Това гадно поскърцване Е53

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Х5, E70 LCI

Това гадно поскърцване Е53

Мнение от veso2710 » 24 Окт 2012, 12:34

Колеги,здравейте!
Това неприятно поскърцване (сигурен съм,че мнозина го имат) направо ме изкарва извън релси. Чува се при движение скрибуцане,като от стара бричка (разбира се,ако стъклата са затворени-нищо не чуваш),но това не решава проблема. Същото нещо, правеше и една друга Х5-ца,която карах в Англия-по сервизите я пръскаха отдолу със сапунен разтвор, по все що гумено видеха. Проблема се решава временно,а и изчезва при дъжд.
В крайна сметка-какъв е проблема и къде да пръскам с този сапунен разтвор,че май само това ми остана.
Има ли някакъв алтернативен вариант,моля ако някой знае, да сподели! Не мисля,че имам някакъв проблем с окачването-проверява се сравнително често.
Също забелязвам,че когато слизам от автомобила,също проскърцва понякога,но звукът е малко по-различен.
Благодаря! :yes:
Relax

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Това гадно поскърцване Е53

Мнение от Borymeckata » 24 Окт 2012, 12:52

Колега, учудвам се, че въпросното скърцане толкова те дразни. Ако не е е индикация за някакъв проблем по окачването, може би трябва да го приемеш като нещо нормално и да не му обръщаш внимание?

Аз лично бих опитал да реша проблема, като напръскам възлите на окачването с WD-40. Защо:

1. Веществото не е агресивно срещу гумата и може би дори ще я предпази от стареене и напукване;
2. Има добър проникващ ефект - може да се очаква да проникне във всички фуги и луфтове между детайлите;
3. Интересното е, че едно от приложенията му е именно да "спира скърцането" и освобождава ръждясали и заяли механизми.
4. Отстранява водата и би предпазило частите от бъдеща корозия.

Ето част от описанието на продукта (разбира се, описанието е с рекламна цел, но все пак е дадено от Производителя):

Нанесен върху метална повърхност, продуктът бързо прониква през ръжда, остатъци от други наслоявания, мръсотия и се настанява директно върху метала под формата на плътен, немазен филм с дебелина, измервана в микрони.

Почиства и предпазва метала от корозия, прониква и разхлабва заяли механизми и връзки, „гони“ водата и влагата, смазва и спира скърцанията.

Като цяло, мисля че това е един евтин и лесен за приложение метод, ако не даде искания ефект - поне няма да влошиш положението с него. Поздрави и успех!
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725tds

Мнение от emo_ch » 24 Окт 2012, 13:45

И при мен имаше такова скърцане, което идваше от задното окачване. И също при слизане от колата леко скръцваше. Опитвах да го отстраня, ходих на майстор и той каза, че по окачването всичко е ок и само го напръска, но не помня точно с какво - скърцането си продължи :banghead: . В края на краищата постепенно с времето изчезна. Не знам как стана :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от veso2710 » 24 Окт 2012, 22:18

Borymeckata написа:Колега, учудвам се, че въпросното скърцане толкова те дразни. Ако не е е индикация за някакъв проблем по окачването, може би трябва да го приемеш като нещо нормално и да не му обръщаш внимание?

Аз лично бих опитал да реша проблема, като напръскам възлите на окачването с WD-40. Защо:

1. Веществото не е агресивно срещу гумата и може би дори ще я предпази от стареене и напукване;
2. Има добър проникващ ефект - може да се очаква да проникне във всички фуги и луфтове между детайлите;
3. Интересното е, че едно от приложенията му е именно да "спира скърцането" и освобождава ръждясали и заяли механизми.
4. Отстранява водата и би предпазило частите от бъдеща корозия.

Ето част от описанието на продукта (разбира се, описанието е с рекламна цел, но все пак е дадено от Производителя):

Нанесен върху метална повърхност, продуктът бързо прониква през ръжда, остатъци от други наслоявания, мръсотия и се настанява директно върху метала под формата на плътен, немазен филм с дебелина, измервана в микрони.

Почиства и предпазва метала от корозия, прониква и разхлабва заяли механизми и връзки, „гони“ водата и влагата, смазва и спира скърцанията.

Като цяло, мисля че това е един евтин и лесен за приложение метод, ако не даде искания ефект - поне няма да влошиш положението с него. Поздрави и успех!

