернет, за това нека се ограничим до корекция на евентуални неточности или допълване на информацията и да не разводняваме темата
- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол
Следвам това което пише в книгата за експлоатация и ремонт на автомобила. Маслото което използвам е Wolf 10W40, Белгийско и съм доволен. Спирачна течност Текстар Дот 4, хидравлично за волана и скоростите АТФ 2, марката нея помня. Диференциал все още не съм питал, но скоро ще го проверя. Поздрави.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Колко спирачна течност събира комби-вариантът?
- Митко Стоянов
- Чичо Митко
-
- Кара: Х5 и W209
- Мечтае да кара: DDT на море :)
Вземи си 1 литър, ще ти стигне...Седан и комби са с еднакви системи и нямат разлика във вместимостта.datchko написа:Колко спирачна течност събира комби-вариантът?

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю

- BigMUZZY
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора
Я, тема от прахоляка!
Явно и тя не е станала много събирателна, а и то няма колко много да се събира. Само да отметна по точка първа, относно антифриза:
1. Е34 събира 10,5 до 11 литра охладителна течност, в зависимост дали е с клима или не (за 6 цилиндровите)
2. 4.4 литра антифриз към 6.6 литра вода първо, че са 11 литра, второ, не са 50 на 50 %.
На всяка опаковка антифриз концентрат си пише при какво разреждане до какви температури издържа. Смесването и съотношението е по-скоро функция от очакваните температури, географско разположение на автомобила и преценка на собственика. За пример: рядко в района на Благоевград температурите падат под -5, -10 през зимата, за разлика русенските равнини или трънско, където стигат до -20 и повече.
Рони, да не ти спамя, ако искаш, коригирай цифрите и веднага трия поста си.
Явно и тя не е станала много събирателна, а и то няма колко много да се събира. Само да отметна по точка първа, относно антифриза:
1. Е34 събира 10,5 до 11 литра охладителна течност, в зависимост дали е с клима или не (за 6 цилиндровите)
2. 4.4 литра антифриз към 6.6 литра вода първо, че са 11 литра, второ, не са 50 на 50 %.
На всяка опаковка антифриз концентрат си пише при какво разреждане до какви температури издържа. Смесването и съотношението е по-скоро функция от очакваните температури, географско разположение на автомобила и преценка на собственика. За пример: рядко в района на Благоевград температурите падат под -5, -10 през зимата, за разлика русенските равнини или трънско, където стигат до -20 и повече.
Рони, да не ти спамя, ако искаш, коригирай цифрите и веднага трия поста си.
...Тез` две бири `що ги каза ...?
- datchko
- ентусиаст
-
Митко Стоянов написа:Вземи си 1 литър, ще ти стигне...Седан и комби са с еднакви системи и нямат разлика във вместимостта.datchko написа:Колко спирачна течност събира комби-вариантът?
На комбитата и на TDS-ите не са ли по-големи предните апарати, отколкото на седаните (520i и 525i)?
Аз така знам и предположих, че ще има 50-100 ml разлика

- Митко Стоянов
- Чичо Митко
-
- Кара: Х5 и W209
- Мечтае да кара: DDT на море :)
По-големи не са, просто комбитата са с вентилирани дискове, което не прави апаратите по-големи откъм сечение на буталото и вместимост.datchko написа:Митко Стоянов написа:Вземи си 1 литър, ще ти стигне...Седан и комби са с еднакви системи и нямат разлика във вместимостта.datchko написа:Колко спирачна течност събира комби-вариантът?
На комбитата и на TDS-ите не са ли по-големи предните апарати, отколкото на седаните (520i и 525i)?
Аз така знам и предположих, че ще има 50-100 ml разлика

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю

- datchko
- ентусиаст
-
Значи аз съм бил заблуден...
Мерси много
Мерси много

- Bavarishe