БМВ 330д на 1 милион километра :)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: БМВ 330д на 1 милион километра :)

Мнение от ivoaudi » 08 Ное 2013, 14:12

GecataBMW-E46 написа:
ivoaudi написа:На песимистите и вечно отричащи от по-горе ще кажа, че аз лично съм отварял мотор на БМВ седмица с пробег 700хил км, на коѝто още си му седеше неизносен хонинга по цилиндрите.И тъѝ като почти никоѝ тук не знае какво е хонинг и няма да разберете идеята ми-това е изкувствено надиране на цилиндъра още при производството на двигателя.Микродраскотини стотни от милиметъра с цел да не се стича маслото от цилиндъра, а да маже.Тоест.....за 700хил км имаме износване по-малко от стотна.Мислеѝки логично имаме ресурс за 5-7 милиона и нагоре.
Това разбира се далеч не е пълен критериѝ колко ше изкара дадения двигател още по-малко пък автомобил.Искам да кажа, че един двигател не се състои само от цилиндри.Все пак-машини на по милиони колометри, които си мъркат при това има и те не са малко.Както бе писал колега по-назад-лади и москвичи има дори със сериозни пробези, които си работят още.

Аз пък като един инженер нищо не разбиращ от хониг ще ти кажа следното. :mhihi: :mhihi: Хонинга изчезва много след сегменти,бутала и биелни лагери поради простата причина,че постоянно се маже с масло(маслен клин)като почти няма допир метал в метал и контактната площ на сегмента е много по малка от тази на стената на цилиндъра,единственото радиално натоварване върху вътрешния диаметър е от еластичността на сегмента,както и че блока е най-често от чугун който е има голямо съдържание на въглерод и съответно има доста по голяма твърдост от тази на сегмента,а както всички знаем винаги поддават най-слабите звена в 1 машина. :mhihi: :mhihi:[/quote

Ами не-никак даже:
Не само че няма никакъв маслен клин между сегмент и цилиндър, ами и се трият буквално метал в метал.Това си е наѝ-трудната група за смазване в един двг, и точно поради тази причина се разчита да изкарат повече, бидеѝки едни от наѝ-износоустоичивите елементи в двигателя.Не знам за какъв маслен клин сънуваш, но там буквално няма никаква повърхност-как да стане тоѝ?Маслен клин има в биелни,основни и лагери на разпр. вал, но сегмент-цилиндър????Контактната площ там буквално я няма.
Другата ти груба грешка е в твърдението ти, че триенето на сегмента е породено само от еластичността на му.Никак не е вярно и това не го знаят дори много хора правещи двигатели.Триене сегмент-цилиндър не само, че има, но и е зверско дори.Породено е (умишлено при това) от налягането на изгорелите газове оставени да влязад зад сегмента(повтарям умишлено).Никак не е случаѝно, че сегментите са с десети по тесни от каналите им в буталата.Съответно и каналите в буталата също са по дълбоки от дебелината на сегмента.Оставя се път на изгорелите газове да влязат зад сегмента по време на работния ход и да "изпънат" сегмента, щото разчита ли се само на еластичността му, компресия просто няма да има!
Третото невярно нещо е, че хонинга винаги изчезва последен.Явно не си отварял двигатели.Не са редки случаите на отваряне на девствен такъв работил до последно, а вътре вече имаме не изтрит хонинг, ами дори сериозен ръб по цилиндрите.
Да допълня и че сериозно подценяваш твърдостта и износоустоѝчивостта на ултра стоменения, кибер обогатен на въглерод сегмент, спрямо чугунения, а не рядко и алуминиев цилиндров блок :mhihi: .......
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 08 Ное 2013, 14:34

Bavarcho написа:
ivoaudi написа:...на коѝто още си му седеше неизносен хонинга по цилиндрите.И тъѝ като почти никоѝ тук не знае какво е хонинг и няма да разберете ...

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Не пишете в форума пияни, моля ви. :mhihi: Айде отивай си у аУди форума и им обяснявай там колко са тъпи...

