Проект е46 събиране на събиране на идеи

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d
Мечтае да кара: e46 330/d

Проект е46 събиране на събиране на идеи

Мнение от RexXx » 31 Окт 2013, 13:33

Здравейте колеги

Преди известно време закупих въпросното возило е46 320D 136кс. Малко на сляпо и пиана глава но със времето времето и ината стана значителна част от живота ми (знаете как е ;) ). Колата беше в ужасно състояние но лека полека започна да придобива поне вид голяма доза инат.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1005874_518851311501946_1725647098_n.jpg

Стегнах и окачването и горе - долу спирачната система (има още малко какво да се желае до перфектно) но за следващата стъпка ударих на камък. Двигателя е в постоянен разпад от както закупих возилото в към момента намерените проблеми са следните:

1 . Дори при над 90 градуса перката не надува над 30 % ако не и дадеш зор от диагностиката тогава нещата се стабилизират.

2. Издухана гарнитура евентуално и главата я е последвала но не е сигурно.

3. при горивото (Position control wrong by +/- 3% crankshaft)

4. при горивото (Start of injection too low by >2 градуса crankshaft)

и 2те са със статус currently not present с една дума няма ги на живите данни

5. Грешка при датчик на колянов вал

6. масалце в кулера

Направеното по колата е главно изолиран ЕГР и махнато вакумно казанче и скъсени вакумни пътища за да е по рязка колата

Към момента при каране нещата стоят така колата има сила докато я галиш се усеща но при рязко смачкване колата забива и губи всякаква мощност (това е на моменти). другия ефект е като я натиснеш на празно стига 4 хиляди оборота погръмва там и тогава се качва до горе

Идеята ми е до другия събор да се превърне в нещо много приятно за каране готов съм да отделя парите и времето. Моята идея към момента е трансплантация на мотор 3.0 дизел 204 кс от е46 и към момента проучвам въпросът главно ако трансплантация на 3.0 ми излиза с до 1000 лв по скъпо от ремонта +/- съм по склонен към нея но приемам всякакви мнения съвети и разяснения от по грамотните от мен колеги всяка информация би ми била от полза и може да е възнаградена с по бира на следващия събор :) благодаря предварително за отговорите и идеите

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Проект е46 събиране на събиране на идеи

Мнение от zvetiko » 31 Окт 2013, 17:01

Колега, разликата в усещанията при 2.0 и 3.0 е доста голяма, така, че от там трябва да тръгнеш- дали го искаш, а не колко ще струва, както някои колеги казват "Кеф цена няма". ;) Ясно е че ремонт на глава и един датчик ще струва по-малко. Ако случайно след време добавиш още 800лв. за ремонт на турбото нещата леко ще се променят. Не е ясно и какво може още да излезе или счупи при разглобяването. Ако ги имаш парите отиди при Явор да ти сложи за един ден двигател, за който се разберете и се радвай на колата си- не може да си представиш какви изпълнения съм виждал, през какви мъки се е минавало при трансплантация на двигател и с колко се е надхвърлял предварително определеният бюджет.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 31 Окт 2013, 17:30

Абе то хубаво да хвърлиш новия мотор, но не подценявай документалната страна ...

Ако не смяташ тая кола да е вечно твоя трябва да я оправиш през КАТ, което автоматично
те праща при Декра/Технотест, което значи скорости, спирачки, диф, полуоски, окачване ....
от 330д, които така или иначе си трябват ако искаш 330д ...

И тука изобщо не говорим за обслужванета на 1000 неща щото едва ли ще метнеш някое 3.0д
дето е на 12500 км ...

Смятай хубаво преди да се метнеш във суап филма :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от RexXx » 31 Окт 2013, 18:00

Значи колеги благодаря за отговорите. да задам няколко въпроса знам за технотеса Но не знам къде се прави и какво представлява въпреки че смятам колата да си мисля да го направя защото един приятел имаше големите ядове така и го видях че е някакви 100 кинта.Ако някои има повече информация ще съм благодарен да сподели. Относно къде как и защо. За слагането съм навит принципно за 330д щото то рак мерак и простак са без лечение. Но просто се надявам преди започване да събера максимална информация кое как защо и как по-добре. Също ще съм благодарен ако ми дадете кординатите на въпросния Явор защото съм нов в форума и не го познавам да се ориентирам за цени и проче защото проучвам. за сега съм сложил някакви пари настрана за проекта но навярно ще се отнася за повече но в близките няколко месеца няма да е проблем. Просто имам желание да направя нещата максимално кадърно и съм на лов за факти и идей

