Webasto контролер

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d '03

Webasto контролер

Мнение от justinlow » 14 Ное 2013, 15:11

Здравейте съфорумци :D

Пускам тази тема за да предам малко от опита си, свързан с изграждането на custom Webasto контролер. Ще започна с благодарности към няколко колеги от форума, благодарение на които получих базисна информация за принципа на работа на самата печка, начина на свързването й, както и чрез които се сдобих с такава печка. Благодарности към колегите yoan.kirilov, alexsch и stanoi4o.

След като закупих дизелова печка Webasto Thermo Top Z/C-D в пълен комплект се оказа обаче, че електрониката на печката е изгоряла. След малко ровене в интернет стана ясно, че електрониката на печките се прави от самите BMW, а не от Webasto, тъй като печката комуникира с CAN-BUS шината на колата. От BMW са заложили тъй нареченото програмирано остаряване в хардуера на платката на печката - поставят паста върху микроконтролера, който комуникира с колата. Така, веднъж повреден, чипът трябва да бъде заменен с нов, тоест подменя се направо цялата електроника с нова - сумата е нереално висока за подобна платка.

Така се захванах да си направя сам електроника, която да управлява всичките модули на печката. Сложността е средна като не броим програмирането, тъй като вече съм приключил с него и обмислям да го кача в интернет за безплатно сваляне. Използвал съм набор от 8 релета, управлявани от микроконтролер Arduino Uno, DC към DC понижаващ конвертор и модул дистанционно управление на Валкор с обхват до 100 метра (беше най-доброто в този ценови диапазон). Вместо дистанционно може да се ползва GSM Shield, чрез който печката да се управлява чрез SMS.
В момента управлението е почти готово, остана ми да закача само термо сензора.
Изображение

Тествах управлението на печката - сработи, за което ще заснема отново клип и ще го публикувам.

Реших да заснема клипче, с което да онагледя и демонстрирам възможностите на електрониката, вместо да пиша текст.

Възможностите са неограничени :lalala:

Поздрави!

Потребител
Аватар

Re: Webasto контролер

Мнение от next_human » 14 Ное 2013, 15:35

Браво колега !!! Много полезна информация!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36, Е46, E61, а сега Passat B8
Мечтае да кара: BMW

Мнение от русиабн » 14 Ное 2013, 17:12

Браво колега за труда и за това, че го споделяш във форума :clap: :clap: :clap: Ще следя темата с интерес и и се надявам да покажеш крайния резултат :yes:
ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ Е КАТО СЕЛО БЕЗ НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ !
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 14 Ное 2013, 17:21

браво колега! не съм гледал клипа понеже тук където съм не се отваря. само като идея да кажа- хубаво е да има една термодвойка която да следи температурата и при достигане на определен праг да гаси горенето и да остави само циркулацията на водата. когато температурата спадне под определени градуси- отново да се пусне горенето. общо взето това е основното.....и може би също като се гаси печката да има цикъл който поетапно да спира нещата- а не изведръж да се спре и горене и циркулация

всъщонст май си го направил! супер!
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

Потребител
Аватар

Мнение от justinlow » 14 Ное 2013, 17:34

alexsch написа:браво колега! не съм гледал клипа понеже тук където съм не се отваря. само като идея да кажа- хубаво е да има една термодвойка която да следи температурата и при достигане на определен праг да гаси горенето и да остави само циркулацията на водата. когато температурата спадне под определени градуси- отново да се пусне горенето. общо взето това е основното.....и може би също като се гаси печката да има цикъл който поетапно да спира нещата- а не изведръж да се спре и горене и циркулация

всъщонст май си го направил! супер!

Благодаря ви :lalala:

Не съм сигурен дали се вижда, но точно пред монитора се намира термодвойката, която се чудя дали да поставя. Термодатчика ще следи за температурата на блока на печката (дали гори или не), а термодвойката мислех да я сложа точно на маркуча за водата, той даже си има някаква тапичка на резба.

Иначе има 2 метода на гасене - първия директно изключва печката в случай че решиш да я изключиш моментално след като си я пуснал. В този случай още не се е запалила самата печка и няма отделена топлина тоест няма проблем направо да се дръпне шалтера. Втория случай е точно този, който описваш - влиза в цикъл на гасене при който се обдухва блока на печката и водата продължава да циркулира. :bchug:

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 14 Ное 2013, 17:48

Този е щуцера за обезвъздушаване и по добре си го остави такъв ,предполагам си се сетил за защитите които използват ,термо сензора трябва да сработва и също когато не се е задействала ел. водна помпа.

