supercharged m20b20???

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e30
Мечтае да кара: e30
Детайли за колата: e30 320i

supercharged m20b20???

Мнение от stoil.k » 02 Сеп 2013, 23:45

Здравейте колеги,
интересно ми е някой слагал ли си е такъв копресор на мотора а и не само на м20 а и на други мотори? Интересно ми е как точно се инсталира това нещо и има ли ефект от него. Трябва ли да се пипа компютъра и разни други работи при слагането на компресор или не и каква е разликата между компресора и турбо компресора освен че едното се задвижва с ремък а другото от изпускателната система ако не се лъжа? Колко се вдига мощноста на двигателя? Вижда ми се много итнересна играчка... :D:D
Cheers :bchug:
жълтото кони, дупките гони

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Re: supercharged m20b20???

Мнение от SHTILL » 03 Сеп 2013, 10:45

stoil.k написа:Здравейте колеги,
интересно ми е някой слагал ли си е такъв копресор на мотора а и не само на м20 а и на други мотори? Интересно ми е как точно се инсталира това нещо и има ли ефект от него. Трябва ли да се пипа компютъра и разни други работи при слагането на компресор или не и каква е разликата между компресора и турбо компресора освен че едното се задвижва с ремък а другото от изпускателната система ако не се лъжа? Колко се вдига мощноста на двигателя? Вижда ми се много итнересна играчка... :D:D
Cheers :bchug:

Както ти самия каза- ИГРАЧКА. Не е само хардуерно да сложиш компресора и готово. Тоя мотор работи по определен режим (горивна карта). Твоята карта е за атмосферен мотор, не с принудително пълнене. Без софтуерна намеса нищо не правиш. Ще беднееш за смес само и ще бъркаш иначе обърканата вече кола :yes:
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 03 Сеп 2013, 14:40

Ще се наложи да почетеш малко тук и там, докато се пообразоваш кое какъв ефект има за съжаление, докато си изградиш някаква представа. И компресорите (механични,центробежни...) и турбо компресорите имат доста позитивен ефект :mhihi: но инсталацията им изисква доста неща ;) Най-общо казано е трудоемка и скъпа процедура - колкото повече пари имаш настрана, толкова по-лесно ще ти е, защото ще можеш да ползваш услугите на сервизи и майстори и да си купуваш небходимите части и консумативи без това да те натоварва.

Дали ще ми повярвате, че в безделието си този следобед, отделих 2 часа да се ровя в архивите на форума :mhihi: за да намеря една стааара тема с компресиран М20 двигател, макар и в друго купе, а именно Е28. Някои хора са забелязали, че помня много от старите случки във форума и като че ли съм си картотекирал в някакъв указател в главата тези неща и се сещам за тях :roll:

Ето я http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=11&t=31793&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80

Бившата кола на Neoprint, последваща на Viper-а, правена от ТОМ - не ми се сърдете, ако е било тайна :mhihi: Жалкото е, че мина много време и повечето снимки се затриха, а и няма особено много информация по темата, но ми беше мерак да споделя стари спомени. Можеш да питаш от форума (ако пожелаят да ти отговорят) Postman, TOM, Neoprint по темата с компресорите, със сигурност знаят доста неща.
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мфил

Мнение от teao » 04 Сеп 2013, 1:24

Всичко меже колега, ама човек ако не знае нещо пита, а като не знае нищо -чете, защото не вярвам някой да седне да ти обяснява основи на ДВГ и принудително пълнене. Ако имаш конкретни въпроси, питай.
Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от stoil.k » 04 Сеп 2013, 21:22

teao написа:Всичко меже колега, ама човек ако не знае нещо пита, а като не знае нищо -чете, защото не вярвам някой да седне да ти обяснява основи на ДВГ и принудително пълнене. Ако имаш конкретни въпроси, питай.
Поздрави!

Колега не разбирам от турбота и компресори, като цяло гледах едно предаване и там сложиха един компресор и казаха че не пипат нищо друго, а колко е еярно не знам все пак е предаване :D та ми стана интересно и затова реших да видя дали е вярно, но явно не е чак толкова лесно.
Поздрави

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 05 Сеп 2013, 0:03

Питай google, стъпка по стъпка и ще намериш невероятно много информация колега, сигурен съм. Аз за най-елементарни неща и не чак толкова, по цял ден кльоцам в google и излиза какво ли не. Чети първо най-общо за действието на компресорите, после рови из форумите за конкретни проекти, които те интересуват (примерно за конкретни двигатели, които са компресирани/турбинирани) и ще видиш какви части правят хората, какви сметки изчисляват. Но бъди сигурен, че си говорим за 1000-2000-3000-5000 лева в части и труд, накъде и да тръгнеш в посока повече мощност на мотора.
BMW only!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от stoil.k » 07 Сеп 2013, 20:56

amd написа:Питай google, стъпка по стъпка и ще намериш невероятно много информация колега, сигурен съм. Аз за най-елементарни неща и не чак толкова, по цял ден кльоцам в google и излиза какво ли не. Чети първо най-общо за действието на компресорите, после рови из форумите за конкретни проекти, които те интересуват (примерно за конкретни двигатели, които са компресирани/турбинирани) и ще видиш какви части правят хората, какви сметки изчисляват. Но бъди сигурен, че си говорим за 1000-2000-3000-5000 лева в части и труд, накъде и да тръгнеш в посока повече мощност на мотора.

Мерси за съветите колега! :yes:

Назад към E30