Съмнявам се че имам амортисьори за смяна

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Съмнявам се че имам амортисьори за смяна

Мнение от koziak » 14 Ное 2013, 11:27

Колеги, какъв е най сигурния начин да се разбере дали амортисьорите са ми за смяна. По мойте няма омасляване, но нещо ми се струват малко меки, което може и само така да ми се струва. Може ли да се има доверие на тестерите по сервизите, чудя се дали да я карам на такъв,

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Съмнявам се че имам амортисьори за смяна

Мнение от taratora » 14 Ное 2013, 11:55

Закарай колата някъде, където могат да ѝ направят шок тест.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Ное 2013, 12:00

Не, тестерите по сервизите могат да те насочат дали държат равномерно и при какъв вид вибрации, но не са напълно показателни. Ако няма омасляване, можеш да наблюдаваш поведението на колата в завой, пробвай да минеш през гърбица по-бързо и да доловиш поведението като "тупваш" от другата страна... Не те карам да лашкаш на ръка, защото ако си стигнал да се клатят, работата отдавна е много лоша.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 14 Ное 2013, 12:07

Тресачката вьрши работа , когато моите бяха изпуснали я закарах и е оказа че дьржат единия на 36% а другия на 42% . Сумата при нас в Шумен е 20 лв за тестове на преден и заден мост , което е символично и има ефект :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 14 Ное 2013, 12:35

Тресачката дава някакъв ориентир, но не е меродавна. Ако не си сменявал амортисьори и не знаеш кога са сменявани и дали са сменявани, щом имаш възможност да ги смениш, направи го.
Състоянието на амортисьорите се усеща в карането на колата по нейното поведение. Най-добре си личи когато се движиш с 80-90 км/ч да речем по път с възвишения по самия асфалт (нещо такова ~~----~----). Не трябва да плува няколко пъти през "~" след преодоляване на възвишението, а да изкопира релефа и да направи най-много едно последващо движение. Сигурно не го обяснявам добре, но със сигурност ще разбера дали ам. е за смяна ако аз карам колата. Също така с около 60 км/ч в права линия и задължително на сухо като чукнеш волана ляво-дясно не трябва да се накланя и да има свирене на гуми. Трябва да се усеща стабилна (говорим за Е46 все пак).
Друг признак е при взимане на високоскоростни продължителни завои. Колата не трябва да върви със силно изразен наклон в посока на завоя, а да следва траекторията без особено накланяне.
Е46 има изтеглен назад двигател и малки навеси (късо разстояние от предния край на гумите до бронята) и просто няма логика да плува като лодка по уж равен път.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 14 Ное 2013, 13:28

Точно това ми е проблема, че мисля че не е доататъчно стабилна. По хосовата всичко останло е перфектно и нямам никакви луфтове. Единствено скапан тампон на заден амортисьор, но той едвали се усеща много.
Днес ще я закарам на тресачка в радиал да видим и тя какво ще покаже

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330D
Мечтае да кара: S62B50

Мнение от Evkata » 14 Ное 2013, 15:51

Извинявам се колега , но по какво да разбера дали имам за смяна тампон на амортисьора ? При мен има едно похлопване когато мина по неравност със задна дясна гума. Мисля си че тампона се е скапал и няма кое да поеме удара от амортисьора. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 14 Ное 2013, 16:41

И при мен похлопва като карам през неравности. Видяхме го че е скапан като я вдигнахме на подемника.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Evkata » 14 Ное 2013, 17:35

Как на подемника? Той нали е в калника най-отгоре на амортисьора. Или аз съм с грешни представи ? :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 14 Ное 2013, 19:49

Точно там е, като се вдигне на подемника и погледнеш нагоре се вижда. Другия вариант е да махнеш мокета отстрани в багажника и да го видиш.

ентусиаст
Аватар
Кара: 318Ci E46, 530GT

Мнение от MMG » 14 Ное 2013, 21:54

Ако говорим за шоковия тампон не е задължително да се вдига на подемник. Достатъчно е волана да се завърти и да се открие видимост към амортисьора, след което се повдига прахоуловителя и тампона се вижда :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 15 Ное 2013, 16:16

Говори се за тампони на задните амортсьори все пак, не шокови тампони. Почукването е от тях и по добре е да се сменят. Иначе телескопа на амортисьора си увисва и остава само пружината в действие. От там идва и клатенето на колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 15 Ное 2013, 16:50

Мда, посъветваха ме да ги сменя преди шок теста, защото вероятно ще покаже че задните са скапани.

ентусиаст
Аватар
Кара: 318Ci E46, 530GT

Мнение от MMG » 15 Ное 2013, 16:54

vavilon написа:Говори се за тампони на задните амортсьори все пак, не шокови тампони. Почукването е от тях и по добре е да се сменят. Иначе телескопа на амортисьора си увисва и остава само пружината в действие. От там идва и клатенето на колата.

Не видях, че за задни пита колегата :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Evkata » 15 Ное 2013, 21:04

А трудно ли се сменят тези тампони ? В домашни условия смятам че ще мога да се справя. :oops:
Изображение

Следваща

Назад към E46