Махане на катализатор

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Махане на катализатор

Мнение от стефан13 » 27 Окт 2013, 13:26

Преди да ме "оплюят" колегите за това колко теми има :mhihi: бих се радвал,ако някой сподели лични наблюдения за М40 316и мотор,след махането на "пречиствателя".Колата е 22 годишна и предполагам отдавна е заминал.На ГТП-д ми казаха да си погледна ламбдата,или него защото показателите били за "висок разход".Та как да процедирам от тук-на сетне?Махане на катализатора,или нещо със сондата.Колата върви прилично,но имам чувството че нещо и пречи да "отпуши" :help:
ПС.Разхода е към 13л на 100км за момента градско..

Благодаря предварително :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Махане на катализатор

Мнение от zvetiko » 27 Окт 2013, 14:05

Сондата се проверява дали работи правилно, като се гледа как превключва в реално време. Освен това може сондата да е наред, но ламбда контрола да не работи или пък да е достигнал, пределните стойности за регулиране на горивната смес и тя да продължава да е богата.За това дали е запушен катализатора, се съди по налягането на изгорелите газове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 175Nm

Мнение от teodorski » 27 Окт 2013, 15:28

Дори и да не е запушен катализатора ще има минимално подобрение във вървежа. Също така ще му вземеш някой лев, но този разход е завишен 13/100 освен ако не я караш постоянно на газ и спирачка. Някога сменял ли си сондата да не се окаже че е оригиналната :?:
ИзображениеИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ....ЖЪЛТО ТАКСИ....

Мнение от bate koko » 27 Окт 2013, 15:47

..... аз съм със същият мотор ,колега....1990 г. седан,махнах катализатора отдавна.... не е нормален този разход.... трудно правя повече от 10л./100 в ПЛОВДИВ.....,след като го отстраних,колата тръгна по... добре,не много..но се усети....търси другаде проблема... виж и свещите,горивният филтър...... :bchug: :yes: :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от стефан13 » 27 Окт 2013, 19:50

Благодаря за мненията!Точно това ме интересуваше,при евентуално махане дали ще се подобри разхода,и съответно вървежа,а не да има обратен ефект при тоз мотор. :mhihi: До колегата "Zvetiko" проверката става с диагностика(не съм много в час) предполагам..А от там какво би последвало?Нова сонда на изтърбушен катализатор има ли смисъл,примерно?Ако не таз година,то съвсем скоро ката ще трябва да се смени,200 000км сме ги чукнали отдавна :bchug: ,а чета че 50-до 100 хил им е максимума,а в Бг-то май доста по-малко с нашите горива..
Пс.Сондата не съм я поглеждал от както имам колата(4г),май е ориджинал..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ....ЖЪЛТО ТАКСИ....

Мнение от bate koko » 27 Окт 2013, 20:06

....за ката-не искам да те плаша колега,но преди време се бях пощурил да слагам и аз ,и по памет -не съм 100% сигурен ми казаха някаква цифра като 950 евра..:( :kuku: :banghead: нека за това капацитетите тук да се произнесат,ама... приготви се,че няма да е хич евтин..... дано да бъркам... :lol: :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от стефан13 » 27 Окт 2013, 20:21

..Колега моя грешка,със смяна нямах впредвид буквално с друг(нов),а неговото премахване поради точно тази сума,където на една Е30-ка на цена 10 000 евро това е десет процента от нейната стойност,а на 4000 лв...,без коментар :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 175Nm

Мнение от teodorski » 27 Окт 2013, 22:02

Няма значение че ще останеш без катализатор трябва да си читава сонда :!: Даже ако имаш проблеми с празния ход може да се оправи като сложиш нова.
ИзображениеИзображениеИзображение

Назад към E30