Пране на тапицерията през зимата

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520 I 1998г
Мечтае да кара: ///M5 2003 г

Пране на тапицерията през зимата

Мнение от didite_bg » 29 Дек 2013, 18:26

Понеже тези дни имам много свободно време и са ми се позацапали седалките и обмислям варианта за пране,но като отидах до мивката и направо ме отказаха като ми показаха седалки на бус изпрани преди 2 седмици и все още влажни. Дойде ми на ум, че мога само тапицерията да сваля и да я пусна в пералнята. Та ще стане ли тази гимнастика или нещо ще попречи? :D
Изображение
Изображение

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Re: Пране на тапицерията през зимата

Мнение от Atsalov » 29 Дек 2013, 18:54

Машината с която най-ефикасно се перът седалки се нарича екстрактор,и ако е извършено качествено като действие няма да имаш проблем с изсъхването защото по-голяма част от влагата/водата се изсмуква от машината. Преди 2 седмици правих такава гимнастика и изсъхна за 4-5 часа на отворени врати. Но да допълня че на няколко пъти палих колата и я загрявах с пуснато парно в седалките да духа.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 29 Дек 2013, 19:24

Тапицерията не се сваля много лесно, а още по-малко се поставя обратно лесно. Не всеки би се справил. (само вежнъж съм прехвърлял тапицерия точно на Е39-кови седалки и се замислям бих ли го направил пак за спорта /тези които прехвърлях имаха и подгрев което поравеше задачата по-сложна) П

И с водустрйка да ги изпереш сега седалките ги оставяш изправени за един ден да се оцедят след което като си сложиш в колата е достатъчно няколко часа на запалена кола парното да духа топло. Това при положение че няма къде да ги сложиш на топло да изсъхнат.

п.с. По ефективно мисля че е с пароструйка и добър препарат, но може и да се лъжа.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520 I 1998г
Мечтае да кара: ///M5 2003 г

Мнение от didite_bg » 29 Дек 2013, 20:05

Моята кола няма подгрев. Може ли да ми кажеш в кое се изразява затруднението- дали е само времеемко или трябва да имам някакви тапицерски умения (които нямам в излишък :D ) и също така тапицерията до плат ли се сваля или има и някакви дунапрени залепени по нея, защото ако има много дунапрени сигурно няма да стане в пералнята.
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 29 Дек 2013, 20:18

Atsalov написа:Машината с която най-ефикасно се перът седалки се нарича екстрактор,и ако е извършено качествено като действие няма да имаш проблем с изсъхването защото по-голяма част от влагата/водата се изсмуква от машината. Преди 2 седмици правих такава гимнастика и изсъхна за 4-5 часа на отворени врати. Но да допълня че на няколко пъти палих колата и я загрявах с пуснато парно в седалките да духа.

колегата е напьлно прав , тьрси автомивка с такава машина за да нямаш главоболия после . Не се ли измуче водата всичко отдолу ще рьждяса и им прави чест на тази автомивка кьдето са ти отказали . Весела нова година на всички :D

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 29 Дек 2013, 20:22

Плата е отделен от дунапрена. Тапицерски умения не знам, но трябва да си поне малко сръчен.
Тънката част че че има едни метални телчета пришити за плата които трябва да отделиш от дунапрена така че той да не се скъса , защото после плата няма да легне по извивките му. (и следва филм да го оправиш) Иначе в крайщата плата се държи на едни извити "кукички" които с помощтта на клещи и права отверка се закривяват така че плата да с извади от тях. Аз за по-лесно махнах релсите на седалката, държат се на четири болта и махането е лесно. (всъщност не знам дали не е задължително да се махнат)
Щом имаш свободно време пробвай не пречи. Аз просто не бих го направил пак ако нямам основателна причина.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 30 Дек 2013, 2:35

Колега не твое място не бих се хванал с това упражнение да свалям тапицерия за да я пера, още повече на всички седялки. Виж тази тема като си сменях датчика на airbag да предобиеш представа как се маха тапицерията viewtopic.php?t=112878&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=airbag . Това както виждаш е само седлото на пасажерската седялка, а за целия салон си направи сметка още колко работа ще имаш.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 30 Дек 2013, 9:37

