Неравномерно износване на гумите отзад ?!?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330disel

Неравномерно износване на гумите отзад ?!?

Мнение от kacaro89 » 22 Окт 2013, 8:39

Здравейте,търсих в търсачката нещо подобно,но не открих.Колата е 330д 2002 и преди няколко дни когато си сложих новички зимни гуми загледах че летните ми не са износени равномерно.И двете гуми отзад са износени по един и същи начин повече от вътрешната страна и по малко отвън :!:
Колата има слагани фланци отзад (не при мен).Дали е възможно да е от това.Пролетта при предишната смяна гумите си бяха износени добре нямаше нищо ненормално.Колата скоро беше в сервиз за смяна на тампоните на носачите отпред и им казах да я проверят цялостно(казаха ми да сипвам нафта и да карам).А пък и аз така я преценявам нито тропа нито др. проблеми .Някакви идеи...... Ако не сте разбрали нещо от описанието питайте :lalala:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Re: Неравномерно износване на гумите отзад ?!?

Мнение от 00700 » 22 Окт 2013, 9:04

При проблеми в нерамномерното износване ..., едно от решенията е реглаж. Има и значение на колко атмосфери са гумите. Ако са в повече се износват повече от вътрешната (централната) страна и обратното. Съветът ми е, щом си сменял неща по ходовата част, мини на реглаж.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 22 Окт 2013, 9:17

Преди години имах такъв проблем, но не с БМВ. Даже колата беше с предно предаване. При мен беше от омекнали задни пружини. Гумите още от ненатоварено положение седяха прибрани навътре в горния край, респ. малко разкрачени в долния. Като седнеха 2 човека отзад ставаше нещо такова /\ . Е, не чак така, принципно казвам.
Със спортно окачване ли си? Как седи колата в покой с и без хора на задната седалка?
На заледено в права линия имаше моменти да побягва задницата най-неочаквано и без промени в посоката и скоростта на движение.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
Мечтае да кара: със служебна нафта

Мнение от narkk » 22 Окт 2013, 10:14

За начало отиди да ти регулират задния мост. И от наклоните и от сходимостта може да ти ги износва. Много често наклоните пропускат да ги направят отзад, понеже има два ексцентрични болта, които се срастват с тампона и няма мърдане (проблем при повечето коли с задно).
Drive Fast, but Friendly and Safe!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 22 Окт 2013, 10:40

единствения начин да разбереш дали всичко е ок е да отидеш на реглаж заден мост(по добре преден и заден,че ако пипат само задния може да ти се кривне волана)

по принцип тампоните омекват с годините и колата може да се разчепи брутално,и не е задължително нещо да тропа.
лошото е че някой коли си ядът гумите по същия начин още от завода,нови гуми заминават за 1 сезон(гумаджията до мен ми показва гуми на някакво ауди доста ново- то е така)

а за меки или твърди гуми няма как да се изядат точно от вътре
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 22 Окт 2013, 11:05

Е то може нарочно да са така. Да се гони повече камбер отзад, за да е по-стабилна в завой
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 22 Окт 2013, 11:47

Аз знам че при автомобили с възможност за реглаж на задния мост се започва именно от задния мост и по него се прави предницата. На мониторите след като те закачат на стенда се виждат стойностите в градуси на сходимостта на задните колела плюс наклона (кембъра). Производителят е дал допуски, които не бива да се надхвърлят, защото започват проблеми с неравномерно износване на гумите, стабилността се влияе и запазване правата посока на движение при пускане на волана.
Може предницата да е изправна и правилно регулирана, но ако не е направена и задницата, колата няма да следва правата траектория и ще опитва да завива. Ако са ме излъгали стендаджиите, значи и аз ви лъжа в момента.
При мен десният реглажен болт е ръждясал и не ще да мръдне (ще се откъсне при напън) и засега карам с леко бягане надясно. Причината е задно дясно колело, което върви леко наляво. Проблемите се изострят с голям цолаж, респ. с широки и нископрофилни гуми. 97 лева ми е комплекта, но трябва да се реже стария болт с втулката, а тук нямам доверие на наличните майстори.
Ако можеш щракни една снимка на задните колела да видим как седят.
При всичко правилно регулирано (100% перфектен стенд) и миграция към спортно окачване може да се получат такива проблеми - задните колела да не са така | | , а така / \ . Това е за положението им по вертикалата, тоест кембъра, а не сходимост (отваряне/прибиране по хоризонталата, по подобие на предните колела при завиване).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kacaro89 » 22 Окт 2013, 19:51

