Коя нафта е най качествена в BG?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Re: Коя нафта е най качествена в BG?

Мнение от stankata777 » 17 Дек 2013, 12:14

И какво се оказва ?
1.Омв премиум дизел
2.Ромпетрол
3.Омв обикновен,Шел нитро,Еко
Газпром нафта с качество над Омв обикновен и с качеството на Ромпетрол,и откъде всъщност е техният внос,от Сърбия ли?
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Мнение от rafa224 » 17 Дек 2013, 13:27

На кой Ромпетрол или Газпром колега? Ромпетрол са румънци. Дизеловото гориво идва от три рафинерии в Румъния. Друг е въпроса, че собственици са също от бившите съветски републики- Казахтан. Идва с добавки е и е най-добър в последните 2-3 години. Газпром са собственици на сръбския Петрол и са на българския пазар чрез сръбската НИС Петрол.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 / e46

Мнение от cocosas » 17 Дек 2013, 22:54

Последно заредих ОМВ премиум, чувал съм че на ЕКО е слаба нафтата и колата осезаемо невърви, само рекламата им остава.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lend Cruiser 3.0 D4D
Мечтае да кара: 300 hp+

Мнение от VGZ » 17 Дек 2013, 22:59

Shell V-Power- за който може да си го позволи.
Иначе Лукойл от евтината + добавка..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 18 Дек 2013, 0:12

Лукойл също слагат добавки и делят дизела на зимен и летен, но както казах на Ромпетрол и по-добра. :yes:

Потребител
Аватар
Кара: e39 525dA

Мнение от JohnnyBravo » 18 Дек 2013, 9:35

Аз досега слагах само от OMV MaxxMotion, сиреч от скъпия дизел, и бях що-годе доволен. Днес обаче, след като не беше карана 2-3 дни, а навън е -6, колата запали от десетия път. Нямам никакви проблеми с паленето по принцип, тоест явно е от нафтата. Освен да пробвам пак Ромпетрол, да им видя зимната нафта как е. Добавки определено не искам да слагам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 18 Дек 2013, 13:14

JohnnyBravo написа:Аз досега слагах само от OMV MaxxMotion, сиреч от скъпия дизел, и бях що-годе доволен. Днес обаче, след като не беше карана 2-3 дни, а навън е -6, колата запали от десетия път. Нямам никакви проблеми с паленето по принцип, тоест явно е от нафтата. Освен да пробвам пак Ромпетрол, да им видя зимната нафта как е. Добавки определено не искам да слагам.

На Ромпетрол си идва с каквито трябва добавки. И Лукойл го правят но май изостава по качество. И не се заблуждавайте, че като зареждате от другаде дизела не е от Лукойл. Както казвах по горе в темата единствено Ромпетрол зареждат само тяхна нафта от рафинериите в Румъния. ОМВ има от тяхната рафинерия в Австрия, но и от Лукойл. Еко вкарват малко от Гърция и пак Лукойл. Всички останали са само от Лукойл. Освен това проблемите с паленето донякъде могат да са и от биодизела.
Последна промяна rafa224 на 18 Дек 2013, 13:36, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320xD LCI

Мнение от nikolayp » 18 Дек 2013, 13:33

JohnnyBravo написа:Аз досега слагах само от OMV MaxxMotion, сиреч от скъпия дизел, и бях що-годе доволен. Днес обаче, след като не беше карана 2-3 дни, а навън е -6, колата запали от десетия път. Нямам никакви проблеми с паленето по принцип, тоест явно е от нафтата. Освен да пробвам пак Ромпетрол, да им видя зимната нафта как е. Добавки определено не искам да слагам.

Подгревните свещи и подгрева на горивния филтър наред ли са ти? -6 не е чак толкова ниска температура...

Преди 2 години моята и още няколко коли останаха на трупчета да чакат по-топли времена при -20 градуса и общото между тях беше последно зареждане на лукоил на Г.М. Димитров. Същата сутрин един приятел нямаше такива проблеми с бмв-то си през 2 преки. Беше зареждал на ОМВ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 18 Дек 2013, 13:40

nikolayp написа:

Подгревните свещи и подгрева на горивния филтър наред ли са ти? -6 не е чак толкова ниска температура...