Потребител
Аватар

Мнение от justinlow » 14 Ное 2013, 17:58

Atsalov написа:Този е щуцера за обезвъздушаване и по добре си го остави такъв ,предполагам си се сетил за защитите които използват ,термо сензора трябва да сработва и също когато не се е задействала ел. водна помпа.

Точно това са довършителните работи върху които работя в момента. За щуцера не знаех :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: Mtech, Manual, Black Sapphire

Мнение от DoesNot » 15 Ное 2013, 0:13

Много интересно начинание :!: Предвид това колко често се скапват оригиналните контролери. Няма ли начин да се отремонтира оригиналната електорника :?: Ако решиш да е сериино производство, ще се възползвам задължително :D

Потребител
Аватар

Мнение от justinlow » 15 Ное 2013, 2:30

DoesNot написа:Много интересно начинание :!: Предвид това колко често се скапват оригиналните контролери. Няма ли начин да се отремонтира оригиналната електорника :?: Ако решиш да е сериино производство, ще се възползвам задължително :D

Доста четох за отремонтирането на оригиналната електроника, както и се консултирах с ел. специалист. В крайна сметка предпочетох да си направя сам управлението, още повече, че оригиналното управление не може да се пали с дистанционно на стойност под 40лв.

Потребител
Аватар

Мнение от pechenikov » 25 Дек 2013, 16:39

А защо не използваш MOSFET -и вместо релета става по компактно.И можеш плавно да намаляш мощността с широчинно импулсна модулация на вентилатора и съответно чесотата на импулси на помпата.Та като загрее да не угася а да намали мощността и ако пуснеш вентилатор в купето да се засили.За термо сензор използвай оригиналният от платката до транзистора за свещ под пластината с болтчето .А за защита по пламък знам че се използва свеща (като загрее променя съпротивлението). Ако нещо мога да бъда полезен пиши.Слаб съм в програмирането но знам как работи печката. Поздравявам те за ентусиазма и за това че си решил да споделиш всичко това.В чуждите форуми това е нормално но за БГ всеки крие каквото знае.

Потребител
Аватар

Мнение от justinlow » 27 Дек 2013, 23:27

pechenikov написа:А защо не използваш MOSFET -и вместо релета става по компактно.И можеш плавно да намаляш мощността с широчинно импулсна модулация на вентилатора и съответно чесотата на импулси на помпата.Та като загрее да не угася а да намали мощността и ако пуснеш вентилатор в купето да се засили.За термо сензор използвай оригиналният от платката до транзистора за свещ под пластината с болтчето .А за защита по пламък знам че се използва свеща (като загрее променя съпротивлението). Ако нещо мога да бъда полезен пиши.Слаб съм в програмирането но знам как работи печката. Поздравявам те за ентусиазма и за това че си решил да споделиш всичко това.В чуждите форуми това е нормално но за БГ всеки крие каквото знае.

Благодаря за хубавите думи. Точно с транзистори правя втората версия на управлението си докато междувременно монтирам и печката. Ще кача клип когато има напредък.

Потребител
Аватар

Мнение от pechenikov » 28 Дек 2013, 9:27

И още нещо можеш да извадиш вече програмираното атмелче и да си го забодеш на нова платка. Така ардуиното ти остава за програматор за други неща и ще може да се събере на мястото на старата оригинална платка.

Потребител
Аватар

Мнение от justinlow » 29 Дек 2013, 19:17

pechenikov написа:И още нещо можеш да извадиш вече програмираното атмелче и да си го забодеш на нова платка. Така ардуиното ти остава за програматор за други неща и ще може да се събере на мястото на старата оригинална платка.

Четеш ми мислите! Купих няколко предварително заредени с буутлоудър AtMega328 и ползвам ардуиното за програматор. В момента ецвам платката носител.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39 530д 2001

Мнение от alachr1 » 31 Дек 2013, 0:00

Браво колега за труда и за това че го споделяш във форума :clap: :bgflag:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kokoko » 31 Дек 2013, 0:11

браво и от мен и успех :yes:

Следваща