Потребител
Аватар

Мнение от RexXx » 31 Окт 2013, 18:15

Значи то рак мерак и простак лечение няма. Но за да мога да го направя наистина кадърно трябва 100% да знам какво правя за техно теста знам че се прави знам че е и някъде към стотина лева научих днес бих бил благодарен за информация къде по добре и какво включва защото въпреки че смятам колата да си умира при мен смятам да уредя нещата защото 1 мой приятел бра ядове така. Бих желал също и кординатите на въпросния Явор. Аз съм сожил някакви кинти на страна но мисля че ще трявбват и още за това съм благодарен за всякакви урентири от към цени и така нататък. Също и полезни технически факти относно избор на мотор и така на татък аз имам някакво виждане по въпросът но далеч не съм някой разбирач просто се интересувам.Преди време съм слагал с познати C20LET на опел астра та съм горе долу и запознат че ядовете са много ама мамка му в някой случай и кефа за това и набирам мнения как да стане най-добре и най-меко

благодаря за отговорите

Потребител
Аватар

Мнение от DiGital88 » 31 Окт 2013, 22:14

И 2д и 3д и 5д да сложиш все като свикнеш с мощността и искаш още. А каде отиваш на тоя преди фейс със слабия заден мост даму слагаш тая тяга. НЕзнам това са големи филми, нестава само с двигателя, всичко тряя смениш. Някой двигателжия дати направи колата и си карай, събирай пари и си вземи друга кола. Кви са тия цени 800лв за турбо??? Щом имаш някакви познания тая кола и сам тряя я правиш. Та това е надлъжен двигател със задно предаване вътре главата си може да пъхнеш, по 400-450лв ги рециклират тия турбота в най-лошия случай, незнам явно цните са много различни. А и бе мен махни тия стикери за изтекли гражндаски :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 31 Окт 2013, 22:55

Като за начало най-добрия вариянт е кола донор, взимаш една англичанка ударена странично или от зад , взимаш двигател, скорости диф, полупски ЕКу и т.н. хем имаш всичко, хем ще ти остане от интериор екстериор ако искаш продаваш ако искаш пазиш, след това идва интересната част да сглобиш всичко, след това технотест- мин на транспорта- кат и си готов.

Казвам всичко това защото съм го мисли, уви на компакта не се слага 3.0д и на техното няма да мине или поне ткаа ми казаха а и се замислих да го продавам че ми утесня и ми трябва нещо по-голямо.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 01 Ное 2013, 9:47

RexXx написа:Значи колеги благодаря за отговорите. да задам няколко въпроса знам за технотеса Но не знам къде се прави и какво представлява въпреки че смятам колата да си мисля да го направя защото един приятел имаше големите ядове така и го видях че е някакви 100 кинта.Ако някои има повече информация ще съм благодарен да сподели. Относно къде как и защо. За слагането съм навит принципно за 330д щото то рак мерак и простак са без лечение. Но просто се надявам преди започване да събера максимална информация кое как защо и как по-добре. Също ще съм благодарен ако ми дадете кординатите на въпросния Явор защото съм нов в форума и не го познавам да се ориентирам за цени и проче защото проучвам. за сега съм сложил някакви пари настрана за проекта но навярно ще се отнася за повече но в близките няколко месеца няма да е проблем. Просто имам желание да направя нещата максимално кадърно и съм на лов за факти и идей

Технотест не знам дали имат лиценз към момента, до скоро нямаха ...
За това ти написах Декра, имат сайт провери ... само документално си отиват едни 5-600 кинта

Пак ще ти кажа смятай хубаво ...
Прегледай какви са разликите, или за по-лесно приликите щото са по-малко :mhihi:
Най-добрия вариант е с цял донор както и колегата каза, щото от 320д-то ще ти остане
само интериора и купето ако се прави както трябва ...
А да метнеш само мотора без да сложиш и съответните спирачки, окачване и тн не те съветвам
Отделно ще излязат 100 неща дето ще трябва да смениш с нови или поне има смисъл при разчастена кола ...

Моето мнение е, че тая работа със суапите има смисъл само ако:
- имаш достъп до евтини части
- сам си правиш колата
- правиш нещо, което не същестсвува заводско ...

иначе мераци да искаш :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от RexXx » 01 Ное 2013, 11:48

DiGital88 написа:А и бе мен махни тия стикери за изтекли гражндаски :)

стикерите са от предишния собственик и ги махнах после защото не ми се щеше да надера стъклото одавна ги няма

Потребител
Аватар

Мнение от RexXx » 01 Ное 2013, 12:30

Благодаря за отговора
Другата седмица съм отелил един ден да се разходя до КАТ да разпитам как стоят нещата ще мина и до въпросната ДЕКРА инфото което взех от сайта е
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Новият ДВГ трябва да отговаря не следните изисквания:
а) по-нова или същата година на производство от стария
б) по-висока ЕВРО норма
- Необходими документи
а) голям талон на измененото ППС
б) документ с обозначен ТИП на новия ДВГ (фактура, талон от бракувано ППС или Заявение от КАТ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
другото е ясно че няма да гоним нещо заводско към момента положението е такова окачването е сменено и е звяр (200 кс и теглото няма да го уплашат)
от спирачките има още какво да се жела но за тях имам някаква представа и идеи как да ги вкараме в действие
цялата дилема е по двигателя към момента плана за действие е мотор и спирачки, скорости и диференциал с ще са на втори етап като нещо изпее или когато имам някакво вдъхновение но 100% ще последват при смяна на мотор. после ревизия на мотора нещата трябва да станат на етапи защото просто нямам ресурса да направя на един път