Преди 2 години моята и още няколко коли останаха на трупчета да чакат по-топли времена при -20 градуса и общото между тях беше последно зареждане на лукоил на Г.М. Димитров. Същата сутрин един приятел нямаше такива проблеми с бмв-то си през 2 преки. Беше зареждал на ОМВ

Бих добавил и релето за подгряване.

Потребител
Аватар
Кара: e39 525dA

Мнение от JohnnyBravo » 18 Дек 2013, 19:39

rafa224 написа:
nikolayp написа:

Бих добавил и релето за подгряване.

Както споменах, досега не съм имал проблеми с паленето, дори при по-ниски температури. Миналата година зимата сипвах повечко от Лукойл и не помня да съм имал проблеми. Чувал съм и от други хора, че зимния дизел на OMV прави подобни ядове, но не вярвах и все се надявах, че като сипвам за по 2.82лв литъра уж хубав дизел няма да имам проблеми. Колата я поддържам в отлично състояние и не би трябвало причината за трудното палене днес да е техническа. Все пак мисля да пробвам с Ромпетрол и ако тогава стане същото, ще видя подгряващите елементи как са и ако трябва ще сменям.

Интересно ми е друг подобни проблеми с MaxxMotion дизел имал ли е? Тук като чета повечето хора са доволни, но май главно от летния.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 18 Дек 2013, 20:30

rafa224 написа: И не се заблуждавайте, че като зареждате от другаде дизела не е от Лукойл. Както казвах по горе в темата единствено Ромпетрол зареждат само тяхна нафта от рафинериите в Румъния. ОМВ има от тяхната рафинерия в Австрия, но и от Лукойл. Еко вкарват малко от Гърция и пак Лукойл. Всички останали са само от Лукойл. Освен това проблемите с паленето донякъде могат да са и от биодизела.

почти всичко на пазара е от Лукойл ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 18 Дек 2013, 21:32

Нашата нафта я кръщават поетапно.И преди съм казвал че кото им искам сертификат за качество ме гледат умно.Всеки продукт от сорта си върви с такъв.Съдържание на сяра и т.н.В Гърция на всяка колонка можеш да видиш печатите.При нас също ги проверяват ама само виртуално.Ако зареждаш само в града избираш си една станция свястна и така.Румънската нафта в Румъния за мен една от най-добрите в Европа но при нас на ромпетрола що така не е същата незнам.Може и да греша ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 19 Дек 2013, 0:46

Същата си е. А за сертификатите ги има задължително за всяка партида, но те не решават проблема. 100 процента дизелът, който се разпространява от Лукойл и данъчните складове отговаря на нашите стандарти. Друг е въпросът ако на самите бензиностанции им добавят масла и др., но това могат да си го позволят само малките бензиностанции. Качеството и разликата в дизела от Лукойл и някой рафинерия в Европа се дължи на много фактори като се започне от находището, от което се черпи нефта с какъв състав е, продължи с очистването на водата от нефта на поне три етапа, самата дестилация и различните продукти, който се изкарват при нея, инсталацията, и се стигне до това, че са монополисти на пазара и нямаме друга рафинерия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 545i
Детайли за колата: E 60

Мнение от bmw545i » 19 Дек 2013, 11:17

BMW_1914 написа:
rafa224 написа: И не се заблуждавайте, че като зареждате от другаде дизела не е от Лукойл. Както казвах по горе в темата единствено Ромпетрол зареждат само тяхна нафта от рафинериите в Румъния. ОМВ има от тяхната рафинерия в Австрия, но и от Лукойл. Еко вкарват малко от Гърция и пак Лукойл. Всички останали са само от Лукойл. Освен това проблемите с паленето донякъде могат да са и от биодизела.

почти всичко на пазара е от Лукойл ;)

Аз затова сипвам само на ОМВ - скъпите им горива не са от Лукойл.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 19 Дек 2013, 14:38

Да но скъпия :D . Някой правил ли е калкулация цена на литър- разход гориво, с например MaxxMotion Diesel -2,82 bgn и Sprint Diesel 2,66 bgn? Ако е правил да сподели.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61