Баварчо гледаѝ си в твоята копанка.Общо взето ми е все тая къде искаш да ида аз.Нека не спамим.Ако имаш нещо да напишеш по темата и то ако може и с доводи супер.Ще прочета внимателно-винаги съм готов да науча нещо ново.Странно е кое те подразни в един псевдоним-какъвто и да е тоѝ......Критериѝ за какво е тоѝ??.Написах просто какво съм виждал с очите си, а не какво е чул съседа ми от третия му братовчед.
Колегата отворил темата мога само да го поздравя, за решението да закупи тая кола.Напълно възможно е да са си реални тея и километри и да му служи вярно дъъъъъълго,дълго.Аз самия само за година и половина имам над 150хил. и смея да твърдя, че колата ми е по-свежа от момента в коѝто я купих.Има си хора които карат и поддържат, а съответно си има и хора, които си държат акумулатора на терасата включен да се дозарежда..... :mrgreen:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

e30s live forever
Аватар

Мнение от sachs » 08 Ное 2013, 15:07

ivoaudi написа:.
Другата ти груба грешка е в твърдението ти, че триенето на сегмента е породено само от еластичността на му.Никак не е вярно и това не го знаят дори много хора правещи двигатели.Триене сегмент-цилиндър не само, че има, но и е зверско дори.Породено е (умишлено при това) от налягането на изгорелите газове оставени да влязад зад сегмента(повтарям умишлено).Никак не е случаѝно, че сегментите са с десети по тесни от каналите им в буталата.Съответно и каналите в буталата също са по дълбоки от дебелината на сегмента.Оставя се път на изгорелите газове да влязат зад сегмента по време на работния ход и да "изпънат" сегмента, щото разчита ли се само на еластичността му, компресия просто няма да има!.

Колега чул си нещо,ама не всичко си разбрал.Това с изгорелите газове е така,но не и по начина,който си описал.Не само газове,а налягането в гор.камера притиска сегмента заради самия му дизайн.Затова има значение как ще монтираш сегмента на буталото(на някои пише TOP),как ще наредиш ключовете на сегментите и т.н.Нещо като да монтираш семеринг на обратно :mhihi: -резултата ще е интересен :mhihi:По твоя начин нещата не стават. Понеже нямам време да пиша,имам прост въпрос-Ти как мериш компресия с компресомер?
палиш за да има изгорели газове,за да има копресия,щото ако няма изгорели газове няма и копресия,нали? :mhihi:
или още по-прост-Как палят тия коли,щото за да запалят трябва най-малкото компресия,а тя идва,според теб от газовете.Колата ако не е запалена няма и изгорели газове.значи няма и компресия...та как палят?
:mhihi:
Последна промяна sachs на 09 Ное 2013, 10:16, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 08 Ное 2013, 15:27

:OT: Колеги да не разводняваме темата с глупости
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 08 Ное 2013, 15:28

ivoaudi написа:
GecataBMW-E46 написа:
ivoaudi написа:На песимистите и вечно отричащи от по-горе ще кажа, че аз лично съм отварял мотор на БМВ седмица с пробег 700хил км, на коѝто още си му седеше неизносен хонинга по цилиндрите.И тъѝ като почти никоѝ тук не знае какво е хонинг и няма да разберете идеята ми-това е изкувствено надиране на цилиндъра още при производството на двигателя.Микродраскотини стотни от милиметъра с цел да не се стича маслото от цилиндъра, а да маже.Тоест.....за 700хил км имаме износване по-малко от стотна.Мислеѝки логично имаме ресурс за 5-7 милиона и нагоре.
Това разбира се далеч не е пълен критериѝ колко ше изкара дадения двигател още по-малко пък автомобил.Искам да кажа, че един двигател не се състои само от цилиндри.Все пак-машини на по милиони колометри, които си мъркат при това има и те не са малко.Както бе писал колега по-назад-лади и москвичи има дори със сериозни пробези, които си работят още.