Ами ще се поинтересувам дали имам нужда от регулаж но аз мисля че някак си я няма логиката заради смяна на тампони на носачите ОТПРЕД без да се откача рейка или каквото и да било друго(те просто се изваждат и се нанизват новите)да почне да ми яде гумите отзад.

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 22 Окт 2013, 19:58

колега, така както си описал износването, няма какво друго да е освен по-голям camber отзад от нормалното. това, че си с фланци няма връзка с проблема. първоначално бях с 20мм фланци, сега съм с 15мм и нямам такива проблеми. camber-a отзад ми е -1.45 и обмислях дали да не го издъня на -2 (още 15-20 минути), което е макса за спортно окачване, но стендаджиите казаха, че ще почне да бара гумите отвътре. това беше необходимо понеже, заради спортното окачване и фланците, гумите ми опираха отзад в калниците. този проблем го реших като резнах веждите на калниците отвътре, вместо да чопля camber-a.

ако задницата е в норми няма причина за износване отвътре. при много агресивен отрицателен camber може да ги бара отвътре. сигурен ли си, че си карал с правилното налягане на гумите? аз моите ги гледам на 2-3 седмици с един цифров уред. карам на 2.4-2.5 бара (като са студени, на магистралата "загряват" до 2.6 бара). с нови летни гуми минах 25 000км. задните гуми си бяха перфектно износени без отклонения. предните ги беше близнала отвътре съвсем малко, но се оказа, че се е "разтворила" (toe angle-a) предницата с 2-3мм общо и след реглаж на накрайниците всичко е в норма.

така, че колега най-добре отиди на стенд и виж какво не е наред. в прикачените таблици се виждат стойностите за Е46 според задвижването и окачването.

Wheel Alignment Specs.jpg

Wheel Alignment Specs #2.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Чемодан, вокзал, Москва"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 23 Окт 2013, 10:47

Kroki написа:Е то може нарочно да са така. Да се гони повече камбер отзад, за да е по-стабилна в завой

E да ама на тея с задното и както на Е46 камбер отпред не може да се направи...предницата се регулира по задния мост и тва стабилност в завой надали е на преден план.
Щом яде гуми задни отвътре- тампони на носачите са щета...аз така се натресох и понеже не обръщах внимание хвърлих прекрасни 18-ки защото ги беше изяло..
Сменят се тампоните и реглаж ...не са скъпи но са играчка за смяна
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 23 Окт 2013, 19:02

Първо една хубава диагностика и тогава реглаж. Ако има нещо за смяна реглажа е безпредметен, дори може доста да влоши поведението на колата. Иначе за тия болтове за наклоните отзад - то все някога ще трябва да се свърши, и не е толкова страшно. Нагрява се малко гайката (внимателно, за да не се стопи тампона) и може и да тръгне. Ако не - нагрява се яко, или се реже, и после нов тампон и болт. Но гумите най-често заминават от лоша сходимост.
И запомнете, че без значение колко е тиха ходовата част няма гаранция, че всичко по нея е ок. По-добре дайте някой лев за диагностика, да стане всичко както си му е реда. Защото това е в пряка връзка с безопасността на пътя.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kacaro89 » 12 Ное 2013, 10:37

Проблема е решен регулираха ми заден и преден мост имаше изместване нз от какво се е получило но имаше

Назад към E46