Е46 купе губи обороти на свободна и се опитва да гасне

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е 46 м54 Б 22

Е46 купе губи обороти на свободна и се опитва да гасне

Мнение от Dulata79 » 21 Сеп 2013, 20:46

Здравейте колеги, купих си БМВ Е 46 купе 170 конски сили бенин 2001г М54 Б22 мотора, онзи ден му сложих газово Романо в наи добриа сервиз в Бургас но се получи следния проблем:( когато колата е на място раб като часовник и на бенз и на газ, когато трагна сащо е ок но когато изклуча от скорост по надолнище оборотите поцхват да играят от 1000 до 500 и обратно направо ще угасне вклучвам на скорост давам газ и ок но изклуча ли я пак същото! свалях чистих стапково моторче , дроселова клапа, диса клапа , снови еднополусни свещи сам ,лулите и бобините са ок, навсикаде вс е ок затапено по мотора, забравих да кажа че махнах системата закартерни газове имах големи ядове с нея но като ямахнах всичко се оправи, затапихме горе мотора на 6 места от реиката долу маркча кам колектора сащо с;пжих ме едно филтарче и вс стана часовник!обаче сега с тва газово отново почнаха проблемите:((( проблема е само когато колата е в движение и е на свободна скорост спра ли на място вс се нормализира! диагностика с оргинален софтоер и правих никви грешки няма! накои ако е имал подобен проблем моля за помощ че се изчерпах от кам идеи вече! Благодаря предварително !

Потребител
Аватар
Кара: 316i Е46 седан
Мечтае да кара: магарешка каручка

Re: Е46 купе губи обороти на свободна и се опитва да гасне

Мнение от dzhibarov » 22 Сеп 2013, 10:55

аз имах такъв проблем на е36 с газово ланди - получаваше се, защото въздуха влиза под налягане от скоростта към разходомера - газаджиите ми казаха или да сложа една извита като кюнец тръба преди възд. филтър надолу, да не натиска въздуха, или да я карам без газ и БЕЗ да изключвам от скорост по нанадолнище и аз избрах 2-рия вариант. Просто потърси алум. гофрирана тръба с твоя размер и я сложи преди филтъра надолу.

Потребител
Аватар

Мнение от Dulata79 » 22 Сеп 2013, 23:18

моя ваздуховод смучи директно от бабреците ваздух няма как да сложа траба ама го махнах за да пробвам и без него и пак го има това, лошото е ше и на бензин го прави малко по слабо но пак го има, чудя се какво са разбазикали тия момчета

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328ci & E30 327Ti
Мечтае да кара: която вкачи

Мнение от BMW_DRIVER » 23 Сеп 2013, 10:20

И при мен така се получи когато сложих ГИ Романо.Явно нещо 2та компа не се разбират помеждуси знам ли, имам проблем с хидр.помпа (заминава си) че четох теми понякога от там правело мизерий на празен ход като е на газ.При мен няма грешки при диагностика (нови свещи ,схемата за картерната вентилация и аз я нямам от 2г.) Пробвал съм и с други дебитомери работата е същата САМО при откачен дебитомер не мени обороти ако искаш пробвай и ти.
http://www.youtube.com/watch?v=P0XCgzj6 ... e=youtu.be неделни развлечения-бог да дава живот на шперо :D

2 ГОДИНИ ПО-КЪСНО..... https://www.youtube.com/watch?v=oeH1F_oxzbw

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 23 Сеп 2013, 11:05

Проблема е че най-вероятно нямаш сложени дълги щуцери на колектора, за да впръскват газта по-близо.
Имах абсолютно същия проблем в комбинация с леко придърпване при потегляне. Колкото и да ми дигаха газта в ниските пак си гаснеше. Така 1 година карах и всеки път като изключа от скорост леко подавам газ и не гасне.
След поставянето на щуцерите всичко се оправи :)
А това че на бензин също ти поклаща оборотите си е от стъпковия мотор най-вероятно.