Главните колебания са ми към двигателя много трудно според мен поне може да бъде съживен след което какво от това че е стегнат от Пенка няма да стане манекенка и след като съм решил да правя нещо не мисля че просто имам добра начална база. Наистина най логично е моторът да е последен но не съм сигурен че просто си заслужава ако смятам да я карам колицата а поради някаква извратена причина найстина почнах да си я харесвам когато мина през КАТ и говоря със тези от техното ще сложа още някакво полезно инфо ако някой друг има такова ще съм щастлив да го сподели.

Потребител
Аватар

Мнение от RexXx » 01 Ное 2013, 13:12

Хайде нека погледнем нещата и от другия ъгъл възкресение на мъртвеца към проблемите по горе можем и да добавим заминал датчик за масло. да кажем че се реша да го дигна турбото ми е ясно не е яд. Да кажем и гарнитура и глава също но за грешките при колянов вал и гориво Там нещата ми изглеждат страшни също и контрола на прерката и щората която отваря въздуха от радиатора да не говорим за грешката при датчик на колянов вал. За горивото ми казаха ГНП и дузи за който един приятел скоро бил да 600 стотака да ги нагласят или поне така ми каза (не са Common rail и неговите) за ГНП там незнам и как точно стой върпосът да съм честен. Ходих при един дето уж им е майстор на тия колички и се знаем задочно обясних му сичките ядове и без турбо и ми заяви 2 бона и ще стане (малко на шега де ама колко да е ) чесно казано леко ме е страх че ако го закарам някаде цифрата ще е космическа. и няма да се различава с повече от 1000 лв. от самата трансплантаця. Защото никой не може да обясни какво се случва с въпросния двигател говоря вкючително хора занимавали се с диагностики и тн. Един вика ГНП друг дузи трети верига ти прескача(не ми се вярва мен да е събрала капаните до сега) за да го стегна ми трябва някой наистина човек дето разбира над средното. Моето лично мнение за двигателя в момента е като кутията на пандора господи не знам какво ще изкочи ако го разглобя

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 01 Ное 2013, 15:57

RexXx написа:другото е ясно че няма да гоним нещо заводско към момента

ти може да не гониш, ама тия от Декра гонят :mhihi:

При увеличение на мощността на колата с повече от 30%
е необходимо и подмня на окачването, спирачната система,
цялата трансмисия както и подсилване на лапите за захващане на двигателя.
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328iT 88' e46 328Ci
Мечтае да кара: e24 M635CSI

Мнение от zoomer » 01 Ное 2013, 22:56

Колега, колицата ти изглежда добре, но щом имаш още доста работа по нея се замисли над следното - няма ли да ти е по-евтино да я продадеш и да си купиш 3.0 дизел - заводски.
Въпросният Явор, скоро узакони е30 с S50B30 или може би 32 не съм сигурен. Та от негови коментари разбрах че за да минеш техно тест трябва да имаш окачването и спирачките и автомобила от който си взел двигателя. До колкото знам от към предно окачване 2.0 и 3.0 са еднакви, но отзад мостовете са различни.
Накратко за да можеш да го узакониш това 3.0 ти трябва: двигател, трансмисия, кардан, целия заден мост, и спирачките. Най вероятно ще трябва да смениш и предните пружини (заради разликата в теглото на двата двигателя), с новия двигател ще ти трябват, евс, ключове и най добре табло (ако не познаваш някой който може да ти прекодира еку-то), може би ще ти трябват и горивните помпи от 3.0 (предполагам са различни)
както виждам колата я караш с 16-ки, което ще ти е още един проблем - 330-ковите спирачки изискват поне 17-ки.
В крайна сметка даже и да можеш да си направиш трансплантацията сам (ако ли не не виждам кой би се занимавал с толкова хамалогия за под 1000лв) направи си сметка дали няма да ти излезе по-евтино да смениш направо колата. Алтернативата е да имаш голям гараж и много свободно време - да си купиш една англичанка или някаква друга кола за донор и да си прехвърлиш нещата сам, но от личен опит ти казвам че това не е е малко хамалогия.
та това са моите 2 цента...
Drive fast, drive free but watch out for that tree....
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 01 Ное 2013, 23:41

играта ти е да сложиш мотора спирачките дифа, полуоски и кардана, минаваш техното и след това продължаваш да ъпдейтваш, трябва ти само талон с отбелязан новият номер и обем на мотора, защото един познат не мина техно тест заради различни псирачки, които бяха по-добри от оригиналните, смешно но и толкова трагично защото те връщат.

Назад към E46