Прекъсващ потенциометър за светлината на таблото

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 99' Е39 520i M52B20TU

Прекъсващ потенциометър за светлината на таблото

Мнение от thunderl » 25 Ное 2013, 10:20

Колеги, димера (потенциометъра) за регулиране на светлината на таблото започна да не работи като хората. Има две положения на светлината - максимално и минимално без нищо между тях. Пръснах го с контактен спрей и се оправи за 1-2 дена, но после пак стана старото положение. Извадих го и го почистих изцяло вътре с контактен спрей, но и това не помогна. :dunno:

Някой оправял ли е такова нещо, че никога не бих дал 100 кинта за такава щуротия, а по моргите не знам дали няма да намеря някое на същото дередже :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Re: Прекъсващ потенциометър за светлината на таблото

Мнение от hrpopov217 » 25 Ное 2013, 15:43

thunderl написа:Някой оправял ли е такова нещо, че никога не бих дал 100 кинта за такава щуротия, а по моргите не знам дали няма да намеря някое на същото дередже :)

Определено не си струват 100лв за такава глупост, виж тук във форума, се ще намериш а и не е от най-проблемните елементи в Е39, така че да случиш на такъв като твоя шанса е 1/50, а и плюс това, въпросното копче се ползва толкова рядко..........че моето не съм го пипал от няколко години :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 25 Ное 2013, 16:11

niki81vd написа:Не съм разглобявал такова животно и незнам възможно ли е, но ако може да се отвори, провери еластичния елемрнт който контактува с пистата, при възможност го натегни. Контактния спрей е временно решение и той се изпарява в последствие и остава съхо, при аудио техниката след него започва да се чува едно припукване при употреба на потенциометъра. Напои една клечка за уши с масло и забърши, без да оставя капки да се тичат. Огледай и да няма окислена букса или прекъснат кабел.

Благодаря много - аз го разглобих, на врътката от едната страна има една еластична, кръгла пластина, която има 3 места от едната страна за контакт и една в центъра. На самата платка контактува по много особен начин - 3-те неща контактуват с едно черно като полумесец, като лента на касетка. А това в центъра контактува с един кръг в платката... ще пробвам да я изкривя и ще намажа с масло местата, на които изглежда, че контактува и ще ви кажа станало ли е нещо :)

Ако не успея, явно ще купувам от някой колега - вече ми писаха няколко на ЛС :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thunderl » 26 Ное 2013, 10:11

Ъпдейт: Разглобих ключа и изкривих пластината, така че да натисне по-здраво. Също, намазах и контактните повърхности с масло и вече имам работещо копче. Ще го тесвам пак след 10-ина дена да видим дали ефектът тоя път е дълготраен :) Благодаря за помощта!
Изображение

Назад към E39