Имам проблем с газовото и/или с водната система?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Две Е39ки -BMW 520, BMW 540 Touring

Имам проблем с газовото и/или с водната система?

Мнение от Ivo.Ganchew » 09 Авг 2013, 11:21

Става въпрос за Е39 520. Взех колата с поставено газово, но не ми харесваше работата му и настройките на компютъра (беше доста стар модел с орязани настройки) и смених компа с Фобос, като добавихме още един изпарител, понеже старият беше до 90кв. (не съм сигурен дали точно толкова.). Имах проблеми зимата с парното, но след правилното обезвъздушаването всичко заспа. И така до преди 1 месец. Един ден по обяд, като се прибирах колата вдигна температурата до следващото отделение на показателя на таблото. За 500м. (толкова оставаше до вкъщи) взе да спада, но не застана на обичайното си място. Оставих я да изстине. Вечерта, като излизах за разстояние от 7-8км. стрелката си беше на 12ч., но изпарителите не стоплиха. След проверката и потеглянето (колата не я бях загасял) отново вдигна температурата, този път тръгна към червеното. Събота и неделя свалих двата изпарителя под нивото на радиатора, понеже единият беше над него и имаше въздух. Оправи се за 2-3 дни. На 4-тия ден горният изпарител пак беше студен. Постоя 2 седмици пред нас поради липсата на време да се занимавам с нея. Днес ходих при газаджията, изпарителите не стоплиха, нямаше и въздух в тях. Проблемът не е от газовото. Ходих при двама различни газаджии.
След последното обезвъздушаване, колата не е загрявала.
Та въпросът ми е, може ли проблемът да е от водната помпа да не може да направи налягането за изпарителите? Не съм я сменял, но мисля другият месец да я сменя + термостат за всеки случай. Колата до тогава няма да се кара така или иначе.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW

Re: Имам проблем с газовото и/или с водната система?

Мнение от de.auto » 09 Авг 2013, 12:09

Според мен, още през зимата си имал проблем с водната помпа и не знам как си го решил само с обезвъздушаване
Най-добре си направи цялостна ревизия на охладителната система.
Смени си водната помпа, термостата и охладителната течност, като задължително преди това направи една промивка. Всичко ще ти излезе + труд до 150лв., вече зависи и какви марки ще избереш (може и за доста по-малко пари), освен ако 20-ката не е след 9 месец 98год., защото термостата е 5 пъти по скъп от другия :mhihi:
ИзображениеDE AUTO LTD.Изображение
ОРИГИНАЛНИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ внос от Германия
Може да намерите всичко за вашите автомобили при нас
ОБЯВА--> АВТОЧАСТИ НА ТОП ЦЕНИ!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Две Е39ки -BMW 520, BMW 540 Touring

Мнение от Ivo.Ganchew » 09 Авг 2013, 12:58

По вин код излиза 96-та, по талони е 99-та. Антифриза го смених още като я купих понеже беше само с вода. И аз точно това си мисля да направя водна помпа, термостат, а то с тях следва и антифриза. Благодаря за мнението. Надявам се още някой да даде такова мнение, че да се доубедя на 1000% :)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW

Мнение от de.auto » 09 Авг 2013, 15:14

Ivo.Ganchew написа:По вин код излиза 96-та, по талони е 99-та. Антифриза го смених още като я купих понеже беше само с вода. И аз точно това си мисля да направя водна помпа, термостат, а то с тях следва и антифриза. Благодаря за мнението. Надявам се още някой да даде такова мнение, че да се доубедя на 1000% :)

Значи може да си спокоен, че си с по-евтиния термостат.
Спомена, че колата е карана с вода. Моя съвет е задължително да извършиш една промивка с добавка преди да смениш антифриза. Няма да казвам имена на добавки, има доста изписано. Тези добавки (за охладителна система) премахват котлен камък и натрупаните наслагвания от мръсотии и бактерии, после задължително трябва да промиеш системата няколко пъти с вода, за да не остава нищо от добавката и сипваш новия антифриз. Само внимавай каква е добавката, че има такива които разяждат гарнитурите и гумените съединения.
Бъди сигурен, че проблема ти ще бъде решен и ще може да се чувстваш спокоен да тръгнеш на дълъг път с колата.
ИзображениеDE AUTO LTD.Изображение
ОРИГИНАЛНИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ внос от Германия
Може да намерите всичко за вашите автомобили при нас
ОБЯВА--> АВТОЧАСТИ НА ТОП ЦЕНИ!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 09 Авг 2013, 16:23

На твое място бих смени водна помпа и термостат. Промивката не е необходима - антифриза в колата ти би трябвало да е почистил водната система, само трябва да го източиш всичкия заедно с боклуците вътре. Бих те посъветва да прегледаш и клапанчетата на парното. Не е директно свързано с проблема ти, но щом е компрометирана охладителна система, много вероятно е да изскочи проблем и при тях в близкото бъдеще. Също така е хубаво да се почисти радиатора отпред от боклуци(шумки, клечки треви), който пречат на топлообмена на радиатора.
40653

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 09 Авг 2013, 17:11

за всеки случай обърни внимание и на виското
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

Назад към E39