Махане на катализатор
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Махане на катализатор
Преди да ме "оплюят" колегите за това колко теми има
бих се радвал,ако някой сподели лични наблюдения за М40 316и мотор,след махането на "пречиствателя".Колата е 22 годишна и предполагам отдавна е заминал.На ГТП-д ми казаха да си погледна ламбдата,или него защото показателите били за "висок разход".Та как да процедирам от тук-на сетне?Махане на катализатора,или нещо със сондата.Колата върви прилично,но имам чувството че нещо и пречи да "отпуши"
ПС.Разхода е към 13л на 100км за момента градско..
Благодаря предварително

ПС.Разхода е към 13л на 100км за момента градско..
Благодаря предварително

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Махане на катализатор
Сондата се проверява дали работи правилно, като се гледа как превключва в реално време. Освен това може сондата да е наред, но ламбда контрола да не работи или пък да е достигнал, пределните стойности за регулиране на горивната смес и тя да продължава да е богата.За това дали е запушен катализатора, се съди по налягането на изгорелите газове.
- teodorski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 175Nm
Дори и да не е запушен катализатора ще има минимално подобрение във вървежа. Също така ще му вземеш някой лев, но този разход е завишен 13/100 освен ако не я караш постоянно на газ и спирачка. Някога сменял ли си сондата да не се окаже че е оригиналната 

- bate koko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ....ЖЪЛТО ТАКСИ....
..... аз съм със същият мотор ,колега....1990 г. седан,махнах катализатора отдавна.... не е нормален този разход.... трудно правя повече от 10л./100 в ПЛОВДИВ.....,след като го отстраних,колата тръгна по... добре,не много..но се усети....търси другаде проблема... виж и свещите,горивният филтър......

Благодаря за мненията!Точно това ме интересуваше,при евентуално махане дали ще се подобри разхода,и съответно вървежа,а не да има обратен ефект при тоз мотор.
До колегата "Zvetiko" проверката става с диагностика(не съм много в час) предполагам..А от там какво би последвало?Нова сонда на изтърбушен катализатор има ли смисъл,примерно?Ако не таз година,то съвсем скоро ката ще трябва да се смени,200 000км сме ги чукнали отдавна
,а чета че 50-до 100 хил им е максимума,а в Бг-то май доста по-малко с нашите горива..
Пс.Сондата не съм я поглеждал от както имам колата(4г),май е ориджинал..

Пс.Сондата не съм я поглеждал от както имам колата(4г),май е ориджинал..
- bate koko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ....ЖЪЛТО ТАКСИ....
....за ката-не искам да те плаша колега,но преди време се бях пощурил да слагам и аз ,и по памет -не съм 100% сигурен ми казаха някаква цифра като 950 евра..
нека за това капацитетите тук да се произнесат,ама... приготви се,че няма да е хич евтин..... дано да бъркам...

..Колега моя грешка,със смяна нямах впредвид буквално с друг(нов),а неговото премахване поради точно тази сума,където на една Е30-ка на цена 10 000 евро това е десет процента от нейната стойност,а на 4000 лв...,без коментар 

- teodorski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 175Nm
Няма значение че ще останеш без катализатор трябва да си читава сонда
Даже ако имаш проблеми с празния ход може да се оправи като сложиш нова.

8 мнения
• Страница 1 от 1