Мнения за начинаещи - Е60/Е61 !

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Re: Мнениия за начинаещи - Е60/Е61 !

Мнение от nikolae » 04 Ное 2013, 11:53

Съдейки по това, че в менюото на навигация има инглиш, дойч и италиано...
предполагам е итал.

@nikolayp
Всъщност тези грешки са т.нар. shadow memory - останали в паметта
и затова пише отгоре, че не може да се трият ?

@bmw545i
Т.е. има моторче, което ги отваря и затваря така ли?
Защото такова не видяхме, единствено магнит, който ги държи
и както написах при запалена е включен и не се мърдат, при контакт
или без ключ може с ръка свободна да се повдигат.

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 04 Ное 2013, 13:24

Точно така трябва да е.Управляват се от соленоид,което си е вид електромагнит.
И както казах ги има на автомобили предназначени за по-студени страни и по-често дизелови.
На коли с М пакет фабричен,от серията М,както и на големи бензинови двигатели по-скоро ги няма тези щорички.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 04 Ное 2013, 13:55

При ЛЦИ моделите тези клапи се отварят и затварят с моторче, при колите преди фейслифта са със соленоид, които ги държи в заключено положение докато колата не е загряла хубаво (с цел по-бързо загряване) или ако се движиш с висока скорост (с цел аеродинамика).

При мен бяха винаги в заключено положени при запален двигател и сега съм ги оставил постоянно отворени, защото въздуховода отиващ към въздушният филтер е точно зад десният бъбрек и така се спираше струята и колата беше леко мудна в ниските.

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 04 Ное 2013, 14:09

rosendaal написа:Точно така трябва да е.Управляват се от соленоид,което си е вид електромагнит.
И както казах ги има на автомобили предназначени за по-студени страни и по-често дизелови.
На коли с М пакет фабричен,от серията М,както и на големи бензинови двигатели по-скоро ги няма тези щорички.

Добре де, нашата страна от по-студените ли е ?При мен ги няма.Не е ли екстра това при пре-LCI ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от a1n » 04 Ное 2013, 15:09

Екстра е колега, при LCI си идва стандартно при всички дизели.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 61 530d

Мнение от miroleskov » 04 Ное 2013, 17:39

iceblast написа:При ЛЦИ моделите тези клапи се отварят и затварят с моторче, при колите преди фейслифта са със соленоид, които ги държи в заключено положение докато колата не е загряла хубаво (с цел по-бързо загряване) или ако се движиш с висока скорост (с цел аеродинамика).

При мен бяха винаги в заключено положени при запален двигател и сега съм ги оставил постоянно отворени, защото въздуховода отиващ към въздушният филтер е точно зад десният бъбрек и така се спираше струята и колата беше леко мудна в ниските.

какво какво трябва да провят тези решетки.Да са затворени в тези случаи,а кога да са отворени?Аз имам ама не съм им обръщал внимание мърдат ли някога.По едно време имаше една тема за тях и така и не стигнахме до някакъв извод.
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от a1n » 04 Ное 2013, 18:16

Решетките са затворени, за да се постигне оптимална температура на двигателя за най-кратко време, да се запази такава температура, и при високи скорости повишават аеродинамиката с това и гориво се пести и т.н.. Приеми го, че се отварят само ако двигателя е на прегряване. Моите само 2 пъти съм ги виждал отворени (или само толкова съм забелязал досега) лятото като карах градско в най големите жеги на бавни скорости и много обикаляне и маневриране.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 04 Ное 2013, 19:08

Ако си преди фейслифта трябва да ги побутваш с пръстче да видиш дали са отключени. Когато колата ти е загряла на място трябва да са отключени, ако не са, значи соленоида има някакъв проблем, както при мен, но още не съм видял какъв му е случая.

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 04 Ное 2013, 21:50

iceblast написа:Ако си преди фейслифта трябва да ги побутваш с пръстче да видиш дали са отключени. Когато колата ти е загряла на място трябва да са отключени, ако не са, значи соленоида има някакъв проблем, както при мен, но още не съм видял какъв му е случая.

Полезно инфо. Аз не знаех че имат механизъм, защото при паркиран автомобил се побутват свободно и си мислех, че се движат от въздушната струя. :mhihi:

:bowdown:
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 04 Ное 2013, 23:47

iceblast написа:Ако си преди фейслифта трябва да ги побутваш с пръстче да видиш дали са отключени. Когато колата ти е загряла на място трябва да са отключени, ако не са, значи соленоида има някакъв проблем, както при мен, но още не съм видял какъв му е случая.

Пак ще се повторя. В инпа някъде из менютата го бях намерил това - актив/не-актив и като правих
тестове си работеше/освобождаваше. Два пъти, обаче когато колата е загряла, слизам проверявам
докато работи - стоят си затворени. Не знам може би след 100-те градуса ще отвори... ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 05 Ное 2013, 1:25

Моите съм ги виждал да се отварят лятото когато работеше климатика...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 05 Ное 2013, 10:11

Някъде го бях чел, но няма 100 градуса, стигне ли 75 трябва да се освобождава, защото спъва струята въздух, и тя не стига до двигателя. След като отворих мойте колата стана значително по-пъргава в ниските.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от a1n » 05 Ное 2013, 11:15

Мойте пък се отварят след 95 градуса :dunno: Както и да е, при всички случеи е хубаво да ги има щото колата загравя по-бързо, при високи скорости има по добра аеродинамика = по-малък разход.

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 05 Ное 2013, 13:10

С търсачката от друг форум

Clavurion wrote:

Radiator shutter

The radiator shutter seals off the engine compartment from the outside and directs the cooling air under the engine.

When the vehicle is driven, the closed radiator shutter reduces the warm-up phase of the engine. In higher road speed ranges, this improves the CW value of the vehicle. This saves fuel and thus has an advantageous effect on the emissions. Furthermore, the faster heating of the coolant means that the full heat output of the vehicle can be called up earlier.

Components

*Radiator shutter
*Solenoid switch

Function

With the ignition off or in the event of a break in the activation cable, the radiator shutter is not locked. After engine start-up, the engine control unit switches the solenoid switch to earth and thus closes prevents the radiator shutter from opening.

When one or more of the following conditions exist when the vehicle is being driven, the magnetic lock for the radiator shutter is deactivated.

*Coolant temperature > 90°C
*Gearbox fluid temperature > 110°C
*Engine oil temperature > 130°C
*Power to map thermostat > 90% (only DME)
*Electric fan active

Fault code memory entries

If there is an electrical fault in the assembly, the radiator blind lock is deactivated.

The radiator shutter lock is also deactivated if a defect is detected at the coolant-temperature sensor or electric fan.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 05 Ное 2013, 15:03

Рових и не можах да го намеря в инпа/дис. Някой да има предположение как и къде да го намеря
за да му пусна отново теста ?

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61