Скърцане при въртене на волана на 530ДА

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Скърцане при въртене на волана на 530ДА

Мнение от GecataBMW-E46 » 05 Яну 2014, 22:11

todorakis82 написа:
bumer530 написа:При мен скърцаше когато тръгна да спирам и в последния момент навия волана.Закупих тампоните
от Евро 07.Цена 170 лева ,тампони и лагери.

Мерси за инфото колега :yes:
При теб волана лесно ли се върти или една идея, като при мен по-трудно.

Тежки са воланите на бмв-тата по принцип,но не трябва да виждаш зор да го въртиш с 1 ръка,само като си опрял дланта.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530DA
Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
Детайли за колата: Е39 530DA wagon

Мнение от bumer530 » 05 Яну 2014, 22:24

todorakis82 написа:
bumer530 написа:При мен скърцаше когато тръгна да спирам и в последния момент навия волана.Закупих тампоните

Нямаше разлика във волана,може би защото когато навия волана при спиране(например на дясно) тежеста отива за секунди най-много на левия тампон и точно само в този момент изкърцва
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530ДА 193к.с. 2001г. Комби

Мнение от todorakis82 » 05 Яну 2014, 23:24

GecataBMW-E46 написа:Тежки са воланите на бмв-тата по принцип,но не трябва да виждаш зор да го въртиш с 1 ръка,само като си опрял дланта.

При мен не мога да го въртя с една ръка волана дори и да съм опрял дланта така купих колата, и скърцането го нямаше.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 06 Яну 2014, 1:14

GecataBMW-E46 написа:
todorakis82 написа:

Тежки са воланите на бмв-тата по принцип,но не трябва да виждаш зор да го въртиш с 1 ръка,само като си опрял дланта.

При мен волана се върти като в масло.До колкото знам тегавия волан се дължи на някакъв датчик свързан с скороста с която се движи автомобила.При по висока скорост волана става следователно по твърд.
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 06 Яну 2014, 1:24

Аз пък имам друг проблем с волана.Имам към 2мм луфт (нагоре и надолу).Волана е с ел.памет.Всичко прегледах,няма хлабави болтове.Съмняваме дали проблема не идва от лагера на волана.Съвети????
П.П. извинявам се на колегата ,че му пиша в темата!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от todorakis82 » 06 Яну 2014, 17:45

bumer530 написа:При мен волана се върти като в масло.До колкото знам тегавия волан се дължи на някакъв датчик свързан с скороста с която се движи автомобила.При по висока скорост волана става следователно по твърд.

Колега твойта кола със спортно окачване ли е, незнам дали е от значение това за твърдоста на волана но да питам.
Имаш ли идея този датчик къде се намира да не би от него моя волан да е така твърд, и може ли с диагностика да се провери този датчик да ли работи въобще, каква диагностика да направя за този твърд волан да търся оторизиран сервиз за хидравлики ли.
С ИНПА ще покаже ли нещо ако има проблем със сервотроника.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d

Мнение от ALEX_525tds_2000 » 06 Яну 2014, 17:57

Скърца (като на метал) или свири (като на гума)?

Просто идея: Там, където кормилният прът преминава през купето, има един гумен маншон. Да не би по някаква причина кормилният прът да е започнал да опира в тампона и оттам да се получава този звук?

Успех :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 06 Яну 2014, 18:43

todorakis82 написа:
bumer530 написа:При мен волана се върти като в масло.До колкото знам тегавия волан се дължи на някакъв датчик свързан с скороста с която се движи автомобила.При по висока скорост волана става следователно по твърд.

Колега твойта кола със спортно окачване ли е, незнам дали е от значение това за твърдоста на волана но да питам.
Имаш ли идея този датчик къде се намира да не би от него моя волан да е така твърд, и може ли с диагностика да се провери този датчик да ли работи въобще, каква диагностика да направя за този твърд волан да търся оторизиран сервиз за хидравлики ли.
С ИНПА ще покаже ли нещо ако има проблем със сервотроника.