Аз пък като един инженер нищо не разбиращ от хониг ще ти кажа следното. :mhihi: :mhihi: Хонинга изчезва много след сегменти,бутала и биелни лагери поради простата причина,че постоянно се маже с масло(маслен клин)като почти няма допир метал в метал и контактната площ на сегмента е много по малка от тази на стената на цилиндъра,единственото радиално натоварване върху вътрешния диаметър е от еластичността на сегмента,както и че блока е най-често от чугун който е има голямо съдържание на въглерод и съответно има доста по голяма твърдост от тази на сегмента,а както всички знаем винаги поддават най-слабите звена в 1 машина. :mhihi: :mhihi:[/quote

Ами не-никак даже:
Не само че няма никакъв маслен клин между сегмент и цилиндър, ами и се трият буквално метал в метал.Това си е наѝ-трудната група за смазване в един двг, и точно поради тази причина се разчита да изкарат повече, бидеѝки едни от наѝ-износоустоичивите елементи в двигателя.Не знам за какъв маслен клин сънуваш, но там буквално няма никаква повърхност-как да стане тоѝ?Маслен клин има в биелни,основни и лагери на разпр. вал, но сегмент-цилиндър????Контактната площ там буквално я няма.
Другата ти груба грешка е в твърдението ти, че триенето на сегмента е породено само от еластичността на му.Никак не е вярно и това не го знаят дори много хора правещи двигатели.Триене сегмент-цилиндър не само, че има, но и е зверско дори.Породено е (умишлено при това) от налягането на изгорелите газове оставени да влязад зад сегмента(повтарям умишлено).Никак не е случаѝно, че сегментите са с десети по тесни от каналите им в буталата.Съответно и каналите в буталата също са по дълбоки от дебелината на сегмента.Оставя се път на изгорелите газове да влязат зад сегмента по време на работния ход и да "изпънат" сегмента, щото разчита ли се само на еластичността му, компресия просто няма да има!
Третото невярно нещо е, че хонинга винаги изчезва последен.Явно не си отварял двигатели.Не са редки случаите на отваряне на девствен такъв работил до последно, а вътре вече имаме не изтрит хонинг, ами дори сериозен ръб по цилиндрите.
Да допълня и че сериозно подценяваш твърдостта и износоустоѝчивостта на ултра стоменения, кибер обогатен на въглерод сегмент, спрямо чугунения, а не рядко и алуминиев цилиндров блок :mhihi: .......

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: Малее вземи се самоубии някаде такива простотии от много време не бях чел :mhihi: :mhihi:
Трили се буталата с цилиндрите метал в метал,тия канали на сегмента се правят с хлабина не за друго а за термалното разширение на материала,а ти сигурно не знаеш,че зад сегмента в канала има отвор за постъпване на масло за да се сведе до минимум триенето между повърхностите сегмент/бутало,абе ти си пълен малоумник бе момче,газовете изпъвали сегмента xaxaaxax не могаа,при алуминиевите мотори е набита риза от никасил или друг материал с подобни характеристики.Аз мотори дали съм отварял или не няма значение за на такива глупаци като тебе,аз колега мога да ти направя двигател,а ти със сигурност и 1 книга не си отворил през живота си.Мани мани мъкаа мъка да се изхвърлиш толкова неподготвен като чикия на пясък :D

ПП.Моля хора с образование за кафеджии и бензинджии да не се обаждат по теми далеч от тяхните скромни познания :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ППП.Е*и му майката аз спирам да сипвам масло в колата щом и с него движещите части се трият метал в метал :mhihi: :mhihi:
ПП.3 Ако искаш мога да ти демонстрирам нагледно какво се случва със алуминиевото бутало при триене без масло,при триенето му с цилиндъра се отделя висока температура като достигне температурата на топене,ако изобщо стигне до там без да стане дупка в челото на буталото,започва да се стапя повърхността на буталото завлича и двигателя блокира.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 08 Ное 2013, 18:15

Риза от никасил няма. Или е с риза, или е с покритие - никасил, алусил ... там каквито имена са измислили. Самото покритие се нанася по електро-химичен път върху алуминия и е много тънко. Никасил е търговско наименование на специално покритие с никел, калций и силиций.
Не мога да вляза при буталата да видя какво точно става, но според мен и двамата сте прави - хем стоманизирания сегмент има сили на разпъване и уплътнява неработещ двигател, хем като запали двигателя, изгорелите газове избутват сегмента и той приляга по-плътно върху стените. Може и за двутактов двигател да се отнася, защото там горивната смес постъпва под буталото :dunno:
Майстори са ми казвали, че сегментите не се мажат, защото масления сегмент обирал маслото и затова бил там - да спира маслото от двигателя да не ходи нагоре към горивната камера. Пък къде е истината ... честно казано не знам. Важното е да караме дълго и да можем да направим по някой по-лесен ремонт. За който има желание да се маже разбира се :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 08 Ное 2013, 18:35