п.п. Относно информация за дългите щуцери --- дискутирано е в темите за газово на м52туб28 и 330 :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Продаде колата
Мечтае да кара: Бързо, голямо и черно BMW

Мнение от sshtskv » 23 Сеп 2013, 11:35

И мен живо ме интересува решението на тоя проблем.
Това за изолирането на клапана на картерните газове го чувам за първи път. Може ли повече яснота?
С m54b25 съм с Romano система, OBD комуникация на компютрите и изпарител до 300кс.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Dulata79 » 23 Сеп 2013, 20:02

Благодаря ви колеги ще опитам с по далги щуцери, а колега относно системата за картерни газове е мн просто, махаш реиката на колектора има 6 дупчици затапваш ги с гумени тапи ии малко черен силикон , отдолу има маркуч от клапана, на подемник я ка4ваш и затапваш и него а отгоре слагаш едно малко филтарче за 7 лв и Game over с тази тъпа система двигателя раб мн по добре и не се пълни с боклуци, е няма да те пуснат в центара на Берлин но ще си мн доволен:))) Ако искате повече инфо 0898564770 а за колеги от бургас и на около имам клучарско ателие в Практикер правим клучове с чипове диагностика с оргинална програма на БМВ , оправяме и разблокираме навигации телевизии синхронизираме ЕВС и мн други неща така че ако мога да помогна на някои званкайте!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Продаде колата
Мечтае да кара: Бързо, голямо и черно BMW

Мнение от sshtskv » 25 Сеп 2013, 12:34

Благодаря за информацията колега.
Ще се посъветвам с моя механик.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 25 Сеп 2013, 13:11

Аз също се сблъсках с описаните проблеми. Склонен съм да мисля че наистина причината е късите щуцери в смукателния колектор. Клатенето на оборотите и гасненето при изключване от скорост се дължат повече на дебитомера и буксата му. При мен се оправя донякъде като я напръскам със спрей за почистване на контакти. Хубаво е да кажете какви стойности дава дебитомера на празен ход.
Придърпването в ниските се решава донякъде с прецизна настройка на горивната карта на Романото, но мисля че правилното решение е поставянето на дълги щуцери. Аз също съм решил да търся дълги щуцери , но за момента намерих само с дължина 50мм., което не мисля че е достатъчно.
Бих казал че съм мъничко разочарован и от Романото, чиято ОБД корекция по-скоро "замазва" недобрата настройка, като мащабно обогатява или обеднява сместа съобразно дългите тримове на бензиновия комп. От няколко дни карам без включена ОБД корекция и прецизна настройка на газовата при всякакви натоварвания на мотора. Чека не свети, няма грешки за бедна или богата смес и вървенето се подобри осезателно. В софта на Романото има възможност за "обогатяване при ускорение" с чиято начин на работа малко газаджии са запознати, но им явно им "звучи" добре и повечето я слагат на максимум. Тя обаче наистина обогатява много сместа, в резултат на което нещата тотално се омазват, но благодарение на ОБД корекцията ние не разбираме за това.
В заключение ще кажа че прецизната настройка решава в по-голямата им част проблемите за които става въпрос по-горе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330д
Мечтае да кара: Е24S

Мнение от VanDal » 25 Сеп 2013, 14:11

Е хубаво де, а при други производители пак ли са толкова къси щуцерите?

п.п. Това с тръбата, което го казва колегата по-нагоре важи, но по-скоро за обикновената газова. При газовия инжекцион двата компютъра си говорят и количеството на газта се контролира в зависимост от количеството на въздуха, а не е като при обикновената газова. Все едно работи на бензин колата.
Естествено винаги има едно НО, при което газта е по-бедна смес от бензина и това трябва да се има предвид при написването на картата.