Ами,как да ти кажа колега...трудно ми е,да го приема като нещо нормално и да не му обръщам внимание,все пак-кола за 25-26 хилки...поне да не скърца като каруца,ако не друго :) . Понякога, някой приятел идва да ме вземе или закара до някъде, с колата...ами доста си е embarrassing, като заскрибуца :mhihi: .
Колкото до WD-40,супер-ще пробвам в най-скоро време,не ми мина през ума.
Благодаря ти! :yes:
Relax

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 25 Окт 2012, 8:35

с вд 40 съм пръскал мерцедес 190 отзад си беше цяла симфония :lol: скърцането изчезна за една седмица после пак се появи
но след второ третиране имаше продължителен ефект

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Окт 2012, 8:50

veso2710 написа:Ами,как да ти кажа колега...трудно ми е,да го приема като нещо нормално и да не му обръщам внимание,все пак-кола за 25-26 хилки...поне да не скърца като каруца,ако не друго :) . Понякога, някой приятел идва да ме вземе или закара до някъде, с колата...ами доста си е embarrassing, като заскрибуца :mhihi: .
...

Ще трябва да обърна внимание и на нашата кола, възможно е също да скърца, но да не съм забелязал... Нали знаете, че човек през целия си живот чува необясними и плашещи звуци? Когато е малък, те идват изпод леглото, като порасне - изпод капака на автомобила му, ха-ха-ха... За предпочитане е да имаме такива проблеми, отколкото някакви по-сериозни. И да ги приемаме с усмивка... Хубав ден на всички!

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 25 Окт 2012, 15:16

Към автора на темата - ако леко натиснеш спирачката, изчезва ли скърцането?
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от veso2710 » 27 Окт 2012, 2:11

msi200 написа:Към автора на темата - ако леко натиснеш спирачката, изчезва ли скърцането?

Не,колега...Защо? :yes:
Relax

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 28 Окт 2012, 10:16

Здравейте! Скърцането от задното окачване идва от Wishbone, например left 33326770859
Wishbone.jpg
Може да го смените, но е скъп ( 300$) или ако не е разбит пробивате малка дупка отгоре на гуменото уплътнение на шарнира и пълните с масло или грес, при свалена гума и спира късането на нерви. Поздрави!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 28 Окт 2012, 20:30

veso2710 написа:
msi200 написа:Към автора на темата - ако леко натиснеш спирачката, изчезва ли скърцането?

Не,колега...Защо? :yes:

... при мен на е70 симптомите са абсолютно същите и е нещо по спирачните апарати.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Окт 2012, 12:39

Вчера експериментирах - в гаража хванах с две ръце бараката за релсите на покрива и я разклатих колкото можах, с всичката си сила и тежест (а те не са много...). В резултат - отпред няма нищо, а от задницата се чува едно тънко метално поскърцване. За мен е по-скоро смешно, защото подобен звук можеш да очакваш от ръчна строителна количка, а не от луксозен автомобил. Някой път, когато съм на канала, може да видя откъде скърца и да го напръскам (ако се сетя).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
Мечтае да кара: Волга комби

Мнение от joropc » 06 Ное 2012, 22:39

Това, че трябва да видиш откъде скърца е повече от ясно.Не се заблуждавай обаче, че с пръскане с WD40 или някаква друга гадост ще решиш проблемът.Обикновено скърцането е носача, който показал колегата по-горе, но не те съветвам да правиш манипулации с инжектиране на нещо в маншона.Ако е от там и скърца, това значи, че освен скърцането тази част създава и някои други проблеми, които все може би все още не забелязваш...демек си е пътник и е редно да се замислиш за нова.Иначе след време започват въпросите:"Защо ми е "разтворена" задницата и ми "яде" гумите, и разни такива питанки. ;)

Аватар
Кара: M5,X5,328iR,e30 330i,
Мечтае да кара: м6

Мнение от BMWm5 » 25 Дек 2012, 2:13

аз имах проблем със шарнирните втулки видимо нямат луфт а зад нашоните има се крие една прекрасна ръжда

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от veso2710 » 02 Яну 2014, 17:10

vlado6669 написа:Здравейте! Скърцането от задното окачване идва от Wishbone, например left 33326770859
Wishbone.jpg
Може да го смените, но е скъп ( 300$) или ако не е разбит пробивате малка дупка отгоре на гуменото уплътнение на шарнира и пълните с масло или грес, при свалена гума и спира късането на нерви. Поздрави!

Колегата излезна напълно прав - браво!
Смених го (преди доста време,извинявам се че по-рано не писах,160 лева ми струваше заедно с труда),скърцането изчезна,всичко е ОК.
За един що-годе механник,не е проблем да ви направи диагнозата,нито пък да ви го смени. :yes:
Relax

Аватар
Кара: BMW E60 545i
Мечтае да кара: E23 745i Turbo, E24 M6, E26 M1, E28 M5, E31 850 CSI, E34 M5

Мнение от petar_majarov » 02 Яну 2014, 20:45

BMW X5 E70 3.0d 2008 г. купено чисто ново в България. До 2010г. с навъртяни 80 000 km цялата кола пука и скърца при каране по неравен път, най-осезателно по павета. Причина: неравни асвалтови настилки, дупки и ненаредени добре павета. Колата често се караше по бул. Цар Борис 3 в София.

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6