andy_forresite написа:Риза от никасил няма. Или е с риза, или е с покритие - никасил, алусил ... там каквито имена са измислили. Самото покритие се нанася по електро-химичен път върху алуминия и е много тънко. Никасил е търговско наименование на специално покритие с никел, калций и силиций.
Не мога да вляза при буталата да видя какво точно става, но според мен и двамата сте прави - хем стоманизирания сегмент има сили на разпъване и уплътнява неработещ двигател, хем като запали двигателя, изгорелите газове избутват сегмента и той приляга по-плътно върху стените. Може и за двутактов двигател да се отнася, защото там горивната смес постъпва под буталото :dunno:
Майстори са ми казвали, че сегментите не се мажат, защото масления сегмент обирал маслото и затова бил там - да спира маслото от двигателя да не ходи нагоре към горивната камера. Пък къде е истината ... честно казано не знам. Важното е да караме дълго и да можем да направим по някой по-лесен ремонт. За който има желание да се маже разбира се :bchug:

Абе пичове сички ли сте на гъби днеска,двутактовия мотор има прозорци и канали в цилиндъра изпускателни и впускателни,никаде не минава през буталото :D сместа навлиза първо в картера защото носи в себе си маслото нужно за смазване на цилиндрово буталната група отделно от въртенето на вала се завихря още повече горивната смес.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Детайли за колата: M47D20

Мнение от released » 08 Ное 2013, 19:08

Bavarcho написа:
oci написа:аз пък също мога да ти кажа, че за 7-8 години вече диагностика и кодиране и килотражи и ключове и какво ли не по бмв сигурно имам поне 10-тина над 1 милион реални даже някъде си пазех файловете, като за 1 милион едно 320-136 коня човека беше сменил, турбо, помпа, дюзи, маховик, демферна шайба и като каза, че след всичко това е скъсал и колянов вал на 4-ти цилиндър тогава го закачих и познай 1,048000 км. Иначе може и грешка да е ама повечето е39-ки на над 500 хил, да не говорим, че на едно е60 му правих скоро километраха 2008 година на 600 хил.
Ако искаш за доказателство всеки път като ми докарат табло ще ти го снимам, просто хората карат, аз на моята е46-ца за 5 години в Бг и навъртях 220000 км само аз което е в БГ и тук пътищата знаем какви са а на вън хората карат повече от нас.

не не, може би не ме разбра напълно.
Не казвам че няма коли на около и близо до 1 милион, има и аз също съм виждал такива. (една примерно 525тдс със оригиналния мотор!) Просто не са чак толкова много колкото (си) представят че са.
Аз с диагностка не се занимавам, имам си разни програми но това е само за лични коли и такива на приятели, та не съм човек дето е много навътре в тая материя, особено като теб. Изобщо нямам претенции и самочувствие за това. Говориме за коли на 10 - 15 години, вече таива на 20+ е друго нещо... (като Е34 примерно..)
Просто съм видял доста коли внос от различните държави, като предимно са били страшни кошници.
Че колата на колегата не е на 1 милион не мисля само заради самото число, а и вида който има. Ако е наистина на тези километри и изглежда така евала, хората през която е минала са я пазели много добре. (дори да е боядисана цялата, да е сменен салона и т.н.)

п.с. Последната година (тя почти свърши) сме вкарали/продали 20+ Е39-ки (20 и няколко сега не ми се броят точно) като не е имало такава на над 300хил. реално, близо до 300 е имало няколко дизели и една/две на газ, а 98% са били префейслифтови, от първите години на е39 даже.
Не са били и някакви скъпи лъскачки. По това си правя разсъждание че не са чак толкова много тези над 500к. Повечето от колите купувачите са си видяли истинските километри още при купуването, другите съм сигурен че първия път като са влезнали в сервиз за нещо са им ги казали.

Приятелю, нямам намерение да правя филми, казвам това което видях с очите си :) И съм виждал мерцедес Ц класа 98 и по-точно 250 турбодизел на 2 милиона км. Там вече за перфектно състояние, не можем да говорим, по скоро за уникално окаяно състояние, но все пак 2 милиона км. ?!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 08 Ное 2013, 20:22

GecataBMW-E46 написа:Абе пичове сички ли сте на гъби днеска...