Потребител
Аватар

Мнение от Dulata79 » 25 Сеп 2013, 21:28

абе да си го кажем тези коли не са правени за газ, но ние с нашите заплати сме принудени да ги побългаряване, моята на бензин е уникална и бих я карал само така но.... междудругото започвам да сажалявам за тва Романо маи е прехвалена работа или няма добри маистори който да му разбират все едно ама вече сажалявам че го сложих:( сега ще си сарбам попарата! Следващата живот и здраве ще я карам на бензин без никви газови метанови глупости :) колеги да ви попитам някои разглобявал ли е стапково моторче изглежда че може да се разглоби ветре ако има някви четки за сменяне или намотки отварял ли е някои такова нещо?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36, Е46, E61, а сега Passat B8
Мечтае да кара: BMW

Мнение от русиабн » 26 Сеп 2013, 10:12

Dulata79 написа:абе да си го кажем тези коли не са правени за газ, но ние с нашите заплати сме принудени да ги побългаряване, моята на бензин е уникална и бих я карал само така но.... междудругото започвам да сажалявам за тва Романо маи е прехвалена работа или няма добри маистори който да му разбират все едно ама вече сажалявам че го сложих:( сега ще си сарбам попарата! Следващата живот и здраве ще я карам на бензин без никви газови метанови глупости :) колеги да ви попитам някои разглобявал ли е стапково моторче изглежда че може да се разглоби ветре ако има някви четки за сменяне или намотки отварял ли е някои такова нещо?

+1 за газта :no: 7 години и сърбах "попарата", хайде сега карай си дизела :driving: :yes:
ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ Е КАТО СЕЛО БЕЗ НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ !
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330д
Мечтае да кара: Е24S

Мнение от VanDal » 26 Сеп 2013, 10:35

И така и не е така - в редица европейски държави единствения начин по-стара кола да се кара в центъра на града е ако се монтира газова уредба. Не една и две коли идват с газовите уредби от Англия или Холандия.
Проблема е, че ние избираме най-евтиното, което не винаги излиза най-евтино...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328ci & E30 327Ti
Мечтае да кара: която вкачи

Мнение от BMW_DRIVER » 26 Сеп 2013, 10:59

Dulata79
Грешиш с гаста , за момента няма по-евтино гориво с което да се предвижва човек.... много лимузини вече излизат от завода с газ (ауди мерцедес за бмв незнам) За сърбането на попарата се получава от некъдърните майстори така наречени "газаджий" че не си разбират от работата и после газовото било боклук не вървяла колата,гаснела, светвал чека.... На моето Романо инжекторите са монтирани на мястото където влизат тръбичките за картерните газове-премахнати са както колегата е описал по-нагоре.... по средата на колектора са навити и нямат никакви щуцери (ни къси ни дълги).До сега никога не е светвал чека или да е давало грешки.Купих си кабел за настройки с софта и вече нямам гаснене и менене на обороти ( за сефте си имам работа с настройки на ГИ) Тези дни да ми остане повече свободно време ще слагам широколентова ламбда да гледам смесите на колата да мога да я настроя на 100% и повече няма да я барам.

русиабн
май и ти си попаднал на "газаджия" .За дизел съм казал ,че може се ползва само за топлене (не вкл. новите дизели като например 3,5би турбото те са вече друго пололение) Масовите е46 2.0 нафта (3.0 кила са малко по добре) колкото и познати да имам редовно им става нещо и се дават пари за ремонти, да не приказвам за демферите колко пари са.... и като направиш обща сметка от спестени пари от гориво (по-малък разход на нафта) + дадените пари за ремонти през годината излиза много по скъпо да караш дизел от колкото на газ.
http://www.youtube.com/watch?v=P0XCgzj6 ... e=youtu.be неделни развлечения-бог да дава живот на шперо :D

2 ГОДИНИ ПО-КЪСНО..... https://www.youtube.com/watch?v=oeH1F_oxzbw

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 26 Сеп 2013, 11:43

Според мен проблема е, че не са монтирали достатъчно дълги щуцери в смукателните колектори - така като пуснеш на свободна по време на движение навлизащия в колекторите въздух просто изтласква газта обратно в рейката и колата почва да прекъсва.
Si non confectus, non reficiat.

Следваща

Назад към E46