И не само това,ами ако се сперат температурно какво ще правиш?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530DA
Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
Детайли за колата: Е39 530DA wagon

Мнение от bumer530 » 03 Яну 2014, 1:37

krasi2bmw написа:
Atsalov написа:Машината с която най-ефикасно се перът седалки се нарича екстрактор,и ако е извършено качествено като действие няма да имаш проблем с изсъхването защото по-голяма част от влагата/водата се изсмуква от машината. Преди 2 седмици правих такава гимнастика и изсъхна за 4-5 часа на отворени врати. Но да допълня че на няколко пъти палих колата и я загрявах с пуснато парно в седалките да духа.

колегата е напьлно прав , тьрси автомивка с такава машина за да нямаш главоболия после . Не се ли измуче водата всичко отдолу ще рьждяса и им прави чест на тази автомивка кьдето са ти отказали . Весела нова година на всички :D

+1 ,но лично аз бих изчакал да дойде лятото
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 03 Яну 2014, 3:23

За 20 мин. се сваля целият салон и право у вас до прането.Даже и сам може да се напънеш да си ги изпереш вътре като си мераклия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 03 Яну 2014, 11:18

Един познат го прави това упражнение миналата зима.
В подземен паркинг му изпраха слона и после беше оставил в колата една духалка и един абсорбер за влага от тия на церезит.
За няколко часа беше напълно изсъхнало всичко.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 m20b20,Е39 m52b25tu,Е30 м40б18
Мечтае да кара: 850 CSI

Мнение от chris71ano » 03 Яну 2014, 14:34

На мен ми препоръчаха Софавто за извършване на тази процедура понеже на жената и взехме нова колица ударена и някой май е загинал вътре имаше доста кръв. Прал ли си е някой колата при тях?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 03 Яну 2014, 14:42

chris71ano написа:На мен ми препоръчаха Софавто за извършване на тази процедура понеже на жената и взехме нова колица ударена и някой май е загинал вътре имаше доста кръв. Прал ли си е някой колата при тях?

Ако говориш за СофАвто-то на зимния дворец , мога да кажа че си вършат много добре работата и се перат и мият бая скъпи коли там. Аз там съм си полирал и мил колата няколко пъти и нямам грам забележки :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 03 Яну 2014, 14:45

Как съхнат тия коли, които се перат с пароструйка за нула време не знам, задната седалка си я прах така поради ред причини, еми 1 седмица и трябваше лятото да изсъхне и дунапрена. Машината която пръска и изсмуква водата едновременно е най-добрия вариянт, аз лично с нея си пера колата, а съм изпрал и на колеги тъпицерийте, съхне за 2 часа лятото, не се мокри дунапрена и съответно след това в колата не мирише на кочина от вмирисания и мокър дунапрен, защото с водоструйка, колкото и да киснеш винаги остава мръсотия, а с машината мръсотията се изсмуква. Най-добрия вариант е това да се прави на топло време, защото колата е навън, проветрява се и си съхне естествено, няма как да остане някъде минимална влага носеща лоша миризма или мухъл, работи се нормално не се бърза заради студа.

Освен всичко това, не се мокрят датчици на беците, пода, подгрева и ред друга електроника, за която в автомивките им е през ухото.
Машината позволява пране на седалките, тавана, пода, вратите и багажника.

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 03 Яну 2014, 14:46

chris71ano написа:На мен ми препоръчаха Софавто за извършване на тази процедура понеже на жената и взехме нова колица ударена и някой май е загинал вътре имаше доста кръв. Прал ли си е някой колата при тях?

Аз имам само впечатление от миенето на коли които ще продават те и го правят много, много добре. (преди оставяхме по някоя кола да я продават) Предполагам и за клиент качеството няма да е много надолу.
Малко са мивките дето мият добре комплексно (говоря за цялостно пране вътре мокет, салон, таван; мотор и т.н.) от опит говоря. За това и колите сами си ги мием, но не са наемам да пера чужда кола.
Изображение

Следваща

Назад към E39