Тц, на картофи :lol: Знам как става газоразпределението при 2т. Дори съм си правил втулка и я набих в алуминиев цилиндър с никасил (кросов). Знаеш каква игра е това... Имах предвид наличието на горивна смес под буталото, откъдето тя може да премине през специални мънички отвори от вътрешната страна на канала на сегмента/ите. Такива отвори не съм виждал на нито едно бутало, но не твърдя че не е имало.
А при 4Т съм чел, че газовете натискат сегментите към цилиндъра, ама как става - нямам представа. Откъде ще минат тези газове, за да натиснат буталните пръстени отвътре? Някой знае ли :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 08 Ное 2013, 21:39

GecataBMW-E46 написа:
ivoaudi написа:
GecataBMW-E46 написа:

Ами не-никак даже:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: Малее вземи се самоубии някаде такива простотии от много време не бях чел :mhihi: :mhihi:
Трили се буталата с цилиндрите метал в метал,тия канали на сегмента се правят с хлабина не за друго а за термалното разширение на материала,а ти сигурно не знаеш,че зад сегмента в канала има отвор за постъпване на масло за да се сведе до минимум триенето между повърхностите сегмент/бутало,абе ти си пълен малоумник бе момче,газовете изпъвали сегмента xaxaaxax не могаа,при алуминиевите мотори е набита риза от никасил или друг материал с подобни характеристики.Аз мотори дали съм отварял или не няма значение за на такива глупаци като тебе,аз колега мога да ти направя двигател,а ти със сигурност и 1 книга не си отворил през живота си.Мани мани мъкаа мъка да се изхвърлиш толкова неподготвен като чикия на пясък :D

ПП.Моля хора с образование за кафеджии и бензинджии да не се обаждат по теми далеч от тяхните скромни познания :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ППП.Е*и му майката аз спирам да сипвам масло в колата щом и с него движещите части се трият метал в метал :mhihi: :mhihi:
ПП.3 Ако искаш мога да ти демонстрирам нагледно какво се случва със алуминиевото бутало при триене без масло,при триенето му с цилиндъра се отделя висока температура като достигне температурата на топене,ако изобщо стигне до там без да стане дупка в челото на буталото,започва да се стапя повърхността на буталото завлича и двигателя блокира.

Колега гледам, че си голям куражлия обиждаѝки зад монитор, но аз няма да те обиждам, та даже и ше ти отговоря възпитано.Не знам ЕнженЕр по гинекология ли си или по изобразително изкувство но двигателите са ти непонятни.Та-поредните грешки от теб:
1. Каналите зад сегментите първо, че ги няма никакви при компресионните сегменти(а само под маслените :kuku: ) и служат не за да постъпва масло както си писал а точно обратното-да отвеждат остърганото масло от забележи-МАСЛЕНИТЕ сегменти.Повтарям-под компресионните сегменти такива отвори НЯМА.Не е трудно да се убедиш в това сам и е лесно.Влизаш в първия гараж-вадиш едно старо бутало,трошиш сегмент и се звериш-отвори под компресионните сегменти НЯМА :mrgreen: .С други думи-ако остане неостъргано масло по цилиндрите и се окаже то НАД буталото сещаш се, че отива после в аспуха и един картер масло няма да ти стигне да идеш за банички да си купиш.
2. Температурното разширение на тесния малък сегмент(няма месо дето се вика-не е като месото от челото на буталото например) е далеч по-малко от оставената хлабина.Температурното разширение почти се пренебрегва в случая.Хлабините в каналите се остават големи именно, за да минат изгорелите газове ЗАД сегмента и да го разпънат и да го принудят тоѝ да уплътни налягането от създадения ВЗРИВ.
3. За глупостта с набитата риза от никасил един колега по-горе ти е отговорил.
4. Масления клин както го наричаш буквално не съществува по ризите.Има останали някоя друга молекула къде една над друга къде и без тях.Това е един от компромисите, които са принудени да направят производителите на двигатели, просто защото не е възможно да се направят едновременно следните две неща-чети внимателно:
При движението си(работния ход) надолу масления сегмент трябва МАКСИМАЛНО да остърже де що има масло за да не отиде то в аспуха.В същото време пък трябва и смазване за компресионните сегменти които се намират отгоре забележи :kuku: -триенето е зверско.Именно тук е и компромиса-изключително износоустоѝчиви материали на сегмент-бутало.Триенето е буквално на сухо, както казах с тук таме останала неостъргана някоя полепнала молекула-колкото и абсурдно да ти звучи-това е положението!
Колкото до двигателите правени от мен отдавна, отдавна съм спрял да ги броя-и тях и жените си :mrgreen: .Продължават да са ми в кръвта(двигателите), но просто от доста време се занимавам с далеч по-сложни неща.Не им водя статистика с други думи, но има доста които още си мъркат по пътищата.