С обикновенно окачване съм,колега.Относно датчика-по подробно инфо не мога да ти дам,но знам че това със сигурност го има-при по висока скорост волана да се втвърдява

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от todorakis82 » 06 Яну 2014, 19:01

bumer530 написа:С обикновенно окачване съм,колега.Относно датчика-по подробно инфо не мога да ти дам,но знам че това със сигурност го има-при по висока скорост волана да се втвърдява

Значи при мен може воланът да е по-твърд заради окачването но само гадая дано да е така да нямам проблем. Преди време където работех карах БМВ Х6 бензин беше над 400к.с. и воланът му беше твърд като моя сега затова си мисля, че може да е от окачването но по ВИН излиза, че съм със сервотроник незнам тогава ако не беше със серво какво щеше да е.
Колегата, който беше писал по нагоре в темата скърцането е като все едно скърца "лего на пружина" не свири имам чувството, че е от дясно над пружината и амортисьора дори като мина през неравност точно от там скърца, но като загрее колата добре не го чувам пустото скърцане, а като е студена като я запаля сутрин и тръгна бавно бая си скърца.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от todorakis82 » 06 Яну 2014, 23:13

niki81vd написа:Когато е студена, гумата по окачването е твърда и се плъзга по мета и прискърцва. Като позагрее самия каучук от триенето омеква и спира да скърца спрямо метал, триене има, но заради вътрешната топлина и омекването не се чува. Повечето слагат разни вазелини, талк и какво ли още не. При сервотроника с времето ако не се обслужва хидравличната система се наблюдава това явление. Клапана е на самата рейка. Има писано по темата и то наскоро. Откачаш буксата и гледаш има ли разлика. Другия вариант, друг датчик за проба и смяна на казанчето за хидравлична течност, до колкото ми е известно има някакъв груб филтър вътре и смяна на хидравличната течност.

Ники ти си карал моята кола :driving: и на теб ако не се лъжа ти се стори твърд волана, знаеш ли къде трябва да отида да я погледнат. Според теб не е от окачването нали, това скърцане има ли общо с това, че волана е по-твърд.

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 07 Яну 2014, 18:48

Той и моя волан скърца много сутрин в студено време и като мина няколко км. и спира да скърца.
Сменях преди две седмици кормилни рейки и накрайници и вътрешни и външни че бяха за смяна.
Надявах се че малко ще намалее скърцането от волана след смяната на всичко по предницата - ама си го има все така силно.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bumer530 » 07 Яну 2014, 19:32

Пробвай те това за което бях писла с маслото и спринцовката.Ако спре да скърца,значи сте за тампони на макферсоните.Не си правете шега ,ако не искате на някоя дупка да си видите предника капак пробит от амортисьора.Относно х6 -зависи как и е настроен волана.Тя има опции за настойка на волана (градско,извънградско,спорт и т.н.)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520i 1998 М52B20 / M54B20
Детайли за колата: ебати бавареца :)

Мнение от bohcho » 17 Авг 2014, 9:20

Аз тампоните ги смених и гадното скърцане високо като от зад таблото си остана. Тая спринцовка от къде я провирате имам спрей вд40 няма ли да е по добре с него , няма ли да може отгоре да се смажат.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Мнение от Conqueror » 19 Авг 2014, 22:22

bohcho написа:Аз тампоните ги смених и гадното скърцане високо като от зад таблото си остана. Тая спринцовка от къде я провирате имам спрей вд40 няма ли да е по добре с него , няма ли да може отгоре да се смажат.

пак ти казвам виж си вътрешните кормилни накрайници имах отвратително скърцане от раждясал.....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от petiooo » 31 Дек 2014, 9:18

Колеги, забелязах и на моята, че като е студена сутрин на ляв и десен волан при самото навиване се чува все едно разтагяш някаква стара пружина, едно скърцане. А при навиване на десен волан се чува, като прижулване някаде вътре.. все едно е точно пред самото кормило.. но като позагрее се оправя.. Имате ли идея от какво може да е... Поздрави! м52в20 е колата!

Предишна

Назад към E39