С това смятам да приключа дискусията с теб, независимо от отговорите ти оттук нататък-темата бе за съвсем друго.А колкото за "такива глупаци като мен" си прав.Учил съм ги тея неща години,години наред.Сумата за един малък апартамент книги имам и още си ги пазя в БГ-ако пожелаеш мога да ти ги покажа някоѝ ден.Защитавал съм и знанията си на много изпити-включително извън страната.Състезания съм печелил-не едно два-също не само в БГ.Правил съм го да защитя името Българско включително и за теб самия, но явно съм глупак да.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 08 Ное 2013, 23:06

sachs написа:
ivoaudi написа:.
Другата ти груба грешка е в твърдението ти, че триенето на сегмента е породено само от еластичността на му.Никак не е вярно и това не го знаят дори много хора правещи двигатели.Триене сегмент-цилиндър не само, че има, но и е зверско дори.Породено е (умишлено при това) от налягането на изгорелите газове оставени да влязад зад сегмента(повтарям умишлено).Никак не е случаѝно, че сегментите са с десети по тесни от каналите им в буталата.Съответно и каналите в буталата също са по дълбоки от дебелината на сегмента.Оставя се път на изгорелите газове да влязат зад сегмента по време на работния ход и да "изпънат" сегмента, щото разчита ли се само на еластичността му, компресия просто няма да има!.

Колега чул си нещо,ама не всичко си разбрал.Понеже нямам време да пиша,имам прост въпрос-Ти как мериш компресия с компресомер?
палиш за да има изгорели газове,за да има копресия,щото ако няма изгорели газове няма и копресия,нали? :mhihi:
или още по-прост-Как палят тия коли,щото за да запалят трябва най-малкото компресия,а тя идва,според теб от газовете.Колата ако не е запалена няма и изгорели газове.значи няма и компресия...та как палят?
:mhihi:

Не чул, а чел колега-чел.Ама много много-идея нямаш колко.Отговора на въпроса ти е много простичък.Нещата седят точно както ги описваш, но забележи-при НЕЗАПАЛИЛ двигател.Когато заиграят истинските налягания след възпламеняване на смесите, еластичността на сегментите не само че не стига, ми не я броим дори. :bchug:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 08 Ное 2013, 23:38

andy_forresite написа:
GecataBMW-E46 написа:Абе пичове сички ли сте на гъби днеска...

Тц, на картофи :lol: Знам как става газоразпределението при 2т. Дори съм си правил втулка и я набих в алуминиев цилиндър с никасил (кросов). Знаеш каква игра е това... Имах предвид наличието на горивна смес под буталото, откъдето тя може да премине през специални мънички отвори от вътрешната страна на канала на сегмента/ите. Такива отвори не съм виждал на нито едно бутало, но не твърдя че не е имало.
А при 4Т съм чел, че газовете натискат сегментите към цилиндъра, ама как става - нямам представа. Откъде ще минат тези газове, за да натиснат буталните пръстени отвътре? Някой знае ли :roll:

През умишлено оставените десети хлабини в каналите на сегментите, които според Гецата от по-горе са за да компенсират температурното разширение на сегмента, ама нъц.Разширението на сегмента на дебелина е пренебрежимо малка и се пренебрегва дори.Каналите на буталото са не само сериозно по-широки, ами са и сериозно по-дълбоки.Да вземат спорещите да мерят с един добър шублер и ше се поозверят.А и всеки може да вземе едно бутало и да усети как ходят та чак играят.Не така седи въпроса с дължината му и в тоя случаѝ имаме хлабина поставена за да компенсира-това е ключа.Но тоѝ пък няма нищо общо със спора.
Та пътя на изгорелите газове е следния:
При движението на буталото надолу сегмента естествено се увлича нагоре вследствие триенето с цилиндъра и уж затваря пътя на газовете но не.Те го принуждават да отстъпи надолу в десетите хлабина, която е оставена умишлено.Тоест те са вече в горния краѝ на канала(газовете), а сегмента пък е вече притиснат плътно в долния краѝ на канала.Оттам минават зад него поради същата причина-умишлено по-дълбок канал.Вече бидеѝки зад него помислете коѝ натиска по-силно.Еластичността на сегмента(мижавата) или налягането на изгорелите газове.....Живи и здрави!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 08 Ное 2013, 23:44

нещата отиват към изпит във Вилхем Пик специалност ДВГ , по един курсов проект да се раздаде на всеки и после защита :mhihi: :mhihi:

........а човека просто каза че колата му е на 1милион км :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 08 Ное 2013, 23:53

всичко е до поддръжка и маниер на каране. Аз имам една кола на 200000 дето е като чисто нова и се държи като такава... не е бмв

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Котлон
Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
Детайли за колата: E38 740i

Мнение от Icooo » 09 Ное 2013, 1:47

Темата ми стана интересна..
Винаги съм се чудил на какви километри са тия коли дето се движат по пътя..
Винаги съм се чудил какъв е смисъла да върнеш километрите на кола?! Какъв е този стереотип, че кола трябва да е на малко километри и да е нова година? Това са последните неща, които бих погледнал в една кола. Защо ти е да гледаш нещо манипулирано преди теб 213482 пъти, като видиш волан и лост леко протрити означава ли, че са много километрите? А тези волани и лостове по Горубляне - кожа с коренно различна текстура и шев - дали е на по-малко километри, или е останала на основа и е сменена? Сервизна книжка, написана от 2-ма 3ма с различни химикалки и менте печати.. Добре е да се знаят реалните стойности, но в днешно време май няма шансове :mhihi:

Имам една колица.. е30 дизел на ~ 800 000. Да, седалката се е деформирала буквално по дебелия г*з на някой от предишните собственици. Буквално лоста за наклона на облегалката се е впил във седлото :mhihi: Разпределителния вал видимо беше паднал от размер. В един момент много странно премигна лампата на маслото и се оказа, че привода на помпата е превъртял... Дребни кахъри - сменихме ги и доволно и безгрижно и врътнахме още 160-80к. Сменихме техниките.. остана под един навес, измита, нагласена, с ново масълце, вдигната полу на гума/полу на крик. При всяка несполука със сегашните коли излиза готова за действие (както и в момента). Сега да ми се наложи до края на света да пътувам с нея - паля и тръгвам без да се притеснявам. Една кола на ~ 1 000 000 km продължава да служи вярно.. Проблем ли е че е на милион - ни най малко. Наистина не мога да преценя колко пробег е необходим докато се износи този мотор...

Малко се отнесох.
Идеята ми е следната:
- Километрите не са главния критерии - в София до работа и обратно на студено в дупки, завои и светофари и извънградско по гладкия път на топло с равомерно натоварване едно и също ли е?
- Годината - 15 зими в гаража равносилни ли са на 6-7 прекарани в сол и препарати, налепнали навсякъде. Без подслон.. Без грижа. Пак идва разлика..
- Всяка сутрин като си палнеш колата да палнеш и цигарка (да отмериш 3-4 мин за непушачите :lol: ) да си пораздвижи кокалаците и после полекичка да да си я търкаляш докато се разгрее напълно равносилно ли е на това да запалиш .. 2 скока на газта "да не огасне" и ръчка накъм точка Б.. Пък че дръчни всичко и маслото е на боза и не си е дошло на мястото (израза е фигуративен - не се хващайте за това, че е на боза :mhihi: ).. Поредната разлика. Да върви там... Все едно да станеш от сън и да те пратят на спринт..

Лили Иванова и баба ми (ти) по еднакъв начин ли изглеждат?

Според мен всичко е относително и е въпрос на каране, жалене и поддръжка.
:bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46